Reklama

Reklama

Black Panther

  • USA Black Panther (více)
Trailer 3
USA, 2018, 134 min

Film od studia Marvel Black Panther je dobrodružstvím válečníka T’Chally, který se po smrti svého otce, krále Wakandy, vrací domů do odloučené, avšak technologicky vyspělé africké země, aby se stal novým právoplatným králem. Když se však znovu objeví mocný dávný nepřítel, jsou T’Challovy schopnosti jako krále a Black Panthera podrobeny těžké zkoušce, neboť T’Challa je vtažen do konfliktu ohrožujícího nejen Wakandu, ale i celý svět. Tváří tvář zradě a ohrožení musí mladý král zmobilizovat své spojence a využít naplno sílu Black Pantera, aby porazil své nepřátele a zajistil svému národu a jeho kultuře bezpečnou budoucnost. (Falcon)

(více)

Recenze (1 119)

lemonova 

všechny recenze uživatele

A predsa marvelovka, ktorá zaujala. Hoci by sa mi žiadalo všetkého viac: najmä sme sa málo dozvedeli o minulosti aj súčasnom svete Wakandy, čo je škoda, pretože bola výtvarne zmáknutá perfektne. Hlavní hrdinovia boli sympatickí, potešil ma aj Martin Freeman. Aj jeho mohlo byť viac :)) ()

panvasik 

všechny recenze uživatele

Za mě jedna z nejodlišnějších a nejoriginálnějších marvelovek, když jsem to viděl poprvé, řekl jsem si že to je taková OK zábava, která je podle mě zpátečka Marvelu, ale po druhém zhlédnutí, jsem musel změnit názor, protože prostředí Afriky a Wakandy je naprosto úžasné a hudba je úplně vtahující do děje a příběhu filmu. Herecké obsazení úžasné a sympatické v čele s již zesnulým Chadwickem Bosemanem... 75% ()

madejja1 

všechny recenze uživatele

Dobrej záporák s příběhem, pěknej svět ale slabé a nepřehledné akční scény a soundtrack mohl být taky větší pecka. ()

FanKalEl 

všechny recenze uživatele

Wakandská verzia civil war. Black Panther je vlastne slátanina všetkého čo sme mohli v MCU vidieť, len v slabšej verzii. Má to skromný príbeh svojou veľkosťou obsahu, akčné scény sú veľmi často neprehľadné a postavy béčkovo napísané. Vidieť to medzi prvými filmami štúdia je to fakt bomba. No v poradí ako osemnásty film je to dnes už iba priemer. No ale najhlavnejšia vec je taká, že som jednoducho čakal viac. Najhoršia scéna bola vtedy keď Andy Serkis sediaci v aute povedal druhému: "Čo sme na pohrebe? Daj tak nejakú hudbu!" No a zrazu začal hrať kórejsky hip-hop. (60%) ()

Tosinek 

všechny recenze uživatele

Komiksy zrovna neprozivam, coz je mozna duvod, proc jsem se nebavil. Prilis dlouhe souboje, plytky pribeh (jediny zajimavy zaporak umre kratce po te, co se objevi).. Ale dokoukat jsem to nakonec zvladl. ()

Killingjoke 

všechny recenze uživatele

Tak jsem se dnes nechal ukecat a vytáhnout na další marvelovku, i když jsem se zařekl, že na žádnou už do kina nepůjdu. Stálo to za to? Bohužel ne. Black Panther je jen další generickou ptákovinou, jenž okatě kopíruje základní příběhovou linku deset let starého Iron Mana. Pastelkové kulisy moderního afrického velkoměsta působí zcela uměle a bez života. Několikrát jsem se přistihl, že klimbám a určitě to nebude jen proto, že jsem se kvůli olympiádě v posledním týdnu moc nevyspal. 90% filmu tvoří rádoby chytré dialogy o poslání krále a když už dojde na akci, zastane ji nepříliš povedené a neobjevné CGI. Záporák se v průběhu času ukázal jako další neschopný pablb, který je ve filmu jen do počtu. Za nejhorší však považuju nehoráznou předvídatelnost děje a dokonce frází, které dané postavy pronesou za pár chvil. S bráchou jsme se tomu fakt nasmáli. No prostě pokud se na to budu dívat z hlediska žánru, tak je to těžký průměr. Z hlediska kinematografie jako takové snad raději nebudu kvality tohoto filmu víc komentovat. Na jedno podívání možná OK, znovu to už vidět ale nechci. Jo a do kina na marvelovku mě už vážně nikdo nedostane... ()

