Reklama

Reklama

Agresivní virus

(seriál)
  • USA The Strain
Trailer 1
USA, (2014–2017), 34 h 22 min (Minutáž: 41–69 min)

Předloha:

Guillermo del Toro (kniha), Chuck Hogan (kniha)

Hudba:

Ramin Djawadi

Hrají:

David Bradley, Sean Astin, Javier Botet, Natalie Brown, Francis Capra, Roger Cross, Kevin Durand, Ruta Gedmintas, Leslie Hope, Jonathan Hyde, Mía Maestro (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(4) / Epizody(46)

Na newyorském letišti J. F. Kennedyho přistane letadlo plné mrtvých pasažérů. Ty během letu přepadla neznámá síla a čtyřem z nich se podařilo přežít. Nikdo však netuší, co bylo příčinou smrti ostatních pasažérů, a proto je k případu povolán epidemiolog Ephraim Goodweather spolu s kolegy Norou Martinezovou a Jimem Kentem. Ephraim se právě rozvádí s manželkou, která ho opustila. Při vyšetřování událostí v letadle je objevena podivná truhla vypadající jako rakev. Ta však po nějaké době záhadně zmizí. Ephraim a Nora mezitím naleznou podivné červy. Patolog jim sdělí, že v tělech obětí se nenašla žádná krev. Na letiště dorazí starý židovský obchodník Abraham Setrakian, který si vynucuje setkání s Ephraimem. Ten ho odmítá, ale Ephraim mu stačí sdělit, že pokud se mu podaří zadržet rakev na letišti, nemusí dojít k žádnému problému. Ephraim tedy nařídí zákaz odjezdu všech větších vozidel z letiště. Rakev však s Jimovým souhlasem z letiště odveze zlodějíček Gus Elizalde, kterého najal Thomas Eichhorst, pravá ruka podivínského milionáře Eldritche Palmera. Na patologii mezitím těla zemřelých pasažérů obživnou a patologovi vysají veškerou krev. Setrakian si uvědomuje, že do New Yorku dorazila hrozba, které on už jednou v životě čelil. (TV Prima)

(více)

Videa (9)

Trailer 1

Recenze (289)

maddy 

všechny recenze uživatele

Po pilote sa nemôžem ubrániť mierne sklamaným pocitom. Bola to síce moja najočakávanejšia seriálová novinka, ale tam kde ma ostatné seriály pilotným dielom navnadia na celú sériu ma Strain nechal pomerne chladným. del Torov rukopis je síce jasne čitateľný, ale prvý diel nepredviedol nič ohromujúce. V prvej polovici sa dej zbytočne sústredil na postavu virológa (scéna pri psychologičke bola doslovne otravná) a neustále odbiehal od napínavých udalostí z letiska až ma to iritovalo. V tej druhej sa zase nešťastne sústredil na „digitálneho bubáka“ zo sarkofágu, ktorý mi neprišiel nijako hrozivý. Príbeh bol predvídateľný, ale má niečo do seba a je aj dostatočne originálny, takže som v podstate zvedavý ako sa budú udalosti vyvíjať ďalej, avšak The Strain na mňa zatiaľ pôsobí skôr ako také B-éčko. Ako horor to na mňa veľmi nefungovalo a ako dráma už vôbec nie, keďže o postavy som sa zatiaľ veľmi nezaujímal. Potenciál tu je síce obrovský, ale pilot má zatiaľ nepresvedčil o tom, že ho del Toro akokoľvek využil. Komentár síce môže vyznieť dosť kriticky, ale ono to zlé v podstate nebolo a viacero scén (hlavne z lietadla a objasňovanie záhady) pútalo pozornosť. Len som asi čakal priveľa a dostal som skôr len taký lepší priemer. Zatiaľ za 3* (6/10), ale toto určite nebude konečný verdikt nakoľko ako dopadne celé séria si v tomto prípade netrúfam ani v najmenšom odhadnúť. Ono sa to totiž môže rovnako zmeniť na zbytočnú kvázi hororovú telenovelu, ale aj na dostatočne napínavú a originálnu jazdu. / EDIT: tak nie, takto teda nie! Jeden z najočakávanejších seriálov tohto roku sa zatiaľ po 7. epizódach pretavil do skôr do tej telenovely ako do hororu. Z 45 minút minút sa totiž v seriály 40 minút riešia nepodstatné odbočky, rozpráva o ničom, príbeh nikam ďalej neposúva a 5 minút jej tých pár hororových scén s upírmi. To by možno nevadilo, keby ten príbeh o niečom bol, ale zatiaľ to bohužiaľ skĺza do konceptu = máme 200 nakazených z lietadla a musíme ich všetkých usmrtiť. Bodka. Bez napätia, bez strachu, bez prekvapenia, bez nápadu. Navyše takto nastolenou cestou sa dá pokračovať aj šesť sezón a umelo to naťahovať. Sorry, Guillermo, od teba som čakal rozhodne viac. Veľmi zvažujem, či pozerať ďalej, lebo pochybujem, že do konca sezóny sa niečo zmení. / SEASON 1 = 3* (6/10) ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Veľká škoda, z kvalitného začiatku to od tretej časti viditeľne upadá. Z možnej originality ostal len prázdny pokus o zombie seriál. Nakoniec ma tá celá nákaza nezaujímala, jediné, čo tu za to stálo, bol osobný život Coreyho Stolla, ktorému to s vlasmi oveľa viac pristane. Žiaľ prírodu už vie oklamať len parochňou. A keďže sa jeho postava volá Goodweather, je zjavné, že sa to netočilo v Anglicku. ()

