Reklama

Reklama

Novou kapitolu děsivé hororové série napsal a režíroval její spolutvůrce Leigh Whannell. Tento mrazivý prequel, situovaný v době před strašidelnými zážitky rodiny Lambertů, divákům odhaluje osudy nadané jasnovidky Elise Rainierové (Lin Shaye), jež se po jistém váhání rozhodne pomocí svých schopností kontaktovat mrtvé, aby tak pomohla mladé dospívající dívce (Stefanie Scott), kterou si vybrala za svůj cíl nebezpečná nadpřirozená bytost. (Falcon)

(více)

Videa (15)

Trailer 2

Recenze (458)

tron 

všechny recenze uživatele

Dobre, že nezostalo len pri jednotke, lebo čím vyšší diel tejto série, tým viac ma to baví. Teda, aby som bol presný - trojka je horšia, ako dvojka, ale prekvapivo ma bavila viac, ako jednotka. Scenár je predvídateľný a nenáročný, ale postavy sú znova sympatické a i keď tomu chýbajú až takí silní hrdinovia, ako boli manželia z jednotky a ich svokra, situáciu zachraňuje aspoň znova raz skvelá Lin Shaye (inak ju nemám rád, ale ako médium Elise mi sadla a byť na mieste duchov, tiež by som z nej mal rešpekt) a jej dvojica budúcich pomocníkov ("Nemohli by ste si to zapisovať potichšie?"). Tí do ponurého, smrteľne vážneho hororu, vnášajú vítaný a osviežujúci jemný nadhľad a humor bez toho, aby narúšali temnú atmosféru. Aj v trojke uvidíme „podsvetie“, nie príliš nápadité masky duchov a dosť čudné scény, kedy títo duchovia niekoho bijú (alebo niekto bije ich). Ale postavy, atmosféra a ľakacie scény sú znova na pomerne vysokej úrovni. A mnohé pasáže sú fakt dosť nepríjemné (finálne štekanie psa, oko v hrdle alebo klopkanie na stenu). Nejde o klasické videobéčko, ale vcelku ambiciózny (dojemná linka s mamou) prequel, kde na zachovanie kvality predchádzajúcich dielov dohliadal James Wan z pozície producenta. Filmom režijne debutoval jeho kamarát a dvorný spolupracovník James Whannell (zároveň predstaviteľ Specsa), s ktorým stvoril ako Saw a V zajatí démonov, tak všetky Insidiousy. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Takže dorazil tretí Insidious a všetci sme boli zvedaví, ako to dopadne. Pretože ide o prequel. Samozrejme, výlety do temného neznáma mŕtvych entít prinášajú na tento svet nechcených démonov a burcujú neúplnú rodinu Brennerovcov strašidelnými prejavmi. Otec predstavuje tú nechápavú a striktne pragmatickú stránku duchárskeho problému, spolu so synom len tak opodiaľ obletujú okolo tínedžerky a jej nočných môr. Postupné prenikanie do Elisinho súkromia načrtáva jej budúce profesionálne zameranie, hoci paradoxne hruď jej predstaviteľky Lin Shaye vyzerá už viac než úctyhodne. Z pôvodných Insidious sa síce vytratili obľúbení obetaví Lambertovci a promenádujú sa tu pomerne neznáme mená, i tak strašidelný príbeh prebieha v klasickom rodinnom prostredí, no s trochu zdĺhavým úvodom. Aby sa spustila parádnejšia premávka ľakačiek. Pre fanúšikov série a hororu povinná jazda, no a pre tých ostatných veľké doporučenie. ()

