Reklama

Reklama

Iron Man

  • USA Iron Man
Trailer 1

Multimilionář a vynálezce Tony Stark je cynický bonviván a sukničkář, který po otci zdědil zbrojařské impérium Stark Industries a pokračuje v práci s jeho kolegou Obadiahem Staneem. Dodává americké armádě tzv. inteligentní zbraně a právě se chystá předvést zástupcům v Afghánistánu nový výrobek, extrémně ničivou raketu Jericho. Cestou z úspěšné prezentace, na níž se mu podaří uzavřít s vládou výhodnou smlouvu, je však armádní konvoj přepaden a zraněný Tony je zajat teroristickou organizací Deset kruhů. Je uvězněn v jeskyni v horách se vzdělaným afghánským lékařem Yinsenem, který mu zachránil život riskantní operací, když mu do hrudi voperoval elektromagnet, který brání střepinám, aby se dostaly k srdci. Teroristé Tonyho donutí, aby pro ně raketu Jericho vyrobil. Je zděšen, když zjistí, že jsou vybaveni jeho zbraněmi, a s Yinsenem se vrhne do práce. Nejprve vyrobí malý obloukový reaktor, kterým nahradí elektromagnet ve své hrudi, a poté se pustí do létajícího, vyzbrojeného brnění, které chce využít k útěku. Podaří se mu uprchnout, přestože Yinsen za jeho svobodu položí život. Tony okamžitě zastaví výrobu zbraní a začne tajně pracovat na vylepšené verzi bojového obleku. Netuší, že Obadiah je tím, kdo si objednal jeho únos, zmocnil se trosek prvního obleku a tajně se pustil do výroby vlastního modelu. (TV Nova)

(více)

Videa (7)

Trailer 1

Recenze (1 794)

BadoXXII 

všechny recenze uživatele

Páči sa mi, že film nebol braný až tak vážne. Humorné scény nepôsobili trápne a boli úsmevné. Oblek Iron Mana bol kúúúl a už mám jasno, čo chcem tohoto roku pod stromček. Film má síce pomalejšie tempo a akcie je málo. Nevadí to však hlavne pre charizmatického Downeyho Jr. a zaujímavé tzv. neakčné pasáže kde pracuje na svojom obleku a balí ženské. Film ťahá správnym smerom a pomáhajú mu v tom aj krásna Gwyneth Paltrow a naozaj dobre zahratý záporák v roli Jeffa Bridgesa. Hudba je hlavne gitarová a to mne sedí - akurát mohla byť výraznejšia, ale tí AC/DC v úvode nemali chybu. Takže neostáva mi konštatovať nič iné než (chvíľa napätia), že som spokojný a teším sa na dvojku........................80% ()

Lateef 

všechny recenze uživatele

Tímto se pravděpodobně rozjíždí nová marvelovská série. A bude velkolepá. Píšu bude, protože se mi zdá, že zde tvůrci ještě tolik na akční pilu netlačili. Ano, jsou tu scény, které jsem polohlasně okomentoval: "No do prdele, tak tohle bylo hustý!", a o ironmanovský zlatotitanový oblek píšu Ježíškovi už teď, ale přeci jenom tu je akce rozložena velmi střídmě. Film se spíše zaměřuje na netradiční vznik hlavní postavy, je poměrně hovorný a místy též šablonovitý. Vizuální efekty působí hodně dobře, avšak nečekejte scénu, která vás vytrhne ze sedačky, vymete s vámi schodiště a rozcupované vyplivne zadními dveřmi u kontejneru. Z hlediska efektů a akce možná mírně zdrženlivé, ale jsem přesvědčen, že právé "železné" peklo nám bude představeno v díle druhém. Co však dělá snímek ukrutně sebevědomým a zábavným, jsou herecké výkony. Iron Man bez Roberta Downeyho Jr. by byl jako Ironhide bez svých turbokanónů. Downey má viditelně obrovské charizma a občas kromě střel vypálí nějakou bomba hlášku, Paltrow působí velice příjemně, Bridges zase killerovsky chladně. Produkce je monstrózní, parádně vypadají Starkovy hi-tech věcičky: rozmlouvá se svým robotem Trubkou a ve futuristické dílně můžete zakopnout o nejrůznější stroje, projektory, či hologramy, tohle fakt žeru. Pěkně si to tvůrci oťukli (škoda průměrného, místy nepřehledného finále), počkají si na výdělky a za dva roky vysmahnou akcí nadupaný druhý díl, věřím tomu. Těšil jsem se a jo, jsem spokojen. Kruci, mít v šatníku jeden takovej golemovskej vohoz... 185 miliónů dolarů(rozpočet)/580 miliónů dolarů(výdělek celosvětově) ()

