Reklama

Reklama

Loki

(seriál)
  • USA Loki
Trailer 1
USA, (2021–2023), 10 h (Minutáž: 42–59 min)

Tvůrci:

Michael Waldron

Předloha:

Stan Lee (komiks), Larry Lieber (komiks), Jack Kirby (komiks)

Kamera:

Autumn Durald

Hrají:

Tom Hiddleston, Sophia Di Martino, Richard E. Grant, Gugu Mbatha-Raw, Owen Wilson, Cailey Fleming, Michael Rose, Wunmi Mosaku, Sasha Lane, Eugene Cordero (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(2) / Epizody(12)

V novém seriálu Loki od Marvel Studios odehrávajícím se po událostech filmu Avengers: Endgame se nechvalně proslulý bůh lsti a falše Loki vydává na dobrodružnou cestu prostorem a časem. (Disney+)

Videa (6)

Trailer 1

Recenze (265)

SamVimes 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Lokiho nakonec potkal podobný osud jako jeho oběť z prvních Avengers, agenta Coulsona – zemřel ve filmu a vrátil se v seriálu. V první třetině se musí Loki, toho času ještě nenapravený padouch z bitvy o New York seznámit a smířit s budoucností, jež ho měla čekat, se svou současnou situací i s více ranami pro jeho pýchu, než mu kdy mohl udělit Thor s přáteli. Protivníkem i parťákem pro toto sebepoznávání mu je agent Mobius Owena Wilsona, jenž dobře zvládá jak zábavnější, tak především i vážné scény. Hraje přiměřeně své roli i seriálu, v němž se objevuje, místo aby jen recykloval rozjívenou polohu ze svých starších komedií, což je něco, co bohužel není samozřejmé a třeba o Julii Louis-Dreyfus v předchozím Falconovi se to říct nedá. Výborná scenáristická práce jen máloco nechává mít pouze jeden smysl, jednu funkci, a tak třeba těžítka z Kamenů nekonečna jsou stejně tak zábavným gagem, jako zlomovým momentem Lokiho uvědomění si vlastní malosti a malichernosti svého prvotního vzdoru agentuře. Stejně tak hádka s Mobiem o tom, jestli si má nebo nemá stoupnout pro dramatický efekt své řeči, je nejen povedeným vtipem, ale také skvělou praktickou ilustrací jejich debaty o svobodné vůli. Později se už seriál nevěnuje introspekci bývalého asgardského zlosyna tolik a ne tak explicitně, nechává jej ale alespoň opakovaně nahlížet do pokřivených zrcadel v podobě různých jeho dvojníků. Wilsona jako Lokiho protějšek následně zastíní vynikající Sophia di Martino jako Sylvie, která s Tomem Hiddlestonem bez potíží drží krok a jejich špičkování je na seriálu snad tím nejzábavnějším. Kdo by to byl čekal, že seriálový Loki bude v jádru vlastně love story. Je to právě jeden intenzivní pohled, co naše hrdiny nakonec (zprostředkovaně) zachrání na ničeném měsíci, je to právě zamilovanost, co jindy ovládajícího se iluzionistu přiměje k nejvýraznějším projevům emocí. A co na tom, že jde o jinou tvář jeho samotného, k sebestřednému bohu falše se taková narcistní láska perfektně hodí. Stejně jako jeho opilá a sotva funkční metafora o dýce. Hudební podkres zajišťuje skvělý soundtrack, jež v sobě snoubí všechny tváře seriálu. A tak kombinuje futuristické zvuky thereminu a syntezátorů, klasické orchestrální aranže s důrazem na smyčce, staré skandinávské nástroje a také zvuky tikotu hodin. Vizuálně zase využívá jak futuretro stylizaci pro agenturu TVA, tak fantaskní stylizaci cizích světů a trochu asgardské estetiky. Po Halloweenu ve WandaVision navíc Marvel znovu našel funkční způsob, jak použít staré komiksové kostýmy, jež by jinak na plátně byly směšné. A je přiléhavé, že „klasický Loki“ je skutečně starý i jako postava. Samotné finále pak doširoka rozkopává dveře do dalších příběhů v MCU, tyto důsledky na sebe ale strhávají pozornost na úkor katarzí pro Sylvii i ostatní. Ti se naštěstí vrátí v druhé řadě, která na sebe snad nenechá čekat dlouho. ()

Script 

všechny recenze uživatele

První série nadchla. Docela mě překvapilo, že závěr, se obešel bez trapných epických bitek, které je známo na Marvelu, že dělá. Místo toho jsme dostali zajímavý story telling, který mě nadchnul. Zároveň mě potěšila práce s kamerou. Občas se ukazovali v seriálu prvky, které se dali předvídat, ale za mě je to seriál, který měl v tomto universu potenciál. Jenže co mě bude děsit je to s čím přijde druhá řada. Aby zase produkce nesklouzla ke starým trapným kořenům, které například zničili film Black Widow. ()

