Reklama

Reklama

Xena

(seriál)
USA / Nový Zéland, (1995–2001), 98 h 9 min (Minutáž: 42–45 min)

Předloha:

Charles Dickens (kniha)

Hudba:

Joseph LoDuca

Hrají:

Lucy Lawless, Renée O'Connor, Ted Raimi, Kevin Smith, Hudson Leick, Karl Urban, Alexandra Tydings, Adrienne Wilkinson, Márton Csókás, Danielle Cormack (více)
(další profese)

Série(6) / Epizody(134)

Za časů dávných bohů, hrdinných náčelníků a králů, neklidem zmítaná země zrodila hrdinku. Byla jí Xena, mocná princezna, zocelená žárem bitev. Síla... vášeň... nebezpečí. Její odvaha změní svět. (oficiální text distributora)

Recenze uživatele NinadeL k tomuto seriálu (14)

Xena (1995) 

134/134 Klasický ženský seriál 90. let, který výrazně zastínil svůj otcovský seriál, Herkules. Zatímco v originále show běžela od roku 1995, u nás až od dva roky později s tím, že mezi třetí a čtvrtou sérií vznikla vysloveně nepříjemná pauza. A protože to vyšlo zrovna na cliffhanger, pomohla tahle situace formovat česko-slovenský fandom. Druhá polovina seriálu (čtvrtá až šestá série) byla tedy českými fanoušky sledována vysloveně pod drobnohledem a to i v době, kdy show už oficiálně v roce 2001 skončila. A jsem skutečně ráda, že se podobný model sledování už v dnešní době nemusí opakovat, protože to bylo skutečně náročné, časově i finančně. Zpětně máme vcelku širokou nabídku možností, jak sledovat celý ten propojený svět Renaissance Pictures, celý seriál Herkules včetně původních filmů, seriál Mladý Herkules, kompletní Xenu, animovaný film Herkules a Xena: Bitva o Olymp a dokonce i volně navazující projekt Společně v akci, který spojoval seriály Všeuměl a Cleopatra 2525. ()

Série 1 (1995) (S01) 

Skvělá 1. série je ještě hodně blízká původním dobrodružstvím Herkula, ve kterých se Xena objevila poprvé jako vedlejší postava. Celý ten úvodní příběh o napravení původně negativní postavy je něčím, co se nikdy neokoukalo. To neustálé napětí, jestli Xenu něco nezvyklá a nezapomene na své nové poslání a nestane se znovu ničitelkou národů, to je jednoduše výborný materiál, který dokázal udržet publikum celých šest let. Ale aby to nebylo jednoduché, hned od prvního dílu se Xeninou partnerkou stává Gabriela, kterou čeká ještě o něco trnitější cesta, než ostřílenou Xenu. Z klasických antických příběhů je tu Pandořina skříňka, Titáni, Trojská válka... Prométhea zachraňuje Xena bob po boku s hostujícím Herkulem. Černý vlk je variací na Spartaka. Xena poprvé potkává svou dvojnici, princeznu Dianu. Cestuje do podsvětí. Z biblických příběhů je tu Izák. Nechybí první setkání s amazonkami, Áreem i Callisto. A závěrečný díl dokonce představuje potomka kentaura a amazonky. Lucy Lawless se hezky sžívá se svou rolí, její bleděmodré oči kontrastují s tmavými vlasy, je to radost. ()

Série 2 (1996) (S02) 

2. série se pomalu vzdaluje od toho původního herkulovského konceptu, mýtické obludy jsou čím dál tím míň důležité. Naopak prim hraje Xenina minulost, dozvídáme se o existenci jejího syna, o zradě, která ji spojuje s Caesarem (Karl Urban). Žánrově je to pestřejší, máme tu skvělý horor, ve kterém upíry nahrazují bakchantky. Vánoce nahrazují svátky slunovratu. Objevuje se další Xeně podobná osůbka, šlapka Meg. Nechybí soutěž krásy, jejíž vítězkou se stává zcela samozřejmě transka. Nechybí parodie na Indiana Jonese. Prohlubuje se příběh s Callisto (Hudson Leick). Jsou tu skvělé komedie, ještě lepší dramata, z antických klasik je čas i na Odyssea. ()

Koleda slunovratu (1996) (S02E09) 

