Reklama

Reklama

Captain America: Návrat prvního Avengera

  • USA Captain America: The Winter Soldier (více)
Trailer 1
USA, 2014, 136 min

Předloha:

Joe Simon (kniha), Jack Kirby (kniha), Ed Brubaker (komiks) (více)

Kamera:

Trent Opaloch

Hrají:

Chris Evans, Scarlett Johansson, Samuel L. Jackson, Dominic Cooper, Sebastian Stan, Anthony Mackie, Cobie Smulders, Emily VanCamp, Robert Redford (více)
(další profese)

Po katastrofických událostech, které Avengers prožili v New Yorku, žije Steve Rogers neboli Captain America ve filmu Captain America: Návrat prvního Avengera poklidně v ústraní ve Washingtonu, D.C. a snaží se přizpůsobit modernímu světu. Když ale dojde k útoku na jeho kolegu z organizace S.H.I.E.L.D., zaplétá se do pavučiny intrik, které ohrožují celý svět. Společně s Black Widow se Captain America pokouší odhalit stále se prohlubující spiknutí a současně se na každém kroku střetává s profesionálními zabijáky, kteří byli posláni, aby ho umlčeli. Když dojde k odhalení skutečné šíře zákeřného plánu, povolávají Captain America s Black Widow na pomoc svého spojence Falcona. Přesto se brzy ocitají tváří v tvář nečekanému a zdatnému nepříteli – Winter Soldierovi. (Falcon)

(více)

Videa (27)

Trailer 1

Recenze (1 416)

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Prostě Marvel! Captain America je zpět ve skvělé formě. Politický thriller sedí bratrům Russoovým zjevně velmi dobře a po Whedonovi je toto asi nejlepší marvelácká režisérská volba. Návrat Prvního Avengera (jak to Falcon nádherně nazval) je vlastně taková klasická/neklasická marvelovka a to hned v několika směrech. Za prvé má 130 min čistýho času (což bylo u Thora 2 prý nemyslitelné a zřejmě se dost stříhalo), za druhé pořádně boří cokoliv, co bylo v Marvelverse za posledních 6 let představeno a pracně vybudováno, no a zatřetí rozšiřuje univerzum takovým způsobem, jakým to dokázali snad pouze Avengers. Po Mandarinovi-neMandarinovi a obyčejném-tuctovém Malekithovi přichází na scénu Winter Soldier, což je opravdu asi ten největší badass v původním slova smyslu, co nám Marvel představil. Ačkoli byl Malekith v Thorovi 2 celkem borec a líbilo se mi, jak byl zpracovaný, tak potom WS je přesně takový, jakého si ho pamatuje v trailerech, tedy skvěle zpracovaný, nebezpečný a v neposlední řadě skvěle zahraný záporák. Opravdu se mi líbilo, jak citlivě byla využitá fantastická předloha, kdy samozřejmě není všechno 1:1, ale ta hlavní myšlenka a několik dějových zvratů, i když s jinými postavami, tam zkrátka je. Dále mě překvapilo důstojné využití opravdu hodně postav, které se podařilo zachytit i z jiného úhlu, než jsem je doposud znali a z Capa se nyní stala velice zajímavá postava. Nevím, co víc si přát, jde jen o to, kolikrát na to ještě půjdu...A Avengers 2 bude naprostej luxus, Cap 2 perfektně připravil cestičku; potitulková scéna je vůbec nejlepší, jaká kdy mohla být. Viděno v kině 3x...95% ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Po druhém shlédnutí zatím jednoznačně nejlepší marvelovka. Bratři Russovi konečně dokázali komiksové univerzum posunout malinko dále a přinesli výtečný drsný thriller s nařachanou akcí a smrtícím tempem. Dokonce i ten zprvu malinko přehnaný příběh do sebe napodruhé zapadne mnohem lépe a přirozeněji. Chris Evans už je v roli Kápa jako doma, Athony Mackie hláškuje, Scarlett Johansson je sexy a režisérské duo do nás střílí jeden vtipný odkaz za druhým. Kdo by to před pár lety řekl, že z marvelovských hrdinů bude kvalitativní tempo určovat právě americký patriot s obrovským štítem, že? ()

