Reklama

Reklama

Gympl s (r)učením omezeným

(seriál)
Česko, (2012–2013), 100 h 24 min (Minutáž: 59–72 min)

Hrají:

Lucie Benešová, Libuše Šafránková, Ondřej Gregor Brzobohatý, Karel Heřmánek, Zuzana Bydžovská, Marta Jandová, Václav Vydra nejml., Kristýna Leichtová (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(3) / Epizody(97)

Obsahy(1)

Hradecké gymnázium je škola se špatnou pověstí, která má před sebou poslední podmínečný rok své existence. Buď se "něco" stane, nebo bude zrušena. Ví to ředitel Matula (Karel Heřmánek), jenž ale utopil pohled na realitu ve sklence chlastu, ví to zástupkyně Eva (Lucie Benešová), která by se ráda dostala k moci a dokázala, že škola by pod jejím vedením určitě prosperovala, ví to i češtinářka Eliška (Libuše Šafránková), jedna z posledních, které osud hradeckého gymnázia a jeho studentů není lhostejný. Na školu přichází mladý pedagog Adam (Ondřej Gregor Brzobohatý), který ještě neztratil všechny iluze. Z vlastní zkušenosti ví, že i z outsiderů se mohou stát hvězdy. Ačkoli se to zdá zpočátku nepravděpodobné, on je strůjcem a hybatelem úspěchu, díky kterému se škole podaří vyhnout hned prvnímu průšvihu v novém školním roce.
Učitelský sbor plný pestrých charakterů, romantika, svébytný humor i drsnost školního prostředí, studentské trable i nikdy nekončící problematika vztahů rodičů, dětí a učitelů – kdo by tento osobitý, často vtipný, ale někdy i krutý svět neznal? Seriál Gympl s (r)učením omezeným přenese televizní diváky zpátky do světa školních lavic, který kdysi důvěrně znali nebo se v něm, ať už jako rodiče, učitelé, nebo studenti, pohybují dodnes. (TV Nova)

(více)

Recenze (422)

sssssycak 

všechny recenze uživatele

Tak a je to za mnou. Dokázal jsem to, viděl jsem celou první sérii, tedy pilot plus 32 dílů k tomu. Doufám, že si teď kvůli mě pár zdejších intelektuálních filmových kritiků neodplivne a nebude mě na potkání hanit kvůli mému vkusu, ale co se dá dělat, že. Nova zase jednou vyprodukovala celkem přijatelný seriál. Některé dějové linky jsou zajímavé, některé už méně, s reálným chodem školy seriál spíše jen tak lehce koketuje, než-li by ho ukazoval tak, jak to doopravdy chodí. To ale člověk ani nesmí brát vážně, ono myslím většina seriálů, která se týká nějakého oboru asi úplně do skutečnosti moc nezachazí. Co bych ale vytknul a zatím tu to nikdo asi ani nezmínil, je absolutní ignorace změn počasí v průběho roku, a to mi skutečně vadilo. Co já si pamatuju, když jsem chodil do školy, tak určitě nebylo jen léto, ale v tomto seriálu vůbec neproběhla zima, ačkoliv se tam například odehrál maturitní ples, který je vždy v zimním období. Ale tady všichni nosily kraťasy, sukně, sáčka, prostě počasí jako na Havaji. Tohle mi vadilo hodně a je to velké mínus. Druhým mínusem je to, že seriál nekončí po první řadě. Už se to bude zase příliš rozpitvávat, omílat dokola, prostě z toho bude další Ordinace. A to je určitě škoda. Pro mě seriál končí první řadou a další už sledovat nehodlám, neb bych o seriálu ztratil i poslední iluze. ()

kulyk 

všechny recenze uživatele

Obsazení protekčních zmetečků není zárukou toho, že bude seriál disponovat sdostatkem kvalitních dětských herců. Jak to tak vypadá, je to spíše naopak. Nebudem tu hereckým prvničkám kurvit sebevědomí, vyhoněné rodičovskými kelebritkami. Spíše držme protistojné prsty, ať Brzovatař díky timurování zavčasu penetruje Krisťulce lítačky do ,,baru", Libuška po-pyje kvalitní výcuc z Heřmánku a stárnoucí Šinkorka odežene mužika, jemuž stojí za ránu. Staré páky dokáží prozatím pozvedat osmiletku z průměru, ovšem vodováha by se z toho zase neposrala, to ne. Uvidíme, za jak dlouho tvůrcům dojde (rozhodně ne přehnaná) invence a nasadí do zvoleného prostředí alespoň jednu ordinaci, ono českým hypochondrickým divákem tak milované zpestření. Konec kritické části komentu, přichází celkový dojem. Tak tohle nám teď chodí do škol, jo? Sráčové uvědomělí, narůžovělí....a ta hustokrutá děfčica, kouřící stařenu v trikotu Hello Kitty, ta to zase narovnala. Kostymérce posílám hubičku na celulitickou podstatu jejího umu. Dvě, za Týnu a Beneščin předklon. ()

