Reklama

Reklama

Iron Man 3

  • USA Iron Man Three (více)
Trailer 1
USA / Čína, 2013, 130 min

Režie:

Shane Black

Předloha:

Stan Lee (komiks), Jack Kirby (komiks), Larry Lieber (komiks) (více)

Scénář:

Shane Black, Drew Pearce

Kamera:

John Toll

Hudba:

Brian Tyler

Hrají:

Robert Downey Jr., Gwyneth Paltrow, Don Cheadle, Ben Kingsley, Paul Bettany, Rebecca Hall, Guy Pearce, James Badge Dale, Jon Favreau, Stan Lee (více)
(další profese)

Bohatý průmyslník Tony Stark kdysi změnil ve svého nepřítele talentovaného vědce Aldricha Killiana. Ten pak zasáhne do jeho života ve chvíli, kdy začne USA zotročovat sérií vražedných útoků terorista Mandarin. Spojení mezi záhadným teroristou a vědcem musí Tony odhalit během pátrání, které ohrožuje nejen jeho vlastní život, ale i bezpečnost prezidenta a státu. Protivníci totiž mají k dispozici geneticky modifikované mutanty, kteří dotekem taví kovy a příležitostně vybuchují. Když Mandarin zničí Starkovo sídlo a většinu techniky, je Tony zahnán do kouta a bude nucen přežít pouze prostřednictvím svých vynálezům a při ochraně svých nejbližších se bude muset spolehnout jen na svou geniální mysl a instinkty. Při odvetě ho neustále trápí nezodpovězená otázka. Je on sám součástí svého obleku, nebo je oblek pouze součástí jeho samého? (TV Nova)

(více)

Recenze (1 772)

teekanee 

všechny recenze uživatele

Velmi solidní součást MCU. Líbil se mi twist s Mandarinem, i když fanoušky komiksů pěkně naštval, až tak že nedokázali objektivně zhodnotit samotný film. 81% ()

SNCIS 

všechny recenze uživatele

Obsahuje spoilery: V marveláckém filmovém vesmíru film číslo 8: "Nerad tě přerušuju, nemáš u sebe paralyzér?" - "Proč?"- "Myslím, že jedna holka na personálním krade propisky. Měl bys tam jít a sejmout ji." Robert Downey Jr. přes média pozval k sobě domů obávaného teroristu Mandarina. Ten vždy těsně po jakýkoliv svém útoku, se ohlásí v pirátským televizním vysíláním a svými výhružkami děsí celou Ameriku. Zlikviduje i Starkovo legendární sídlo, počemž se Stark ocitne v zapadákově, kam se z posledních sil přesune získává malého spojence. Mandarin je karikatura všech teroristů často vídaných ve vážných filmech. "To je furt otevřeno? Má to tu být pořádně nedobytný. Vždyť jsem vyhrožoval teroristovi!" Gwyneth Paltrow v legínach a černé podprsence tady ukáže, že se umí bít a není jen kráska v nesnázích. Mluví se tu vůbec nějak víc než by bylo zdrávo. Plus kdyby se tento díl vůbec neodehrál, tak se nic neděje. Ve skutečnosti se příběhy jednotlivých postav takřka nikam neposunuly. Místo vtípků se hraje vážnější nota. "Sledovat vás při práci je jako vždy zážitek, pane." V závěru se dozvíme, že Mandarin je jenom herec a skutečným padouchem je naprostý outsider, kterého si Tony nevšímal a jednou ho nechal čekat na střeše. Následuje digibordel se 42 obleky, které nakonec explodují, což vytvoří závěrečný ohňostroj ve vzduchu. - 40%. ()

Sejkorka 

všechny recenze uživatele

Pro mne nejlepší z Iron Manů. Až na toho kluka, ten mi spíš šel na nervy. Gwyneth ve 41 pořád kočka. Ben Kingsley v roli Mandarina úžasný. 85% ()

Foltest 

všechny recenze uživatele

Rozhodně jde o nejlepší film s Iron Manem a na každý pád silně atakuje titul nejvydařenější marvelovky. Hlavní devízou Iron Mana 3 je je příběh. Právě příběh, jenž ostatní marvelovky tak silně sráží na kolena, Iron Mana 3 vynáší téměř k nebesům. Naštěstí Bůh dal a samostatná filmová cesta Tonyho Starka byla uzavřena právě tímto bravurním kouskem. Akce není nic světoborného. Představuje takový marvelácký průměr. I přestože motivace záporáků dává smysl a jejich plán není jen bezduchá snaha o ovládnutí světa, přišlo mi škoda, že tvůrci příliš nenadefinovali schopnosti upavených lidí. Na jednu stranu je zde skoro neporazitelný Killian, a na stranu druhou spousta jeho přisluhovačů, kteří si neporadí s roboty ovládanými umělou inteligencí. Umí například všichni chrlit oheň? Nebo jsou všichni prakticky nezničitelní jako Killian? Škoda toho, že tvůrci na tyto otázky z důvodu zjednodušení děje neodpověděli. A přitom jinak nemám ději opravdu nic moc, co vytknout. Ten je totiž inteligentní a především ne bezduchý, jako u jeho ostatních bratrů z marvelovek. Ačkoliv humor nebyl cílem filmu, tak ve filmu překvapivě funguje. Je však dávkován s opatrností a tak to má být. Velmi mě například potěšilo, když scénáristé nechali Starka odpálkovat svého dětského kamaráda dříve, než by se mohl stát otravným. Přes tyto všechny klady hlavní devízou zůstává samotný příběh Tonyho Starka. Jeho vnitřní cesta, kdy se ze zlomeného muže, souženého stresovou poruchou na kraji zhroucení stane člověk vyrovnaný se svou minulostí i přítomností, který si svůj život opravdu ujasnil a nebojí se k němu svěže vykročit. Snímek tak je především důstojným koncem Iron Manovské trilogie (snad nikdy nikoho nenapadne dělat čtyřku), který na každý pád stojí za zhlédnutí. ()

