Reklama

Reklama

Americký gangster

  • USA American Gangster (více)
Trailer 3
USA / Velká Británie, 2007, 157 min (Special Edition: 176 min, Alternativní 151 min)

Režie:

Ridley Scott

Předloha:

Mark Jacobson (kniha)

Scénář:

Steven Zaillian

Kamera:

Harris Savides

Hrají:

Denzel Washington, Russell Crowe, Chiwetel Ejiofor, Josh Brolin, Lymari Nadal, Ted Levine, Roger Guenveur Smith, John Hawkes, RZA, Yul Vazquez (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Franka Lucase (Denzel Washington), nenápadného řidiče jednoho z předních černošských zločineckých bossů, si dříve nikdo nevšímal. Když však jeho šéf náhle zemře, Frank využije vzniklé díry v mocenské struktuře k vybudování vlastního impéria a stvoření vlastní verze amerického snu. Díky své odvaze, vynalézavosti a inteligenci dokáže záhy zaplavit ulice New Yorku bezkonkurečně nejlepší a přitom nejlevnější drogou. Richie Roberts (Russell Crowe) je bílou vránou mezi policisty, který má k ulicím dostatečně blízko na to, aby zaznamenal změnu ve zdejších mafiánských strukturách ovládajících drogové podsvětí. Smyčka se pomalu stahuje a blíží se den, kdy tyhle dvě individuality stanou tváří v tvář. Z té konfrontace však může vyjít jako vítěz jenom jeden. (Cinemax)

(více)

Recenze (1 210)

Arx 

všechny recenze uživatele

Tady vůbec není co řešit. Nejlepší mafiánský film od dob Kmotra a Scorseseho Mafiánů. Opět zde dokonale funguje spojení Crowe a Ridley Scott a do toho ještě neuvěřitelně charismatický Denzel Washington, který si roli Franka Lucase naprosto užívá. I když má film přes dvě a půl hodiny, nestávalo se mi jako v poslední době u většiný jiných filmů abych se těšil na konec. Film baví celou dobu a mě nezbývá něž dát jasných 5 hvězdiček. P.S. Už dlouho se mi nestalo abych šel dvakrát do kina na stejný film. ()

BadoXXII 

všechny recenze uživatele

Na tomhle světě jste to, co jste. Jste buď jedno nebo druhý. Buď jste někdo, nebo jste nikdo......Legendárny režisér už vkročil do veľa filmových žánrov a takmer v každom z nich patria jeho filmy k špičke. Tentokrát natočil gangsterku a dopadlo to opať veľmi dobre. Poriadne nekompromisný a tvrdý film. Je plný koncentrovaných hereckých výkonov a dobre napísaného scenára. Na filme cítiť dobu, keď sa ešte netočilo len pre prachy, ale aj z lásky k filmu. Rozhodne veľký prešlap filmovej akadémie, lebo toto malo dostať pár Oscarov. Jedna z najlepších gangsteriek čo som videl. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Novodobější gangsterka v podání Ridleyho Scotta, sice mě to tak nedostalo jako ostatní, ale stejně se jedná o jednu z úplně nejlepších gangsterek za posledních 10 - 15 let. Denzel Washington s Russellem Crowem jsou opět bezchybní a příběh zajímavej a hlavně v některých pasážích netypicky natočenej (konečně se taky někde neřežou jenom dva gangy mezi sebou) a je správně namíchaná dávka drsnácých scén, který jsou použitý jen tam kam prostě patří a nikde jinde a nejsou prakticky žádný laciný scény jen aby to bylo za každou cenu cool nebo drsný a proto to je tak dobrý. Možná je to přece jenom trošku dlouhý, ale jednim dechem musim dodat, že to filmu fakt vůbec neubírá, protože to je prostě skvěle natočený. ()

Dadel 

všechny recenze uživatele

V žánru jistě špička, film skvěle vystihuje atmosféru New Yorku 70. let, v čele se slavnou čtvrtí Harlem, což je takový stát ve státě (když jsem tam před lety byl, připadal jsem si dost nesvůj a jako exot, protože tam nebyl snad žádný běloch). Bohužel je film hlavně ve své první polovině dost rozvláčný, a dost dlouho trvalo, než mě do sebe vtáhnul (ale konec už stál za to). btw. skuteční členové tehdejší protidrogové jednotky údajně zažalovali producenty filmu, protože jsou v něm prezentováni jako zkorumpované bezcharakterní svině (potrefená husa?) ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Dobrý film, velmi zemitý a civilní. Ošklivé špinavé ulice, slizcí gangsteři, slizcí policajti, drogy a peníze (v záběru se objeví snad každých pět minut). Politicky nekorektní, hurá. ()

