Reklama

Reklama

Sanitka

(seriál)
  • angličtina The Ambulance
Trailer
Československo, 1984, 10 h 52 min (Minutáž: 57–60 min)

Režie:

Jiří Adamec

Scénář:

Jiří Hubač

Hrají:

Jaromír Hanzlík, Zlata Adamovská, Eva Hudečková, Ivana Andrlová, Jiří Bartoška, Petr Kostka, Josef Vinklář, Josef Karlík, Zdena Hadrbolcová, Miroslav Zounar (více)
(další profese)

Epizody(11)

Obsahy(1)

Jsou vždy tam, kde se něco děje. Když je život v ohrožení, přicházejí záchranáři. V jedenácti dílech budete moci sledovat úsilí hrstky obětavých lidí, vyjíždět s posádkami vozů Záchranné služby tam, odkud se ozývá naléhavé volání. Lékaři, ostatní členové posádky vozů Záchranné služby a jejich nejbližší budou vstupovat do vašich domovů: J. Hanzlík (MUDr. Vojtěch Jandera), J. Bartoška (MUDr. Richard Skalka), Z. Adamovská (Eliška Vorlová), P. Zedníček (sanitář Fanda), P. Kostka (MUDr. Mádr), F. Němec (sanitář Evžen), V. Galatíková (vrchní sestra Záchranné služby), T. Juřička (Jarda Jandera), J. Karlík (otec Jandera) a celá řada dalších. (Česká televize)

(více)

Zajímavosti (86)

