Reklama

Reklama

Batesův motel

(seriál)
Trailer 3
Drama / Mysteriózní / Horor / Thriller
USA, (2013–2017), 36 h 1 min (Minutáž: 39–47 min)

Hudba:

Chris Bacon

Hrají:

Freddie Highmore, Vera Farmiga, Max Thieriot, Olivia Cooke, Nestor Carbonell, Nicola Peltz, Mike Vogel, Kenny Johnson, Keegan Connor Tracy, Ian Tracey (více)
(další profese)

Série(5) / Epizody(50)

Krev je hustší než voda aneb Jak to bylo před Hitchcockem. Hitchcockův klasický horor Psycho (1960), natočený podle románu Roberta Blocha, patří do pomyslného zlatého fondu světové kinematografie a od doby svého vzniku vybízí k různým pokračováním, přepracováním i bezostyšným napodobeninám. A tak máme Psycho II (1983), Psycho III (1986), Psycho IV: Začátek (TV-1990) a také remake režiséra Guse Van Santa (1998), pyšnící se tím, že sleduje mistrův originál záběr po záběru (není to do důsledku pravda).
Seriál Batesův motel „vychází z postav Blochova románu Psycho a ze způsobu, jak byly zobrazeny v Hitchcockově stejnojmenném filmu". Jeho tvůrci Carlton Cuse, Kerry Ehrin a Anthony Cipriano zvolili v poslední době oblíbený přístup tzv. prequelu, tedy rekonstrukci předcházejících osudů hlavních protagonistů. Děj ovšem přenesli do současnosti a také změnili jeho místo. Příběh se neodehrává ve smyšleném kalifornském Fairvale, nýbrž ve fiktivním oregonském pobřežním městečku White Pine Bay. Tam přijíždějí čerstvě ovdovělá Norma Batesová (Vera Farmigaová) s šestnáctiletým synem Normanem (Freddie Highmore) a zabydlují se v motelu, který Norma koupila z manželovy pojistky a kde chtějí oba začít nový život.
Norman se seznamuje se spolužačkami Bradley (Nicola Peltzová) a Emmou (Olivia Cookeová) a Norma zase poznává především místní představitele zákona, šerifa Romera (Nestor Carbonell) a jeho zástupce Zacka (Mike Vogel). Norman působí navenek normálním dojmem, ale je z něho cítit všudypřítomné napětí a jeho vztah k matce je přinejmenším zvláštní. Do děje první řady významně zasáhnou bývalý majitel motelu a také Normanův starší sourozenec Dylan (Max Thieriot), který se k nim nastěhuje. Poklidné městečko, kde se zdánlivě nic neděje, skrývá některá nepěkná tajemství, jež fungování Batesova motelu přímo ovlivní. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele HonzysKISS k tomuto seriálu (6)

Batesův motel (2013) 

Dokonalý seriál o tom, proč Norman Bates ze Psycha je takový, jakého známe. Zajímavé na tomto prequelu je, že se to odehrává v dnešní době. Jako že normálně se vyskytují na scéně mobily, notebooky atd. Ale není to vůbec časté, spíš se nějaké moderní zařízení objeví jenom výjimečně. Vlastně nebýt mobilu nebo aut, tak bych si ani neuvědomil, že to není v šedesátých letech. Když jsem viděl první díl, tak jsem si ihned říkal, kdy ta milfka klofne svého synáčka, pač ten jejich vztah po celém seriálu je vážně bizár (nebo pro někoho dost sexy). Sledovat to celé díky téhle dvojce se stopro vyplatí. Jejich dialogy mezi milující matkou a psycho synem jsou naprosto geniální. Po každé jsem žral jejich hádky. Zahrané opravdu fantasticky, a to u obou. Je vidět, jak si to samotní herci skutečně užívali. Vraždy jsou taky peckově zpracované. Kdykoliv když má k nějaké dojít, dostane to výborný hororový nádech. Jsou v tom také moc pěkné ženské. Nebudete vědět, kam se dřív podívat. Hudba je taky skvělá. Psychu se sice nevyrovná, ale ten hororový podtext v tom je. Na druhou stranu, seriál má určitě i špatné chvilky. Velmi mě zklamalo, že po první výborné sérii se seroš vydal trochu jinou cestou. První řada je extrémně mysteriózní, hororová, a především má skrytý jeden úžasný potenciál, který se už do dalších sérií nedostal. Poté se jedno téma začalo trochu opakovat. Některé vztahy mi přišly divné a nesmyslné (i když naštěstí žádná teplá komunita). No a i když to díky 40minutovým epizodám rychle odsýpá, tak si to dokážu představit i o celé dvě řady kratší. Maličká škoda ještě je, že v tom nejsou žádné jiné postavy z filmu než Norman, ale jinak výborných odkazů je tu spoustu. Každopádně samotný Hitchcock by byl snad se seriálem spokojený, někdy je to vážně psycho jako pravé Psycho. 87/100 ()

