Reklama

Reklama

Perníkový táta

(seriál)
  • USA Breaking Bad (více)
Trailer 1
USA, (2008–2013), 49 h 16 min (Minutáž: 43–58 min)

Tvůrci:

Vince Gilligan

Hudba:

Dave Porter

Hrají:

Bryan Cranston, Aaron Paul, Anna Gunn, Dean Norris, Betsy Brandt, RJ Mitte, Bob Odenkirk, Jonathan Banks, Giancarlo Esposito, Jesse Plemons (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(5) / Epizody(62)

V kompletní druhé sezóně seriálu Perníkový táta Waltovi (dvojnásobný držitel Ceny Emmy® Bryan Cranston) a Jessemu (Aaron Paul) vše přerůstá přes hlavu. Jejich podnikání dosahuje nových rozměrů a oba zažívají, co všechno obnáší obchodování s drogami. Proslulý modrý amfetamin z nich udělal boháče, ale pro Walta je stále složitější skrývat pravdu před svou manželkou Skyler (Anna Gunn), synem Walterem juniorem (RJ Mitte) a švagrem Hankem (Dean Norris), protidrogovým agentem. Ze všech sil se snaží udržet svůj život pod kontrolou, musí se ale potýkat s brutálními drogovými dealery, stále odtažitější ženou a synem, blížícím se narozením dcery a drogově závislým obchodním partnerem – a při tom všem navíc bojovat s rakovinou plic v konečném stádiu. Za kamerou Perníkového táty: Kompletní druhé sezóny stál Michael Slovis, střihu se ujala držitelka Ceny Emmy® Lynne Willingham, A.C.E. Výkonnými producenty byli Vince Gilligan a Mark Johnson. (oficiální text distributora)

(více)

Zajímavosti (296)