Jistě, samozřejmě, i Xena potřebovala svou adaptaci Charlese Dickense a nabídla jeho A Christmas Carol jako A Solstice Carol. Ve druhé sérii pořád ještě převažoval koncept solitérních epizod a tak nebyl problém představit tu a tam hororovou epizodu (upíry nahradily bakchantky), parodii na Indiana Jonese, parodii na volbu Miss, cosi klasického z biblických časů (příběh Davida a Goliáše z 1. knihy Samuelovy) nebo naopak klasickou antiku (Homérovu Odysseu). A proto se neztratil ani vánoční díl zasazený do doby putování Marie a Josefa do Betléma. Xena a Gabby jsou klasicky v pohodě, plánují dárky, konají dobro... A nechybí ani odkaz na Hercula v podobě akční figurky. Dřevěná ovečka, kterou dostane Garbiela od Xeny, sehraje určitou roli v epizodách Gabrielle's Hope a Maternal Instincts. Souběžná vánoční epizoda ze seriálu Hercules je A Star to Guide Them. ()

Série 3 (1997) (S03) 

3. série poprvé nabízí hutný story arc, který se táhne jako červená nit velkou částí celé řady. Na březích Británie se setkáváme s legendární Boadiceou. Xenino a Gabrielino přátelství se otřásá v základech z důvodu současných i minulých událostí v říši Chin. Jednotlivé dílky skládačky směřují k prvnímu vyvrcholení ve slavné muzikálové epizodě (ke které vyšel výtečný samostatný soundtrack). Ještě dlouho ale trvá, než si Xena a Gabriela skutečně odpustí. Je tedy nutné občas upustit páru za pomoci některé z komediálních epizod. Takovou jistotou se stávají díly s Xeninými dvojnicemi (trojnicemi nebo čtvernicemi) nebo pravidelná setkávání s Afroditou, bohyní lásky (miloučká Alexandra Tydings). Finále je každopádně dechberoucí a není se čemu divit, že jeho rozuzlení bylo speciálně v našich luzích a hájích tolik inspirativní. ()

Série 4 (1998) (S04) 

4. série by se dala charakterizovat jako vymodlená. Čekání na českou premiéru této řady bylo proklatě dlouhé a nesmyslné. Přerušit vysílání seriálu kdykoli dříve by nebyl takový problém, ale s cliffrangerem jako byl ten na konci 3. řady se celá generace musela naučit anglicky a stát se mediálně gramotnou. Jinak se to nedalo vydržet. A úvod je skutečně fenomenální. Rozuzlení odehrávající se v zemi mrtvých amazonek patří dodnes mezi mé nejoblíbenější. Společně s odpovědmi na palčivé otázky se tu poprvé představily nové postavy, amazonka Cyane (Vicky Pratt) a šamanka Alti (Claire Stansfield). Kariéry jejich představitelek jsem si musela okamžitě osvojit a ráda se k nim vracím. Vicky Pratt bývala královna fitness, dodnes hraje a napsala detektivku. Claire Stansfield bývala královna béček v 90. letech a od té doby zkusila všechno, režii i módní návrhářství. Po skvělém úvodu se série pomalu vracela do starých kolejí, ale jen na krátko. Další cesta Xeny a Gabriely směřovala do Indie. Znovu se setkaly s Alti a Gabriela zkusila cestu bez násilí, což je ale ukázalo po Xenině boku jako nemožné. Cliffhanger této řady uzavřelo spojení Xenina osudu s březnovými Idami... Toto je poslední série, která vyšla na českých DVD. ()

Mezi liniemi (1999) (S04E15) 

Neskutečně akční dobrodružství v Indii. Alti (Claire Stansfield) kraluje jako nikdy. ()

Série 5 (1999) (S05) 

