Reklama

Reklama

České století

(seriál)
  • angličtina Czech Century
Trailer 2
Česko, (2013–2014), 11 h 11 min (Minutáž: 65–83 min)

Hrají:

Daniel Landa, Jiří Vyorálek, Luboš Veselý, Jan Budař, David Novotný, Martin Finger, Miloslav Mejzlík, Martin Stránský, Monika A. Fingerová, Jaromír Dulava (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(9)

Obsahy(1)

České století je otevřenou sérií autorsky zpracovaných televizních dramat, která se vracejí ke klíčovým událostem českých dějin z pohledu jejich hlavních aktérů. Televizní cyklus, vytvořený podle scénáře spisovatele Pavla Kosatíka, nabídne nezvyklý pohled na mezní okamžiky moderních dějin naší země od roku 1918 do roku 1992. V každém z devíti dílů se zaměří na jedno datum a klíčové aktéry, jejichž tehdejší rozhodnutí měla mít osudové důsledky pro celý národ, i pro ně samotné. Každý hráč měl v rukou nějaké karty a rozhodoval se, jaký trumf vynese. Autoři Českého století nehodnotí, jestli šlo o dobrý, nebo špatný tah, spíše je zajímá osobní příběh „národního" aktéra své doby. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele Vajonek k tomuto seriálu (2)

České století (2013) 

Po opakovaném zhlédnutí jsem se rozhodla přidat hvězdičku na nejvyšší počet. Myslím, že se jedná o naprosto unikátní počin v tom, jak dokáže navodit dobovou atmosféru, která (asi) tenkrát mohla mezi lidmi být, jak umně předestírá klíčová témata, dilemata českého století. U některých dialogů, i když mají třeba deset-patnáct minut, se člověku skoro až tají dech, jak dokážou "zasáhnout komoru", jak jsou silné. Určitě tomu často pomáhá i precizní výběr představitelů (nejen) hlavních rolí, perfektně ladící hudba i temná, ponurá kamera. Když by někdo čekal detailní zobrazení "českého století", nedostane jej, tohle jsou spíše takové střípky, o to ale cennější a působivější. Ano, možná některé věci nejsou úplně historicky přesné. Některé asi ani nemůžou být, protože když třeba u nějakého rozhovoru jsou dva lidé a pak nikde nesepíšou, co si přesně řekli nebo to každý interpretuje jinak, můžeme se asi leda domýšlet; a pokud bychom zase některé rozhovory mezi čtyřma očima vypustili, přišli bychom možná o to nejpůsobivější, co série nabízí. Některé díly mohou diváka bavit více, některé méně (i podle zájmu o to které období a vlastní představy, co by z něj mělo být zobrazeno). Také bych řekla, že některé zobrazované události mohou být pro diváka mnohdy bez detailnějšího předporozumění obtížněji pochopitelné, někdy se tvůrci toto snaží vykompenzovat příliš doslovnými promluvami, ve kterých např. najednou postava uprostřed hovoru začne druhému vyjmenovávat své životopisné údaje, což také nepůsobí úplně dobře, protože to není zrovna přirozené. Vzhledem k výše vypočteným kladům ale ráda zmíněné "minusy" "odpustím". Za sebe jako pozitivum beru i to, že mě seriál ponouká dohledat si k některým věcem více informací, abych si nepřipadala jako příliš velký nevzdělanec.:) A to se také počítá. 85 %. ()

Je to jen rock'n'roll (1976) (2014) (E07) 

"Ale v tom to je... Nezáleží na tom, koho si vybereš. Buď může zpívat každej, kdo chce nebo je to celý špatně. Kultura se musí nechat dejchat. Všichni, co něco dělaj, se musí nechat bejt a potom se musí počkat, aby se ukázalo, co z toho vyleze. To je kultura. Ne že to určujou voni..." ()

Reklama

Reklama