Reklama

Reklama

Jack Ryan

(seriál)
  • USA Jack Ryan (více)
Trailer 2
USA, (2018–2023), 25 h 20 min (Minutáž: 40–65 min)

Hudba:

Ramin Djawadi

Hrají:

John Krasinski, Wendell Pierce, Michael Kelly, Abbie Cornish, Betty Gabriel, John Hoogenakker, Ali Suliman, Nina Hoss, Dina Shihabi, Jordi Mollà, James Cosmo (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(30)

Recenze uživatele JohnCZ k tomuto seriálu (5)

Jack Ryan (2018) 

Mix 24ky a Homelandu v exotickém prostředí, s příjemným obsazením, luxusní výpravou a lahodně zemitou akcí. Jack Ryan často připomíná spíše klasické 90's akčňáky než moderní špionážní thrillery, což na jednu stranu působí příjemně nenáročně, ale zároveň je ke škodě, že i při poměrně pečlivé snaze o vážné realistické pojetí scénář občas působí úplně zbytečně naivně a povrchně a to zejména v momentech, kdy se snaží odkazovat na aktuální události. Ve třetí a čtvrté sérii seriál navíc trpí menším množstvím výživné akce, která doposud vynahrazovala nedostatky ve scénáři, a laťka zábavnosti tehdy začne mírně klesat. Přesto se mi ale ústřední tým vryl za ty 4 kratší série pod kůži natolik, že mě celkem mrzí, že je napočtvrté vidíme již naposledy. ()

Season 1 (2018) (S01) 

Luxusní výpravou a pomalejším stylem vyprávění to dává vzpomenout na špičkový Homeland, který byl ale v uvěřitelnosti i propracovanosti scénáře ještě o kus dál. Jack Ryan je méně kritický a více devadesátkově americký, byť nějaké zvraty taky nechybí. Není to úplně 100%, linka s operátorem dronu působí nadbytečně, tempo a dramaturgie občas trošičku skřípe a je to tematicky rozhárané přesně tak, jak je u mnoha moderních seriálů už pomalu zvykem, a dost drobných linek prostě jen tak vyšumí. Je to znát i na konci, který by si zasloužil o něco poctivější gradaci. Nicméně i přes menší výhrady mě to fakt bavilo. Akce není přehnaně moc, ale když už je, tak je výborná. A ty skutečné exotické lokace (namísto fejkových kulis s mizerným CGI na pozadí) dělají z hlediska pocitu autentičnosti hrozně velký rozdíl. ()

Season 2 (2019) (S02) 

Chvíli trvá, než se do děje divák přes první roztříštěnější polovinu dostane, ale jakmile se situace začne hrotit a linky se protnou, je to jízda až do konce. Opět parádní výprava, dobře natočená i ozvučená akce a jako celek, až na hollywoodsky přestřelené (avšak díky tomu ukrutně zábavné) finále, se mi to zdálo býti dějově o něco hlubší než první série. Ač jsem tomu ze začátku moc nevěřil, Krasinski je i se svým Chuckovským vzhledem v roli zarputilého a stále mírně přinasraného Jacka Ryana výborný. ()

Season 3 (2022) (S03) 

Série, která se nejvíce podobá starým ryanovkám. Stále ještě dozvuky studené války, politické intriky, klasický špionážní thriller. V prvních dílech navíc seriál krásně odkazuje na aktuální dění a velkou část děje zasazuje i do naší vlasti, což je ale trochu dvousečná zbraň. Na jednu stranu potěší Praha a další české lokace, na stranu druhou se s každou další epizodu více a více projevuje naivita scénáře, která je tu pro našince, který zná české reálie, patrná o to více. Je vtipné sledovat prezidentku ČR jako akční hrdinku, aniž by si scénáristé uvědomili, že český prezident má od toho amerického výrazné odlišné pravomoci a mentalitu. Ono těch nepřesností je ale víc a nejednoho Čecha by mohlo skoro až urazit to, jak moc z nás americký scénárista dělá východní Evropu. Čím blíže se tato řada chýlí ke konci, tím více se z toho stává jen těžko uvěřitelná fikce, která se současností inspiruje skutečně jen vzdáleně. A nemyslím tím jen to, že jsou zde rusáci z Kremlu vykreslováni jako daleko důstojnější, kompetentnější, racionálnější a nakonec i lidštější než jací ve skutečnosti jsou. Po akční stránce je to zdaleka nejstřídmější série, ovšem napětí a atmosféra tomu nechybí a navzdory výše uvedeným výtkám mě to bavilo. Slabší série to bezpochyby je, ale v rámci žánru za mě furt dobré. ()

Season 4 (2023) (S04) 

Ve čtvrté sérii už mě tolik nezaujala zprvu strašně roztříštěná a ukecaná zápletka, která někam začne směřovat až ve druhé, její výrazně lepší polovině. Sympaťák Michael Peña a skvělý záporák mnohé zachraňují, ale se samotnou zápletkou, která uhýbá od klasické špionážní tématiky více k organizovanému zločinu, jsem spokojený tentokrát úplně nebyl. Přesto se mi ale ústřední tým vryl za ty 4 kratší série pod kůži natolik, že mě celkem mrzí, že je vidíme naposledy. ()

Související novinky

Daredevil nabírá nové tvůrce

Daredevil nabírá nové tvůrce

29.10.2023

Nedávno vyšla zpráva, že Marvel kompletně překopává svoji televizní strategii a uchýlí se nyní k tradičnímu formátu pilotů, showrunnerů a tzv. writer’s room (menších skupinek scenáristů, kteří mají… (více)

Poslední řada Jacka Ryana dorazí už v létě

Poslední řada Jacka Ryana dorazí už v létě

10.05.2023

Amazon oznámil, že čtvrtá a zároveň poslední řada seriálu Jack Ryan dorazí na obrazovky oficiálně už 30. června. V rámci projektu se jedná o nejkratší mezeru mezi jednotlivými sériemi – mezi první a… (více)

Filmový Rainbow Six je na cestě

Filmový Rainbow Six je na cestě

17.01.2023

Studio Paramount čerstvě oznámilo novou adaptaci Toma Clancyho. Tentokrát se bude jednat o román Rainbow Six, jenž bude navazovat na snímek Tom Clancy: Bez výčitek a tudíž se v něm vrátí i Michael B.… (více)

Pokračování Planety opic má název i obsazení

Pokračování Planety opic má název i obsazení

29.09.2022

Pokračování Planety opic ponese oficiální název Kingdom of the Planet of the Apes, tedy Království Planety opic, přičemž studio 20th Century oznámilo, že začátek natáčení vypukne už za měsíc. V… (více)

Reklama

Reklama