Reklama

Reklama

Black Panther

  • USA Black Panther (více)
Trailer 3
USA, 2018, 134 min

Režie:

Ryan Coogler

Předloha:

Stan Lee (komiks), Jack Kirby (komiks)

Kamera:

Rachel Morrison

Hrají:

Chadwick Boseman, Michael B. Jordan, Lupita Nyong'o, Danai Gurira, Martin Freeman, Daniel Kaluuya, Letitia Wright, Winston Duke, Sterling K. Brown (více)
(další profese)

Film od studia Marvel Black Panther je dobrodružstvím válečníka T’Chally, který se po smrti svého otce, krále Wakandy, vrací domů do odloučené, avšak technologicky vyspělé africké země, aby se stal novým právoplatným králem. Když se však znovu objeví mocný dávný nepřítel, jsou T’Challovy schopnosti jako krále a Black Panthera podrobeny těžké zkoušce, neboť T’Challa je vtažen do konfliktu ohrožujícího nejen Wakandu, ale i celý svět. Tváří tvář zradě a ohrožení musí mladý král zmobilizovat své spojence a využít naplno sílu Black Pantera, aby porazil své nepřátele a zajistil svému národu a jeho kultuře bezpečnou budoucnost. (Falcon)

(více)

Recenze (1 119)

AnthropOcean 

všechny recenze uživatele

Ja rozumiem, že černosi to mali z historického pohľadu po veľmi dlhé storočia ťažké a všetko je relatívne čerstvé a tak samozrejme chcú mať rovnaké príležitosti ako ktokoľvek iný, ale prečo preboha chcú mať superhrdinskú belošskú sračku akých vznikla plná priehrsť, tomu fakt nerozumiem. Musel som sa uistiť, že scenáristi a režisér zdieľajú rovnakú farbu pleti ako takmer celý komparz filmu, lebo na chvíľu som veril, že takúto rasistickú a stereotypnú hovadinu musel napísať skrytý vyznávač Ku klux klanu. A čo je to za sprostý príbeh o najvyspelejšom technologickom meste, ktoré pripomína nie len bohatstvom Abu Dhabí, skrytom v srdci najchudobnejšieho kontinentu, kde umiera najviac ľudí na svete? Debilné hlášky o tom ako nechcú spôsobiť deštrukciu sveta, tak svoje zbrane držia v tajnosti, ale prečo im toto bráni v "tajnej" humanitárnej pomoci, z ich technológiou by na to nejaký "white trash" neprišiel nikdy a majú ešte aj maskovaného superhrdinu sakra a toto im dôjde až v 21. storočí? Čerešničkou sú pridané hip hopové rytmy (čo iné si môžete spojiť s touto kultúrou, fakt?) do vykradnutého soundtracku District 9, ktorý bol samozrejme o ligu vyššie, situáciu nezachraňuje ani gangsta Creed z New Yorku a ani CIA agent z Hobbitonu, ktoreho zrychlene dychanie zacina byt iritujuce. ()

x_ander 

všechny recenze uživatele

O těch marvelovkách se píše čím dal složitěji. Black Panther je tak další film v řadě, který je fajn, baví, ani chvilku nenudí, má fajn postavy a výborné akční scény, ale aby se z toho stal nějaký legendární film, to rozhodně ne. Standardní marvelovský nadprůměr, který ale někdy začíná být únavný. ()

PaTeXx 

všechny recenze uživatele

Když jsem kdysi napsal, že marvelovce už z principu prostě nemůžu dát míň než tři hvězdy, tak jsem opravdu nečekal, že někdy přijde tohle. Mrzí mě, že jsem se toho vůbec dožil, ale nemůžu jinak. Velká slabota. ()