Období 5. série nebylo pro seriál snadné. Souběžně vysílaný Herkules se dočkal svého konce. Kevin Sorbo se naposledy jako Herkules objevil právě tady. Xenu (i Lucy Lawless) čekalo těhotenství. Uzrál čas na druhou muzikálovou epizodu. Většinu série chodila Xena v novém kostýmu a získala i nový chakram. Jako vzpomínka na události předchozí řady tu zůstávala amazonka Amarice (Jennifer Sky). Po smrti Caesara bylo logické, že se Xena zapojí i do příběhu Antonia a Kleopatry... A celý seriál bylo nutné posunout v čase o 25 let dopředu. Ano, to všechno se stalo. A i když původní plány vypadaly jinak, výsledek rozhodně není špatný. Změnil se styl, bylo znát, že show překročila svoji 100. epizodu a bylo nutné se vyrovnat s klasickou podobou seriálu a novými epizodami. Princezna bojovnice ale neztratila své kouzlo ani po pěti letech. Naštěstí se ukázaly jako liché obavy těch, kteří si mysleli, že poslední série bude věnována výhradně nejmladší generaci, Livii (Adrienne Wilkinson), ztracené dceři Xeny vychovávané Římem. V době 5. série byl také chystaný ještě jeden spin-off pod názvem Amazon High, ale nápad na samostatný amazonský seriál se neujal a materiál natočený pro jeho pilotní epizodu se proměnil do řadové epizody Xeny Lifeblood. ()

Ty kosti, ty kosti (1999) (S05E05) 

Výjimečně dokonalý horor, návrat do země mrtvých amazonek a nový ďábelský plán Alti (Claire Stansfield). ()

Série 6 (2000) (S06) 

Závěrečná 6. série je vysloveně příjemný mix klasických nápadů a moderního pojetí seriálu. Sice se to celé odehrává po onom posunu o 25 let dopředu, Xenina dcera Livie bývala šampionkou Říma, ale po setkání s matkou zvolila podobnou cestu jako ona a změnila se v mírotvorce (a změnila si jméno na Evu). Xena a Gabby jsou ostřílené parťačky, odolají svodům Lucifera i nástrahám saharské pouště. Do Xenina světa není problém zaintegrovat severskou mytologii a učinit Xenu jednou z bájných valkýr. Zároveň není problém se vrátit do Říma a vypořádat se s Caligulou (Alexis Arquette). Výborné jsou i epizody z 20. století nebo alternativní budoucnosti (co by bylo, kdyby Caesar Xenu nezradil...). Konec dobréý, všechno dobré. Legendární seriál nám toho nabídl skutečně mnoho. Nelze zapomenout na šarvátky s Callisto a Alti, na komedie plné přátelených bohů a bohyň z bájné hory Olymp. Několik osobností překročilo svůj stín a pokračovali na takových projektech jako Pán prstenů nebo (Ash vs) Evil Dead. Prorazila i Xenina kaskadérka Zoë Bell v Tarantinových filmech. Závěrečný dvojdíl vyšel na DVD také jako samostatný film. ()

Pošlete klony (2001) (S06E16) 

Dokáží Xena a Gabriela přežít v 21. století a budou opět bojovat za vyšší dobro? Na tom má zájem Alexis Los Alamos / Alti (Claire Stansfield). ()

Když sudičky narazí (2001) (S06E18) 

Pro mnohé vyvrcholení celého seriálu. Návrat ke kořenům, k Caesarovi, do alternativní reality, ve které všechno vyhraje nejvyšší kněžka Říma, Alti (Claire Stansfield). ()

Související novinky

Agent Hobbs bude rychlý a zběsilý samostatně

Agent Hobbs bude rychlý a zběsilý samostatně

22.03.2013

Byl vydatnou posilou v Rychle a zběsile 5. Vlastně kdykoliv byl na plátně, kradl si show pro sebe (není divu, že právě on měl privilegium pronést jedno povolené „f*ck" v PG-13 filmu). Drsný agent… (více)

Natalie Portman jako princezna bojovnice?

Natalie Portman jako princezna bojovnice?

03.06.2009

Představa, že by někdo natočil celovečerní remake Xeny a do hlavní roli obsadil Natálku, je vskutku... přiznejme si to, lákavá. Ne, nedojde k tomu. Přesto si Natalie velmi podobnou postavu (resp.… (více)

Starověký Řím na plátnech i obrazovkách

Starověký Řím na plátnech i obrazovkách

01.04.2009

Nikdo neví, odkud ta móda najednou přišla (vždyť posledně tady byl průšvih s názvem Poslední legie), ale najednou filmové a televizní tvůrce ohromně zajímá antický Řím. Kromě plánovaného… (více)

Lev, čarodějnice a druhý díl

Lev, čarodějnice a druhý díl

28.11.2006

Popularita střapaté anglické siroty s jizvou na čele a úspěch filmové adaptace legendární trilogie Pán prstenů to byly hlavní impulzy, které před před pár lety spustili mánii po všem, co by se dalo… (více)

Reklama

Reklama