Reklama

Reklama

Perníkový táta

(seriál)
  • USA Breaking Bad (více)
Trailer 2
USA, (2008–2013), 49 h 16 min (Minutáž: 43–58 min)

Tvůrci:

Vince Gilligan

Hudba:

Dave Porter

Hrají:

Bryan Cranston, Aaron Paul, Anna Gunn, Dean Norris, Betsy Brandt, RJ Mitte, Bob Odenkirk, Jonathan Banks, Giancarlo Esposito, Jesse Plemons (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(5) / Epizody(62)

V kompletní druhé sezóně seriálu Perníkový táta Waltovi (dvojnásobný držitel Ceny Emmy® Bryan Cranston) a Jessemu (Aaron Paul) vše přerůstá přes hlavu. Jejich podnikání dosahuje nových rozměrů a oba zažívají, co všechno obnáší obchodování s drogami. Proslulý modrý amfetamin z nich udělal boháče, ale pro Walta je stále složitější skrývat pravdu před svou manželkou Skyler (Anna Gunn), synem Walterem juniorem (RJ Mitte) a švagrem Hankem (Dean Norris), protidrogovým agentem. Ze všech sil se snaží udržet svůj život pod kontrolou, musí se ale potýkat s brutálními drogovými dealery, stále odtažitější ženou a synem, blížícím se narozením dcery a drogově závislým obchodním partnerem – a při tom všem navíc bojovat s rakovinou plic v konečném stádiu. Za kamerou Perníkového táty: Kompletní druhé sezóny stál Michael Slovis, střihu se ujala držitelka Ceny Emmy® Lynne Willingham, A.C.E. Výkonnými producenty byli Vince Gilligan a Mark Johnson. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze uživatele Renfield k tomuto seriálu (6)

Perníkový táta (2008) 

Téměř v každé sérii přišel pocit, že tohle je hotový Heisenberg, že Walt se už nemůže propadnout hlouběji, ale byl to opravdu jen pocit. Každou sérií, někdy i každou epizodou, nechává Heisenberg Walta kdesi v dáli. Tak fantastická ta proměna je a není zdaleka jediná, i když společně s Jessem samozřejmě nejvíce viditelná. Jesse dospívá, současně se však propadá do čím dál větších psychických problémů, dlouhou dobu je na něm znát, že chce od všeho pryč, že touží po "normálním" životě, v čemž mu brání Walt. Nenávidí se, přesto se potřebují, jejich vztah výborně shrne jeden hon na mouchu. A takových by tu bylo, Breaking Bad je do posledního feťáka precizně napsáno a obsazeno. Není v něm žádný gangster z vyšších tříd, prakticky všichni působí řekněme obyčejně a v ději nepředvídatelně, i v tom je síla seriálu a jeho příběhu. Každá z epizod má svůj prolog, vůbec by nebylo na škodu vidět je jednou všechny za sebou. Celý seriál má dokonalou technickou stránku a ta se právě v prolozích trefně prolíná se stejně kvalitním příběhem. Není to jen zvolená hudba, kamerové kompozice, ale třeba i zvuk, ticho, například v pouštních pasážích. Díky posledním epizodám Bryana Cranstona herecky překonává Aaron Paul, alespoň zmínit musím ještě Boba Odenkirka, Giancarla Esposita a Deana Norrise. Stát se drogovým bossem zdá se být na léčbu krize středního věku ideální. Více u jednotlivých sérií. 95% ()

Série 1 (2008) (S01) 

Tak jsem na Walterových hodinách chyběl mnoho let, přitom jeho verze chemie je velmi poutavá a zároveň poučná. Například takové využití kyseliny fluorovodíkové, samozřejmě jedině v pro ni vhodné nádobě, jinak nastane problém až na půdu, nebo spíš až do sklepa. Celá chemická část je tou zajímavější, v rodinné to občas lehce zaskřípe a to nejen co se dění týče. Vytvořit si vztah k hlavnímu hrdinovi, není z mého pohledu příliš složité, proto jsem jeho rozhodování jestli bojovat, či nebojovat s nemocí, prožíval také. Ale několik rodinných scén se Skyler, nebo "všemi", šlo mimo mě... což, samozřejmě neplatí třeba pro hraní pokeru. Hold série stojí především na výborně napsaných a zahraných postavách Walta a Jesseho, proto ony chemické scény, nebo a to ještě lépe, jejich postupná přeměna. Ta je u Jesseho možná méně patrná, ale je. Ono totiž "zrození Heisenberga", prostě musí trumfnout vše... Jo, tohle mělo být finále, ale bonus v podobě další epizody samozřejmě nevadil. 80% ()

Série 2 (2009) (S02) 

Vztahová část je sice oproti byznysové nadále slabší, ale úplně jí vynechat samozřejmě nelze. Navíc, když se tyto dvě roviny protnou, napětí dokáže vystoupat téměř k maximu. Což platí především pro scénu zásadního setkání v době porodu, nebo v případě záchrany Jane... Jimž Walt udělal velký krok ke svému novému já a vlastně téměř (v další epizodě) objasnil jednu z největších záhad série, růžového medvídka. Jsou to takové malé, ale velmi silné detaily, v nichž se dá pokračovat například k milovníkovi katalogů Tortugovi, v podání Dannyho Treja, který v další z výborných scén doslova zhmotní své jméno. Nebo do epizody druhé, jejíž zásadní cinkání slyším ještě teď... A k tomu všemu je tu samozřejmě Saul! Jenže nic z výše zmíněného nepřekoná komorní depku vrcholící bankomatem. Tady je zase vidět, jak trefné je typové obsazení rolí, především na Slizákovu drahou je neradost pohledět. Celkově je to opět výborně napsáno a zahráno, k dvojici hlavních hrdinů přidávám ještě Deana Norrise a Boba Odenkirka. 85% ()

