Reklama

Reklama

Ospalá díra

(seriál)
  • USA Sleepy Hollow (více)
Trailer 2
Fantasy / Thriller / Dobrodružný / Drama / Mysteriózní
USA, (2013–2017), 46 h 21 min (Minutáž: 42–62 min)

Předloha:

Washington Irving (kniha)

Hrají:

Tom Mison, Nicole Beharie, Orlando Jones, Katia Winter, John Cho, Nicholas Gonzalez, Clancy Brown, John Noble, Jill Marie Jones, Matt Barr, Amandla Stenberg (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(4) / Epizody(62)

Ichabod Crane je ve válce za nezávislost zraněn bezhlavým jezdcem. Následně se ocitá v jednadvacátém století v městečku Sleepy Hollow. Jezdec tu právě zabil místního šerifa. Jeho podřízená Abbie přizve Ichaboda, aby jí pomohl vraždící nestvůru dopadnout... (TV Prima)

Videa (172)

Trailer 2

Recenze (208)

Chen 

všechny recenze uživatele

Když jsem viděl v traileru bezhlavého jezdce s kulometem, začal jsem mít hodně velké obavy, co se z toho vyklube. A vyklubala se z toho velmi slušná fantasy podívaná se sympatickou ústřední dvojící, mezi níž skvěle funguje chemie, taktéž poctivě budovaná mytologie se velkým plus, stejně jako trefný humor. 9/10 ()

Jano... 

všechny recenze uživatele

Návrat bezhlavého jazdca do Ospalej diery prebehol úspešne. Sleepy Hollow predstavuje žáner, ktorý mám rád (nekresťan by to nazval kresťanské fantasy, kresťan asi rúhanie). Veterán z Vojny za nezávislosť Ichabod Crane (nie práve Johnny, ale charizma z neho ťahá na celú izbu aj tak...), presne ten povestný muž, čo odsekol hlavu bezhlavému jazdcovi, zaspí dobu, keď ho manželka prenesie do budúcnosti, aby dokončil svoje poslanie a dievča, ktoré máta prízrak, čo ako malá videla v lese a tiež pocit viny, že si radšej zachránila vlastnú kožu ako sestru pred zvieracou kazajkou pre pomätencov a k tomu kopec démonických detailov a epizódnych príbehov (indiánsky Sandmam, duchovia, bosorky, vstávanie z mŕtvych, Slobodomurári, Očistec, štyria jazdci Apokalypsy (!!!), golem, monštrá všetkého druhu...) a výborná atmosféra tento seriál výrazne vyzdvihujú z vôd mainstreamového priemeru. Veľmi sa mi tiež páčilo, ako bolo spracované Craneovo objavovanie vymožeností modernej doby. Stopercentne sa pustím aj do druhej séria a ktohovie? Možno potom pôjdem aj na 5* (edit_ nepôjdem, ostanem na 4*, ale aj tak to je kvalitný seriál, ktorý určite odporúčam...) ()

Reklama

Laerry 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv přenesení Ichaboda Cranea do naší přítomnosti může vypadat děsivě, tak mu to (stejně jako modernímu Sherloku Holmesovi) vůbec neuškodilo - naopak se tím scénáristům naskytla dokonalá příležitost na vytváření vtipných situací, ve kterých je Ichabod konfrontován s pro nás zažitou realitou - a aby se to nezvrhlo v parodii, je jeho postava obohacena o ohromné charisma Toma Milsona, který svůj part zvládá s nonšalantní grácií a taktem. V hereckém obsazení hledejte tak hlavní trumf seriálu, dalšími esy jsou krásně vystihnutá ponurá atmosféra; do sebe zapadající příběh (ačkoliv se to zpočátku může jevit jen jako epizodní záležitost) s promyšlenou mytologií, která se nespoléhá jen na bezhlavého jezdce; velmi vydařené efekty (na seriálové poměry) a v neposlední řadě je tu žolík v podobě sehrané chemie mezi ústředním (netradičním) duem. Seriál si zaslouží šanci, protože k přesvědčení diváka potřebuje více, než úvodní (leč efektní) epizodu, protože se seriál vyplatí až s postupným rozvinutím děje. Však jde přeci o dílo z dílny sehrané scénáristické dvojice, co mají na svědomí Fringe, Alias, Hawaii 5-0 či nové filmové Star Treky... ()

Ben Nevis 

všechny recenze uživatele

Pilot: Nejenom Lincoln, ale i George Washington fušoval do řemesla bojovníkům s nadpřirozenem. :-) Atmosféra vypadá dobře, hlavní postavy jsou sympatické, jenom se bojím, aby to nesklouzlo do vybíjení epizodních příšerek. Trošku mě zarazilo, jak se Ichabod rychle sžil s moderní dobou, ale chápu že seriál není o cestování časem a kulturních rozdílech. ()

Renfield 

všechny recenze uživatele

Začalo to ne zrovna originálně, ovšem i přesto slibně. Tom Mision jako Inchabod Crane je postava z větší části okopírovaná, ale i tak vcelku sympatická a vtipná. K ostatním postavám jsem si cestu nenašel a jsou mi postupem času víc a víc jedno. První série si celkem úspěšně držela standart nastavený pilotem, byla temná, dobrodružná, ale i vtipná. To se ale změnilo v přeplácané druhé série. Tady už tvůrci pletou opravdu všechny možné mytologie a to je snad i to jediné, co je tu vtipné, ovšem trapně vtipné. Každý díl je podle stejného scénáře... "vtipný" začátek, přichází problém, hledá se řešení něčeho co vypadá neřešitelně, některá z hlavních postav téměř umírá, ale problém je vyřešen. Pak už přichází pouze závěrečný pokus o vtip a titulky. Některé díly bylo opravdu utrpení dokoukat, o hlavní postavy jsem vůbec nemusel mít strach, jsou téměř nesmrtelné. Možná ve třetí sérii konečně někdo ubude, tou už ovšem ztrácet čas nebudu. 1. série - 65% 2. série - 25% ()

Galerie (1 070)

Zajímavosti (4)

  • Když ve čtvrté epizodě Ichabod Crane (Tom Mison) ukazuje Abbie (Nicole Beharie) v knize vyobrazení Molocha, jedná se o obraz "The Great Red Dragon and the Woman Clothed in Sun" anglického malíře Williama Blakea. Stejný obraz měl velkou roli ve filmu Červený drak (2002). (p3tris)
  • Seriál se inspiroval povídkou "The Legend of Sleepy Hollow" od amerického spisovatele Washingtona Irwinga. Ta vyšla roku 1820 v povídkové sbírce "The Sketch Book". (Yardak)

Související novinky

Bezhlavý jezdec se vrátí

Bezhlavý jezdec se vrátí

24.04.2024

Držte si klobouky, budou opět padat hlavy. Na plátna kin by se totiž měl vrátit hrůzyplný bezhlavý jezdec v nové adaptaci povídky „Legenda o Ospalé díře“ newyorského spisovatele Washingtona Irvinga … (více)

Wiseman upřednostnil Ospalou díru před Mumií

Wiseman upřednostnil Ospalou díru před Mumií

05.08.2013

Už asi víte, že Mumie se dočká dalšího remaku. Tento se bude odehrávat v současnosti, bude o něco temnější a strašidelnější, scénář napsal Jon Spaihts a produkovat hodlá duo Orci / Kurtzman.… (více)

Reklama

Reklama