ESNYR 

všechny recenze uživatele

Chce to velkou dávku odvahy a vzpouzení se systému, v roce 2018 uvést do kin "černošský" film, když se ve světě neustále hlasitě vykřikuje o nerovnosti ras a pohlaví ve filmech. Black Panther není vysloveně špatným filmem, jen asi měl přijít dřív a nebo naopak mnohem později, až se ve světě nebude řešit milion stupidních problémů. Mě je jedno že v tom hrají jen černoši (v asijských filmech taky málokdy narazíte na jiné herce než ty s šikmýma očima) stejně jako je mi jedno že je to podle komixu. Jednoduše mě to moc nebavilo. Asi to bude tím že nejsem černoch ? Možná. (oceňuju snahu některých uživatelů se na film nedívat rasistickým okem ale normálně se vyjádří ve smyslu že to byl prostě slabý film. ¤-¤ Zajímavý komentář : Sygauras, která trochu jinými slovy popsala to co na filmu vadilo i mě. Jen bych to já osobně asi nepopsal tak ostře ¤-¤ 2 hvězdy. No, možná i 3 ale ta třetí by byla hodně slabá. Tento film mi připadal spíchnutý hodně narychlo aby se částečně zavřela huba těm, kdo neustále mají problém z obsazováním herců jiných ras. Do prkýnka kdy už si všichni uvědomí že v Hollywoodu je bělošských herců mnohonásobně víc než černošských a nebo asijských. Logicky tak běloši hrají valnou většinu rolí a obsadí tak mnohonásobně větší podíl rolí ve filmech. ()

prochyn 

všechny recenze uživatele

Dycky sem si myslel, že negři sou lepčí lidi než my bílí. A vono je to pravda pravdoucí. Chcu bejt taky černoch. Že to byl jenom film?! Tak nic, beru to zpátky, zůstanu bílej! ()

JollerCZE 

všechny recenze uživatele

Pěkně zpracovaná solo Marvelovka. Black Panther mi v Avengers kolektivu přijde velice v pohodě. Film sice není nějak extra dynamický, ale rozhodně nenudí. Vyšší nadprůměr. ()

JenYu 

všechny recenze uživatele

Zajímavé téma, i když mi přišlo, že tam bylo přece jenom trochu více vládnutí a královských pletich než bojové akce, na kterou jsem čekala. Samozřejmě palec nahoru za výpravu a triky. Zápletka mě až tak neohromila, ale proč ne? Z postav to u mně vyhrála Okoye a ze zvířat nosorožec. ()

Stepka.T 

všechny recenze uživatele

V pohodě marvelovka, super, že tam hrály i ženský, černošská tematika se mnou až tak nehýbe, ale kostýmy fajn. Že bych tomu ale zrovna dávala Oscary, to bych asi nedávala... BTW. vždycky mě pobaví, jak když někdo umírá, protože vybouchne/je přejetej/je propíchnutej, stihne si toho se všemi říct víc, než kdykoli jindy. ()

swinevenca 

všechny recenze uživatele

Hrdina - *** (předčasně poražený Parda), support - * (Rihanna má prima ségru), kočenka - * (jak se řekne samice od ježka?), tokání - *, záporák - ** (Bony Wilfried) , akce - ** (hledá se Vakunda) ()

Daniel2003 

všechny recenze uživatele

Teda, že by to byla taková pecka, jak tvrdí Amerika, to mi fakt nepřijde. Nejlepší Marvelovka rozhodně ne, Killmonger taky nebude nejlepší záporák, ikdyž je mezi top trojkou, ale na Thanose nemá zatím nikdo. Wakanda je parádní, zajímavá a dodává filmu jedinečnost v MCU. Hlavní hrdina sice nezáří vtipem, ani výstředností, zato ale pokorou a hloubkou, což při dnešních trendech obdivuji dvojnásob. Jeho přátelé jsou velice dobře vybráni a jako rodina fungují více než skvěle. Po té záporácké rovině, kde máme jak vynikajícího Andyho Serkise, tak i Michaela Jordana, se prostě krásně jede až do finále, které je ale maxidigibodel a k dokonalosti má hooodně daleko. Ono celkově ty triky tady teda dost kolísaly. Kreativita úžasná, ale technika hapruje. Celkově ale 60% , a to hlavně, protože přišel i originální příběh. ()

