Reklama

Reklama

Ripper Street

(seriál)
Trailer 1
Krimi / Drama / Mysteriózní
Velká Británie, (2012–2016), 39 h 30 min (Minutáž: 58–130 min)

Tvůrci:

Richard Warlow

Hrají:

Matthew Macfadyen, Jerome Flynn, Adam Rothenberg, MyAnna Buring, David Wilmot, Charlene McKenna, David Dawson, Clive Russell, Amanda Hale, Gillian Saker (více)
(další profese)

Série(5) / Epizody(36)

Obsahy(1)

V tomto britském historickém seriálu s kriminální zápletkou nás tvůrci zavedou do tajuplného Londýna do viktoriánského období na konci 19. století na místo zvané Whitechapel, které se stalo známé řáděním fantoma přezdívaného Jack Rozparovač. Sledujeme zde policejní práci detektivního inspektora Edmunda Reida a jeho týmu, kteří se snaží chránit chudou populaci East Endu před vraždami a organizovaným zločinem, a to vše v zájmu vyššího dobra... (Trajektt)

(více)

Videa (22)

Trailer 1

Recenze (165)

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

. Série první: Hm, Rozparovačova štráse má výborné obsazení do výborných rolí, nejen u hlavního trojúhelníku postav policistů (konečně po dlouhé, dlouhé době funkční, originální a zábavná postava patologa), ale i u vedlejších. Charaktery jsou všeobecně v Ripper street fajn a dobře jsou zpracované i postavy ženské, které bývají velmi často v látkách z konce či přelomu devatenáctého století zpracovány dosti pitomě, zde fungují a působí silně, aniž by se k tomu museli uměle dostrkávat a využívat klišé (tedy pokud pominu zaměstnání bordelmamá). Jednotlivé případy jsou zábavné a nadepisodní linka v závěru pěkně graduje, jen by o ní mohlo být v prvních epizodách naznačeno více, neboť pronést dvě "tajuplné" věty o čemsi nepůsobí zrovna dobře a hlavně divák pochňápe okolnosti daleko dřív, než se vyjeví v ději seriálu. Bronn, Hodor a Mormont... Jejich přítomnost mě hodně potěšila (sakra, měl bych přestat tolik žrát Hru o Trůny). Série druhá: nářez od začátku do konce, který je silný v jednotlivých případech, hlavní linii i v osobních osudech jednotlivých postav. Edmund Reid hraný Matthewem Macfadyenem je sice stále občas křečovitý a jeho dušínovské a vizionářské promluvy působí občas nechtěně směšně, ale i jemu bude konečně dopřána v závěru kapka temných stránek. Pátá hvězdička zcela jasně přidána, neb to dobré v první řadě je ještě lepší a to co v ní dobré nebylo zcela pominulo, jeden z nejlepších televizních zážitků a nechápu, že BBC zatrhlo další díly. ()

venalce 

všechny recenze uživatele

Tak k tomuhle seriálu jsem se potřebovala prokoukat, protože na první dobrou mě pilotní díl vůbec nezaujal. Na druhý pokus jsem začala s druhým dílem a do seriálu se naprosto nepokrytě zamilovala. (První díl jsem později znovu zkoukla a zhodnotila ho jako jeden z těch slabších, to se prostě občas stává, že seriály naberou dech až později.) Nicméně je to další z těch britských seriálových skvostů, seriál, u kterého se nemusíte spokojit s kompromisy, který neuráží divákovu inteligenci. Obzvlášť se mi zamlouvá jeho komplexnost - detektivní zápletky tu jsou naroubované na historické události i postavy, mnohdy s až překvapující přesností (např. smrt Josepha Merricka). Nebývá výjimkou, že se jednotlivé epizody zabývají skutečným problémem viktoriánské Anglie. Bývá nešvarem zvláště amerických počinů, že je historie ve jménu "zábavy" znásilňována, ale to naštěstí není případ tohoto seriálu, Britové si potrpí na syrovost a historii milují. Herecké obsazení je tradičně prvotřídní, spousta známých tváří (dělám si čárky za herce z Game of Thrones). Těžko říct proč, ale celé to prostředí policejního sboru ve viktoriánském Londýně na mě působí jako Ankh-Morpork se svou Hlídkou, což je výrazné plus. Kvalitních kostýmních seriálů, které nepodlehly vyumělkovanosti, ale snaží se o historickou autentičnost, není nikdy dost. Ripper Street přežilo svou vlastní smrt a nadále nás těší svou přítomností. A je to jen dobře. ()

