Reklama

Reklama

American Crime Story

(seriál)
Trailer 1
USA, (2016–2021), 24 h 48 min (Minutáž: 42–66 min)

Předloha:

Jeffrey Toobin (kniha)

Hudba:

Mac Quayle

Hrají:

Cuba Gooding Jr., Sarah Paulson, Darren Criss, John Travolta, Courtney B. Vance, Penélope Cruz, Selma Blair, David Schwimmer, Édgar Ramírez (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(29)

Obsahy(1)

Režisér Ryan Murphy přináší na televizní obrazovky seriálovou adaptaci bestselleru The Run of His Life: The People v. O.J. Simpson od Jeffreyho Toobina o jednom z největších amerických soudních procesů 20. století. Ten byl veden s americkým fotbalistou, hercem a miláčkem široké americké veřejnosti O.J. Simpsonem ve věci vraždy jeho manželky. Seriál podrobně vykresluje právnický proces i vše, co s ním bylo spojené. Tlak veřejnosti a médií i dlouholeté napjaté vztahy mezi policí a afroamerickou komunitou v Los Angeles. (geklon)

(více)

Recenze uživatele novoten k tomuto seriálu (3)

Lid versus O. J. Simpson (2016) (S01) 

Málokdo má smysl pro drama jako Ryan Murphy a to, že si takovou složitou nálož vzal pod svá křídla a teď za to sklízí chválu, je pořádné zadostiučinění. Protože si nemá cenu nic nalhávat, proces století to opravdu byl. Od začátku je jasné, že v příběhu, kde většina diváků zná začátek a konec, nebude místo na příběhové šoky. Mýlil jsem se, protože v zoufalém boji odhodlaných žalobců i nelítostně kousajících obhájců se pár překvapivých veletočů skutečně odehraje. Dokud se celé dění nedobere k samotnému soudu, měl jsem s vyprávěním docela problém, protože O.J., byť je to částečný úmysl, působí i díky melodramatickému výkonu Cuby Goodinga více než nesympaticky a jeho hysterické výlevy, kdy si svojí skřípavou fistulí neustále jen stěžuje, jsem téměř protrpěl. Jak ale začne atmosféra houstnout, jde se do úplně jiných otáček a tu nejzásadnější zásluhu na tom mají herci. Tolik dech beroucích výkonů na jednom místě totiž nemá obdoby. Nejvíc mě dostala nepřekvapivě Sarah Paulson, které jsem držel palce při každém klacku pod nohy od protivníků či veřejnosti, hrůzu nahánějící John Travolta nebo Courtney B. Vance v životní roli téměř až krvelačně působícího démona boje za lidská práva Johnnieho Cochrana, který ve svém přesvědčení bohapustě páchá "dobro". Mým největším oblíbencem se ale stal zprvu nenápadný, ale čím dál důležitější Chris Darden. Ta rozpolcenost, kdy se od něj očekává, že nebude na této straně barikády – a když už na ní je, tak označování jeho přítomnosti za čistě rasovou záležitost, to jsou mistrovské chvíle a jsem jedině rád, že právě od Juicova případu stoupá hvězda Sterlinga K. Browna strmě vzhůru. ()

Versace (2018) (S02) 

The Secret Life of the American Teenager. V každé krvavé scéně tíha na hrudi, s postupujícím časem stále více zneklidňující pocit při sledování Andrewa Cunanana a jeho cesty, které nechci (a přesto musím) porozumět a spousta přemítání nad tím, zda je převrácený postup vyprávění ku prospěchu nebo na škodu. Objevování drobných point při zrodu hlavního antagonisty funguje na jedničku, ale vidět dopodrobna rozebírané osudy vedlejších charakterů, které o epizodu dříve/později zemřely, občas smolně zdržuje. V porovnání s OJem je zážitek o poznání osobnější, ať už kvůli pocitu "může se to stát i vám", tak (a to hlavně) díky životnímu výkonu Darrena Crisse. Rest in peace, Teenage Dream. ()

Impeachment (2021) (S03) 

Vše se dá shrnout jednou větou, která zazní i v sérii. Když je v sexuálním skandálu přítomna žena, táhne se s ní dlouhé roky a komplikuje jí pracovní i osobní život. Když se něco podobného stane muži, zdaleka takovou sodu nedostane, leckdo ho dokonce pochválí. A ať aféra s Monicou dopadla jak chtěla, globální náhled na věc se ani po desítkách let nezměnil. Proto jsem se nejvíc těšil na fázi sbližování hlavního páru, která Billa Clintona trochu polidští, ale paradoxně tahle část, neoddělitelně spojená s postavou kyselé Lindy, je neúměrně natažená i díky proměnlivě důležité účasti vedlejších postav. A zatímco trojice Bill-Monica-Linda je zahraná přímo neuvěřitelně, ať už se herci svým předobrazům podobají či ne, vedlejší role, jakkoli je většinou ztvárňují sympaťáci, působí nad plán a jejich linky často frustrují, nejvíc Cobie Smulders a Billy Eichner. Zkrátka a dobře, právě první pětice epizod, která nejvíc potřebovala dramatickou péči, by mohla být sražena do dvou hodin a o nic zásadního bych nepřišel. Zato celý mediální a výslechový humbuk, o kterém jsem myslel, že ho po stránce fakt dobře znám, napíná emocionální bohatostí a hmatatelnou zranitelností hlavní hrdinky. Nechápu, že předchozí sezóny byly ověnčeny záplavou cen pro hlavní představitele a právě Impeachment zůstává takhle vzadu. Kontroverzně načasované kontroverzní téma by objektivním kvalitám bránit nemělo. V hodnocení zůstávám nakonec o malý krok níž, než v předchozích případech, protože některé delší linky vyzní do ztracena, ale za konkrétní scény či epizody přesto tuto nečekaně zapadlou adaptaci doporučuji i všem těm, kteří stejně jako já jednoho léta na konci devadesátých let při sledování televizních zpráv slyšeli v rodinném kruhu několikrát za večer nejrůznější teorie o jedněch potřísněných šatech. ()

Související novinky

Clive Owen ztvární Billa Clintona

Clive Owen ztvární Billa Clintona

16.11.2019

Herec Clive Owen (Potomci lidí, Knick: Doktoři bez hranic) byl oficiálně obsazen do role prezidenta Billa Clintona ve třetí sérii antologického seriálu American Crime Story. Nová řada ponese titul… (více)

Nejlepší seriály posledních deseti let?

Nejlepší seriály posledních deseti let?

01.11.2019

Konec roku se pomalu ale jistě blíží a s ním pochopitelně brzy dorazí i nejrůznější filmové a seriálové žebříčky. Ty nás teď ale nezajímají. Místo toho se podíváme na žebříček, který se ohlíží rovnou… (více)

O čem bude nová serie American Crime Story?

O čem bude nová serie American Crime Story?

09.08.2019

Kabelovka FX oznámila nový přírustek do série American Crime Story. Po Lid versus O. J. Simpson a Versace se antologický seriál tentokrát zaměří na politicko-sexuální skandál z roku 1998, který se… (více)

76. Zlaté Glóby – výsledky

76. Zlaté Glóby – výsledky

07.01.2019

Prestižní 76. Zlaté Glóby, udílené asociací zahraničních novinářů v Hollywoodu, byly vyhlášené první lednovou neděli z hotelu Beverly Hilton v Kalifornii. Předávání cen moderovala dvojice herců… (více)

Reklama

Reklama