ORIN 

všechny recenze uživatele

Frank Lucas (70s) - biggest heroin kingpin... Frank Lucas (since 90s) - retired drug dealer. Strhující podívaná, kterou je nesmírně zajímavé sledovat z pohledu vývoje postav, zejména té hlavní, která jako by se poučila z přešlapů svých filmových předchůdců (nabízí se srovnání se Scarface nebo Heat) a její pád není tak úplně smrtelný. P.S. Film mi opět potvrdil, že sedmdesátá léta měla naprosto jedinečný styl a atmosféru, naproti tomu léta devadesátá neměla styl žádný. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Pod dojmem vysokého hodnocení a s vědomím, že jde o jeden z nejvychvalovanějších snímků loňského roku, jsem čekal výjimečný zážitek, který se nedostavil, nicméně tím není řečeno, že by se jednalo o špatný film. Jenže gangsterských opusů vzniklo ve Spojených státech už mnoho a Scottův snímek mezi ty úplně nejlepší nepatří. Mými favority zůstávají spíš starší Scorseseho a Coppolovy snímky. Ridley Scott ke klasické gangsterské tématice přidává snad jen rasovou problematiku a válečné vietnamské trauma. V první půli se film rozjíždí jen pozvolným tempem a Russell Crowe se mi zdál poměrně nevýrazný. Většina scén mi přišla, že jsem je už někde viděl a že je šlo netočit o trochu "atmosféričtěji". Nicméně jde o vysokorozpočtový velkofilm, zručně sestříhaný, s výbornou hudbou a dobrými herci. Celkový dojem: 75 %. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Vcelku solidní kriminálka, která i přes svou délku a pozvolné tempo nenudí. Bohužel, já mám s tímhle filmem problém ten, že i přes vynaloženou snahu jsem prostě po celou dobu fandil Frankovi, tedy záporákovi a klaďas Richie mě spíš štval (Croweův policajt mi nepřišel věrohodnej, fakt ne). Konec neskončil nijak překvapivě, ikdyž se to možná snažil v posledních pár minutách režisér ozvláštnit, ale u mě tím moc nezabodoval (mimochodem, polda, kterej celou dobu vede vyšetřování si jen udělá kurz a v klidu přesedlá do role státního zástupce u toho stejnýho případu...wtf?!). Silnější průměr, zbytečně nadhodnocený film. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„Success. It's got enemies. You can be successful and have enemies or you can be unsuccessful and have friends.“ Vzestup a pád podnikatele, kterému se povedlo výběrem vhodné komodity (na ulici je u heroinu vždycky větší marže, než u hot dogů) a razantním zkrácením dodavatelského řetězce několik let úspěšně odebírat teplo produkované kotly inferna drogové závislosti. Údajně z 99 % Hollywood, zbylé procento skutečný svět zla Franka Lucase, ale kdo by tu latentní glorifikaci zločince řešil, když Scott rozjíždí svou lokomotivu z bodu nula až do nejvyšších obrátek (zaujalo začlenění dobových historických událostí i cílevědomá režie bez zbytečného exhibování, což zároveň přineslo i tolik diskutovaný nedostatek žánrové originality). Až budu chtít jednou rozjet drogový byznys, následující filmové zkušenosti mi budou nápomocny: 1.) Nezačínej na Karlovarsku, mravenci a náčelník Vinklář tam nesou smrt, 2.) bez ohledu na ochránce přírody nechoď v kožichách z činčily na zápas boxu a když už tam v něm si, sedni si někam dozadu, 3.) když tě dostanou, všechny napráskej.. ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Ridley je génius. Americký gangster je do posledního filmového políčka dokonalou kompozicí, v níž se mísí rodinné a morální hodnoty s životními pravdami a tvoří tak epickou mafiánskou historku o životě nejnebezpečnější muže chodícího po ulicích New Yorku. Naprosto mě uhranulo porovnávání obou světů, kdy Scott nerozděluje slepě na hodné i zlé, ale chytře a příjemně odměřeně ukazuje kvality i slabiny mužů na opačných stranách zákona. Ritchie Roberts je skvělý policajt a špatný otec, Frank Lucas je pro změnu oddaný rodině, ale v rámci společnosti je zkrátka nepříjemný a nekompromisní bastard. Kdo je však tTEN špatný? Scott neukazuje prstem ani na jednoho a nechává na divákovi, aby rozhodl, na čí straně bude stát. Gangster je úchvatný a skvělý film, nicméně k absolutní dokonalosti bych možná o pár minut krátil. ()

