Reklama

Reklama

Batesův motel

(seriál)
Trailer 2
Drama / Mysteriózní / Horor / Thriller
USA, (2013–2017), 36 h 1 min (Minutáž: 39–47 min)

Hudba:

Chris Bacon

Hrají:

Freddie Highmore, Vera Farmiga, Max Thieriot, Olivia Cooke, Nestor Carbonell, Nicola Peltz, Mike Vogel, Kenny Johnson, Keegan Connor Tracy, Ian Tracey (více)
(další profese)

Série(5) / Epizody(50)

Krev je hustší než voda aneb Jak to bylo před Hitchcockem. Hitchcockův klasický horor Psycho (1960), natočený podle románu Roberta Blocha, patří do pomyslného zlatého fondu světové kinematografie a od doby svého vzniku vybízí k různým pokračováním, přepracováním i bezostyšným napodobeninám. A tak máme Psycho II (1983), Psycho III (1986), Psycho IV: Začátek (TV-1990) a také remake režiséra Guse Van Santa (1998), pyšnící se tím, že sleduje mistrův originál záběr po záběru (není to do důsledku pravda).
Seriál Batesův motel „vychází z postav Blochova románu Psycho a ze způsobu, jak byly zobrazeny v Hitchcockově stejnojmenném filmu". Jeho tvůrci Carlton Cuse, Kerry Ehrin a Anthony Cipriano zvolili v poslední době oblíbený přístup tzv. prequelu, tedy rekonstrukci předcházejících osudů hlavních protagonistů. Děj ovšem přenesli do současnosti a také změnili jeho místo. Příběh se neodehrává ve smyšleném kalifornském Fairvale, nýbrž ve fiktivním oregonském pobřežním městečku White Pine Bay. Tam přijíždějí čerstvě ovdovělá Norma Batesová (Vera Farmigaová) s šestnáctiletým synem Normanem (Freddie Highmore) a zabydlují se v motelu, který Norma koupila z manželovy pojistky a kde chtějí oba začít nový život.
Norman se seznamuje se spolužačkami Bradley (Nicola Peltzová) a Emmou (Olivia Cookeová) a Norma zase poznává především místní představitele zákona, šerifa Romera (Nestor Carbonell) a jeho zástupce Zacka (Mike Vogel). Norman působí navenek normálním dojmem, ale je z něho cítit všudypřítomné napětí a jeho vztah k matce je přinejmenším zvláštní. Do děje první řady významně zasáhnou bývalý majitel motelu a také Normanův starší sourozenec Dylan (Max Thieriot), který se k nim nastěhuje. Poklidné městečko, kde se zdánlivě nic neděje, skrývá některá nepěkná tajemství, jež fungování Batesova motelu přímo ovlivní. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele Vabr k tomuto seriálu (6)

Batesův motel (2013) 

Musím říct, že jsem měl zpočátku obavy z toho, jak bude Batesův motel schopen převést originál do seriálové podoby, jestli bude mít do příběhu pořád co přidávat nebo jestli to bude správně psycho, ale nakonec si můžu s klidem oddychnout, jelikož seriál se s tímhle problémem popasoval vcelku dobře. Sledujeme život Normana od počátku, kdy si s Normou zakoupí dům s motelem u cesty a kdy je ještě jakože "normální", až do samotného konce, kdy je už starým známým Normanem Batesem z Psycha. První série je za mě tou nejlepší, splňuje vše na výbornou, a potom to jde se záživností tak nějak dolů (4. je za mě nejhorší - dějově pustší a méně vynalézavá). Což zamrzí, protože našlápnuto na seriálový klenot měl Batesův motel opravdu skvěle. Celkově mi přišlo, že od té třetí série to už přestávalo mít ten pořádný tah na branku a dřívější co díl, to další šílenost zmizelo (proto jsem už ke konci hodnotil pouhými 3⭐). Když to tak všechno ovšem shrnu, jsem spokojený. Nedokážu říct, že nadšený nebo ohromený, ale spokojen, to určitě ano, a proto uděluju zasloužené 4⭐. Vyhodnocení: Za mě si Norma kradla seriál prostě pro sebe😎 ()

Série 1 (2013) (S01) 

Říkal jsem si, jak bude film vypadat v seriálovém provedení, jestli tvůrci budou schopni vybudovat dostatečně pevné zázemí pro tak kultovní děj na pět sérií a přitom to zbytečně nevláčet a neprznit, ale musím po první sérii usoudit, že se není čeho obávat a že Batesův motel je opravdu vzat za správný, a také možná i nejlepší konec. Postavy jsou více než uvěřitelné, výborně charakterově vykresleny (těším se, jak se budou vyvíjet dál), ale hlavně sympatické - především Norma a Norman, kteří spolu tvoří báječně zvrhlé duo. Krom postav cením i děj, který přesně ví, jak sázet v stopáži nečekané či zvratové obraty. Co se mi také zamlouvá, je širší záběr seriálu, kde se nám dostane pod drobnohled i samotné zkorumpované městečko nedaleko motelu. Tím se vytváří plno zajímavých situací, o nichž v seriálu není nouze, a přidávají nové postavy, které mají co říct. Musím si pochválit i krásně zvolenou stopáž 40 minut, kdy je to přesně tak akorát (žádná přestřelená hodina jak u jiných) a nehrozí nebezpečí v podobě kdejaké zívačky. Za mě se jedná o perfektní mysteriózní thriller/drama seriál s prvky hororu, u něhož se velice těším na jeho další série. Vyhodnocení: Normane, víš, co máš dělat P.S. Pravděpodobně zvýším v blízké budoucnosti hodnocení na 5 ()

