Reklama

Reklama

Temný rytíř povstal

  • USA The Dark Knight Rises (více)
Trailer 6
USA / Velká Británie, 2012, 158 min

Předloha:

Bob Kane (komiks), Bill Finger (komiks)

Kamera:

Wally Pfister

Hudba:

Hans Zimmer

Hrají:

Christian Bale, Gary Oldman, Tom Hardy, Joseph Gordon-Levitt, Anne Hathaway, Marion Cotillard, Morgan Freeman, Michael Caine, Matthew Modine, Alon Aboutboul (více)
(další profese)

Zdánlivě bezstarostný život města je vykoupen obří lží o neposkvrněném hrdinovi, o němž není veřejnosti známo, že přešel na temnou stranu síly. Tím, kdo na sebe vzal hříchy Harveyho Denta a přijal vinu za jeho smrt, je Batman.  Všechno se ale změní s příchodem prohnané zlodějky, která přijde k Bruceovi domů ukrást otisky jeho prstů. Jejím prostřednictvím se Batman dostává na stopu podzemního hnutí, v jehož čele stojí terorista Bane. Díky zradě je však Wayne uvězněn v kobce, o níž kolují pověsti, že se v ní Bane narodil. Ten mezitím dostává prostor k realizaci svého megalomanského plánu totálního ochromení Gothamu. Donutí to Batmana znovu nasadit svou masku a temnou kápi? (TV Nova)

(více)

Videa (46)

Trailer 6

Recenze (3 077)

imf 

všechny recenze uživatele

Příliš mnoho trumfů v Nolanových rukou, ze kterých se pak sype nejen Gotham, ale celý ten pečlivě budovaný domeček z karet. Druhá půlka sleduje nejen Banea, ale i Nolana, kterak se opájí svou mocí. Všechno mu vychází, nikdo ho nedostane a pýcha, jakkoliv zasloužená, prostě předchází pád. V tomto případě jen o pár schůdků pod pódium dokonalosti, ale i tohle zavrávorání mnohé zamrzí. Batman opět vládne komiksovému nebi a navíc dává DC do ruky okovanou rukavici. Všechny marvelovky jsou oproti dějové šíři (a občas, bohužel opravdu jen občas, i hloubce) batmaní trilogie pouze hodně barevnými hračkami. Je s nimi legrace, ale jednou z nich prostě vyrostete. O to větší jsou ovšem nároky na to, co přichází po nich... ()

Tetsuo 

všechny recenze uživatele

Cvičení v nihilismu, které se maskuje za rozpravu o hrdinství, respektive snaží se uspokojit všechny světonázory. Zvraty jak z šestákového románu, patetické proslovy. Přesně to, co předchozí film eliminoval, tak tento toho má dvojnásobek. Učebnicový příklad toho, jak tvůrcům film svou mohutností a složitostí přeroste přes hlavu. Na druhé zhlédnutí ale vyvstává ohromná komplexnost. Sálají z toho možná až příliš velké ambice, ale nakonec jsou z velké části naplněné. Všechny dějové informace kupodivu sedí. Anne Hathaway překvapivě dobrá, Tom Hardy se nepřekvapivě svým Banem vyrovnává Jokerovi z přechozího dílu. ()