Jakubik 

všechny recenze uživatele

Black Panther je i není klasická marvelovka. Ano, designem a provedením jde přesně podle funkční šablony. Ale pracuje skvěle jak s hlavními postavami, tak s prostředím, ve kterém se odehrává. V CW se mihnul jako osvěžující vánek lehce stagnujícího universa a nyní dostal svůj origin aby se, co by ne úplně známý hrdina představil i méně znalému publiku. Daří se mu to opět skvěle. Obsazení opět sympatické, látka líbivá a neokoukaná. V rámci Avengers se o nějakém velkém viditelné posunu mluvit nedá ale patrně to bude Wakanda která na sebe strhne pozornost i v A:IW. BP se drží hodně zkrátka a není toliko akční, jak jsme zvyklí a je tak oproti svým bratrům ve zbrani komornější. Těží, ale nevnucuje současné problémy lidstva a staví pár zajímavých závěrů ať už na straně dobra tak na straně zla. Není to film, ve kterém byste měli hledat ty „eye candy momenty“ nebo tuny digi akce s velkým komparzem. Poselství ve filmu je možná hlubší, než se na první pohled může zdát... ()

KafuR 

všechny recenze uživatele

Aneb Marvel meets Africa. Chválit je možno ledaco - exotické exteriéry, které filmu dodávají punc originality a marveláckým filmům tak zase dále rozšiřují obzory, stylové a kulisám odpovídající hudební motivy nebo neokoukané herecké tváře, které ale zároveň nebudí dojem, že se u filmu ocitly pouze díky barvě pleti. A k tomu navíc záporák, jehož pohnutky je možno pochopit, protože to není nikdo jiný než (ne)obyčejný člověk a ne nějaká obluda z vesmíru. Proto škoda kolísavého tempa, nenápaditého finále a scénáře, který na některých místech mohl z filmu vytlačit mnohem víc emocí. ()

HenryIvan 

všechny recenze uživatele

Black Panther je nie úplne bežný film od Marvelu. Iste, je adresovaný ako aj Marvel fanúšikom, tak aj čiernej skupine obyvateľstva, no tu sa tak isto ako aj rozširovanie univerza rieši aj samotné začlenenie doň. Black Panther ide vlastným tempom, nesnaží sa krvopotne preberať prvky, ktoré ustanovili pred ním. Cítiť z neho pokoru, no aj inovatívnosť. Ctí si tradície, no nebojí sa ich modifikovať a upravovať podľa dnešných noriem. Ak by som to mal vyjadriť explicitne, film sa nestará, čo si ľudia myslia, nestará sa čo ľudia chcú, núti ich, aby chceli to, čo on ponúka. Pokiaľ nie sú schopní prijať tieto princípy, ostávajú nedotknutí a film ich v podstate ignoruje. Mne imponovali malé detaily. Spôsob, akým postavy ( hlavne tie africké ) hovorili, spôsob, ktorým brali svoje okolie a seba také, aké je. Páčil sa mi celkový motív filmu a aj záporákov. Pravda, chyby boli a kebyže sa snažím na ne poukázať, asi by boli dosť zreteľné, až markantné. Mňa však až tak nezaujímali, mne išlo hlavne o celistvosť filmu a kontinuitu a to im vyšlo. 80 %. ()

NiaWolf 

všechny recenze uživatele

Minor spoilers. Black Panther je ukázkou toho, že Marvel má pořád co nabídnout a že jim nápady nedošly. Výlet do Wakandy je příjemně osvěžující a odtrhuje diváka od klasického stereotypu ,,zkáza v NY“. Objevují se zde známé postavy z komiksů (Man-Ape, Klaw), které mají i poněkud jiné role než je člověk zvyklý. Africké prostředí je příjemné, herci hrají velmi dobře (zvláště Klaue, který mi prostě připomínal Jeremyho Clarksona), hudba byla perfektní a příběh takový průměrný. Možná, že kdyby byl film tak o půl hodiny kratší (třeba kdyby se vystřihl celý děj v Korey) tak by to bylo ještě lepší. Velké plus má generálka Okoye a „hobit/Watson“ Ross, kteří dodávali filmu šťávu, když to bylo třeba. Efekty byly spíše průměrně, při pohledu na CGI pantery jsem málem vyprskla smíchy, protože vypadali, jak z nějaké (animované) Disneyovky. Souboje měly sice náboj, ale byly zase až moc zrychlené a nepřehledně sestříhané. Pak tu samozřejmě máme poněkud diskutabilní „černošský“ patriotismus, který mi po polovině filmu lezl už trochu na nervy, zvlášť když mi pak už unikalo, za co jaká strana tedy bojuje. Celkově vzato mi film přišel lepší než např. Dr. Strange nebo Ant-Man - bylo to zkrátka příjemné podívání. ()