Tuxedo 

všechny recenze uživatele

Standartně kvalitní Scottovská práce, poslední hodina je dokonce skvělá. Washington i Crowe odvádějí velmi dobré výkony, ačkoliv prvně jmenovaný se naplno projeví až ke konci. ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době jsem s absolutním hodnocením nezaváhal ani na vteřinku. Už od úvodní scény, podkreslené hudbou ala Mnichov jsem cítil, že se na mě valí něco mimořádného. Spojení čtyř Velikánů současného Hollywoodu (Denzel Washington, Russell Crowe, Steven Zaillian a Ridley Scott), podpořené skvělými výkony Joshe Brolina a Chiwetel Ejiofora a kamerou roku přineslo tolik očekávanou sondu do gangsterského života, na kterou filmový svět čekal od uvedení Scorseseho Mafiánů. Nebudu je srovnávat, každý je vlastně o něčem jiném. Mně se během sledování před očima několikrát objevil spíše Nelítostný souboj. Opomenutí Akademií nebudu komentovat, ještě jsem neviděl snímky nominované, až tak učiním, udělám si obrázek sám. Pro mě je zatím Americký gangster vrcholem roku 2007. ()

Lynn 

všechny recenze uživatele

Téměř ihned po sobě jsem zhlédla dva filmy popisující svět mafie - Americký gangster a Východní přísliby. Každý ten film je úplně jiný, takže srovnání je dost těžké. Ale i když se mi nejnovější filmeček Ridleyho Scotta moc líbil, hlubší dopad ve mně zanechaly Cronenbergovy Východní přísliby. Ačkoli je totiž Americký gangster ve všech ohledech mistrovské dílo starého pardála, nečiší z něho taková autenticita jako z Východních příslibů - Gangster je až moc dokonalý, až moc čistý, je filmový. Naproti tomu Přísliby vás protáhnou tou nejhorší stokou mafie. Takže díky Ridley za Tvých 157 úžasných minut v kině, ale natočil si i o chloupeček lepší fláky ;o) ()

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

Další z Ridleyho procitenych a dokonalých filmů. Uznávam, pri takovem Vetrelcovi, kde by se atmosfera dala krajet (doslova), nebo Gladiatorovi, ktery sice neni, co se tyce deje, tak propracovany, ale zato je hodne adrenalinovy a zaberove plny (o super vykonu jednoho sileneho herce nemluve) se tenhle dlouhy (opravdu 2 a pul hodiny se zda u takovehoto tematu hodne) film muze zdat nesnesitelnym soustem. A hlavne nudnym. Coz ale u mne nastesti nebyl pripad. Jako u tohoto typu filmů se proste musite nechat vtahnout do vykresleni tehdejsi situace (Apokalypsa, ci dalsi filmy jsou na tom stejne) a kdyz se to podari, nebude vam vadit detailni opisne zobrazeni vztahů v rodine gangstera, vztahu policajta a jedne zeny, ani dalsich mini nepodstatnych veci, protoze se stale budete tesit na pokracovani hlavni dejove linky (uznejte serialy sou nekdy jeste nudnejsi a prece se na ne divate, protoze hodina jednou za den, ci tyden, se nezda tak dlouho.. a u filmu by to nahle vadilo?) A ta je opravdu propracovana, ukazuje jako mnoho jinych filmu, ale presto nejak vic komplexne, stav USA v dobe ne zrovna veselé, plné drog, prostituce, nasili, korupce (to je taky velmi podstatny motiv) a vrazd.. Thriller jak vysity a to thriller od nejvetsiho formatu mezi rezisery.. takze v celku Ridley Scott znovu dokazal ukocirovat narocny projekt, znovu v nem hraje stalice Russel Crowe, ktera znovu podava vybornej vykon.. Stejne jako hlavni postava filmu Denzel Washington alias Frankem Lucasem, nejchytrejsim a nejdrsnejsim bossovi podsveti, ktery se s nicim neparal.. proste pokud nejste uplne nenarocni divaci, kterym staci ke stesti nejake bezduche komedie, zkuste tohle a garantuji vam, ze se vam to bude libit... Zaver je pomyslna tresnicka na dortu.. ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

