Reklama

Reklama

Četníci z Luhačovic

(seriál)
  • Česko Četnické trampoty (neoficiální název)
TV spot 1
Česko, 2017, 16 h 42 min (Minutáž: 82–86 min)

Hudba:

Jiří Hájek

Hrají:

Pavel Zedníček, Robert Hájek, Martin Donutil, Robert Jašków, Karel Dobrý, Jiří Langmajer, Igor Bareš, Dana Batulková, Ondřej Malý, Pavla Tomicová (více)
(další profese)

Epizody(12)

Obsahy(1)

Děj nového seriálu zavede diváky do roku 1919, kdy dva mladí četníci po ukončení školy přijíždějí na své první působiště. Čeká je opuštěná četnická stanice v lázeňském městě na jihu Moravy. Krátce po příjezdu vyšetřují svůj první velký kriminální případ. Vedle Roberta Hájka a Martina Donutila se v seriálu objeví Robert Jašków, Karel Dobrý, Pavel Zedníček, Pavla Tomicová, Ondřej Malý, nebo Igor Bareš. V současné době je připraveno celkem šest dílů seriálu a každý ze tří režisérů natočí dva díly po pětasedmdesáti minutách. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

TV spot 1

Recenze (166)

Gwaihir 

všechny recenze uživatele

Milé překvapení. Začátek byl sice trochu rozpačitý, především z pohledu lehce křečovitých vtipných vsuvek, ale postupem času se z něj vyklubal skutečně podařený detektivní seriál, se solidně vykreslenými postavami a jejich ne úplně plochými charaktery, s poměrně zajímavými případy v kontextu bezprostředně poválečného období, s velmi povedenou atmosférou, s viditelnou snahou zachytit prostřednictvím souboru vzájemně provázaných příběhů také tehdejší život lidí v různém společenském postavení a čím dál lépe fungujícím humorem někdy až groteskního ladění. Po stránce herecké je to také velice slušné, zejména v podání zkušených matadorů, ať už ve velitelských nebo jiných rolích. Na takřka perfektní filmovou výpravu a autentickou obrazovou složku historických počinů jsme už zvyklí. 80 % ()

bearmeedek 

všechny recenze uživatele

Trochu mě mrzí slabé hodnocení a dost mě štve nelogické a přízemní srovnávání s Četnickými humoreskami. Proč? Že je v názvu slovo "četník"? Tak potom mi chybí srovnání třeba s oblastí Saint Tropez. Děj je zasazen do roku 1919 a tím pádem musí vše působit jinak než humoresky. Zpočátku se seriál rozjížděl pomalu a rozkoukával se. Ale po nějakých třech dílech už měl svůj standard a začal, kromě lehkého humoru, být i více kriminální. V každém dílu se souběžně vyšetřovaly dva až tři případy, kde jeden byl vždy závažnější a nosný. Někdy šlo i hodně do tuhého. Natočeno bylo slušně filmově a kostýmy neměly chybu. Střídání velitelů bylo spíš na škodu, úplně bych vypustil Langmajera. A odsuzovaný Zedníček má za mě svou velkou současnou roli. Jeho rakušácké šišlání bylo pro něj devizou a nedovedu si ani představit, jak by to působilo, kdyby tu mluvil "normálně". Pro mě se jednalo o velice příjemnou záležitost. ()

Reklama

Ampi 

všechny recenze uživatele

Dle mého skromného názoru se jedna o jeden z lepších seriálů nejen České televize. Postavy uvěřitelné a většinou sympatické. To se týká četníků i obyvatel Luhačovic. Bonusem je navíc i to, že jedná o skutečné (byť upravené) kriminální případy. Je by se díky počtu vražd by se lázeňští hosté Luhačovicím obloukem vyhnuli, ale to už je dnešních detektivek běžné. ()

core.2 

všechny recenze uživatele

Srovnávat četníky z Luhačovic s Humoresky je nemístné. Humoresky nastavily tak vysokou laťku, že snad ani není možný v budoucnu a těchto obtížných podmínkách v ČR natočit něco lepšího. Kriminální zápletky u Četníků z Luhačovic nejsou nejhorší, ale místy tomu chybí šťáva, energie. Ale stále je to v průměru a u mne obstojí, oproti jiným seriálům v TV.... ()

Mlle 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zatím dobré. Asi vznikla trochu mýlka v očekávání dalších Četnických humoresek. Osobně jsem velmi ráda, že to žádné takové „pokračování“ není. Tento seriál je zcela jiná kategorie, je to klasický kus, spíše bližší Příběhům kriminalistiky, pověstná „humoresková“ lidovost, přes nesporné celkové kvality seriálu v podání Töpfera často velmi těžko vstřebatelná a protivná, by tu byla nefunkčním problémem. Seriál jistě získá i trochu jiné diváky, než jaké měly právě Humoresky. Zedníček je ve své roli přesvědčivý, snadná role to opravdu není, ani jsem od něj takovou kvalitu nečekala. Dva mladí herci jsou ke svým rolím čerstvých policistů sympaticky a zdařile poctiví, jen Vika Kerekes až tragikomicky přehrává, ale její role není naštěstí pro celkovou performanci nikterak podstatná. Prostředí, do kterého je seriál zasažen, je více než lákavé, produkční práce je výborná. Uvidíme, co seriál přinese v dalších dílech. ()

Galerie (319)

Zajímavosti (57)

  • Jak se vyvíjely četnické dopravní prostředky? Jízdní kola neboli bicykly byly u četnictva používány již v dobách monarchie. V počátcích neexistovala jakákoliv motorizace četnictva a jízda byla zrušena již na přelomu století. Proto byl v mnoha místech bicykl jediným vhodným dopravním prostředkem krom pěší chůze. Proto byl v mnoha místech bicykl jediným vhodným dopravním prostředkem krom pěší chůze. Problém spočíval v nedostatku, proto bylo povoleno, že četníci mohou používat svoje soukromá kola, což také činili. Proto, aby bylo nějak kompenzováno užívání soukromého majetku ve službě, dostávali z eráru paušál pro údržbu, který na přelomu 20. a 30. let činil cca 150 korun. Motocykly začaly být zaváděny až se zřizováním četnických pátracích stanic v roce 1928, stejně tak vozidla. Nicméně běžná četnická stanice nikdy až do roku 1938 nedisponovala systemizovaně přiděleným motorovým dopravním prostředkem. Motocykly byly mnohdy používány opět soukromé. (Česká televize)
  • Železniční tunel, který má být na trati číslo 346, je ve skutečnosti v Nízkém Jeseníku na trati číslo 310 Olomouc–Opava. Nachází se na 23,228 km a jmenuje se Smilovský tunel I. Na trati číslo 346 Újezdec u Luhačovic–Luhačovice žádný tunel není. (alanwilder)

Reklama

Reklama