Reklama

Reklama

Případy detektiva Murdocha

(seriál)
  • Kanada Murdoch Mysteries (více)
Trailer
Krimi / Drama / Mysteriózní
Kanada / Velká Británie, (2008–2024), 219 h 14 min (Minutáž: 42–88 min)

Hudba:

Robert Carli

Hrají:

Yannick Bisson, Helene Joy, Jonny Harris, Thomas Craig, Lachlan Murdoch, Georgina Reilly, Kristian Bruun, Mouna Traoré, Arwen Humphreys, Jonathan Watton (více)
(další profese)

Série(17) / Epizody(288)

Obsahy(1)

Seriál vychází z detektivních románů Maureen Jenningsové, které čtenářům představily Williama Murdocha, člena torontské policejní stanice, muže, obdařeného zvláštním druhem přímo vizionářské intuice, a především člověka, jenž na hony předběhl svou dobu. Neboť Murdoch si na rozdíl od mnoha svých policejních kolegů i nadřízených moc dobře uvědomuje význam a váhu všech vědeckých objevů, jimiž konec devatenáctého století doslova překypuje. Objevů, jejichž použití v kriminalistice najednou otevírá netušené možnosti detektivní práce, vyšetřovacích metod, jejichž použitím lze nad jakoukoliv pochybnost usvědčit pachatele nejrůznějších - i těch nejzávažnějších trestných činů. S obrovskou chutí se tak vrhá do všech dobrodružství, které před něj kriminalistika a jednotlivé případy staví. Ani Murdoch by ve světě, nepříliš přejícím novotám a pokroku, samozřejmě nemohl pracovat zcela sám. Naštěstí našel víc než schopnou pomocnici v doktorce Ogdenové, patoložce, ochotné vyzkoušet každý, byť na první pohled sebebláznivější Murdochův nápad. (Takovým je například pokus o rekonstrukci podoby člověka z jeho lebky.) A nezapomínejme ani na konstábla Crabtreeho, který se ve svém moderně uvažujícím šéfovi vidí, jednou by chtěl být jako on a zatím mu alespoň spolehlivě sekunduje.
Seriál se v Kanadě stal doslova diváckým hitem a s úspěchem je sledován i v řadě dalších zemích. Velkou zásluhu na přitažlivosti má představitel hlavní role, sympatický Yannick Bisson, jenž zatím u nás není příliš znám. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (80)

philip.j.fry 

všechny recenze uživatele

Ono si to těch pět hvězdiček asi nezaslouží.Ale...Takže první:Murdoch sám a jeho genialita,druhá za prostředí viktoriánského Toronta,třetí za dr.Ogdenovou a ..No,tady by výčet hvězd mohl skončit a mé hodnocení by se ustálilo na průměru,nebýt dílu s mluvícími panenkami v páté řadě který mně totálně megahustodémonsky odrovnal a nadchl.Tolik napětí,strachu a geniality v padesáti minutách,to je smrtící kadence i na mně,otrlého konzumenta mysterözních děl.Takže dávám tomuto počinu plný počet a doufám,že mně Murdochova genialita bude oblažovat i nadále.Amen. ()

maoc 

všechny recenze uživatele

Pro mne zklamání. Čekal jsem něco starosvětského, jako třeba Hercule Poirot. Ale tohle je jak Kriminálka Miami hozená do kulis přelomu 19. a 20. století. Příliš rychlé tempo, střihače bych nechal za trest natáhnout na skřipec a režisérovy dal pár lekcí waterboardingu. Škoda, scénář byl pěkný, dialogy šli a kamera byla téměř excelentní. Zdá se mi, že tady někdo chce zatřást oslíkem. Má smůla je, že přitom cílí na publikum, mezi něž nepatřím. ()