Reklama

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Seriálovým odbočkám Marvel studia jsem se dlouho vyhýbal, ale nakonec jsem neodolal a chtěl jsem okusit "doplněk" marvelovského vesmíru. Bohužel Loki je pro mě jedna z méně zajímavých postav a přestože seriál v závěru zajímavým způsobem pracuje s rozehraným vesmírem, nebylo to natolik poutavé, abych tomu opravdu propadl. ()

Pajky3 

všechny recenze uživatele

Loki jako takový je, vlastně už od začátku filmového Marvelu, jednou z nejzajímavějších postav vůbec. Takže minisérie, která dá jeho postavě víc prostoru mohla být jedině dobrým nápadem a docela jsem se těšil na to, co přinese.    Příběh jako takový mě bavil, protože se mi trefil přesně do noty, hlavně díky cestování časem. Hvězda Toma Hiddlestona byla dobře doplněna, ať už šlo o Owena Wilsona, který si kradl scény pro sebe, neokoukanou Sophii Di Martino či solidní Gugu Mbatha-Raw.   Akce a efekty jsou jako obvykle kvalitní a navíc pobaví i menší věci jako Loki krokodýlem. Slušně to utíká a baví, TVA je promyšlené a Lokiho varianty jsou dostatečně zajímavé. Nakonec tak pro mě bude největší zklamání konec, kde zklamal záporák a nedostalo se závěru, který by tomu slušel. A to bez ohledu na to, jestli se plánovala druhá řada. 2. série - Druhá řada nijak výrazně nezklamala a v podstatě dodala přesně to, co jsme od ní chtěli a čekali. Marvel je momentálně ve slabší pozici a diváci už ho prostě nehltají tak, jak před lety. Ale i přesto Loki patří k tomu lepšímu, co poslední dobou vyprodukoval. Za mě sice o něco slabší než řada první, ale pořád se na to dobře koukalo a užil jsem si to. ()

Fr 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

,,JSI SÁM A VŽDYCKY SÁM BUDEŠ...“   Je to náročnější než obyčejná filmová Marvelovka. Hodně povídání, cestování časem, samej podivnej Loki a občas se přistihnu, že mě to nějak nebere. Možná jde o něco víc, a já to jen nepochopil… Možná…     /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Každá verze mýho já je rozbitá. 2.) Zajímá mě interdimenziální časoprostor.  /// Thx za titule „titulkomat“.              PŘÍBĚH ***  HUMOR  *  AKCE  *  NAPĚTÍ  * ()

Galerie (168)

Zajímavosti (95)

  • TVA, nebo-li Time Variance Authority, je skupina lidí, která monitoruje multivesmír a opravuje časové linky. Poprvé se objevila v v říjnu roku 1986 v komiksu „Thor vol. 1 #372“. (CinemaRanger)
  • Ohledně všech Marvel seriálů (v době vydání Lokiho) měl Loki největší nárůst sledovanosti, konkrétně první díl během týdne vidělo přes 800 000 lidí. (orionn12)
  • V epizodě jsou zmíněny události filmu Thor (2011). (Knowho)

Související novinky

Margot Robbie chystá filmové The Sims

Margot Robbie chystá filmové The Sims

23.03.2024

Loňský rok byl pro hvězdnou herečku a schopnou producentku Margot Robbie (Babylon) poměrně přelomový. Její produkční společnost LuckyChap přenesla na plátna kin svět Barbie, tedy nejvýdělečnější film… (více)

Daredevil nabírá nové tvůrce

Daredevil nabírá nové tvůrce

29.10.2023

Nedávno vyšla zpráva, že Marvel kompletně překopává svoji televizní strategii a uchýlí se nyní k tradičnímu formátu pilotů, showrunnerů a tzv. writer’s room (menších skupinek scenáristů, kteří mají… (více)

Posuny v marvelovském kalendáři

Posuny v marvelovském kalendáři

04.09.2023

Stávka nebo ne, šéf studia Disney Bob Iger už delší dobu tvrdí, že společnost hodlá výrazně ubrat na míře obsahu, zejména toho seriálového, který proudí na streamovací službu Disney+. A platí to… (více)

Tajná invaze má pomalý start

Tajná invaze má pomalý start

30.06.2023

Minulý týden si na streamovací službě Disney+ odbyl premiéru nový marvelovský seriál Tajná invaze. V ní se navrátivší se Nick Fury s tváří Samuela L. Jacksona snaží konfrontovat tajnou skupinu… (více)

Reklama

Reklama