Reklama

Reklama

České století

(seriál)
  • angličtina Czech Century
Trailer 3
Česko, (2013–2014), 11 h 11 min (Minutáž: 65–83 min)

Hrají:

Daniel Landa, Jiří Vyorálek, Luboš Veselý, Jan Budař, David Novotný, Martin Finger, Miloslav Mejzlík, Martin Stránský, Monika A. Fingerová, Jaromír Dulava (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(9)

Obsahy(1)

České století je otevřenou sérií autorsky zpracovaných televizních dramat, která se vracejí ke klíčovým událostem českých dějin z pohledu jejich hlavních aktérů. Televizní cyklus, vytvořený podle scénáře spisovatele Pavla Kosatíka, nabídne nezvyklý pohled na mezní okamžiky moderních dějin naší země od roku 1918 do roku 1992. V každém z devíti dílů se zaměří na jedno datum a klíčové aktéry, jejichž tehdejší rozhodnutí měla mít osudové důsledky pro celý národ, i pro ně samotné. Každý hráč měl v rukou nějaké karty a rozhodoval se, jaký trumf vynese. Autoři Českého století nehodnotí, jestli šlo o dobrý, nebo špatný tah, spíše je zajímá osobní příběh „národního" aktéra své doby. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele Helo k tomuto seriálu (2)

České století (2013) 

Po prvním díle jsem tedy mírně rozčarován. Ano, vizuálně a dialogově je to parádní, ale kdy už se čeští filmaři naučí pořádně pracovat se zvukem? Vždyť to ozvučení byla chvílemi naprostá tragédie, kterou bych čekal tak u VKVček. Dále - herecké výkony. Jediný, kdo byl v pohodě, byl Donutil a ten zbytek? Jakoby by přednášeli básničku na školní besídce. Takhle si hraní tedy opravdu nepředstavuji. A nakonec scénář - proč je celá hodina a čtvrt složená z na sebe nenavazujících a pro veškeré události téměř nepodstatných scén? Jo většina rozhovorů je suprově napsaných (poslední rozhovor s Donutilem vládne), jenomže k čemu jsou dobře napsané rozhovory, když ten příběh neposunou dál? Co jsme se vlastně dozvěděli? No kdyby na konci vypravěč stručně neshrnul to nejdůležitější, tak se člověk vlastně nedozví nic. I tak jsem však rád alespoň za snahu a vůbec za to, že se u nás začaly zase točit normální věci a ne ty výplachy mozku, a budu doufat ve zlepšení v dalších dílech. Druhý díl zlepšení skutečně přinesl a to znatelné. Příběh konečně není slepencem zdánlivě náhodných rozhovorů, většina herců už skutečně hraje (Landovo hlášky jsou boží) a i ten zvuk se jim nějak podařilo vylepšit. Prostě za první díl bych dal maximálně 3*, ale za tenhle bych se nebál dát klidně i 5*. Třetí díl pokračuje ve šlépějích toho druhého a k dokonalosti už mu chybí jen to, kdyby samotný atentát a jeho následky skutečně ukázali. Jinak není prakticky co vytknout. Herecky zde (nepřekvapivě) samozřejmě vyčnívá Trojan, který je o třídu výše než ostatní zúčastnění. Jednu věc nechápu - proč v prvním díle všichni mluvili česky (i když ve skutečnosti mluvili třeba německy) a ve třetím díle už každý mluví tím skutečným jazykem, který mu náleží? ()

Kulka pro Heydricha (1941) (2013) (E03) 

Do páté hvězdy tomu chybí už jen kdyby byl ukázán i samotný atentát. ()

Reklama

Reklama