Reklama

Reklama

Sherlock

(seriál)
Trailer 6
Krimi / Mysteriózní / Drama
Velká Británie, (2010–2017), 17 h 51 min (Minutáž: 88–90 min)

Předloha:

Arthur Conan Doyle (kniha)

Hrají:

Benedict Cumberbatch, Martin Freeman, Una Stubbs, Louise Brealey, Rupert Graves, Mark Gatiss, Andrew Scott, Amanda Abbington, Jonathan Aris (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(12)

Excentrický detektiv z příběhů Sira Arthura Conana Doyla hledá důkazy v ulicích moderního Londýna. (Netflix)

Recenze uživatele HiddenDragon k tomuto seriálu (5)

Studie v růžové (2010) (S01E01) 

"Jsem v soku! Mam deku!" :-D Naprosto perfektni seznamovaci dil inovovane detektivni rady s Sherlockem Holmesem. Az ted jsem to videl v ceske verzi a je to o neco lepsi nez original. Sice puvodni hlasy maji neco do sebe, ale vyber dabingu se povedl a hlavne to umoznuje divakovi se soustredit na vsechno deni. Serial je to totiz hodne rychly a ukecany, takze ten cesky zvuk ma neco do sebe. Navic je super, ze Ceska televize prelozila i filmovou grafiku. Dulezitou roli zde hraji napr. SMSky formou pop-up textu primo na obrazovce. Je to asi jediny serial, kde to takhle sikovne zakomponovali, respektive to tvurci udelali jako prvni. Sikovny napad. Vyber hercu Cumberbatche a Freemana je proste bez debat perfektni a jejich netradicni pratelstvi uveritelne a pretransformovani klasickych pribehu, ktere zname napr. ve zpracovani s Jeremy Brettem, do moderni podoby v soucasnem Londyne byl skvely napad. Az tak dobry, ze to museli (a dost nepovedene) zkopirovat i Americane (v originale "Elementary") aneb dalsi dukaz, ze "klasickou" detektivku (tedy zalozenou na logice) umi jen v UK. Co se tyce prvniho dilu, ma skveleho padoucha, trefne hlasky, fantasticke dedukce a je natuknuto tajemne pozadi s Sherlockovym uhlavnim nepritelem. Nekompromisne dokonaly "update" A. C. Doylea. ()

Slepý bankéř (2010) (S01E02) 

Tentokrat se vse toci kolem Ciny, coz bylo popularni tema i v klasicke verzi s Brettem - holt kolonialni Anglie. Sherlock je povolan k podivnym vrazdam v zamcenych a zdanlive bezpecnych bytech. Cili vrah bude nejaky akrobat. Jedinou zmenou je absence Lestradea, misto ktereho je tu jakysi zastupce. Vtipnych hlasek je tu sice o neco mene nez v jednicce, ale i tak je to svizny a zajimavy dil drzici svuj standard. A take tu Watson ziskava prvni znamost. Navic mam rad ty perfektni pointy a i zde je natuknuta linka k uhlavnimu Sherlockovu nepriteli... ()

Velká hra (2010) (S01E03) 

Zapletkami "narvana" epizoda. Zakladem je pribeh Bruce-Partingtonovych dokumentu, ktery byl i v serii s Brettem, ale k tomu vstupuje na scenu Sherlockova nemesis a to pekne stylove. Rada podivnych pripadu z minulosti i soucasnosti, na jejichz vyreseni ma Sherlock jen par hodin, jinak zemre bombovym teroristickym utokem nekdo dalsi. Je to zavod s casem a zaroven zabava pro tajemneho muze v pozadi, o kterem se vsichni boji mluvit. Kdo je Moriarty a co ma s Sherlockem v planu? // Za sebe musim rict, ze me strasne bavi casting hlavnich postav. Kdyz jsem poprve videl ulisneho a kupodivu mladeho Moriartyho, mel jsem pocit, ze se objevil anglicky Joker :) Ten styl zabijeni, psychopaticka mluva, planouci oci a velmi chytra mysl, ktera i tu Sherlockovu vpohode vyzve "na ferovku"... Omladit Moriartyho vuci klasicke predloze byl skvely napad a clovek citi, ze od nej muze cekat jeste velke kousky...i kdyz neblaheho charakteru... ()