JetDryerFan 

všechny recenze uživatele

Black Panther prostě je “jinačí” Marvelovka, což rozhodně není špatně, spíš naopak. A i přes nekolik hutných, skvěle akčních scén a přijemného hereckého obsazení to pro mě je (kvůli několika zvláštním okamžikům a trochu vleklým scénám) 70%. ()

bararich8 

všechny recenze uživatele

Na osazenstvu kina v Dublinu bylo sakra znát, na jaký že to film jdeme. Výsledkem je na marvelovské poměry velice pomalý snímek, který souboje dávkuje poměrně střídmě,což mi tady postě nesedí. Závěrečná bitka je fajn (no fajn, taková klasická digitální řežba po marvelovsku, kde je kupa WTF momentů), ale nejlepší je stejně asi honička v autě. Filmu se totiž daří poměrně dobře používat humor (ono mají tvůrci také díky prostředí hodně příležitostí) a osazení Martina Freemana taky docela pomohlo. Postavy jsou celkem zajímavé, ale jinak chováním nepřekvapí (příběh rovněž ne). K dobru je třeba přičíst i hudba, kdy prostě africké bubny bijící na pozadí dělají svoje. Rozhodně po všech těch Avangerech a Thorech příjemná změna. 4* ()

tomik99 

všechny recenze uživatele

Netradiční komiksový film, kde se konečně u Marvel filmů vyšvihli s propracovaným záporákem, který má hloubku, nějaký cíl a lze se s ním ztotožnit. V některých pasážích jsem mu dokonce víc fandil než samotnému hrdinovi. Snímek také řeší aktuální dění ve světě. Jak tedy celkově film hodnotit? Jedná se o jeden z nejlepších původních příběhů komiksových postav vůbec, kdy se nikdo nudit nebude. Postavy jsou dobře napsané, příběh dokáže zaujmout a vše se odehrává za pochodu výrazné hudby a na plátně je na co se dívat. Film taktéž řeší aktuální problémy světa, kdy vám ale danou tematiku pouze naznačí a odpověď, jak to doopravdy je, si musíte najít sami. Vyčíst tomuto nevšednímu projektu lze pouze jen menší předvídatelnost, nelogické uvažování některých postav v závěru filmu a roztřesenou kameru při některých akčních scénách. Black Panther je rozhodně povedeným filmem a zaslouží si nadšené recenze, které vycházejí po celém světě. Já odcházel z kina nadmíru spokojený. ()

Kingjiri 

všechny recenze uživatele

V rámci marvelovek nejsem z Black Panthera uplně odvázanej. Uvítal bych o něco víc akce, hlášek i zábavy (což moh zčásti zařídit Serkisův záporák Klaue, kdyby jeho postava "nezmizela" v nějaký půlce stopáže). Na druhou stranu jsem ale vlastně paradoxně rád, že se šlo na věc zase trochu jinak a komornější dramatický pojetí je napříč marvelovskym univerzem příjemnym zpestřenim. Technicky jako vždycky vypiplaná záležitost (vizuál, kostýmy nebo výprava), casting zajímavej (zaujal jak Bosemanův Black Panther, tak Jordanův záporák) a stylovej soundtrack taktéž. Zatím vůbec nejlepší "černošskej" film, co jsem viděl, už jenom proto, že černochy neutlačujou zlý běloši, ale řešej problémy sami mezi sebou. Čtvrtá slabá hvězda hlavně za odvahu přijít s takhle atypickym blockbusterem (při nejmenšim na poměry Marvelu). ()

PEZ 

všechny recenze uživatele

Tak štandardne odvedený film, hraný na istotu, určený najmä na černošské publikum (toto vôbec nemyslím pejoratívne, ibaže nie som cieľovka), že mi to nedá a musím ísť na dve. Lebo už mi nestačia filmy, ktoré sú len "v pohode". Najmä keď sa vyberiem do kina. Nestačím sa diviť, že Black Panther prekonal tržby jednu miliardu dolárov a hlavne, že tu svieti 74 percent. Wow, akože za čo? Jasné, je to celé pekné, ale BP má úplne tuctový príbeh, no hlavne mi neutkvela v pamäti jediná scéna, či moment, ktorý by stál za to. Komediálne marvelovky ako boli poslední Guardiani, či Thor môžem, ale tento teenegarský kalkul, tváriaci sa vážne, už fakt nie. 5/10 [#11/2018] ()