Série 1 (2013) (S01) 

Naprosto výborný počin, snad u každého dílu jsem měl takový chladný pocit. Všechna rozhodnutí jsem vůbec nepředpovídal. Odsýpalo to víc než jsem čekal. Akorát jsem se těšil, že se objeví i nějaké incestní hrátky, navzdory vztahu mezi milf matkou a synem. ()

Série 2 (2014) (S02) 

Druhá série už není ani zdaleka tak temná, hororová a mysteriózní jako první. Je trochu škoda, že jsme se my diváci nedočkali prvních skutečných zákazníků motelu. A mrzí mě taky to, že se naprosto opustil obchod s asijskými svlečnami. To mě zklamalo úplně nejvíc, prostě se vytratil naprosto skvělý potenciál z první řady. Ale jinak mě druhá série i tak moc bavila. Války gangů byly moc fajn. Všechny postavy se krásně vyvíjely. Atd. ()

Série 3 (2015) (S03) 

Třetí série je sice stále dobrá, ale ze všech pěti ji považuji za nejslabší. Vadilo mi na ní to, že se najednou z ničeho nic opět objeví velmi bohatý podnikatel, který ovládá město. Normálně by mi to vůbec nevadilo, ale za prvé se od začátku v seriálu mluví o tom, jak se všichni znají a za druhé to není poprvé. V minulé sérii ten Nick dával smysl. Celkově mě ani moc nezajímalo to, co se dělo ve městě, ty různé děje. Naštěstí to zachraňovaly postavy, které se vyvíjely skvěle. Každopádně závěr je naprosto výborný, snad nejlepší ze všech. Krásně otevírá vrata do čtvrté řady. ()

Série 4 (2016) (S04) 

Tak tahle série byla ta, na kterou jsme všichni čekali! Vážně bomba! Ihned od prvního dílu jde vidět velký pokrok. Konečně pořádné a zasloužené psycho!!! Ani k tomu nemůžu nic napsat, cokoliv by byl spoiler. Jediné, co bych trochu vytknul, tak mi vážně nesedí vztah mezi Normou a Alexem. Když se podívám na Alexe z první série, tak mi tohle absolutně nepasuje. Hodně vyměkl, což je škoda. Potom je samozřejmě divný i vztah mezi Dylanem a Emou, ale to mi tolik nevadilo. Každopádně jinak úplná pecka od začátku až do konce. ()

Série 5 (2017) (S05) 

Finální série byla maličko slabší než předchozí, ale jinak byla i tak skvělá. Normanovy změny osobnosti jsem totálně baštil. Bylo to pravé psycho, jako Psycho. A celé krásně depresivní. Závěr také parádní. ()

Související novinky

Trojnásobná dávka Spielberga

Trojnásobná dávka Spielberga

13.09.2015

Steven Spielberg nám za posledních 7 let nadělil jen 3 filmy - Tintinova dobrodružství, Válečného koně a Lincolna. Možná vás tedy překvapí, že to samé zvládne za příští 2 roky. Už letos v prosinci… (více)

Soudce Downey Jr. a jeho lotrovský fotr

Soudce Downey Jr. a jeho lotrovský fotr

24.03.2013

„Komediální drama" The Judge, kterým se vrací na scénu režisér Nesvatbových a Rytířů ze Šanghaje David Dobkin, už loni v dubnu získalo do hlavní role Roberta Downeye Jr. Téměř po roce začíná projekt… (více)

Reklama

Reklama