Série 2 (2014) (S02) 

Co bych napsal? Rozhodně se to drží v duchu první série, což je samozřejmě to nejlepší a nejdůležitější. Postavy jsou stále velmi sympatické, uvěřitelné a zajímavé. Děj se vyvíjí plnou parou kupředu, předhazuje nové zvraty, přidává do hry nové tváře, ale hlavně šokuje. Zkrátka a dobře vše frčí, jak má, a já jsem jsem spokojen. Ovšem existuje jeden důvod, proč nejdu s hodnocením do plné škály. Tím důvodem je horší průběh děje než v předešlé sérii. Není to nic fatálního, to ne, jen cítím, že tam jsem všechno dění prožíval o něco víc a bylo pro mě těžší se od seriálu odtrhnout, zatímco tady ta potřeba až taková nebyla. Jinak vše proběhlo tip top a těším se na další sérii. Vyhodnocení: Pěvecká scéna na konkurzu je jedna z mých oblíbených ()

Série 3 (2015) (S03) 

Třetí série mě zezačátku úplně odrovnala - ne v dobrém, ale ve špatném slova smyslu! První tři díly byly pro mě šíleným propadem oproti konci druhé série. Nuda, postavy otravné, děj vleklý, tajný spolek náhodný a nezajímavý. Už jsem pomalu přemýšlel o tom, zda se nebude pro mě jednat o poslední sérii a pak šlus. Naštěstí se potom vše zlomilo a odebralo se lepším směrem. Takhle to šlo až do samotného finále, které bylo doposud nejšílenější (nechci nic spoilerovat, takže to nebudu rozebírat)! Jinak vše bylo zas v té své kvalitní klasické normě - postavy, kamera, dějový spád, smrti, atmosféra. Celkově bych tedy třetí sérii zhodnotil jako docela povedenou, mohlo by se snad jednat i o tu nejlepší, kdyby si to ovšem tolik nezmrvila tím nepovedeným úvodem. Vyhodnocení: Zajímavý návrat jedné postavy😉 ()

Série 4 (2016) (S04) 

Tak bohužel, seriál míří (pro mě) pomalu, ale jistě do průměrných vod. Čtvrtá série opakuje chyby třetí série, ovšem v o něco horším měřítku. Děj je ze všech řad nejpustší. Řeší se tu víceméně dokola jen Norman a ten jeho cvokhaus, Norma s Romerem a Dylan s Emmou. To je celý a nic víc. Za mě tedy z hlediska obsahové náplně deseti dílů docela slabota a místy lehká nuda na to, jak nám hezky konec předešlé série nachystal úrodnou půdu pro další vývoj. On i ten Norman není, co býval. Takže to je za mě asi tak vše, nemám moc co dalšího sdělit. Možná jen to, že konec byl klasicky skvělý, avšak zde se jednalo o ten nejslabší. Vyhodnocení: Přemýšlím, jestli se na konci 5. série objeví ta žena z Psycha ()

Série 5 (2017) (S05) 

Tak bohužel opět za tři. Pátá série stejně jako čtvrtá trpí pomalým rozjezdem, který zde trvá celé čtyři díly, a až v pátém dostane ty pravý grády. Což zamrzí, protože to je důvod č.1, proč hodnotím tak, jak hodnotím. Druhá polovina série je jinak naprosto skvělá, bavila mě, líbilo se mi, kam se děj ubíral, potěšilo mě vyvrcholení celého seriálu. Tak pak je to holt škoda no. K sérii samotné nemám asi jinak moc co říct. Vyhodnocení: Rihanna v Batesově motelu potěšila😎 ()

Související novinky

Trojnásobná dávka Spielberga

Trojnásobná dávka Spielberga

13.09.2015

Steven Spielberg nám za posledních 7 let nadělil jen 3 filmy - Tintinova dobrodružství, Válečného koně a Lincolna. Možná vás tedy překvapí, že to samé zvládne za příští 2 roky. Už letos v prosinci… (více)

Soudce Downey Jr. a jeho lotrovský fotr

Soudce Downey Jr. a jeho lotrovský fotr

24.03.2013

„Komediální drama" The Judge, kterým se vrací na scénu režisér Nesvatbových a Rytířů ze Šanghaje David Dobkin, už loni v dubnu získalo do hlavní role Roberta Downeye Jr. Téměř po roce začíná projekt… (více)

Reklama

Reklama