Reklama

Reklama

Black Panther

  • USA Black Panther (více)
Trailer 1
USA, 2018, 134 min

Režie:

Ryan Coogler

Předloha:

Stan Lee (komiks), Jack Kirby (komiks)

Kamera:

Rachel Morrison

Hrají:

Chadwick Boseman, Michael B. Jordan, Lupita Nyong'o, Danai Gurira, Martin Freeman, Daniel Kaluuya, Letitia Wright, Winston Duke, Sterling K. Brown (více)
(další profese)

Film od studia Marvel Black Panther je dobrodružstvím válečníka T’Chally, který se po smrti svého otce, krále Wakandy, vrací domů do odloučené, avšak technologicky vyspělé africké země, aby se stal novým právoplatným králem. Když se však znovu objeví mocný dávný nepřítel, jsou T’Challovy schopnosti jako krále a Black Panthera podrobeny těžké zkoušce, neboť T’Challa je vtažen do konfliktu ohrožujícího nejen Wakandu, ale i celý svět. Tváří tvář zradě a ohrožení musí mladý král zmobilizovat své spojence a využít naplno sílu Black Pantera, aby porazil své nepřátele a zajistil svému národu a jeho kultuře bezpečnou budoucnost. (Falcon)

(více)

Videa (19)

Trailer 1

Recenze (1 119)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

I vzhledem k společenským náladám byl vznik Black Panthera nevyhnutelný a o to víc pak překvapuje, s jak zjednodušující a ve své podstatě na hlavu postavenou ideologií se vytasil (černí chtějí být bílí, bílí se mají stydět). Černé komunitě, která není primárním cílem Hollywoodu, to ale prý posiluje identitu a zároveň narušuje osvojené negativní stereotypy o etnických skupinách. Fajn, ale co ta skupina, co unesla v úvodu dívky a nutila je nosit hidžáb? Nenamočili jsme se zase trochu do islamofobie? Cpát politiku do komerčních komiksových adaptací je nevděčný úkol.. Potěší pošahaný gauner Serkis, drobné krádeže z bondovek (pusanské kasino nápadně připomínalo to v Macau ve Skyfallu) i skutečnost, že tentokrát žádný mocipán z vesmíru nedemoluje metropole za účelem pokleknutí lidstva, ale jinak se jedná o klasický marvelovský produkt (infantilní vtipy, chvílemi mazlavá nuda), jehož poslední akční pětina se zmítá v obligátním digi-sajrajtu. A někdy během něho, pokud vám tedy není dvanáct a méně, začnete Thanosovi vyčítat polovičatost jeho řešení. Myšlenky Isaacha De Bankolého, jehož jediný úkol byl mít celou dobu v hubě zelený popelník, se dle mého také stáčely tímhle směrem.. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

To som iba ja mal pocit, že sa dívam na nového Bonda? Perfektné vychytávky ako od "Q", auto naháňačka zo Spectre, znovuzrodenie údajne mŕtveho hlavného hrdinu ako v Skyfall, na chlp totožná "ázijská herňa" zo Skyfall, Halle Berry bondgirls všade kam sa len pozriete, absolútne typické Bond intro nenápadne posunuté ako záverečné titulky, no a zo stoličky som definitívne spadol pri poslednej vete: "Čierny panter sa vráti v.." ..Ale k samotnému filmu. Ja som sa príjemne bavil a nenudil, začnem však chybami. Prečo sa aj súrodenci "králi Afriky" správali ako typickí negri z Brooklynu? (podávanie rúk, ukazovanie prostredníka..) A tiež čierna hip-hop hudba sa mi veru do Afrického prostredia nehodila. Inak ale príbeh bol veľmi dobrý, dokonca som viac fandil "zlatému panterovi" pretože som naozaj necítil, že by náš panter ochránil celú Wakandu. Naopak plán Killmongera sa mi zdal lepší, takže ma film veľmi nedonútil fandiť dobru. ..Marvelovka, ktorá ma bavila milión krát viac, než napríklad Thor: Ragnarok či Captain America: Civil War. ()

Reklama

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Nenadchlo, ale určite ani neurazilo. Pre mňa jedna z tých slabších marveloviek, ale stále obstojný popcorn. Má to solídny príbeh so zloduchmi, ktorých vedú obyčajné ľudské motívy, nie "priletel som z vesmíru a musím získať blikajúci bazmeg, aby som ovládol galaxiu, tak vám zvalím mrakodrap". Niektorí herci toporní, akčné scény občas neprehľadné (vďaka tým kamerám s obrovským rozlíšením už si niektorí tvorcovia myslia, že v nočných scénach netreba žiadne svietenie) a digitálne triky občas rušivé. Na druhej strane to má dosť parádny dizajn (ako to niekto trefne nazval - afrofuturistický) a vynikajúcu hudbu. UPDATE po rokoch: skoro nepozerateľné blato s nesympatickým hrdinom a začiatok úpadok Marvelu - 4/10 ()