Reklama

Sticks 

všechny recenze uživatele

1. séria: Veľmi svižná priam excellence, ale ide o to aké sympatie vám ponúknu hlavné postavy. Na mňa chémia funguje skvele. Avšak aj tu už sú zakopnutia: epizódy 7 Dvojí telo a 10 Detská hra sú tým, čo moje hodnotenie posunulo nižšie. O NIEKOĽKO tried zaostáva aj epizóda 11 Špatná medicína, najslabšia časť prvej série. 2.SÉRIA: Docela ostýchavý začiatok a prvá dva diely (Krotký, krotký západ a Hadi a žebříky) patria k najslabším zo série. Neskôr sa však kvalita zdvihne. Nie však na plnej čiare, keďže fenomén náhody párkrát vyrieši prípad. Čo ale hodnotím kladne, je rozvoj postáv mimo prípady - nekriminálne linky popri vyšetrovaní. Aj preto si myslím, že druhá séria prevýši prvú. 3. SÉRIA je doposiaľ najslabšia. Svetlé výnimky tvoria Murdochova totožnost, Velká zeď, Viktor nebo Viktorie a Láska a lidské ostatky. Celkovo na tri hviezdy. 4. SÉRIA: Štvrtá sa vracia k začiatkom a je to opäť skvelá jazda. Najslabším dielom série je ,Vytočte M jako Murdoch´, ale aj napriek tomu, je to opracovaný štandard po všetky diely, ktorý v mojich očiach stavia sériu na úroveň druhej, teda veľká spokojnosť. 5. SÉRIA: Húpačka je nekompromisná a tak po výbornej štvrtej došla zaostávajúca piata. Nieje to ono. PS Geogre mal byť s tou spojovateľkou Tes a džúli by sa mala dabovať krásne ako Júlie. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Sice je příjemné a inspirativní vědět, že vševědoucí lidé ještě nevyhynuli (ačkoliv, doslovně vzato vyhynuli, přece jenom je to ultra-retro), ale na druhou stranu bych v takovém fešném oblečku čekala menšího supermana. Žena-patoložka je asi z politických a bůhvíjakých důvodů nutná. Seriál nepostrádá vtipné momenty a pěkně se na něj dívá. George je správnej trouba. ()

Kritik. 

všechny recenze uživatele

Ide síce o veľmi jednoduchú jednohubku, ale predsalen je to lahôdka. Taká pre spríjemnenie večera, prípadne na nedeľné popoludnie alebo do pozadia pri inej činnosti. Hlavní protagonisti sú umelo uhladení, čo ale vôbec nie je príliš. Herci sympatickí, dej premyslený, zdanie prvotnej jednoduchosti dosť klame - detektívne prípady sú často skutočne zamotané a výsledok neraz prekvapí. Bonbónikom sú zakomponované detailíky, ako napr. spolupráca s Arthurom Conanom Doylom, pán Fox ktorý je inžinierom vo firme pána Teslu, objaví sa aj William Frederick Cody prezývaný Buffalo Bill, spomína sa tu aj Shakespeare a jeho diela, hlavný hrdina cestuje na novodobom vynáleze - bicykli (či skôr velocypéde?), atď. Nechýba ani romantika, či občasné "hlody" utrhnuté z reťaze (keď kapitán polície nazýva gayov "teplouši", alebo keď si Murdoch v jednej chvíli predstaví vášnivé bozkávanie s kolegyňou doktorkou). Dej je doplnený tiež najrôznejšími (plytkými, i veľmi hlbokými) myšlienkami o náboženstve, viere, presvedčení, životných prioritách, zásadách, láske, histórii, umení a pod. Vo svojom žánri ide o top. ()

Galerie (8 698)

Zajímavosti (23)

  • Původní záběr použitý pro městskou márnici a policejní stanici č. 4 v Cabbagetownu je ve skutečnosti viktoriánská pumpa z roku 1859 v Hamiltonském muzeu páry a technologie na Woodward Avenue v Hamiltonu. (A.Anglicanka)

Reklama

Reklama