Reklama

genetique 

všechny recenze uživatele

Ďalší ultimátny marvelácky zásah do čierneho. Je neskutočne zábavné sledovať ako sa jednotlivé comicsovky dokázali vymaniť spod úspechu spoločnej tímovky. Marveláci v súčasnosti disponujú brutálnym arzenálom materiálu na ďalšie desaťročie, takže sa máme na čo tešiť. Rôznorodosť samotných hrdinov je však priepastná a ďalšiu tímovku je preto potrebné oddlialiť a netreba to siliť. Žiadne hluché obdobie ale nehrozí a jednotlivé príbehy najznámejších bijcov tak na seba nenechali dlho čakať. Na moje prekvapenie práve najnevýraznejší hrdina marveláckych filmov spred roku 2012 sa dočkal zatiaľ najkomplexnejšieho pokračovania a svojou zápletkou, záporákom a znamenitou akciou nemal ďaleko aby sa vyrovnal práve spomínanej tímovke. Nakoniec známe vedľajšie comicsové postavy dostali zelenú a tak sa nieje čomu čudovať. Odmyslieť si schopnosti superhrdinov, stretávame sa s veľmi vyzretým politickým thrillerom, ktorým sa tvorcovia určite snažili priblížiť serióznejšiemu divákovi a ja si myslím, že svoj účel to splnilo. Pri pokladni však platíme hlavne za to, že chceme vidieť našich obľúbencov v plnej paráde a to som naozaj dostal. Nielenže akcia dostáva aj odo mňa tie najhodnotnejšie superlatívy a ponúka všemožné pohľady, ale hlavne práca s kamerou je fenomenálna a ku klišé sa počas naháňačiek, prestreliek a súbojov skĺzne naozaj len sporadicky. Jediným mínusom je zbytočný tretí rozmer. Charaktery postáv zhládnuté štandardne na výbornú, Chris Evans sa so svojim oštítovaným hrdinom naozaj zžil, tlieskam Redfordovmu výkonu a Marvelu, že sa podarilo naverbovať takúto osobnosť. Takže odo mňa preveľká spokojnosť a myslím, že úspechy v pokladniach dajú zelenú ďalších experimentom v budúcnosti a ja sa čím ďalej, tým menej obávam nejakého mega-failu. 95%. ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: Christopher Markus, Stephen McFeely / Predloha: Joe Simon, Jack Kirby | Hudba: Henry Jackman | Distribúcia: Walt Disney Studios Motion Pictures | Štúdio: Marvel Studios | Rozpočet: 170 miliónov $ | Tržby: 132,424,000 $ || O kategóriu lepšie než prechodca. Vynoruje sa ale plno faktov, ktoré podkopávajú doterajšiu suverénnosť zasadenia strán dobra a zla. Captain America 2 by nemal o čom byť, keby si nezobral pod svoju gilotínu organizáciu, ktorá ho vytvorila. Scenáristi to nemali ľahké, aby vybalancovali príbeh, ktorý musí začať niekde, kde potom musí aj skončiť - so zachovaním Marvel pojmov. Pritom ale musia mať postavu, ktorá dodá možnosť pokračovania. A to je práve slabinou Marveloviek - neschopnosť zabiť nadobro postavy, keď je to už naozaj nutné. Takto už vlastne u mňa nevedia dosiahnuť to, aby som uveril tomu, že niekto z ich univerzu môže naozaj umrieť. Horšie je, že toho nie su schopný, ani keď ide o záporákov. To je už naprostá blamáž. A u Kapitána, ktorý nemá toľko možností, jak jeho kolegovia, tým jeho sólovky trpia ešte viac. Scarlett má ale úžasný hlas, kapitán je sympaťák a prvá potitulková scéna otvára milión nových možností, ktoré by mohli oživiť trošičku upadajúcu kvalitu marvel produkcií. Škoda tej preafektovanej akcie, ktorá je naozaj za hranicami realistických fyzických zákonov. 77% | Videno v Cinestar Černý Most, 2.4.2014 | ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Kdo by to byl řekl, že bude stačit pár roků, abych docela zásadním způsobem přehodnotila svůj pohled na takovýhle film. Soundtrack mi hraje do sluchátek prakticky nonstop, protože nic nepotěší při ranním výběhu tolik jako ty infarktové vřískající trumpety, nebo co to je, co hrají, kdykoliv Bucky skočí z nějakého povrchu a dělá reklamu na L'Oréal pro temnou stranu síly. Pořád je tam tedy milion věcí, co bych viděla jinak nebo nejraději neviděla vůbec, ale aspoň že rány pěstí dělají v obličeji modřiny. ()

Galerie (227)

Zajímavosti (140)

  • Lze si všimnout, že se ve filmu pohybují vozy převážně značky Chevrolet. (vyfuk)
  • Mezi závěrečnými titulky se nacházejí ještě dvě dodatečné scény. (necisty)

Související novinky

Natočí režisér Johna Wicka marvelovku?

Natočí režisér Johna Wicka marvelovku?

04.08.2022

Chad Stahelski (John Wick, 2, 3) má – jak vidíte – plné ruce práce s řízením jedné velmi populární akční série, to ale neznamená, že se mu mezitím v Hollywoodu nehrnou další projekty. Zejména po… (více)

Záporácká týmovka od Marvelu našla režiséra

Záporácká týmovka od Marvelu našla režiséra

10.06.2022

Nejdůležitějším projektem Marvelu v příštích pár letech bude podle všeho reboot Fantastické čtyřky. Do třetice všeho dobrého to totiž chce mít Kevin Feige správně, a podle posledních drbů by se… (více)

Co všechno oznámil Marvel?

Co všechno oznámil Marvel?

21.07.2019

Tento víkend se nesl ve znamení sandiegského Comic-Conu, a byť to na filmovém poli vypadalo oproti minulým ročníkům dost chudě (snad s výjimkou trailerů k Top Gun: Maverick a To Kapitola 2), seriály… (více)

Co chystají tvůrci třetích Avengers?

Co chystají tvůrci třetích Avengers?

12.07.2018

Bratři Anthony a Joe Russo se díky dvěma velebeným marvelovkám Captain America: Návrat prvního Avengera a Captain America: Občanská válka dostali rychle do povědomí většiny filmových diváků. Za… (více)

Reklama

Reklama