Reklama

Douglas 

všechny recenze uživatele

Iron Man pro mě představuje zvláštní kombinaci precizně odvedeného žánrového filmu a ozvláštněného žánrového filmu. Do první kategorie patří víceméně všechny scény akce, "outdoorového" létání a popisu aktivit padoucha, které mi technicky de facto nevadily (ani proklamovaná "statičnost") a užíval jsem si je, ale nenabídly mi nic - z neoformalistického hlediska - opojného. Naopak všechny montážní sekvence z dílny, kde Stark jen pracuje, pracuje a pracuje, byly pro mě trochu jako zjevení a dokázal bych se na ně koukat neustále. Stejně tak jiskřivé scény mezi Starkem a Pottsovou... To byly ty ozvláštňující okamžiky, kvůli kterým se na filmy tak rád koukám a pro které tento workoholický film (jak jim s Tetsuem říkáme - v poslední době se množí, hurá) budu mít vždycky rád a koupím si ho na DVD. Není to kvůli vtipům nebo charizmatu (nepopiratelném) Roberta Downeyho Jr., ale čistě kvůli opojnosti a drzosti stylu... a vyprávění. ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Hračička Favreau a herecký génius Robert Downey Jr. stvořili comics, který asi nesedne těm, kteří očekávají od každého popcornově laděného filmu podle papírových sešitů jízdu á la X-Men 3, ale naprosto uspokojí ty, pro něž je božím dárkem jakýkoliv náznak béčkové poetiky (kování Mark I, prakticky celá část v Afghánistánu) a nekontrolovatelná nálož vtípků, z nichž nadšení pro právě odváděnou práci čiší na sto honů. Mezi Starkem a Pepper Potts to navíc setsakramentsky jiskří a kdybyste se mě v tuhle chvíli zeptali, jaké společnosti bych chtěl šéfovat, řekl bych bez přemýšlení Stark Industries. A to si piště, že bych nechtěl mít na dvěřích napsáno Obadiah Stane, ale Tony... ()

brit84 

všechny recenze uživatele

I přesto, že se jedná o komiksovou postavu, myslím, že Tony Strak bez obleku nemá žádné nadlidské schopnosti. Tak jak mě někdo vysvětlí, že pád tak ze sto metrů (hned na začátku v tom prvním šrotu z jeskyně) přežil téměř bez škrábnutí? Myslím, že i v komiksových filmech by se mohla dodržovat určitá dávka reality. ()

Galerie (173)

Zajímavosti (182)

  • Původně nebylo zamýšleno natočit scény, v nichž si Tony (Robert Downey Jr.) nasazuje oblek, a to z důvodu finanční nádkladnosti. Jon Favreau ale trval na dotáčkách poté, co zhlédl film Transformers (2007). Překvapilo ho totiž, kam se posunula technologie CGI a také to, že samotné ztvárnění transformace postav nepochybně přispělo k úspěchu filmu. (Kubaaa97)

Související novinky

Marvel řeší interní problémy

Marvel řeší interní problémy

21.03.2023

Nečekaný krok učinilo vedení studia Marvel, když de facto vyrazilo dlouholetou šéfku VFX oddělení Victorii Alonso. Ta ve studiu pracovala už od prvního Iron Mana a její zodpovědností v zásadě bylo… (více)

Nový Star Wars seriál má název

Nový Star Wars seriál má název

04.10.2018

Tento týden vyšla kupa nepotvrzených informací o chystaném disneyovském seriálu ze světa Star Wars, který má na starosti režisér prvního Iron Mana Jon Favreau. Nakonec – k velkému překvapení všech… (více)

Nový Star Wars seriál bude obří

Nový Star Wars seriál bude obří

09.08.2018

Disney to se svojí streamovací službou patrně myslí vážně. Konkurence Netflixu, Amazonu, nebo Hulu bude spuštěna někdy v příštím roce, a objeví se na ní např. nové verze pohádek Lady a tramp nebo Meč… (více)

Kdo natočí Call of Duty?

Kdo natočí Call of Duty?

14.02.2018

Herní série Call of Duty se chystá na velké plátno a možná se toho nemusíme bát. Firma Activision si totiž po vzoru Marvelu založila vlastní produkční firmu (Activision Blizzard Studios), která… (více)

Reklama

Reklama