  • Saul Goodman (Bob Odenkirk) používá v kanceláři původně japonský masážní přístroj, známý jako Chi Machine. (ČSFD)
  • Metamfetamin (jinými názvy pervitin, crystal meth apod.) není v USA zcela nelegální. Podle amerického zákona o kontrolovaných látkách (Controlled Substances Act) patří do takzvaného druhého seznamu (schedule 2), kam se řadí látky s vysokým rizikem zneužití a psychické či fyzické závislosti, ale s uznávaným lékařským využitím. Metamfetamin je v USA předepisován pod obchodním názvem Desoxyn a využívá se k léčbě ADHD (zlepšuje soustředění) a exogenní obezity (potlačuje chuť k jídlu). (vojtaruzek)
  • Fráze: „Breaking bad,“ kterou je seriál v originále pojmenován, se v angličtině obvykle používá pro popis lidí, kteří se obrátili k nemorálnímu jednání či dokonce ke zločinu. Symbolizuje postupný přerod hodného učitele a táty od rodiny Waltera Whitea (Bryan Cranston) k bezcitnému a zrůdnému drogovému lordovi Heisenbergovi, který v seriálu probíhá. Pokud bychom chtěli „přesný“ překlad názvu, seriál by měl pravděpodobně název „Na scestí“. (vojtaruzek)
  • Jesse Pinkman (Aaron Paul) v celém seriálu použije výraz „bitch“ celkem 54×. (Novko)
  • Americký výrobce modelů aut Greenlight připravil k tomuto seriálu dvě licencované kolekce sběratelských lakovaných kovových autíček v rámci série Greenlight Collectibles Hollywood v měřítkách 1:43 a 1:64. Obě obsahují legendární "vařičský" karavan Fleetwood Bounder RV, červený lowrider Chevrolet Monte Carlo z 1. série, patřící Jesse Pinkmanovi (Aaron Paul), Jeep Grand Wagoneer, s nímž jezdila Skyler (Anna Gunn), a hlavně Waltův (Bryan Cranston) zelený Pontiac Aztec (i s černým plecháčem místo levého zadního kola). Kolekce v měřítku 1:64 oproti těmto čtyřem vozům obsahuje navíc i oranžový Dodge Challenger SRT-8, který dostal Walter Jr. (RJ Mitte) k narozeninám, dále slavný drogový náklaďák Durastar s potiskem Los Pollos Hermanos a Waltův černý Chrysler 300C SRT-8. Modely lze zakoupit například na Amazonu nebo eBay. (Rudy_742)
  • Představitelé Leonela a Marca Salamancových (Daniel Moncada a Luis Moncada), známých jako "Bratranci" či "Dvojčata", jsou i ve skutečnosti bratři, z nichž jen jeden měl předchozí herecké zkušenosti. (Marpe)
  • V seriálu je řečeno, že v České republice je na pervitinu závislých 5 % obyvatel. Podle šéfa protidrogové centrály je skutečnost mnohem nižší: závislých na pervitinu je u nás odhadem 38 000 lidí, což představuje pouhých 0,36% populace. (AlfaNumerO)
  • Aaron Paul ztvárnil vulgárního feťáka Jesseho Pinkamana. Jak uvedl v pořadu Conana O'Briena, jeho otec byl ministrem americké vlády, takže Aaron za celé své mládí v domě jedinkrát nezaklel a své první pivo si dal až v osmnácti letech. (vyfuk)
  • Jesse Pinkman (Aaron Paul) konzumuje alespoň jednou všechny nejznámější drogy - cigarety, alkohol, marihuanu, pervitin, kokain a heroin. (jerry12)
  • Zkratka seriálu "BrBa" není náhoda. Br je chemická značka brómu, prvku používaného k hašení ohně. Ba znamená baryum, což je měkký, velmi reaktivní a toxický kov, využívaný k založení ohně. Zkratka "BrBa" tedy odkazuje na transformaci hlavní postavy z toho, kdo "hasí oheň, ochraňuje" na osobu, která oheň zakládá a tedy škodí. (jerry12)
  • S přibývajícími díly seriálu Walter White (Bryan Cranston) nosí stále častěji tmavé oblečení. Cílem bylo vizuálně podtrhnout jeho postupnou psychickou proměnu. (jerry12)
  • Bryan Cranston (Walter White) a Aaron Paul (Jesse Pinkman) se skutečně naučili vařit metamfetamin. Jejich proces je tedy autentický. Postavy nicméně nikdy neprozradí kompletní postup, aby nedávaly divákům návod. (jerry12)
  • Autor Vince Gilligan měl původně nápady minimálně na jednu další sérii, ale chtěl seriál ukončit v tom nejlepším, aby se vyhnul případnému poklesu kvality. (jerry12)
  • Převážnou část šatníku Jesseho Pinkmana (Aaron Paul) v 1. sérii tvoří mikiny značky Volcom. Vždy je nějaká část jeho oblečení žlutá. Žlutá barva v seriálu symbolizuje pervitin a sestup do kriminálního podsvětí. Postavy, které Waltera Whitea (Bryan Cranston) zatahují čím dál hlouběji do obchodu s drogami, často nosí žlutou. Žluté jsou i kombinézy, v nichž hlavní postavy vaří pervitin. (TheDon)
  • Někteří drogoví dealeři se nechali inspirovat seriálem a přibarvovali své výrobky na modro. (dandy11)
  • Velkým fanouškem seriálu je i oscarový herec Anthony Hopkins. Po jeho zhlédnutí napsal Bryanu Cranstonovi (Walter White) děkovný e-mail. Hopkins v něm pochválil převážně herecké výkony a práci celého tvůrčího týmu seriálu. Zároveň přiznal, že nikdy předtím neviděl nic tak brilantního. (Narcis)

Související novinky

Zemřel herec Mark Margolis

Zemřel herec Mark Margolis

04.08.2023

Ve věku třiaosmdesáti let zemřel ve čtvrtek v nemocnici Mount Sinai v New York City po krátké nemoci americký herec Mark Margolis, mnoha divákům známý především jako zlověstný don Hector Salamanca ze… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

29.12.2022

Opět se nám blíží konec roku, ale ještě před tím, než se všichni ČSFĎáci rozutečou do víru silvestrovských oslav, máme tu tradiční ohlédnutí za nejlepšími filmy a seriály roku podle nejoblíbenějších… (více)

Reklama

Reklama