  • Evě Hudečkové se při prvním čtení scénáře role doktorky Dolejšové moc líbila, ale přišlo jí, že pro divné chování postavy chybí nějaké obrazy, které by jej osvětlily. Našla tedy odvahu a navštívila scenáristu Jiřího Hubače s prosbou, zda by takové scény nedopsal, a on ji vyhověl. (sator)
  • Režisér Jiří Adamec vzpomínal, že velkým problémem bylo získat dobově přijatelné sanitky, protože vozy Škoda 1200/1201 už byly v té době 20–30 let staré a většinou dávno zlikvidované. Nacházeli je proto po vrakovištích, odkud je odkupovali a renovovali. Dokonce se podařilo najít i pár sběratelů v Německu, kteří několik vozů zapůjčili. Přesto se nepodařilo dodržet dobové reálie zcela. Škody 1200/1201 se totiž vyráběly ve třech karosářských variantách. Sedan, STW (kombi) a sanitní vůz, který sice z kombi vycházel, byl ovšem pro lékařské potřeby prodloužen, měl odlišné zadní svítilny a dveře nákladového prostoru se vyklápěly dolů, zatímco kombi mělo zadní dveře otevíratelné zprava doleva. Přesto bylo pár obyčejných kombíků v sanitních kolonách vidět, jelikož se nepodařil sehnat dostatek sanitek a tvůrci doufali, že se to nepozná. Pro lékařské účely by byl však nevhodný, neboť by měl pacient problém se do něj vlézt. Podobný problém byl, když se měli záchranáři v ději posunout na jugoslávské dodávkové vozy IMV 1000. I tyto vozy už byly dávno zlikvidovány, podařilo se jich však několik dovézt z Jugoslávie a filmaři pro potřeby natáčení zrepasovat. (cundak)
  • Sanitka z Jugoslávie je IMV (Industrija motornih vozil) 1000. V šedesátých letech jezdilo v Československu přibližně tisíc těchto aut jako sanitky a minibusy. Motor má DKW dvoudobý tříválec 981 cm³, 29 kW, hmotnost 1460 kg, maximální rychlost 100 km/h. (sator)
  • Sanitky mají SPZ s písmeny „ND“ – to je dřívější označení kraje Praha pro nákladní vozy. (sator)
  • Doktor Jandera (Jaromír Hanzlík) bydlí na adrese Janáčkovo nábřeží 140/55, Malá Strana. Jedná se o řadový, památkově chráněný novorenesanční činžovní dům o pěti patrech a navrhl jej roku 1878 architekt Alois Filcík. (sator)
  • Jak pojmout dialog při emigraci Mádra (Kostka) jasně stanovil scenárista Hubač, který jen velmi nerad dovolil do textu zasáhnout. Přesto to Hanzlík s Kostkou, kterým se zdál dialog příliš schematický, udělali a změnu režisér Adamec akceptoval a natočil. Později to Hubačovi herci sdělili a on jim řekl: „Hezky jste to řekli, takhle jsem to měl napsané, ale neprošlo to.“ Ve vysílání před rokem 1989 se nakonec použila prostřihaná, cenzurovaná verze. Až po roce 1989 mohl zaznít dialog v původní neupravené verzi. (sator)
  • Josef Vinklář se svým skutečným předobrazem ředitele záchranné stanice Jarošem znal, byl to jak říkal obrovský bojovník, který umřel ve své kanceláři a dokončení seriálu se nedočkal. (sator)
  • Petr Nárožný, který hraje „tátu Pudila“, milovníka psů, má ve skutečném životě k psům despekt. Oni to poznali a nechtěli k němu. Produkce mu mazala pracovní plášť špekem, zašívala do něj salám, ale ani tak to mnoho nepomohlo. (sator)
  • O spolupráci Jiřího Hubače a Henricha Fairaizla na scénáři seriálu řekl jeho syn Ivan toto: „Za mým otcem přišel Jindřich Fairaizl s tím, že je psychicky i finančně na dně po vyhození z Československé televize a že plánuje sebevraždu. Otec pojal jako lidskou povinnost, charitu, že jej začlenil do práce kolem scénáře tím, že jej pověřil sbíráním dat v terénu a na záchrance. Na samotný vliv scénáře neměl vliv, ten spolu nepsali. V titulcích nemohl být  pochopitelně uveden, ale kdykoliv seriál opakovali, posílal mu honoráře. Fairaizlovi tím sice pomohl se nezabít, ten ale dobrovolný odchod ze světa stejně později zvolil.“ (sator)
  • Josef Vinklář, který ztvárnil roli ředitele záchranky Jaroše, v Sanitce málem nehrál. Když dostal nabídku, dlouho váhal, zda ji má přijmout. Po roli nesympatického doktora Cvacha z Nemocnice na kraji města (1977) se bál přijmout další úlohu lékaře. Nakonec ho ale přesvědčil kvalitní scénář. (Hans.)
  • Ve 2. díle se objevil na lodičce i zpěvák Pavel Horňák a to ve scéně, kdy Jandera (Jaromír Hanzlík) zachraňuje malého chlapce. (M.B)
  • Epizoda s pádem letadla byla inspirována skutečnou událeostí. Letadlo, které spadlo v Suchdole, bylo ve skutečnosti letadlo jugoslávské společnosti Inex Adria, let z Tivatu do Prahy. Událost se stala 30. 10. 1975, příčinou havárie byla nízká letová výška a posléze náraz do kopce. (M.B)
  • V tomto seriálu Jaromír Hanzlík coby dr. Jandera odchází k záchrance dobrovolně po vlastním rozhodnutí. V seriálu Nemocnice na kraji města (od r. 1977) sanitku řídí, ale snaží se od záchranky odejít a dostat se na lékařskou fakultu. Pronese zde i větu: „Tak se holt smiř s tím, že tvůj synáček bude nadosmrti šlapat pedály u sanitky.“ (San Miguel)
  • Skladba "Můj čas" měla být kvůli větě "Příteli chvátej SOS" buď upravena, nebo vůbec nepoužita. Prý proto, že by si to někdo mohl vykládat jako volání na západ Američanům, aby nám pomohli od Rusů. (oli009)
  • Ve třetí epizodě jede vlak do České Třebové, s kterým odjíždí otec Vojtěcha Jandery (Josef Karlík), do Vršovických tunelů, nikoliv do Libně. Není to však chyba. Takové spojení je možné. Vlak se dostane na trať do Kolína těsně za železniční stanicí Praha - Dolní Počernice. (VMa)
  • Kameraman Juraj Šajmovič má dodnes pod pravým okem mozol od kamery, který se mu udělal při natáčení tohoto seriálu. (hermiona)
  • Hudba z tohoto seriálu byla použita ve venezuelské telenovele Kassandra (od r. 1993). (L_O_U_S)

Reklama

Reklama