Reklama

Reklama

České století

(seriál)
  • angličtina Czech Century
Trailer 3
Česko, (2013–2014), 11 h 11 min (Minutáž: 65–83 min)

Hrají:

Daniel Landa, Jiří Vyorálek, Luboš Veselý, Jan Budař, David Novotný, Martin Finger, Miloslav Mejzlík, Martin Stránský, Monika A. Fingerová, Jaromír Dulava (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(9)

Obsahy(1)

České století je otevřenou sérií autorsky zpracovaných televizních dramat, která se vracejí ke klíčovým událostem českých dějin z pohledu jejich hlavních aktérů. Televizní cyklus, vytvořený podle scénáře spisovatele Pavla Kosatíka, nabídne nezvyklý pohled na mezní okamžiky moderních dějin naší země od roku 1918 do roku 1992. V každém z devíti dílů se zaměří na jedno datum a klíčové aktéry, jejichž tehdejší rozhodnutí měla mít osudové důsledky pro celý národ, i pro ně samotné. Každý hráč měl v rukou nějaké karty a rozhodoval se, jaký trumf vynese. Autoři Českého století nehodnotí, jestli šlo o dobrý, nebo špatný tah, spíše je zajímá osobní příběh „národního" aktéra své doby. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele retrix k tomuto seriálu (2)

České století (2013) 

Šance na kvalitní zpracování mylníků naší nedávné historie se rozplívá v nekvalitním a subjektivním zpracování historických faktů. Je to osobní pojetí režíséra Sedláčka, které asi vychází z fantazie momentálního rozpoložení. V první díle je T.G.Masaryk představen jako osoba řízena vyšší mocí. Někdy mně spíše připadal jako Hitler, který také neustále zdůrazňoval tu svoji prozřetelnost. V druhém díle zase celý film trpí monologem E.Beneše, které vyznívá spíše jako blábol o degradaci této osobnosti a z armádních generálů dělá idioty, co si nevidí dál než na špičku nosu. I výběr hlavních protagonistů není zdaleka přesvědčivý, kouzelníka Žita vůbec nemusím, ten tam představoval spíše tupého ranaře, který by se tak zmohl na četaře a ne na plukovníka. Ještě, že nám byl ukázán zcela nahý Beneš, bez toho by seriál určitě ztratil na opodstatněnosti. ()

Kulka pro Heydricha (1941) (2013) (E03) 

Jak mně neseděl Beneš v předchozím díle, je divný i v tomto. Je to způsobené prapodivným pojetím Sedláčka nebo Kosatíka a možná i hlavního představitele Martina Fingera. Z uvedeného mně vyplívá, že Sedláček nebo Kosatík je proti Benešovi výrazně zaujatý a dává to také v seriálu najevo. Nejsem jeho zastáncem, ale takhle se Beneš určitě nechoval. Moravec se tady rovněž chová jako velitel skautů a ne jako ředitel zpravodajské služby ()

Reklama

Reklama