Renswo 

všechny recenze uživatele

Už si dlho žiaden film od Marvelu nepozriem . Veď to nemá nič čo by malo byť v nominácii na Oskara. Dve hodiny nudy , pokusy o humor , scény ktoré sme už videli XY krát oveľa záživnejšie a v lepšom prevedení . Film ktorý je jedným slovom nadhodnotený . 5min pred koncom som to vypol a vydýchol si “že konečne”! ()

PTomA 

všechny recenze uživatele

Nudná digitální vyhoněnina v ještě nudnější zemi (tam byste fakt bydlet nechtěli). Konec stejně debilni jak v Pán prstenů: Návrat krále. 4/10 ()

blazma 

všechny recenze uživatele

Je dost těžké vybrat nejméně oblíbený Marvel film protože jich je tolik a vesměs nikdo nevybočuje z řady. Nic méně Black Panther, je možná mega oblíbený ve světě a shrábnul všelijaké oslavy a ohlasy, pro mě to ale takovej vodvaz teda nebyl, lehce podprůměrná marvelovka která se řadí hned vedle Captain amerika první avenger. ()

BaronMartin 

všechny recenze uživatele

Film, který dostal za úkol reprezentovat černošskou populaci v MCU, čímž samozřejmě proti sobě poštval spoustu lidí, kteří nedokážou z nějakého důvodu překousnout, že hlavní postavy jsou černoši. Pokud vám ale takováhle korektnost nevadí, jako třeba mě, tak Black Panther je naprosto klasická Marvelovská jednohubka. Co je asi největší pozitivum tohoto snímku, tak to je vizuál. Samotná Wakanda vypadá naprosto nádherně a všechny lokace jsou překrásné. Ať už technologická a více sci-fi laděná část, tak i venkov, všechno vypadá velice dobře. Taky bych chtěl pochválit všechny kostyméry a kostymérky, jelikož kostýmy v tomto filmu jsou opravdu nádherné. Hudba je taky velice povedená, hrozně se mi líbí, jak film kombinuje klasickou africkou hudbu a bubny s hip hopem, překvapivě je to velice dobrá kombinace a film má excelentní soundtrack. Celkově, film má naprosto skvělý audiovizuál. K hereckým výkonům, Chadwick Boseman v hlavní roli je velice příjemný, je sympatický a má i dost fajn charisma, a i když ho nepovažuji za nějaký výborný casting, je v této roli dost dobrý a mrzí mě, že nám Chadwick už nemůže předvést více. Problém přichází s dalšími postavami, které prostě nejsou zajímavé. Kromě Shuri a záporáků mě žádná z vedlejších postav nezaujala, ani mi nebyla sympatická. Když už jsem je zmínil, tak záporáci jsou fajn. První z nich, tedy Klaue, zastává spíše komediální roli a Andy Serkis je opravdu skvělý. Druhý padouch, Killmonger, je ovšem úplně jiná liga. Plně rozumím všem, kteří Killmongera řadí mezi své nejoblíbenější Marvelovské záporáky. Michael B. Jordan je výborný herec, dává této postavě skvělé charisma, Killmonger má vynikající motivaci, tudíž ho divák naprosto chápe a někteří by s ním mohli i souhlasit. Abych řekl nějaké výtky, tak opět, jako asi v každé moderní Marvelovce, tu je naprosto nevhodný humor, který občas zachází až do trapnosti a hlavně je v naprosto nevhodných chvílích, díky čemuž likviduje některé emocionální momenty a scény. Taky, Black Panther má příšerné akční scény. Většina z nich je ve tmě, kde není pořádně nic vidět, aby mohli skrýt nepovedené CGI, které je ale stejně celkem dost vidět a lze si všimnout, jak moc špatně vypadá. Kromě těchto problémů je ale Black Panther celkem povedený film, který sice nijak nevybočuje mezi klasickými Marvelovkami, každopádně je to příjemná zábavná jednohubka. Úplně si nejsem jistý, proč pro spoustu lidí, hlavně v zahraničí, je to taková pecka, podle mě je to jenom hodně fajn blockbuster. Velice dobrá audiovizuální stránka a sympatický hlavní hrdina a záporáci, všechno to kazí humor a nepovedené akční scény. Hodnocení: 73% ()

