Reklama

Reklama

Borgiové

(seriál)
  • Česko Borgiové - moc a vášeň (více)
Trailer 1
Kanada / Irsko / Maďarsko, (2011–2013), 24 h 42 min (Minutáž: 46–58 min)

Tvůrci:

Neil Jordan

Hudba:

Trevor Morris

Hrají:

Jeremy Irons, François Arnaud, Holliday Grainger, Peter Sullivan, Sean Harris, Joanne Whalley, Lotte Verbeek, Colm Feore, David Oakes, Gina McKee (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(29)

Obsahy(1)

Řím roku 1492, centrum křesťanského světa, sídlo papežství. Papež měl moc korunovat krále a mohl je také koruny zbavit, měl sílu ovlivnit chod impérií. Papež Innocent VIII. umíral, církev se utápěla v korupci a papežský trůn byla výhra, kterou chtěl každý… Seriál Borgiové je ucelený nepřikrášlený portrét jednoho z nejvíce fascinujících rodů minulosti. Oscarem oceněný Jeremy Irons hraje Rodriga Borgiu - vychytralého, manipulativního patriarchu rodinného klanu, který stoupá do nejvyšších kruhů moci na pozadí renesanční Itálie. Buduje své impérium prostřednictvím korupce svaté katolické církve a nastoluje nelítostnou nadvládu síly a okázalé krutosti. Seriál začíná v době, kdy Rodrigo podplácí, kupuje si a protlačí se na cestu k papežství, stává se papežem Alexandrem VI. Po boku mu stojí jeho dva machiavelističtí synové Cesare a Juan a skandálně krásná dcera Lucrezia. Seriál se odehrává v jednom z nejvýznamnějších období historie - právě vrcholí renesance a je objevován Nový svět. Současníci Da Vinciho, Michelangela a Medicejských - Borgiové byly kontroverzní a kacířští, ani ne tak proto, že prováděli činy do té doby neslýchané, ale proto, že v tom byli lepší, než jejich nepřátelé. A přitom se dopustili prakticky každého ze seznamu hříchů a nemálo dalších sami vymysleli. (HBO Europe)

(více)

Recenze uživatele MsUtahraptor k tomuto seriálu (1)

Borgiové (2011) 

Nádherné kostýmy, překrásné účesy, velkolepé kulisy v dokonalém souladu a skvěle napsané i zahrané postavy včetně těch, které si nikdy nezískaly (anebo velmi rychle ztratily) mé sympatie. To vše korunované obdivuhodně uvěřitelným vývojem jak jednotlivých osob, tak vztahů mezi nimi. Zřídkakdy se povede, abych si zamilovala takřka všechny hlavní postavy. The Borgias jsou jednou z výjimek, potvrzujících pravidlo. Rodrigo alias Alexander VI., balancující mezi záchvaty pobožnosti a čistého prospěchářského intrikaření. Cesare se vznětlivou, hrdou, bojovnou i milující povahou. Lucrezia na cestě od bystré, učenlivé nevinnosti až po závěrečné bezradné zoufalství. Mateřsky, a tak nějak "obyčejně" vznešeně moudrá Vanozza. Inteligentní, svůdná a velmi schopná Giulia. Svým způsobem laskavý Micheletto- smrtící a věrný až za hrob. Ale i někteří mimo borgiovský klan- vynikající Machiavelli, kterému bych autorství Vladaře z fleku uvěřila, unavený francouzský král Karel a nezdolná tygřice Catherina, jíž jsem si i jako úhlavního nepřítele „mé strany“ velmi oblíbila. Posledním bodem souhrnné části ódy na tento seriál je úvodní titulková sekvence všech tří sérií a příslušná melodie, jíž řadím mezi ty, které se nikdy nepřeskakují. 1. série: Mínusy: iritující postava Ursuly (Co mělo znamenat to „Liberate me", když se pak dobrovolně stane jeptiškou?) NEJ pasáže: Lucreziino vyjednávání s Francouzy; papežské vyslyšení "kajícných" kardinálů aneb "Unburden your soul."; dialog Cesareho a Micheletta na cestě s fr. armádou až po jejich útěk Hodnocení: 86 % 2. série: Mínusy: Juan- lézt mi na nervy o chvíli déle, zabila bych ho sama (Ale zahraný je skvěle.) NEJ pasáže: celá linka borgiovské dámské charitativní (a politické) trojky; mama & dottore; Machiavelli vs. dětská armáda; Juanova smrt Hodnocení: 86 % 3. série: Mínusy: Alfonso, jakožto pitomec neschopný postarat se o vlastní rodinu (sdílím Cesareho úhel pohledu). NEJ pasáže: likvidace neapolského krále; znovushledání Lucrezie a Cesareho- kočárová scéna; usmíření Rodriga s Cesarem; dobytí Forli; hudba dovedená k absolutní dokonalosti, dodávající scénám tu pravou dramatičnost (především C&L motiv); zakončení jedním z nejlepších cliffhangerů, se kterým jsem se kdy setkala („You'll be naked, clean and bloodless again. And mine...“) Hodnocení: 89 % The Borgia Apocalypse: Strhující. Monumentální. Několikrát jsem MUSELA přestat číst. Přestože jsem schopna "vidět" jen zlomek toho, co by probíhalo na obrazovce, jde o pohled strhující. Ukončení seriálu byla odporná podpásovka, ale při čtení scénáře pro film "čtvrtá série ve dvou hodinách" si pokaždé připadám, jako by mi Showtime vyrvalo srdce a udělalo z něj trampolínu. :'-( Mínusy: Proč, Lucrezie?! NEJ pasáže: Umírající Rodrigo by byl úchvatný. A můj nehynoucí dík Neilu Jordanovi za nehistorický konec Micheletta (s Cesarem). Hodnocení: 90 % ()

Související novinky

Podzimní televizní boj

Podzimní televizní boj

13.08.2012

Skromný český televizní píseček se dočká zanedlouho dalšího boje o sledovanost, především na poli komerčních seriálů. Dvě nejsilnější komerční televize vsadily na školní prostředí (TV Nova seriálem… (více)

Meče v televizi: Noví seriáloví bouchači

Meče v televizi: Noví seriáloví bouchači

03.07.2012

Máme tu herecké posily pro Hru o trůny 3 a nový historicko-dobrodružný seriál od History Vikings. Začněme se Seveřany. History, které se věnuje hlavně dokumentům, se rozšouplo i s hranými věcmi –… (více)

Reklama

Reklama