Reklama

Reklama

Dobrodružství kriminalistiky

(seriál)
  • Západní Německo Täter unbekannt - Sternstunden der Kriminalistik (více)
TV spot 12
Československo / Západní Německo / Francie, (1989–1993), 21 h 36 min (Minutáž: 49–52 min)

Hudba:

Karel Svoboda

Hrají:

Boris Rösner, Petr Kostka, Ladislav Mrkvička, Ondřej Havelka, Vlasta Fabianová, Nelly Gaierová, Ladislav Frej st., Daniela Kolářová, Luděk Munzar (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(26)

Oblíbený detektivní seriál v režii A. Moskalyka o boji práva se zločinem, ve kterém se rodila vědecká kriminalistika. Každá epizoda je věnována jedné kriminalistické disciplíně, jenž se uplatnila u soudu a později byla uznána jako nezvratný a usvědčující důkaz. (Česká televize)

Videa (24)

TV spot 12

Recenze (355)

petaspur 

všechny recenze uživatele

Zajímavý kriminalistický seriál, který se nezabývá objevením jednotlivých kriminalistických metod, ale v jednotlivých dílech představuje konkrétní případy, při kterých byla metoda použita tak, že se stala všeobecně uznávanou a tím pádem i hojně užívanou. Některé z tehdejších postupů byly překonány již v následujících dílech seriálu, některé jsou v dnešní době již nepoužitelné, ale většinou se jedná o základní kameny kriminalistiky, na kterých tento vědní obor dodnes staví. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Výjimečný formát. 1. Skvělý výchozí námět psaný historií kriminálního zločinu. 2. Výčet hereckého obsazení vzhledem k množství postav sice obsáhlý, ale i ty méně známé, či v době natáčení začínající figurky dotvářejí zkušenější herecké figury. 3. Perfektní výprava navozující dobovou atmosféru. 4. Parádní ústřední, chápej úvodní, melodie. 5. Jednotlivé díly tvoří samostatný celek, takže divák nemusí seriál sledovat postupně a stejně se orientuje. ()

Reklama

sud 

všechny recenze uživatele

Psal se rok 1989, do Sametové revoluce zbývalo ještě několik měsíců. Režiséru Antonínu Moskalykovi se zrodil v hlavě nápad natočil kriminálně-historický seriál "Dobrodružství kriminalistiky". Seriál o převratných objevech v dějinách kriminalistiky, odlévání stop, daktyloskopie, krevní obraz a dalších třiadvacet objevů. Do toho si pozval (někdy i s pomocí německé koprodukce) skvělé herce, kteří se opravdu snažili a podali výtečné výkony. Okořenil famózní akční tajemnou hudbou Karla Svobody a naservíroval divákům báječný seriál, který potěší i po bůh ví kolikátém shlédnutí. Sice ty poslední díly nebyly tak suprové jako ty ze začátku (první díl Stopa je snad ten nejlepší), ale to mě nepřinutí abych své hodnocení změnil. ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Myslím si, že se tímhle seriálem nechali inspirovat Kanaďané a natočili podle něj detektiva Murdocha. To, že to je podle skutečných událostí, jenom přidává na kvalitě už tak dobrého seriálu, který byl ve své době jistě přelomový. Škoda jen toho laciného televizního zpracování, jinak tomu není co vytknout. 90% ()

Galerie (409)

Zajímavosti (120)

  • Marie Lafarge (Anke Sevenich) byla odsouzena k doživotnímu vězení s těžkou prací a dopravena do Montpellier k odpykání trestu. Král Louis-Philippe však změnil její trest na doživotí bez tvrdé práce. V době uvěznění napsala knihu „Mémoires“, která vyšla v roce 1841. V červnu 1852, zasažená tuberkulózou, byla propuštěna Napoleonem III. po 12 letech. Usadila se v Ussat v departementu Ariège, kde zemřela 7. listopadu téhož roku ve věku 36 let. Byla pohřbena na hřbitově v Ornolacu. Do konce života tvrdila, že je nevinná. (sator)
  • V seriálu je obsaženo 150 let vývoje kriminalistiky. (M.B)
  • Seriál se začal natáčet už v průběhu roku 1988 v koprodukci s SRN s tím, že pokud bude úspěšný, budou k němu doplněny další řady. K tomu ovšem málem nedošlo, neboť měl dle vedení tehdejší ČST nízkou sledovanost, což bylo ovšem způsobeno tím, že první díl měl premiéru v sobotu 11. listopadu 1989. O šest dní později započal proces společenských změn, lidé měli na starosti jiné věci, než se dívat na televizi a seriál tak zůstal stranou pozornosti. Naštěstí však první řada zaznamenala velký úspěch v Německu a na jaře 1990 se mohlo začít s dalším natáčením. (cundak)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno