Reklama

Reklama

Sherlock

(seriál)
Trailer 9
Krimi / Mysteriózní / Drama
Velká Británie, (2010–2017), 17 h 51 min (Minutáž: 88–90 min)

Předloha:

Arthur Conan Doyle (kniha)

Hrají:

Benedict Cumberbatch, Martin Freeman, Una Stubbs, Louise Brealey, Rupert Graves, Mark Gatiss, Andrew Scott, Amanda Abbington, Jonathan Aris (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(12)

Excentrický detektiv z příběhů Sira Arthura Conana Doyla hledá důkazy v ulicích moderního Londýna. (Netflix)

Recenze uživatele DocBrown k tomuto seriálu (5)

Sherlock (2010) 

Theatis to krásně vystihl ... ale přidám svůj komentář. Sherlocka Holmese mám opravdu velmi rád, četl jsem (zatím) zhruba polovinu jeho originálních příběhů. Miluju to prostředí viktoriánské éry, tak vzdálené dnešní uspěchané době. Miluju to chladně logické Holmesovo uvažování (ne vzdálené jedné velké sci-fi postavě) a jeho britskou nonšalanci. Přenosem do dnešní doby to první padá, ale i tak bych to dokázal akceptovat. I když se seriál snaží být co nejvíce moderní a "cool", není to to nejhorší. Tím je naprosté překroucení Holmesovy postavy. Sociopat milující vraždy, pohrdající lidským životem, notně inspirovaný populárním Dr. Housem, nemá s Doylovou předlohou téměř nic společného, hlavně je ale vrcholně nesympatický (čímž se výrazně liší od Downeyho jr.). Druhým velkým problémem jsou příběhy. Ty Doylovské vždy měli jasný a logický motiv. Například původní Study in Scarlet bylo příběhem tragické lásky a krvavé pomsty, zde je příběh degradován na vraždění nevinných prakticky pro nic. A úchyla Moriartyho radši ani nebudu rozebírat. Jediným pozitivem je Freemanův Watson, asi jediná normální postava. Tohle je prostě ten nejhorší Holmes, kterého jsem kdy viděl a mrzí mě to o to více, že ho má na svědomí BBC. Study in Pink 30%, The Blind Banker 50%, The Great Game 15%, A Scandal in Belgravia 20%, The Hounds of Baskerville ??, The Reichenbach Fall 25% ...*spoiler* Aha, takže desítky Mycroftových lidí dělají komparz a divadlo, zavřou část Londýna, vyženou lidi z baráků, aby to kouzelnické číslo nikdo neviděl, jen kvůli tomu, aby přesvědčili Watsona (a diváky). Ten je sice doktor, ale nepozná, že se člověk rozplácne pádem z několikátého patra na beton. Sice to ví ta spousta lidí, co se stalo, ale hlavně že to neví Watson! ()

Velká hra (2010) (S01E03) 

Lépe by zahrál Moriartyho snad i Luděk Sobota. ()

Šest Železných dam (2017) (S04E01) odpad!

Druhá půlka už byla naprostá hrůza. Doyle nabírá v hrobě stále vyšší otáčky. Teď už chybí dělat tajného agenta jen z Mrs Hudson. ()

Skomírající detektiv (2017) (S04E02) 

Oni prostě nejsou schopní skončit zavčas a po pointě musíme sledovat dalších 10 minut nesmyslů. Mohl to být dobrý díl, ale zase tam musí nacpat kraviny jako ducha a sestru a Mrs Hudson s pistolí a závodící v Astonu. Přesto to nechám na dvou, protože u minulého dílu na hraně jsem se rozhodl dolů. Doyle se dále točí jak divej, hlavně že ten díl místní páni experti hodnotili 5* ještě než ho uvedla BBC. ()

Poslední případ (2017) (S04E03) 

Vypnout mozek a hlavně nepřemýšlet, pak to funguje jako nějaký komiksový horor. A už vůbec to nespojovat s Doylem. ()

Související novinky

Andrew Scott je nový pan Ripley

Andrew Scott je nový pan Ripley

26.09.2019

Hvězda seriálů Sherlock (Moriarty) a Potvora (sexy kněz) Andrew Scott získal hlavní roli v připravované seriálové adaptaci slavné série knih o známém zloději, podvodníkovi a sériovém vrahovi Tomu… (více)

Drákula od tvůrců Sherlocka našel obsazení

Drákula od tvůrců Sherlocka našel obsazení

29.11.2018

V nové drákulovské minisérii od tvůrců seriálového Sherlocka se v hlavní roli objeví herec Claes Bang (Dívka v pavoučí síti, Most). Třídílnou sérii dělají Steven Moffat a Mark Gatiss pro BBC a… (více)

Febiofest má letos Deneuve i stan na Václaváku

Febiofest má letos Deneuve i stan na Václaváku

11.03.2018

Pětadvacátý ročník Mezinárodního filmového festivalu Praha - Febiofest letos nabízí velmi kvalitní dramaturgii a zajímavé hosty. Tím jistě nevyhledávanějším bude francouzská herečka Catherine Deneuve… (více)

Bond má prvního kandidáta na režii?

Bond má prvního kandidáta na režii?

03.05.2017

Po miliardovém Skyfallu nám bondovská série nabídla Spectre, které se dočkalo horšího přijetí a nevydělalo ani 900 milionů dolarů. Filmová logika v takových případech velí zastavit stroje a zvážit… (více)

Reklama

Reklama