Reklama

Reklama

Sherlock

(seriál)
Trailer 5
Krimi / Mysteriózní / Drama
Velká Británie, (2010–2017), 17 h 51 min (Minutáž: 88–90 min)

Předloha:

Arthur Conan Doyle (kniha)

Hrají:

Benedict Cumberbatch, Martin Freeman, Una Stubbs, Louise Brealey, Rupert Graves, Mark Gatiss, Andrew Scott, Amanda Abbington, Jonathan Aris (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(12)

Excentrický detektiv z příběhů Sira Arthura Conana Doyla hledá důkazy v ulicích moderního Londýna. (Netflix)

Zajímavosti (107)

  • Benedict Cumberbatch (Sherlock Holmes) je vzdáleně příbuzný s tvůrcem slavné detektivní postavy, sirem Arthurem Conanem Doylem. Mají společného předka – Johna Gaunta, prvního vévodu z Lancasteru, který byl třetím synem anglického krále Eduarda III., žijícího ve 14. století. (TaNya_)
  • Vždy, když se v Anglii vysílá nová epizoda Sherlocka, všichni účastníci seriálu se prý sejdou v domě Martina Freemana (John) a Amandy Abbington (Mary), kde se na nový díl společně dívají. (patysway)
  • Role Molly Hooper (Louise Brealey) se v původních povídkách spisovatele A. C. Doyla neobjevila. Tvůrci však tuto postavu do seriálu zařadili, aby tak více znázornili Sherlockovu (Benedict Cumberbatch) neschopnost sociálního cítění a chování. (cihlenka)
  • Inspektor Greg Lestrade (Rupert Graves) je kombinací inspektorů Gregsona a Lestrada z knih spisovatele A. C. Doyla. V knižní předloze je zmíněno pouze detektivovo křestní jméno začínající na písmeno "G". Z tohoto důvodu si Sherlock Holmes (Benedict Cumberbatch) v seriálu na Lestradovo křestní jméno nemůže několikrát vzpomenout. (cihlenka)
  • Martin Freeman (dr. Watson) a Amanda Abbington (Mary Morstan) jsou partnery i v osobním životě a mají dvě děti. Ženicha a nevěstu si před kamerou zahráli již potřetí. Předtím tomu bylo ve filmu Dluh (2003) a v seriálu The Robinsons (od r. 2005). (Sadi)
  • Benedict Cumberbatch (Sherlock Holmes) se učil hrát na housle u virtuózky Eos Chater. Při natáčení těchto scén stála ve studiu v Cardiffu na vyvýšené plošině za oknem, aby si byl Benedict jist, že dělá všechny pohyby správně. (Sadi)
  • Benedict Cumberbatch zvítězil v anketě britského serveru Digital Spy o nejlepšího Sherlocka Holmese všech dob. (Olík)
  • V prvním díle je možné si všimnout, že v suterénu proslulého domu 221B Baker street se nachází muzeum Sherlocka Holmese. (ricky4)
  • Stejně jako v knižních předlohách není křestní jméno paní Hudsonové (Una Stubbs) v seriálu nikdy vysloveno. (Vojtas12)
  • Seriál se dočkal i stejnojmenné adaptace ve formě manga komiksu, který vznikl v Japonsku. (Claude Speed)
  • Představitel Johna Watsona Martin Freeman má shodou okolností druhé křestní jméno John. (Uuuza)
  • Nejsledovanější epizodou prvních tří řad byl Prázdný pohřebák s 12,72 miliony diváků. Zatímco 1. série měla průměrnou sledovanost 8,83 miliony diváků, 2. série měla 10,24 milionů diváků a 3. série dokonce 11,83 miliony diváků. (gogos)
  • Textové zprávy "Přijďte, jakmile se to bude hodit. Pokud se to hodit nebude, přijďte též," které Sherlock Holmes (Benedict Cumberbatch) posílá doktoru Watsonovi (Martin Freeman), odkazují na povídku o Sherlocku Holmesovi "The Adventure of the Creeping Man" od Arthura Conana Doyla. (DJDVD)
  • Fanoušci seriálu v internetových diskuzích často spekulují nad Holmesovou homosexualitou. Čínští gayové si dokonce postavu detektiva zamilovali. Důvodem je Holmesův odmítavý vztah k ženám, s výjimkou Irene Adler (Lara Pulver). Tuto fámu nakonec v rozhovorech vyvrátili jak scenárista Steven Moffat, tak představitel hlavní role Benedict Cumberbatch. Někteří kritici přesto tvrdí, že ústřední dvojice opravdu měla homosexuální vztah a seriáloví tvůrci si s touto myšlenkou pohrávají v rovině vtipů. (Itar)
  • První dvě série si vysloužily 3 ceny BAFTA. 1. série uspěla v kategoriích "Nejlepší dramatický seriál" a "Nejlepší herec ve vedlejší roli" (Martin Freeman jako Dr. John Watson). 2. série pak získala jednu hlavní cenu za "Nejlepšího herce ve vedlejší roli" (Andrew Scott jako Jim Moriarty). (gogos)

Související novinky

Andrew Scott je nový pan Ripley

Andrew Scott je nový pan Ripley

26.09.2019

Hvězda seriálů Sherlock (Moriarty) a Potvora (sexy kněz) Andrew Scott získal hlavní roli v připravované seriálové adaptaci slavné série knih o známém zloději, podvodníkovi a sériovém vrahovi Tomu… (více)

Drákula od tvůrců Sherlocka našel obsazení

Drákula od tvůrců Sherlocka našel obsazení

29.11.2018

V nové drákulovské minisérii od tvůrců seriálového Sherlocka se v hlavní roli objeví herec Claes Bang (Dívka v pavoučí síti, Most). Třídílnou sérii dělají Steven Moffat a Mark Gatiss pro BBC a… (více)

Febiofest má letos Deneuve i stan na Václaváku

Febiofest má letos Deneuve i stan na Václaváku

11.03.2018

Pětadvacátý ročník Mezinárodního filmového festivalu Praha - Febiofest letos nabízí velmi kvalitní dramaturgii a zajímavé hosty. Tím jistě nevyhledávanějším bude francouzská herečka Catherine Deneuve… (více)

Bond má prvního kandidáta na režii?

Bond má prvního kandidáta na režii?

03.05.2017

Po miliardovém Skyfallu nám bondovská série nabídla Spectre, které se dočkalo horšího přijetí a nevydělalo ani 900 milionů dolarů. Filmová logika v takových případech velí zastavit stroje a zvážit… (více)

Reklama

Reklama