Série 3 (2010) (S03) 

Pro vývoj postav zřejmě ta nejzásadnější série, ve které jde humor a nemoc úplně stranou. Walt dávno není tím hodným tátou, co chce zabezpečit rodinu. Stává se velmi dobrým manipulátorem, který, zdá se, dokáže ukecat i samotného Guse Fringa. Platí na něj snad jen Skyler, ale úplně jinak, než tomu bylo dosud, byznys je zkrátka nejlepší dělat s rodinou. Jesse, zdá se, konečně dospívá, v čemž mu nejspíš pomůže i fantastický závěr série. A Hank je jim všem blízko, až příliš... v karavanu se napětí dalo krájet, Waltovo řešení situace opět o jeho osobě mnohé vypovídá. K tomu je tu velmi zajímavá dvojice bratranců, postupně nasměrovaná na Hanka, jemuž ve famózní přestřelce naprosto mění život. A pak je tu dialogová smršť při honu na mouchu, úplně jiná, odpočinková? Ani náhodou, tahle epizoda řekne tolik o vztahu Walta s Jessem, čímž vlastně vysvětlí veškeré jejich konání ve dvou závěrečných. Zase výborně napsáno, obsazeno a samozřejmě odehráno, s naprosto excelentním závěrem, přesněji dvěma závěry. 90% ()

Série 4 (2011) (S04) 

Série, která zaručeně postaví na nohy i Hanka! Hned od úvodní epizody, která je tím nejlepším startem ze všech sérií a krabicový nůž po ní už nikdy nebude obyčejným krabicovým nožem, pokračuje neuvěřitelná práce s postavami, zde konkrétně s tím, do nějž není nikdy vidět, Gusem Fringem. Ten, v pro další vývoj série zásadním momentu poodhalí něco ze své osobnosti a s Waltem svede dlouhý souboj pohledů, ne nepodobný tomu ze závěru taktéž výborné dvanáctky. Právě díky přiblížení Guse a jeho vztahu s Hectorem, je tu podstatně více Mexika, což sérii jen prospívá. Výborný je pohled do minulosti, ale především naprostá likvidace kartelu a následná návštěva Hectora v domově důchodců, ještě ne ta poslední. Hank je blízko Guse, v čemž mu (ne)pomáhá Walt, fantasticky to hrající na všechny strany, i když hodného táty už je téměř nemožné věřit. Jesse si prochází zásadní změnou a stává se prakticky nejkladnější postavou, zásadní jak pro Walta, tak i Guse. Jenže druhému jmenovanému to Hector ve famózním finále odzvoní a ten první, k tomu snad už při pohledu na zahrádku ani není co říct. 90% ()

Série 5 (2012) (S05) 

Říkal jsem si, jestli tomu nebude chybět Gus, první epizoda tohle úplně nevyvrátila, dál už by na zbytečné prodlužování jeho linie nebyl prostor. Je co uzavírat, navíc přichází čas na otevřenou konfrontaci Walta s Hankem, který v oné místnosti nachází pro některé velmi nevhodné čtení. Bazén, garáž a fotka prachů v sudu, je čas na Ozymandias, který nejen že předčí tyto zmíněné scény, trumfne i všechny dosud nejlepší epizody. Je totiž kapitolou samou o sobě, vůbec když jde o fantastickou pouštní část, která ukončí život několika postav, aby to ti, co přežijí, měli snad ještě horší... tedy jeden přeživší, druhý se propadá hlouběji do temnot. Sice v jiném smyslu, ale "sympaťák" Todd a banda jeho strejdy toho Guse nahradí a Walt díky nim dojde alespoň k částečnému vykoupení. Protože závěr je naprosto famózní, cestu k němu lemuje všudypřítomný zmar, tak alespoň tak! Zase je nutné vyzdvihnout tady snad ještě lepší práci s postavami, výbornou kameru a její prolínání s hudbou, například v parádně sestříhané vězeňské likvidaci. Větší prostor pro Mikea, jeho práci, ale i něco více z osobního života. A samozřejmě to, co Todda nejlépe představí, Dead Freight. Výborně natočená vlaková loupež a úvod epizody s její finální pointou... tohle nakonec platí téměř vždy, ale právě zde především. 95% ()

Související novinky

Zemřel herec Mark Margolis

Zemřel herec Mark Margolis

04.08.2023

Ve věku třiaosmdesáti let zemřel ve čtvrtek v nemocnici Mount Sinai v New York City po krátké nemoci americký herec Mark Margolis, mnoha divákům známý především jako zlověstný don Hector Salamanca ze… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

29.12.2022

Opět se nám blíží konec roku, ale ještě před tím, než se všichni ČSFĎáci rozutečou do víru silvestrovských oslav, máme tu tradiční ohlédnutí za nejlepšími filmy a seriály roku podle nejoblíbenějších… (více)

Reklama

Reklama