Reklama

tnp101 

všechny recenze uživatele

Nechci (opět) vypadat jako „hater“, ale mám potíže s rozhodováním, zda udělit či neudělit nejnižší známku. Ta největší klišé na světě, hrozně rádoby „cool“ (s tím mám největší problém), příšerní neherci, nevyužití herci včetně docela nepřesvědčivého Brzobohatého a tak bych mohl pokračovat. Kombinace toho všeho měla za následek, že jsem měl chuť rozsekat televizi, případně spáchat sebevraždu - kdyby, sakra, ty tvůrci měli alespoň špetku nadhledu, ale oni to i přes ty (ne)komediální vložky myslí všechno zcela vážně. K zblití navíc je, že většina nenáročného českého diváctva žeroucí tragickou tvorbu tuzemských stanic bude seriál obhajovat způsobem: „Je to ze života, ne jak ty americký kraviny“. Nakonec ale přece jen uznávám, že taková „Ordiance v růžové zahradě“ a jí podobné výkaly smrdí o poznání hůř, takže tentokrát, drahá Novo, celá jedna hvězdička! Hodnotím sice hned po „pilotu“, ale mám dojem, že lepší už to nebude. ()

Bowser 

všechny recenze uživatele

Páni, čekal jsem o hodně větší zábavu. Třeba se to rozjede, ale moc šancí tomu nedávám. Jak jsem rychle začal seriál sledovat, tak i rychle skončím. Doplňuji komentář. Tak nic se nerozjelo, spíše zhoršilo. Tak trapný český seriál jsem jakživ neviděl. Už i ty děti nemají žádné svoje nespisovné vložky. nejvíc se bavím, když mluví ve třídě jen jeden jedinec. Nova by občas měla nějákou tu hodinu navštívit a zjistit, jak to ve skutečnosti je. Trávení dětí o přestávkách a o jiném volném času je taková prkotina. Radši už nic psát nebudu a ruším ty dvě hvězdy, protože je tomuto seriálu nemám absolutně za co dát! ()

Segrestor odpad!

všechny recenze uživatele

1. Celý svět slyšel tu zprávu z Novy, celý svět zchvátily mdloby, celý svět vyskočil od lahváčů a zapnul monitory. 2. Dobrý seriále Gymple, tak jsme se konečně dočkali, celý svět počůral se smíchy, Češi tomu z gauče tleskali. 3. Já to tak zazpívat nedovedu, trémou třese se mi dneska hlas, má to prý dílů třista dvacet sedum a lid je blbý podle vás... ()

Galerie (271)

Zajímavosti (28)

  • Pilotní díl se natáčel ve škole Nedvědovo náměstí během prázdnin, kdy byla škola volná, dále vznikal seriál v ateliérech, kde vzniklo celé gymnázium, včetně tříd, sborovny, ředitelny, chodby, haly i dámských a pánských záchodů. Uměle vytvořený prostor měl připomínat školu z pilotního dílu. Součástí ateliérů seriálu je i kinosál, bar a byty hlavních hrdinů. Dekorace stály na celkem 1600 m2. Exteriéry filmoval štáb převážně na Praze 4 Podolí, na zmíněné základní škole Nedvědovo náměstí a v Pardubicích na místním gymnáziu. Exteriéry s projíždějícími trolejbusy se natáčely v Pardubicích, pohledy z ptačí perspektivy ukazují Hradec Králové. Budova Gymnázia Královka, která se objevuje ve 4. epizodě 2. série, je ve skutečnosti historická budova Rangherka v Heroldových sadech.[Zdroj: mediar.cz] (hippyman)
  • Libuše Šafránková (Eliška) přijala roli v seriálu pod podmínkou, že ji přijme i Karel Heřmánek (Starej). Toho to natolik potěšilo, že ji přijal. (JoranProvenzano)

Reklama

Reklama