Skandál v Belgravii (2012) (S02E01) 

Klasicky pribeh "Skandal v Cechach" updatovany do moderni podoby. I kdyz druha serie nezacina primym "navratem" Moriartyho, se kterym se Sherlock stretnul u bazenu na konci prvni serie, na jeho misto zde nastupuje nemene dulezita postava. Podobne jako ma Poirot hrabenku Rossakoffovou, i Sherlock ma svou femme fatale a tou je Irene Adlerova. Obe maji hodne spolecneho. Musi pro detektiva znamenat inteligencni vyzvu. Svym zpusobem jsou mozna i chytrejsi, nez jejich slavne muzske protejsky. Zaroven jsou to vsak kriminalnice a to vse usti v neresitelny problem. Na jednu stranu po nich detektiv touzi, na druhou vi, ze je to opacna strana zakona a tudiz emoce osciluji mezi romantickymi city a vyzvou tyto zeny profesne pokorit. Vetsinou to usti v to, ze nakonec uniknou zatceni :) Zde je vse ozvlastneno tim, ze Adlerova ma spojeni na Moriartovu sit hrdlorezu. Coz muze byt vyhodne ale zaroven smrtelne nebezpecne. Navic se vse odehrava koncem roku, takze ta vanocni atmosfera je prijemna. No a tresnickou na dortu je zahada zamknuteho mobilu ;) to vynikne asi lepe v anglictine (jedna se totiz o grafiku na obrazovce), ale i CT se s tim popasovala solidne. ()

Psisko baskervillské (2012) (S02E02) 

Neni to sice takovych 5*, jako kdyz se objevi v Sherlockovi Moriarty, ale i tak je to stale nadstandard a navic asi jediny mozny "update" "Psa baskervillskeho" A. C. Doylea. Jinymi slovy prostredni dil serii s Sherlockem je sice opet slabsi nez jednicka a trojka, ale proti jinym serialum je to stale trida. Tentokrat s trochu desivym a tajemnym nadechem. Do bazin v Dartmooru prijizdi Sherlock s Watsonem resit zahadu krvelacneho psa, o kterem se v okoli mluvi a ktery pry v minulosti rozsapal otce jednoho mladika. Ten od te doby trpi desivymi nocnimi murami. Vsechno navic hali tajemstvi vladniho prisne strezeneho objektu, kde se provadi chemicke a geneticke vyzkumy. Krom jineho na zviratech. Vyuziti modernich motivu tedy vice nez povedene a jedine, o cem bych asi pochyboval, je minove pole uprostred Anglie. Chapu, ze se jedna o vojenskou zakladnu, ale i tak si myslim, ze to neni legalni a mozne. Jinak ok. ()

Související novinky

Andrew Scott je nový pan Ripley

Andrew Scott je nový pan Ripley

26.09.2019

Hvězda seriálů Sherlock (Moriarty) a Potvora (sexy kněz) Andrew Scott získal hlavní roli v připravované seriálové adaptaci slavné série knih o známém zloději, podvodníkovi a sériovém vrahovi Tomu… (více)

Drákula od tvůrců Sherlocka našel obsazení

Drákula od tvůrců Sherlocka našel obsazení

29.11.2018

V nové drákulovské minisérii od tvůrců seriálového Sherlocka se v hlavní roli objeví herec Claes Bang (Dívka v pavoučí síti, Most). Třídílnou sérii dělají Steven Moffat a Mark Gatiss pro BBC a… (více)

Febiofest má letos Deneuve i stan na Václaváku

Febiofest má letos Deneuve i stan na Václaváku

11.03.2018

Pětadvacátý ročník Mezinárodního filmového festivalu Praha - Febiofest letos nabízí velmi kvalitní dramaturgii a zajímavé hosty. Tím jistě nevyhledávanějším bude francouzská herečka Catherine Deneuve… (více)

Bond má prvního kandidáta na režii?

Bond má prvního kandidáta na režii?

03.05.2017

Po miliardovém Skyfallu nám bondovská série nabídla Spectre, které se dočkalo horšího přijetí a nevydělalo ani 900 milionů dolarů. Filmová logika v takových případech velí zastavit stroje a zvážit… (více)

Reklama

Reklama