Reklama

Brouk 

všechny recenze uživatele

Jsem zvědav, jaké bude další pokračování..... no, myslím, že by už mohlo být jen černobílé provedení.... tedy přesně řešeno černo černější... Jeden aby si u koukání na film chvílema rozsvítil lampičku, aby taky sem tam něco viděl..... No, nic naplat, já mám rád netopýrka, baví mě a s Nolanem nemá chybu.... ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Temnému rytíři konečně povstal a mně zůstala jen suchá ústa dokořán. Takovou politickou agitku jsem od mládežnického komiksu o maskovaných superhrdinech nečekal. Dost mi vadilo, že kromě Batmana do toho přimíchali i komiks Rychlé šípy, to moralizování bylo nesnesitelnější, než v seriálu Krok za krokem. Akciček vlastně také moc nebylo, Batmanovských vychytávek též moc ne, tvůrci to asi vyvažovali velkou spoustou příběhových a logických chyb. Co do atmosféry však musím jednoznačně dát palec hore, stejně jako pochválit záporáka Banea. Ten film drží nad vodou snad mnohem víc, než kdysi Joker, z kterého dodnes stříká blahem kdejaký týnejdžr jdoucí mimo hlavní proud. Zatímco však Joker demonstroval cynismus, sarkasmus a narušení resp. rozpolcenost, jelikož toužil po moci a zároveň anarchii, Bane představuje jen hrubou sílu a touhu pouze po lásce. Společně s ní pak dosáhnout naprosté destrukce na společnosti, kterou nejdřív chtěli donutit k socialistické rovnosti. Možná se to zdá příliš komplikované na filmový komiks, ale tahle emoční hloubka z toho vlastně dělá docela solidní thriller o odboji policistů a bývalých podnikatelů v postapokalyptické pevnosti plné zfanatizovaných komunistů, proti hrubé síle a slepé touze po pomstě. Film ale musí kápnout do nálady. Za jiných okolností to také někomu může přijít jako strašná krávovina. Zároveň doufám, že se nedočkáme dalšího dílu. I když by možná bylo zajímavé nahlédnout, jak se tvůrci popasovali se strakatým kostýmem horlivého Robina, jak ztvární Čutňáka nebo Hádankáře, jedovatou Evu či pana Freezera, ale v podstatě by se už jen opakoval osud, který postihl i předchozí batmanovskou řadu. Ale je možné, že se v komiksu ukrývá nějaký mně neznámý padouch, díky kterému to s gloriolou uzavřou. Proč ne vlastně. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Nasraná, bojová jeptiška nám vyvrcholila epickým, táhlým orgasmem. Nikdy bych neřekl, že nějaká agresivní, homixová ptakomyš bude mít tvar a formu, která donutí seriózního a sebestředného filmového kritika mého formátu nepustit celých 164 minut ego z ruky a bude mi vmáčknutému do sedačky celou tu dobu zkušeně mačkat id. Po takovémto spektáklu jeden může klidně prohlásit, že už viděl vše a dát si nadšeně v havířovském stánku pár panáků z lahve opatřené čistě bílou etiketou s nápisem "Výbjerová votka", se kterou se licencovaný výrobce tolik mazlil za pomocí Wordu a profesionální domácí tiskárny HP Deskjet 920C. Jediné, co mi zabránilo udělat v Cinestaru skandál hlasitými výkřiky koncentrované slasti, byla ta banda školou povinných fakanů, co se u toho celou dobu šťourali v nose a utírali to do sedaček hned vedle ožvýkaných Orbitek a podivných bílých skvrn. Díky nim to totiž zase bylo totálně anemické. Kurva, kdy už ten Hollywood pochopí, že v době internetového porna jim nějaké to pořádné erko dávno nijak nerozhodí sandál! K totální dokonalosti ještě přebývala Anička Hathawayová, jenž stopro prokázala orální kvality v přesvědčování režiséra, aby ji do toho násilně vnutil. Nejen, že je ohyzdná, až mi z toho naskakovaly leze, ale neustále se tvářila jako zevní genitál a "hrála" jako ochotnický spolek z Horní Čermné. ()

Galerie (345)

Zajímavosti (173)

  • K datu 23. 9. 2012 snímek vydělal 1 066 818 000 amerických dolarů, což z něj ve své době činilo 9. nejvýdělečnější snímek historie. (chelseaman22)
  • Úvodná scéna s lietadlami obsahuje podstatne menej trikových záberov, akoby sa na prvý pohľad mohlo zdať. Christopher Nolan trval na tom, aby sa natočilo čo najviac materiálu v reále. Základom boli reálne zábery, ktoré sa digitálne iba vylepšovali. Natáčalo sa v Škótsku. (gogo76)

Související novinky

Nový Batman bude rekordně dlouhý

Nový Batman bude rekordně dlouhý

21.01.2022

Těšíte se na chystaný snímek The Batman od režiséra Matta Reevese (Válka o planetu opic)? Pak vás možná potěší zpráva, že si pro vás tvůrce vydupal u studia zatraceně tučný kus stopáže. Snímek totiž… (více)

Tenet je Nolanův druhý nejdražší film

Tenet je Nolanův druhý nejdražší film

11.01.2020

Nadcházející špionážní thriller Christophera Nolana Tenet bude režisérovým druhým nejdražším filmem vůbec. Film, jenž se bude zabývat manipulací časem, má podle serveru Variety (a následně potvrzeno… (více)

Christian Bale končí s nabíráním váhy

Christian Bale končí s nabíráním váhy

10.11.2019

Přestože zní titulek spíš bulvárně, ujišťuji vás, že se jedná o ryze filmovou zprávu. Oscarový herec Christian Bale (Fighter, Dokonalý trik) v novém rozhovoru oznámil, že už nadobro končí s… (více)

Joker bude lámat rekordy

Joker bude lámat rekordy

05.10.2019

Podle posledních čísel serveru Deadline to vypadá, že z komiksového Jokera, jenž tento víkend vstoupil do kin v USA a dalších 74 zemích po celém světě, bude pořádný hit. Rkový snímek pojednávající o… (více)

Reklama

Reklama