Reklama

Reklama

České století

(seriál)
  • angličtina Czech Century
Trailer 2
Česko, (2013–2014), 11 h 11 min (Minutáž: 65–83 min)

Hrají:

Daniel Landa, Jiří Vyorálek, Luboš Veselý, Jan Budař, David Novotný, Martin Finger, Miloslav Mejzlík, Martin Stránský, Monika A. Fingerová, Jaromír Dulava (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(9)

Obsahy(1)

České století je otevřenou sérií autorsky zpracovaných televizních dramat, která se vracejí ke klíčovým událostem českých dějin z pohledu jejich hlavních aktérů. Televizní cyklus, vytvořený podle scénáře spisovatele Pavla Kosatíka, nabídne nezvyklý pohled na mezní okamžiky moderních dějin naší země od roku 1918 do roku 1992. V každém z devíti dílů se zaměří na jedno datum a klíčové aktéry, jejichž tehdejší rozhodnutí měla mít osudové důsledky pro celý národ, i pro ně samotné. Každý hráč měl v rukou nějaké karty a rozhodoval se, jaký trumf vynese. Autoři Českého století nehodnotí, jestli šlo o dobrý, nebo špatný tah, spíše je zajímá osobní příběh „národního" aktéra své doby. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele RedRose k tomuto seriálu (5)

Veliké bourání (1918) (2013) (E01) 

První díl, jak Masaryk rozporcoval Evropu, byl výborný. Rozhovory Masaryka s britským Donutilem byly špičkové! ()

Den po Mnichovu (1938) (2013) (E02) 

Beneš... ...zrádce nebo zachránce? Beneš vs armáda, nebo Beneš vs Moravec. Ale hlavně Beneš proti všem spojencům, kteří nás nechali napospas Hitlerovskému německu. Strašná a opravdu neřešitelná situace, ale časem se ukázalo, že to vlastně bylo správně. Proti všem okolním státům jsme bojovat opravdu nemohli, tak dobrou armádu jsme fakt neměli... ()

Kulka pro Heydricha (1941) (2013) (E03) 

V podstatě pokračování předchozí epizody, takže ji tak budu i hodnotit. Tyto dva díly způsobily, že se můj celkový pohled na Edvarda Beneše opravdu změnil a to k lepšímu! Kulku pro Reinharda jsme nakonec neviděli, stejně jako následky toho hrdinského činu! Ale viděli jsme skvělého Trojana! ()

Všechnu moc lidu Stalinovi (1948) (2013) (E04) 

Mno. Hezká ukázka klasických komunistů a moc špatně se na to dívá, když víme, jak to dopadlo. Otázka jen zůstává, kolik z nich byli jen hajzlové toužící po moci a kolik jich bylo skutečných idealistů. "Jestli to celý dělám kvůli moci, nebo proto, že chci socialismus?! Jasně, že chci tu moc!! A už jsem blízko!!" Gottwald, Zápotocký a Slánský skvěle zahraní a "nový" Beneš opět excelentní i přesto, že Novotného moc nemusím (výměna herce byla myslím zbytečná). Je smutné je poslouchat mluvit o nástupu socialismu, když skutečný socialismus tady nakonec nikdy nebyl a Beneš dobře věděl, kam to spěje, jen ho ti demokratičtí ministři nepodrželi (ta demise měla naprosto opačný efekt, než v jaký doufali) a sám to už nezvládl... Jasně, bylo to mnohem složitější a Únor48 se vlastně chystal už od konce války, ale tady nastal ten zásadní zlom, či vrchol nástupu komunismu a 40-ti letého úpadku Československa, ze kterého jsme se ani po dalších 30-ti letech (ekonomicky určitě) stále nedostali... "Chyba. Kde začala ta chyba? ... Tohle příští generace nedokážou pochopit..." Opravdu jsem si díky tomuto seriálu zlepšil celkové mínění o Edvardu Benešovi! ()

Je to jen rock'n'roll (1976) (2014) (E07) 

Hudba Plastiků mi vždy přišla naprosto šílená i na poměry undergroundu, ale nijak nezpochybňuji důležitost Plastiků v té době! Daniel a Hájek skvělí, ale František Němec si Patočku vystřihl naprosto geniálně! Nebylo to akční jako předešlé díly, ale modré čísla si to nezasloužilo... ()

Reklama

Reklama