Asia_Power 

všechny recenze uživatele

Wakandáááá, pyčo !! Nejčernější marvelovka, kde je černý všechno - Příběh, humor, "hrdina", záporák a i panter shodil růžovou a je černej. Tímto chci podotknout, že už mi vážně chybí žlutá marvelovka, kde bude hlavní hrdinka dokonalá sexy asiatka (třeba já) která přes den bude skládat ve Večerce rohlíky a v noci bude sjednávat právo a pořádek. Ale zpátky k negrů....k panterovi. Ať si kdo chce, co chce říká, ale když je Vám hlavní hrdina kolosálně u prdele nebo diametrálně u pitchi a namísto toho zcela a směle fandíte "záporákovi" kterej si jako jedinej zaslouží Vaše sympatie, tak je něco asi špatně. Každopádně já neváhala ani vteřinu a když jsem měla volit mezi negrem, co vždy dostal všechno zadarmo a sirotkem, kterej se o vše musel zasloužit sám, bez váhání jsem fandila Creedovi Killmongerovi, kterej mít ve svým rohu Rockyho, tak nakopal bubáka i po druhý. Bohužel Balboa je bílej, takže ve filmu hrát nemohl a Killmonger tak na konci filmu dostane, zcela nespravedlivě po hubě a než aby musel denně vídat svýho dementního bratránka, tak to radši skončí sám. Což jsem zcela chápala, každopádně to bylo snad po prvý co sem řvala, když umřel jakože padouch a zplna hrdla křičela na klaďase ať táhne do píči. Takže Black panter je film, kterej umí probudit emoce a jako bonus Vás nasrat doběla, což negři, indiáni a my ťamani asi úplně neoceníme, páč přijdeme o svý krásný barvy. Každopádně kromě tohohle "malinkýho" detailu mě film kurevsky bavil a budu směle doufat, že nějakej zhulenej scénárista časem přivede Killmongera zpátky z hrobu a nechá ho rozsekat toho černýho kokota slyšícího na vypíčený jméno T’Chcal. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Nebýt africkokulturní přidané hodnoty, byl by Černý Panter velice tuctovým komiksovým velkofilmem, který existuje hlavně proto, aby mohl existovat. Je uměle vytvořena nějaká zápletka - nějaký problém jen proto, aby mohl být vyřešen. Ovšem díky zase trošku jinému filmovému prostředí je vnoření do Wakandy docela příjemný zážitek. Zjevně drahá produkce a špičkové efekty jsou již samozřejmostí, střih však jako obvykle mohl být přehlednější. Osobně mě asi nejvíce zaujala hudba, vše ostatní se mi zdá snadno zapomenutelné. 6/10 ()

Galerie (108)

Zajímavosti (79)

  • Black Panther se poprvé objevil v komiksovém sešitu z roku 1966 s názvem "Fantastic Four Vol. 1 #52". (Bube1)
  • Killmongerovo (Michael B. Jordan) brnění nemá symbolizovat pantera, ale geparda. Můžeme si toho všimnout především ve vzoru jeho obleku, který má typické „flekaté“ zbarvení kůže, jako má právě gepard. (UncleMorty)

Související novinky

Druhý Black Panther přepisuje rekordy

Druhý Black Panther přepisuje rekordy

14.11.2022

Přestože z druhého Black Panthera s podnázvem Wakanda nechť žije již není taková masivní společenská událost, jako kdysi při premiéře jedničky, diváci si na pokračování jedné z nejúspěšnějších… (více)

Black Panther: Kina nechť žijí

Black Panther: Kina nechť žijí

13.11.2022

První Black Panther si získal nejen status významné kulturní události jako blockbuster, kde většinu rolí ztvárnili afroameričané, ale také vydělal hromadu peněz. Druhý to přesto neměl tak docela… (více)

Diverzita ve filmech vede k vyšším tržbám

Diverzita ve filmech vede k vyšším tržbám

25.04.2022

Co si fanoušci mohli už dávno domyslet, nyní potvrdila nejnovější studia. Jedním z největších témat moderního Hollywoodu je v posledních letech tlak na smysluplnější rozmanitost ve filmovém průmyslu.… (více)

Hvězda Black Panthera bojkotuje očkování

Hvězda Black Panthera bojkotuje očkování

07.10.2021

Pandemie Covidu-19 nadále způsobuje potíže v celé řadě odvětví, a to filmové není výjimkou. Jediným efektivním bojem proti nemoci a jejímu šíření je zatím očkování, a tak je naprosto logické, že čím… (více)

Reklama

Reklama