"My man" this film. To, čo Frank Lucas dostal od spoločnosti v detsve, to v dospelosti spoločnosti vrátil aj s úrokmi. S tak vysokými úrokmi, že je otázka, či (to aj napriek pomáhaniu s usvedčením dvoch tretín zkorumpovaných policajtov) dostal primerane dlhý trest... Silný príbeh na základe skutočných udalostí s výbornými herckými výkonmy Denzela Washingtona a Russella Crowea. I po desiatich rokoch po prvom zhliadnutí rovnako silný zážitok. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Tak zjišťuji, že z tvorby bratrů Scottových mě oslovuje více tvorba Tonyho Scotta. Samozřejmě, Ridleyho snímky jsou na vysoké úrovni, excelentně zpracované, obsahově i s potřebným vizuálem, ale... často mi v nich chybí to "Něco." To něco, kdy bych mohla říct něco jako "páni, tak to byl vážně nářez!", nebo bych měla pocit, že jsem právě zhlédla strhující dílo s výkony, které mě dokázaly "vypleskat." Nějak mi v Americkém gangsterovi chyběla hloubka, ztvárnění celého příběhu na mě působilo docela chladně, s odstupem. Je to skvěle natočený film, i zahraný, nebylo zde jediné místo, kde bych měla pocit nudy. Vše je propracované, scénář výborný, samotné scény působivé a efektní. Jen to "něco..." Je zajímavé, že film může mít všechno k tomu, aby byl téměř dokonalým, může se Vám i líbit, a přesto máte dojem, že mu něco chybí. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Z americkej gangstersko-mafiánskej histórie sa dá čerpať množstvo zaujímavých príbehov alebo sa dajú nejaké podobné vymýšľať. A keďže je tento film inšpirovaný skutočný skutočnosťou, naozaj nechápem, prečo sa po ňom nevrhol niekto skôr. Ale tým pádom som aj rád, pretože v inom prípade by sa asi nepodarilo toto magické zloženie, ktoré sa na filme podieľalo. Washington opäť svojmu hrdinovi vdýchol dušu a vypožičal neskutočnú charizmu. To už asi naznačuje, že aj napriek skvelému výkonu ostatných mu skoro nikto (snáď okrem Russella) nekonkuroval. Vo filme má všetko svoj čas, všetko je do sekundy presne rozložené tak, aby ste sa aj napriek ležérnosti niektorých pasáží nemali šancu začať nudiť. Presne ako som očakával. A aj preto film silno atakuje topku mojich gangsterských snímkov. A neviem prečo sa niekto čuduje, že Scott zvládol perfektne zrežírovať gangsterský kúsok. Veď keď sa pozrieme na jeho doterajšiu tvorbu, nenájde sa v nej žáner, ktorý by neskúsil, a ktorý by aspoň raz neskončil úspechom. 100%. ()

molotov 

všechny recenze uživatele

V podstatě dokonalá gangsterka. Seděl jsem přikovaný celou dobu a užíval si každou minutu těch hereckých, hudebních a vizuálních orgií. ()

Související novinky

Denzel Washington vás naladí na trochu akce

Denzel Washington vás naladí na trochu akce

18.12.2011

Plány studia Sony natočit celovečerní film na motivy akčního seriálu z 80. let The Equalizer nejsou žádnou novinkou. Prvním kandidátem na hlavní roli byl Russell Crowe, ale momentálně jej jeho… (více)

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

28.12.2010

Byl by hřích opomenout při příležitosti končícího prvního desetiletí nového milénia souhrn nejlepších filmů daného období. Zde vám přinášíme žebříček třiceti nejlepších celovečerních filmů dle… (více)

Nej filmy roku 2008

Nej filmy roku 2008

25.12.2008

Mezi ČSFD uživateli s nejvíce body jsme udělali malý průzkum, které filmy se jim v roce 2008 líbily nejvíce a které nejméně. Nejedná se o žádné „ČSFD Oskary“ ani žádnou oficiální statistiku, jde… (více)

Reklama

Reklama