Reklama

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Už je to nějaký ten pátek, co se Leigh Whannell probudil ve špinavé umývárně a společně s Dr. Gordonem museli čelit jednomu z nejdokonalejších filmových zabijáků a jeho "Live or die, make your choice" hře. Insidious: Chapter 3 si nevede vůbec špatně a Leigh na režisérské židličce obstál velmi dobře. I tak však tato zatím poslední kapitola originální hororové série nepřináší nic, co bychom už neviděli v předchozích dílech. Klasický formát rozvíjejícího se příběhu nepřekvapí téměř ničím novým, ale lekačky jsou zpracovány výborně. Zjišťuju, že u takových duchařin už prostě nevydržím, co dřív, takže spoustu momentů, kdy člověk ví, že tam prostě něco ze tmy vyskočí, nebo že temná entita číhá na správný okamžik, si prostě "odvážně" zakryju oči ovladačem a čekám, až je po tom:) Jeden šok jsem chvílu rozdýchávala a to ani nemusel útočit žádný duch. Je to scéna, kdy ona si tam prostě tak stojí na té silnici a... kdo viděl, tak ví. Celý příběh hodně táhne Lin Shaye a je až s podivem, že tato úžasná "hororová babča" se dostala do širšího podvědomí až s Insidious. Je výborná. Dokonce Joseph Bishara v tomto díle užívá své mistrovské hudby velmi poskrovnu. Celkově přináší Insidious 3 vydařené pokračování, které této sérii rozhodně nedělá ostudu, ale zároveň přináší recyklaci již viděného. I když... možná se objeví i Darth Maul a ta hnusná, děsivá Baba v černém:) ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Jednotka bola duchárska lahôdka s perfektne vygradovaným finále, dvojka priniesla so sebou sklamanie a trojka je ešte o malý kúsok za ňou. Dvojke sa dalo vyčítať všeličo, ale divák si z nej odniesol aspoň priemernú porciu desu a strachu, tu je však toho ešte trocha menej, pričom všetky nešvary dvojky sú aj v trojke ako cez kopirák. Nemôžem ale uprieť pár vydarených ľakačiek, hlavne v úvode ma sem-tam myklo. Postupom času však celé to strašenie hlavnej hrdinky a boj s démonom začne nudiť a upadať do stereotypu, hlavne keď sa divák poriadne zamyslí nad tým, že čo vlastne tú nešťastnicu straší - vysušený, dýchavičný dedko s kyslíkovou maskou na tvári, no to sa teda tvorcovia opäť raz predviedli. Do toho sa samozrejme priplietli tí dvaja komici alias lovci duchov a bolo po atmosfére. Záver mi už preto vôbec neprišiel hororový, skôr komický a s nádychom ľútosti nad premárneným potenciálom, pretože technická stránka nebola vôbec zlá, páčila sa mi hlavne kamera. Rada na záver: keď vás bude prenasledovať niekto s maskou na tvári stačí, keď mu ju strhnete a poriadne kopnete do rozkroku. 60/100 ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Jelikož nechci být přehnaně kritický, což i tak zcela jistě z následujícího vyplyne, budu maximálně stručný. Whannelovi jsem plně důvěřoval, no vyšel z toho jako Koloběžka první. V rámci daných možností (vysoká laťka po Wanovi, režijní prvotina) obstává po technické stránce, i když jsem přeci jen očekával vedle nekopromisních jump scares o dost hutnější atmosféru, za to bohužel paradoxně selhává jako scénárista, což je pro mě velkým zklamáním. V tomto smyslu jsem dost překvapený doposavadním červeným hodnocením, protože pokud byl spin off Annabelle označen za film zbytečný, pak ani nevím, jak pojmenovat tento "Počátek", o v tomto smyslu dementním českém názvu ani nemluvě. Holt, značka asi v tomto případě píše písmem řádně potučněným. A abych dokázal, že jsem se (bohužel) v kině i nahlas rozesmál, dovolil jsem si tady střihnout malou parodii na Lin Shaye a The Further. Celkově zhodnotím stejně jako spin off, který byl řemeslně slabší, ale dle mýho měl ve výsledku větší smysl než Insidious 3. Stačilo, je čas jít o dům dál.....a včera bylo pozdě. 70% ()

Galerie (37)

Zajímavosti (13)

  • Vo filme si zahral malú rolu aj režisér prvej a druhej časti James Wan. Hral jedného z prísediacich pri prijímačkách na divadelnú školu. (Kadas97)
  • Když "Specs" sledují pohyb ducha v bytě Brennerových na obrazovce přístroje, můžeme si všimnout, že obrazovka je značky TESLA. Televizory a monitory TESLA se vyráběly v Československu (poté v České republice) v podnicích TESLA Strašnice (zánik 2007) a TESLA Pardubice (zánik 2011). (BrianStorker)

Související novinky

Infarktové Insidious dostane třetí kapitolu

Infarktové Insidious dostane třetí kapitolu

21.11.2013

Byla jasné, že letošní pokračování jednoho z nejděsivějších hororů posledních let nebude ukončením série. První Insidious s rozpočtem pouhého 1,5 milionu utržilo pěkných 97 milionů dolarů, dvojka už… (více)

Reklama

Reklama