Reklama

santiamén 

všechny recenze uživatele

I díky zdejšímu hodnocení jsem počítala s obvyklým standardem BBC. První díl atmosférou navnadí, ale postupně seriálu dochází dech a sklouzává do jakési dobové telenovely. Herecké výkony výborné, výpravě se klasicky nedá nic vytknout, ale po Sherlockovi jsem už asi namlsaná a očekávám důmyslnější kriminální zápletku. Ta je v Ripper Street asi nejslabším článkem. Nakonec neurazí, nenadchne. ()

ti88na 

všechny recenze uživatele

Londýn - East End v čase tesne po vyčíňaní Jacka Rozparovača, spoločnosť žijúca v strachu a hrôze nad týmito udalosťami a poznačená skutočnosťou, že vrah nebol nikdy chytený a muži zákona, ktorí sa snažia s využitím všetkých čistých i nečistých prostriedkov udržať tento krehký systém. To je námet na seriál ako zo splneného sna. Jednotlivé epizódy boli súrodé, väčšinou si udržali svoj štandard, ale žiadna dokonalosť to nebola. Čakala som, že sa budú držať témy z prvej epizódy, teda toho zotrvačnosťou poháňaného kolotoča nezodpovedanej otázky Jacka Rozparovača, ale v skutočnosti išlo len o odrazový mostík, bez ďalšieho rozvinutia. Čo si však vysoko cením, je že jednotlivé epizódy sa väčšinou odohrávali na pozadí skutočných udalostí, alebo tieto boli priamo zapojené do deje. Štrajk robotníkov, začiatky boja žien za svoje práva, počiatky elektrifikácie, drogové závislosti a jej následky, sekty. Jednoznačne najsilnejším príbehom bol ten o Johnovi Merrickovi. To čo mi však veľmi prekážalo boli tie prehnané kvetnaté dialógy plné pátosu vychádzajúce z úst kriminálnikov, bitkárov a prostitútok. Tomu sa nedalo veriť a bolo to veľa krát za hranicou znesiteľnosti. Ústredná trojica hercov, bola sympatická, nikto z nich však nezažiaril, ale sa ani nezhodil, prekvapivo najhoršie u mňa na tom skončil Matthew MacFadyen, ktorý ma akosi o s svojej postave nepresvedčil. V každom prípade však o originálny a čo sa seriálov týka, nadpriemerný počin. A čo si môžem viac považovať ako originálny seriál v žánri krimi? ()

erased 

všechny recenze uživatele

Povedená dobovka sice klame jménem, protože o kýženého Jacka za svých 16 vzájemně téměř nesouvisejících dílů zavadí všehovšudy dvakrát, avšak právě dobová atmosféra a zajímavé jednotlivé případy dávají na tu epizodičnost a občasnou rozvleklost zapomenout. Hlavně Jerome Flynn pak s charismatem sobě vlastním díky konečně dobře napsanému charakteru s přehledem překonává svou postavu z Game of Thrones i obě další povedené hlavní postavy Divize H (a to je především v případě pana Darcyho slušný úspěch). Za pokračování po vypjaté poslední dvouepizodě bych se ani trochu nezlobil, leč v příliš silné konkurenci tvorby BBC asi takto "obyčejný" seriál nikdy neměl moc šancí. _____ Návrat do ulic Whitechapelu ve třetí sérii se nakonec vyvedl lépe, než kdo vůbec mohl doufat. Produkce Amazon Prime konečně dodala seriálu tu tolik kýženou vnitřní konzistenci a celkový smysl, a nově rozpracované, propletené a logicky uzavřené osudy všech důležitých postav jsou nejen tím nejlepším, co se Ripper Street mohlo přihodit, zařadily se také s přehledem mezi nejsilnější zážitky, které britská televize nabízí. Dá se sice namítat, že někdy toto zapojení všech postav působí trochu křečovitě, avšak vzhledem k vynikajícímu výsledku to je nepatrná vráska na jinak perfektní tečce za seriálem. ()

Galerie (599)

Zajímavosti (15)

  • Fredericku Abberlineovi bylo v roce 1889 46 let. Clivu Russellovi, který hraje postavu Abberlinea, bylo ale až 67 let. (Kaufman)
  • S postavou Reidovy manželky bylo počítáno i do druhé série se záměrem vytvořit milostný trojúhelník. Takto byla role nabídnuta její představitelce Amandě Hale, které se ale takový vývoj její postavy nelíbil, a proto účast na druhé sérii odmítla. (Masai)
  • Joseph Merrick, známy ako Sloní muž, ktorý sa objavil v druhej sérii seriálu, žil i v skutočnosti. Narodil sa 5. augusta 1862 a zomrel 11. apríla 1890. Od mala trpel deformáciami tela a vystupoval v panoptiku vo Whitechapel pod spomínanou prezývkou Sloní muž. Naozaj musel spávať v sede, ako je uvedené v seriáli. Dôvodom bola jeho abnormálne veľká zdeformovaná hlava. Príčinou jeho smrti bolo pravdepodobne udusenie, keď sa snažil spať po ležiačky ako ostatní ľudia. (Carol Pifková)

Reklama

Reklama