Reklama

Reklama

Muž z Vysokého zámku

(seriál)
  • USA The Man in the High Castle
Trailer
USA, (2015–2019), 36 h 6 min (Minutáž: 45–70 min)

Tvůrci:

Frank Spotnitz

Předloha:

Philip K. Dick (kniha)

Hrají:

Alexa Davalos, Rupert Evans, Luke Kleintank, DJ Qualls, Rufus Sewell, Michael Rispoli, Carsten Nørgaard, Conor Leslie, Rick Worthy, Hank Harris, Ron Roggé (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(40)

Obsahy(1)

Představte si, že druhá světová válka dopadla tak, že Spojené státy ovládli nacističtí Němci s japonskými spojenci. Je rok 1962 a USA jsou nyní rozdělené na tři části. Východní ovládá nacistická vláda, západní Japonci a mezi nimi je pak neutrální území. Mezi těmito částmi však nepanují úplně ideální vztahy. A navíc se napříč sociálními skupinami začne šířit video, které detaily a průběh války vykresluje jinak, než se píše v učebnicích. Pravý čas na revoluci.
Pilotní epizoda, která vznikla na motivy románu P. K. Dicka, vybojovala celou řadu na Amazon originals. (geklon)

(více)

Videa (5)

Trailer

Recenze (251)

misterz 

všechny recenze uživatele

Konečne, približne mesiac trvalo, kým som dopozeral tento seriál. Pritom som si myslel, že ho zhltnem za pár dní. Bol to beh na dlhú trať... Spočiatku ma to aj bavilo, hlavne to, ako sa nadstavila atmosféra, počiatočné problémy s okupáciou, odboj, romantika.... No neskôr mi tu začali liezť mnohé veci na nervy, hlavne hlavná hrdinka Alexa Davalos, z ktorej sa z utiahnutej puťky cvičiacej aikido zakrátko stala neohrozená bojovníčka v štýle Ramba. Nepresvedčilo ma to, a čo ma v tomto smere nepresvedčí je na smiech. Bavila jedine linka s Rufusom Sewellom, ale aj jemu som pri konci prestal rozumieť. Posledná séria už bola v podstate len utrpenie, ktorú som si dávkoval po kvapkách. Pritom tak perfektný a originálny námet to bol..... Veľmi slabý priemer. 50/100 ()

Eleanor05 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zřejmě nejrozporuplnější seriál, který jsem kdy viděla. Na jednu stranu pomalý, občas nemající logiku (postihují se Židé, nepostihují se černoši) a obsazený v drtivé většině případů necharismatickými, ne příliš talentovanými herci. Všechny kladné postavy jsou nezajímavé, minimálně polovina dějových linií je vyloženě nudná. Obyčejná každodenní rutina lidí žijících v nacistických říších není dostatečně pečlivě vylíčena a někdy seriál působí jen jako sbírka nejprovařenějších faktů o nacismu zasazená do Ameriky a Japonska tak, aby to Američanům znalým evropské historie jen velmi povrchně, připadalo obohacující a chytré. ALE na druhou stranu nikdo nemůže The Man in the High Castle upřít zajímavou hlavní myšlenku a přes veškerou dnešní, někdy až do absurdna zahnanou, korektnost, věrnost zobrazení nacistických symbolů (včetně pozdravů a hesel), zvyků, některých zákonů a rasových teorií. Nikdo nemůže seriálu upřít napětí ze hry o moc mezi vysokými nacistickými představiteli, a ani pro západního diváka obohacující pohled na vnímání světa z japonského úhlu v kontrastu s tím americkým. Nikdo nemůže seriálu upřít nečernobílé postavy, kde především Obergruppenführer Smith a vyšetřovatel Kido, coby záporáci, mají uvěřitelné motivace ke svým činům a nejsou vylíčeni jen jako chladná, nelidská monstra. A konečně - nikdo nemůže seriálu upřít výtečného Rufuse Sewella (John Smith), který se v jinak unylém castingu skví jako diamant a na scény s nímž se vyloženě těšíte. /// Abych to tedy shrnula, The Man in the High Castle rozhodně není žádný současný prvoligový titul typu The Crown, The Handmaid's Tale nebo Stranger Things (chtělo by to připsat i Hru o trůny, ale poslední dvě série už se kvalitními nazývat nedají), ale i přes nezdařený casting (s čestnými výjimkami Rufusem Sewellem, Joelem de la Fuentem a Chelah Horsdalovou), nelogičnosti, roztahanost a nezajímavost některých linií a postav, zůstává originálním a má zlepšující se tendenci, takže diváka motivuje pokračovat v jeho sledování. Po všech sériích velmi slabé 3*. ()

Reklama

Kaluž 

všechny recenze uživatele

/// Pilot /// Pecka! Než dotočí zbytek, musím si načíst tu Dickovu předlohu… vypadá to velmi lákavě. Seriózní hodnocení až po sezóně. /// 1. sezóna /// Do půle sezóny se to mírně vleklo, ale parádně napsaný finiš to zvedl o něco vejš než Dickova předloha. Dobrý to bylo, vyhlížím druhou sérii. ()

okkac 

všechny recenze uživatele

Season 1: 85%. Následující text obsahuje SPOILERY! První série volné adaptace knihy P. K. Dicka zatím nechává spíše spoustu otázek, než odpovědí. Od kud se berou ty tajemné filmy, které ukazují různé verze alternativních realit (naší současnou poražením Reichu a Japonska, nukleárně zničené San Francisco, realita, kdy stalin žije i v roce 1954, přitom v seriálové realitě byl popraven v roce 1949 a v naší zemřel v roce 1953)? Kdo je onen muž z vyskoého zámku, pro kterého jsou ty filmy dělané? (Poslední epizoda vlastně potvrdila, že je to Hitler, který žije na zámku v Rakouských Alpách a vlastní obsáhlou sbírku právě zmíněných filmů, díky nim se asi poučuje o alternativních verzích historie a snaží se vyvarovat a zabránit událostem, které by k realitě těch filmů vedly), Japonský ministr, který se na konci probudí v naší realitě? Zajímavá je teorie, že v seriálu existují lidé, kteří dokáží procházet mezi realitama a vlastně tak se získají ony záhadné filmy. Ministrův sekretář pochází z Nagasaki, má na ruce popáleninu a v poslední epizodě vypadá, že ví víc, než se předpokládá a naléhá na ministra, aby více meditoval, což ho přivede v poslední scéně právě do té naší reality. No na nějaké odpovědi si musíme počkat do další série, jsem velmi zvědav. Hlavně ale nečekejte akční seriál, je to opravdu dialogovka, ale atmosféru alternativní historie se podařilo vykreslit opravdu výborně. ()

Darth_AK 

všechny recenze uživatele

The Man in the High Castle je pozoruhodný seriál. Jeho tempo je relativně pomalé, ale příjemně se to sleduje. Kulisa světa, kde Nacisté vyhráli válku, je skvělá, a flashbacky do té doby vždy "okoření každý díl" - co se průběhu týče, nejlepší jsou první dvě série, vyvrcholení seriál dosáhne v druhé sérii, v epizodách 8 - 10. Čím víc sci-fi prvků se pak do seriálů probíjí, tím víc začíná ztrácet na kvalitě. Možná, kdyby se jednalo pouze o politické drama ve světě ovládaném Němci a Japonci, bez odbojové linky, hodnotil bych ještě výš. Takhle s přimhouřením 4*, protože v poslední sérii kvalita hodně zeslábne, a zachraňuje ji jen povedený 9. díl, který následně dementuje příšerné finále, kterého je velká škoda. Ale Rufus Sewell si zde za roli nácka Smitha zaslouží mnoho, mnoho ocenění, jeho charisma je odzbrojující a to že se seriál postupem času čím dál více věnuje jeho postavě jen ukazuje, jak si svým hereckým projevem doslova vybojoval točení děje kolem svojí postavy. 4* a doporučení, minimálně první 2 série jsou krásný výlet do alternativní reality, která mohla nastat, kdyby Spojenci nevybombardovali jednu "neškodně vypadající" továrnu na těžkou vodu v Norsku. "A man is only ever strong as the people around him. The community he serves and the family he is sworn to protect. Whatever strength he has, he draws from them. And for them, he must be prepared to give everything. His life for his blood, or else everything he has done, hase been for nothing. He is nothing." ()

Galerie (115)

Zajímavosti (24)

  • Zbraně používané v seriálu na německé straně byly samopaly MP5, pistole Luger a puška Mauser. Na japonské stráně byly používány pistole Nambu a kulomet M2 Browning. (K98)
  • Philip Kindred Dick, autor předlohy "Muž z vysokého zámku", obdržel za své dílo v roce 1963 prestižní cenu Hugo Award. (Tomihiro)
  • Seriál bol pôvodne plánovaný ako štvordielna miniséria. (Avathar)

Související novinky

Amazon zachránil The Expanse

Amazon zachránil The Expanse

28.05.2018

Nejspíš vám neuniklo, že zažíváme válku kabelovek a streamovacích služeb. Všichni se totiž snaží mít co nejlepší a nejatraktivnější obsah a předehnat tak konkurenci. V čele pelotonu se momentálně… (více)

Reklama

Reklama