Torpid odpad!

všechny recenze uživatele

Marvel je asi můj nejmíň oblíbený žánr a při sledování 98% této produkce mě kroutí podmíněný reflex. Podchytit černošské dospívající a děti se určitě povedlo, tržby jsou vynikající. Kombinace afro folklóru, natřásajících se tanečků s vyšpulenýma zadkama a kosmických hightech technologií mi přišlo směšné. Film ze mě na 90 minut udělal cynického rasistu a už za tuto mou reakci musím dát odpad. Kde byl nějaký charismatický hrdina, kde byl záporák, strhující děj, smysluplné universum ?? - já nic z toho nezaznamenal. Moje chyba, že jsem se dal nachytat červeným hodnocením. Pokud to tady nebude mít 85-90%, tak produkce od Marvelu nestojí za mou pozornost. A teď asi ještě nějakýho číňana do elasťáků. ()

Mukunda 

všechny recenze uživatele

Je to sice pěkně akční a dobře se na to dívá, příběhově to je ale poněkud jalové. A navíc tedy nevím, jaké sdělení to mělo obsahovat. Na jedné straně tak slyšíme výzvu, aby utlačovaní černoši povstali a v revoluci svrhli utlačovatele, apel ale nakonec vyzní do ztracena s tím, že "to není náš způsob života". Tak to trochu působí, jako by tvůrci řekli: hele, černej, tady máš akčního hrdinu a akční film, ale zase si moc nevyskakuj, staré pořádky zůstanou. S postavami žen to je tam také vachrlaté. Na jednu stranu se film tváří, že je emancipovaný, vidíme postavu generálky - ženy, ta ale v rozhodující chvíli kapituluje před mužským pořádkem. A další žena, celou dobu hrdinka, nakonec vše dělala z lásky k hrdinovi. Mně by to ani nevadilo, ale u filmu, který se tváří tak emancipovaně, to je jak pěst na oko. ()

Dm1tr1j 

všechny recenze uživatele

Veľmi slabé prevedenie. Mocné vibranium vie všetko a pritom vo filme nič plus wtf momenty ako napriklad prečo nedal sledovacie zariadenie do toho clawa. Bolo to také slabé, že som si z toho neodniesol nič okrem pocitu premárneneho času. ()

michald99 

všechny recenze uživatele

Pro mě asi moc okoukané. Michael B. Jordan měl ze začátku grády, to se musí uznat, jeho živelnost však jaksi vyprchala a to poměrně rychle. Vizuální stránka mě zklamala víc než cokoli jiného, nemůžu říct, že by se mi na to zrovna hezky koukalo. Co však přičíst filmu k dobru je, jak svižně příběh odsýpá a jak rozvážně (příjemně) zachází s postavami. I tak to ale beru jako pouhý prolog k Infinity War ||60%|| ()

Související novinky

Druhý Black Panther přepisuje rekordy

Druhý Black Panther přepisuje rekordy

14.11.2022

Přestože z druhého Black Panthera s podnázvem Wakanda nechť žije již není taková masivní společenská událost, jako kdysi při premiéře jedničky, diváci si na pokračování jedné z nejúspěšnějších… (více)

Black Panther: Kina nechť žijí

Black Panther: Kina nechť žijí

13.11.2022

První Black Panther si získal nejen status významné kulturní události jako blockbuster, kde většinu rolí ztvárnili afroameričané, ale také vydělal hromadu peněz. Druhý to přesto neměl tak docela… (více)

Diverzita ve filmech vede k vyšším tržbám

Diverzita ve filmech vede k vyšším tržbám

25.04.2022

Co si fanoušci mohli už dávno domyslet, nyní potvrdila nejnovější studia. Jedním z největších témat moderního Hollywoodu je v posledních letech tlak na smysluplnější rozmanitost ve filmovém průmyslu.… (více)

Hvězda Black Panthera bojkotuje očkování

Hvězda Black Panthera bojkotuje očkování

07.10.2021

Pandemie Covidu-19 nadále způsobuje potíže v celé řadě odvětví, a to filmové není výjimkou. Jediným efektivním bojem proti nemoci a jejímu šíření je zatím očkování, a tak je naprosto logické, že čím… (více)

Reklama

Reklama