Elio 

všechny recenze uživatele

Zcela jiná a odvážná marvelovka s vážnějším, atmosféričtějším přístupem. A já tomu fandím. Nejde sice o záležitost, kterou byste si pustili čistě na odreagování jako Strážce, zato vám ale Black Panther přednese řadu důležitých myšlenek. A ano, ono to není tak snadné a černobílé, jistě. Ale ta hlavní premisa, tedy snažit se pomáhat a nesedět jen se založenýma rukama, z toho pěkně cítit je. K hereckým výkonům nemám co vytknout, všechny charaktery byly ztvárněny se srdcem na dlani a já si je opravdu oblíbila, i když to byla "jen" dvouhodinka. A Andy Serkis... já to chlapa prostě žeru. Každý film, ve kterém se mihne, si jednoduše ukradne pro sebe. Glum, Snoke a teď šílený gangster, vážně mě baví ty jeho rozmanité proměny sledovat. Atmosféra Wakandy byla nádherná, chytlavá a živoucí. Příběh pěkně odsýpal, jediné negativum, které u Black Panthera musím vytknout, je jeho stopáž, možná bych ji přeci jen maličko zkrátila. Jinak ale nemám, co víc říct. Hlavní záporák zde měl konečně pořádné backstory, a i když z jeho osobnosti nebylo vidět o moc víc než pomstu, i tak sloužil dobře. Takže, za mě spokojenost. ()

muti 

všechny recenze uživatele

Po civil war pre mňa ďaľšia trefa čierneho čo sa ústrednej témy týka. Zodpovednosť OP civilizácie voči celému svetu, aby ich technológia nespôsobila svetu záhubu, ale pomoc. Avšak cena za zbrane novej generácie je privysoká aby sa nikto nechytil. A mame tu aj legitímneho vyzývatela trónu, ktorý presadzuje svetovú nadvládu nového impéria Wakanda. Panther vs Gepard. Oceňujem aj etno prvok, africké korene tam trčia z každého okna. konečne vidíme niekoho bohatšieho ako je Tony Stark a zároveň hlbavy a zodpovedný človek. ()

Související novinky

Druhý Black Panther přepisuje rekordy

Druhý Black Panther přepisuje rekordy

14.11.2022

Přestože z druhého Black Panthera s podnázvem Wakanda nechť žije již není taková masivní společenská událost, jako kdysi při premiéře jedničky, diváci si na pokračování jedné z nejúspěšnějších… (více)

Black Panther: Kina nechť žijí

Black Panther: Kina nechť žijí

13.11.2022

První Black Panther si získal nejen status významné kulturní události jako blockbuster, kde většinu rolí ztvárnili afroameričané, ale také vydělal hromadu peněz. Druhý to přesto neměl tak docela… (více)

Diverzita ve filmech vede k vyšším tržbám

Diverzita ve filmech vede k vyšším tržbám

25.04.2022

Co si fanoušci mohli už dávno domyslet, nyní potvrdila nejnovější studia. Jedním z největších témat moderního Hollywoodu je v posledních letech tlak na smysluplnější rozmanitost ve filmovém průmyslu.… (více)

Hvězda Black Panthera bojkotuje očkování

Hvězda Black Panthera bojkotuje očkování

07.10.2021

Pandemie Covidu-19 nadále způsobuje potíže v celé řadě odvětví, a to filmové není výjimkou. Jediným efektivním bojem proti nemoci a jejímu šíření je zatím očkování, a tak je naprosto logické, že čím… (více)

Reklama

Reklama