evita_ 

všechny recenze uživatele

Zloduch absolútny škarediak - výzorovo aj charakterom. Naproti tomu, fantastický Tony Stark - jednoznačne môj top avenger. A do tretice tu máme trocha prepnutého, prefetovaného Mandarina. Veľmi svižné kombo, k čomu určite prispel aj detský prvok v podobe nového Tonyho kamoša. Celkom im to fungovalo. Nuž a nerada to hovorím, Starkovci budú musieť opäť rekonštruovať, vlastne ako v každej časti...Nuž ale teraz tak rozsiahlejšie. Smutné na tom je, že vlastne so zrúteným domom sme prišli aj o Jarvisa...Tony na hrad. ()

Herynaid 

všechny recenze uživatele

I přes pár velmi nelogických věci jsem si film užil. Líbí se mi to že si Tony velkou část filmu radí i bez obleku, má tady zajímavý charakterový vývoj a celkem fajn soundtrack. Mimo jiné jsou tady velmi nelogické věci, nezajímavý zaporak a nic moc zvrat. ()

darius1706 

všechny recenze uživatele

Na tomto filmu mi vadily v podstatě jen dvě věci - Gwyneth Paltrow (i její role) a zakomponování té otravné dětské postavy, která pro děj neměla absolutně žádný smysl, ale byla neskutečně protivná. Jinak to byla jízda od začátku do konce, první marvelácký film, který se fakt povedl. ()

d.p.1 

všechny recenze uživatele

Bývaly časy, kdy filmy měly koule, humor a Stena Lee. A tyhle filmy jsou časem dokonce ještě lepší. Ironman 3 naprosto válcuje cokoliv co Marvel vydal od Endgame. I když oproti nim vypadá jako chudý příbuzný, má něco, co ta nová prudkce nemá a mít nebude. Dělali ho lidi, co do toho vložili kus něčeho skutečného a kvalitního a ne levičácký skrytý jed, co ze všeho dělá stejnou otravnou a nudnou podívanou. ()

Megahead 

všechny recenze uživatele

Miestami to už bolo príliš prehnané a potvrdzujem, že jednotka je najlepšia. Napríklad vyzradenie svojho sídla protivníkom a následná jednoduchá likvidácia všetkého vo vile bez ochrany a boja (hlavne keď v podzemí mal zmontovaných a funkčných niekoľko desiatok Iron Manov čakajúcich na jeho povel) je nepodarená. Tak "vyspelé" sídlo s technikou a ochranou by určite ochránil bez problémov, ale to by sme asi prišli o "napínavú" záverečnú scénu. Zároveň nelogický krok na záver, že sa rozhodol zničiť všetkých svojich robotov. Rovnako terorista - herec mi pripadal ako riadny blud. Samozrejme, nitky vo svete sa ťahajú za oponou, ale určite viac prešpekulovaným spôsobom. ()

leafroller 

všechny recenze uživatele

Hodně Roberta, ale hodně málo Ironmana. Temnější příběh a správně komixoví badguyové. Vynikající myšlenka herce Mandarina. Vážně vynikající. Jen si představte, že Usáma byl jen nějaký herec, figurka v rukou CIA. To by dost věcí vysvětlilo, že? A když v závěru hlavní hrdina zjistí, že dávno existují doktoři, kteří mu opraví hrudník, říkáte si, že měl dosud asi nějaké zatmění. Ale to je jedno. Za mě nejslabší článek trilogie, i když nejspíš poslední, takže to taky nevadí. ()

Související novinky

Marvel našel nového superhrdinu

Marvel našel nového superhrdinu

01.11.2022

Yahya Abdul-Mateen II (Aquaman, Ambulance) se musel kvůli nabitému diáři vzdát role v prequelu Šíleného Maxe Furiosa, jeho oceňovaná hra Topdog/Underdog na Broadwayi ale brzy končí (nebo minimálně… (více)

Shane Black a Robert Downey chystají film

Shane Black a Robert Downey chystají film

21.02.2022

Tak se zdá, že si režisér a scenárista Shane Black (Smrtonosná zbraň, Správní chlapi) a hvězda marvelovek herec Robert Downey Jr. (Iron Man 3) opět po letech zopakují spolupráci. Vedle zmíněného Iron… (více)

Úžasňákovi trhají rekordy

Úžasňákovi trhají rekordy

18.06.2018

Na pokračování oblíbeného animovaného hitu Úžasňákovi čekali fanoušci něco málo přes čtrnáct let. Letos se však téhle superhrdinské rodinky konečně dočkali a už můžou být klidní, protože film… (více)

X-Meni vs. Jessica Chastain

X-Meni vs. Jessica Chastain

15.06.2017

Simonu Kinbergovi, dlouholetému producentovi a scenáristovi x-menovské série, se splnil velký sen. Po mnoha letech se totiž probil do režisérské sesle a dohlédne na X-Men: Dark Phoenix, přímé… (více)

Reklama

Reklama