Reklama

erased 

všechny recenze uživatele

Přistupovat k The Strain jako k hororu, který bere každou vyřčenou větu a všechny události i postavy vážně, pravděpodobně bych se nedostal ani do poloviny první řady. První díly totiž vypadají jen jako kvalitnější Helix, což by v případě dotažení do zdárného konce nemuselo být špatně, jenže The Strain by se takto mohl jen zařadit do seriálového průměru. Ovšem když se někdy kolem třetího dílu ukáže, že zápletka s vražednou nemocí je jen pozadím pro trochu jiné pojetí zombie apokalypsy, upírští ilumináti naplno rozdmýchají šílené konspirace, a zničehonic se za těmi béčkovými replikami dá sledovat sebeparodie (ať už chtěná nebo ne), rozjede se del Torův seriál jako ta nejzběsilejší řežba plná patetických hlášek, nepravděpodobných postav a situací, slizkých nechutňáren a všech myslitelných hororových klišé. K tomu nemůže chybět historická van-Helsingovská vložka, tuny zbytečných vztahů nebo starověký hustodémon jako hlavní boss. Prostě Asylum jako vyšité. Je pravda, že ke konci už to trochu ztrácí dech, ale spolu s dlouho očekávaným návratem metalisty a smrtí alzhaimerové báby se zábava u posledních dvou dílů vyšvihne do hvězdných výšin. Jen je trochu škoda toho komorního (levného) pojetí, chaos v nočních ulicích New Yorku zobrazený v trochu větším měřítku by mohl být boží. Jediným, co mě ale po té prochechtané se guilty pleasure sezóně upřímně štve je, že Corey Stoll konečně hraje postavu, která hned tak nenatáhne brka, ale jeho tupé ho spolehlivě zbavuje veškerého jeho plešounského šarmu. Tak se snad někdy taky nakazí, ať mu ta falešná hříva zase opadá. A když jsem u toho, já bych vlastně tu ukrutně bolestivou smrt přál polovině obsazení... Chlupodravé břitvy jsem se ve druhé řadě konečně dočkal, spolu s ní se Eph proměnil v málem dokonalého akčního hrdinu, jenže přestože v seriálu zůstávají všechna ta zmíněná žánrová klišé, nejednou už přestávají být vtipná nebo alespoň zábavná, a já se nemůžu zbavit dojmu, že to nakonec del Toro přece jen všechno myslí vážně. Těch zábavných pasáží je nicméně stále dost na to, aby utáhly celou sérii, ať už jde o romanci dědečka Palmera s nadrženou francouzskou modelkou, idiotské plky Goodweathera mladšího a školku jeho nemrtvé maminky, vysloužilého mexického protiupířího wrestlera, nebo hrdinný odboj kongresmanky na Staten Island. Oproti první sérii ovšem neskutečná škoda opadané hřívy metalisty. ()

okkac 

všechny recenze uživatele

Season 1:75% Je to celkem pomalé, děj 8 dílů roztažen na 13, takže epidemie postupuje velmi pomalu, a když už se něco začne dít, je konec. Finále v podstatě není žádné. Ale navnadí to. Není zatím podobného seriálu a upíři vypadaji jak z Blade II. Season 2:85% Podstatně lepší, než první sezóna. Děj už konečně je ve fázi, kdy je nákaza značně rožšířená. Je zde více akce a flashbacky do minulosti některých postav. Dokonce se podíváme i do římského colossea na gladiátorské zápasy :-). Tady už nuda nebyla a těším se na další sérii. Ta už i bude mít místo 13 dílů jen 10, tak snad i děj bude ještě hustší. Season 3:85%Třetí série přinesla nejen pouze už 10 epizod, což bylo dobré rozhodnutí, tak i nové úvodní titulky. Jinak děj už je ve fázi, kdylidstvo ustupuje a strigoi získávají převahu. Konec série pak chvíli vypadá štastně, ale nakonec jde vše do kytek a lidstvo asi čekají temné dny. Čtvrtá séie bude poslední a patrně i hodně jiná, jelikož svět už není co býval. Season 4:78% A přeci je celkem happy-end ()

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

1.serie: zpočátku napínavá, tajemná atmosféra se zajímavým nápadem, později spíš survival “apokalypsy”, takový lehký nadprůměr, potěšilo to, ale že bych si z toho uplně sedl na zadek, to ne. Plusem je školník Finch a Samvěd Křepelka z LotR, který se mi tady dost líbí. Zajímavý taky německý záporák, ale hlavní “zombie” je docela k smíchu. Bohužel celkově postavy jsou takové jednoduché, bez hlubšího prokreslení, a tudíž na nich divákovi ani nezáleží, ale uvidím, co přijde v dalších sériích. ()

Galerie (525)

Zajímavosti (9)

  • V USA si lidé žijící ve větších městech stěžovali na plakát k seriálu, kde ženě leze skrze oko červ. Stanice FX byla následně donucena tyto plakáty ze všech billboardů stáhnout a nahradit je vhodnějšími. (Zdroj: primetime.unrealitytv.co.uk) (scartino)
  • Věta: "Sabia mea fredoneaza de argint" je rumonsky. Volně přeložena znamená: "Můj meč zpívá stříbrem". (ČSFD)

Reklama

Reklama