Reklama

Reklama

Sanitka

(seriál)
  • angličtina The Ambulance
Trailer
Československo, 1984, 10 h 52 min (Minutáž: 57–60 min)

Režie:

Jiří Adamec

Scénář:

Jiří Hubač

Hrají:

Jaromír Hanzlík, Zlata Adamovská, Eva Hudečková, Ivana Andrlová, Jiří Bartoška, Petr Kostka, Josef Vinklář, Josef Karlík, Zdena Hadrbolcová, Miroslav Zounar (více)
(další profese)

Epizody(11)

Obsahy(1)

Jsou vždy tam, kde se něco děje. Když je život v ohrožení, přicházejí záchranáři. V jedenácti dílech budete moci sledovat úsilí hrstky obětavých lidí, vyjíždět s posádkami vozů Záchranné služby tam, odkud se ozývá naléhavé volání. Lékaři, ostatní členové posádky vozů Záchranné služby a jejich nejbližší budou vstupovat do vašich domovů: J. Hanzlík (MUDr. Vojtěch Jandera), J. Bartoška (MUDr. Richard Skalka), Z. Adamovská (Eliška Vorlová), P. Zedníček (sanitář Fanda), P. Kostka (MUDr. Mádr), F. Němec (sanitář Evžen), V. Galatíková (vrchní sestra Záchranné služby), T. Juřička (Jarda Jandera), J. Karlík (otec Jandera) a celá řada dalších. (Česká televize)

(více)

Videa (11)

Trailer

Recenze (310)

Martin741 

všechny recenze uživatele

Kvalitny normalizacny serial Sanitka v rezii Jiri Adamca je urcite o dve az tri hviezdicky vyssie nez Zena za pultem alebo Okres na Severu. Uz len za plejadu hercov, co sa tam zisla. Vysoke hodnotenie davam aj preto, lebo toto uz nie je dietlovina. Ale urcite nie som fundom tohoto serialu : Chalupari su proste Chalupari. 70 % ()

rt12 

všechny recenze uživatele

Kultovní seriál od Adamce, který mě nebavil, tak jak mě od něj nebaví skoro nic. Nudily mě špatně napsané postavy (jediný Bartoška a Kostka ušly), zdlouhavé nelogické rozhovory (má mě rád, nemá mě rád). Sral mě Juřička a Andrlová. Jediný co mě vzpružilo byly samotné záchranářské akce. A zachycení zrození záchranné služby ()

Reklama

Dr. Hawkeye 

všechny recenze uživatele

Jiří Hubač mě jako tvůrce seriálu baví víc než Jaroslav Dietel. Hubač je akční a dává větší prostor hercům, Dietlovy hrdinové deklamují sáhodlouhé monology... (Dobrý večer, tady Sova. Chtěl jsem vám říct takovou možná maličkost... [o 5 minut později]... nashledanou). Doktor Jandera nekecá, doktor Jandera koná. A od kecání (ale jak úžasně podaného) je tady občas zcela zoufalý ředitel záchranky, který se často musí snažit (útlocitní prominou) uplést z hovna bič... ()

major.warren 

všechny recenze uživatele

Podle mě nejlepší československý seriál vysílaný za totality. Sanitka rozhodně není nějaký socialistický výmysl, jak mnozí tvrdí, ale je to velice silný a nesmírně kvalitní příběh z dílny mistra české scenáristiky Jiřího Hubače. Ano, poplatnost době zde je. Ale vadí to? A přívlastek "socialistická Ordinace?" Ani náhodou! Jaromír Hanzlík jako doktor Jandera je jednou z mých nejoblíbenějších seriálových postav vůbec. Absolutní legendou je pro mě pak postava doktora Skalky v podání Jiřího Bartošky. Moc se mi líbil i hrdina Petra Kostky, doktor Mádr, jenž se v sedmém díle rozhodne emigrovat (scéna jeho emigrace je jednou z mých nejoblíbenějších). Navíc je tu parta výjimečných herců i v malých rolích: Josef Vinklář (ředitel), Pavel Zedníček, Petr Nárožný (pudil). Sanitka je legendární seriál a vždycky se na ní rád podívám. Moje nejoblíbenější díly jsou 3. 7. a 10. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Nebylo to poplatné době, a je to pořád mnohem lepší, než dnešní české seriály s nemocniční tematikou. Hanzlík a spol. jsou kvalitní herci a Jiří Adamec tehdy hýřil poměrně nápaditou režií a jeho zvolený styl byl chytlavý. Smysl pro rytmus, cit a gradaci scén mu rozhodně nechyběl. Měl tehdy talent, ale postupem času ho rozmělnil v prasárnách na Nově. 60% ()

Galerie (154)

Zajímavosti (87)

  • Kameraman Juraj Šajmovič celé natáčení absolvoval s kamerou na rameni, tedy bez stativů, jízd nebo jiné techniky. (Haniczka)
  • O spolupráci Jiřího Hubače a Henricha Fairaizla na scénáři seriálu řekl jeho syn Ivan toto: „Za mým otcem přišel Jindřich Fairaizl s tím, že je psychicky i finančně na dně po vyhození z Československé televize a že plánuje sebevraždu. Otec pojal jako lidskou povinnost, charitu, že jej začlenil do práce kolem scénáře tím, že jej pověřil sbíráním dat v terénu a na záchrance. Na samotný vliv scénáře neměl vliv, ten spolu nepsali. V titulcích nemohl být  pochopitelně uveden, ale kdykoliv seriál opakovali, posílal mu honoráře. Fairaizlovi tím sice pomohl se nezabít, ten ale dobrovolný odchod ze světa stejně později zvolil.“ (sator)
  • Režisér Jiří Adamec vzpomínal, že velkým problémem bylo získat dobově přijatelné sanitky, protože vozy Škoda 1200/1201 už byly v té době 20–30 let staré a většinou dávno zlikvidované. Nacházeli je proto po vrakovištích, odkud je odkupovali a renovovali. Dokonce se podařilo najít i pár sběratelů v Německu, kteří několik vozů zapůjčili. Přesto se nepodařilo dodržet dobové reálie zcela. Škody 1200/1201 se totiž vyráběly ve třech karosářských variantách. Sedan, STW (kombi) a sanitní vůz, který sice z kombi vycházel, byl ovšem pro lékařské potřeby prodloužen, měl odlišné zadní svítilny a dveře nákladového prostoru se vyklápěly dolů, zatímco kombi mělo zadní dveře otevíratelné zprava doleva. Přesto bylo pár obyčejných kombíků v sanitních kolonách vidět, jelikož se nepodařil sehnat dostatek sanitek a tvůrci doufali, že se to nepozná. Pro lékařské účely by byl však nevhodný, neboť by měl pacient problém se do něj vlézt. Podobný problém byl, když se měli záchranáři v ději posunout na jugoslávské dodávkové vozy IMV 1000. I tyto vozy už byly dávno zlikvidovány, podařilo se jich však několik dovézt z Jugoslávie a filmaři pro potřeby natáčení zrepasovat. (cundak)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno