Reklama

Reklama

Městečko Twin Peaks

(seriál)
  • USA Twin Peaks (více)
Trailer
Drama / Mysteriózní
USA, (1990–2017), 42 h 53 min (Minutáž: 46–94 min)

Hrají:

Kyle MacLachlan, Michael Horse, Mädchen Amick, Dana Ashbrook, Richard Beymer, Sherilyn Fenn, Harry Goaz, Michael Ontkean, Lara Flynn Boyle, Warren Frost (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(48)

Obsahy(1)

Ve Twin Peaks je nalezena brutálně zavražděná Laura Palmer. Zvláštní agent FBI Dale Cooper (Kyle MacLachlan) spolu se šerifem Harrym S. Trumanem (Michael Ontkean) brzy zjistí, že v tomhle napohled spořádaném maloměstě není nic takové, jak se zdá. (Magic Box)

Recenze uživatele waits k tomuto seriálu (8)

Městečko Twin Peaks (1990) 

Nádhera. To byla atmosféra! Agent Cooper se svou kávou (Aleš Procházka dabuje jak bůh, dnes podobně Severiuse Snapea), bez výjimky fascinující vynořující se postavy v městečku Twin Peaks...A ta Badalameniho hudba! První série je o poznání lepší než zbytek, ale je tak silná, že udrží latku na maximu. V seriálu jsou i malá hluchá místa, ale vem to čert. Před patnácti lety jsem dal tenhle seriál na jeden zátah a i dnes mě některý z dílu přitáhne do křesla a nepustí. ()

Série 1 (1990) (S01) 

V devadesátých letech,po desetiletích televizního paběrkování bylo setkání se zahraniční nemainstreamovou tvorbou fantastickým zážitkem. Co zapnutí CT 2, to okamžíté nadšení. Allen, Jarmusch, Monty Python, filmy z Projektu 100..a také Lynch.Twin Peaks mě vtáhnul (tak jak to obvykle u mimořádných počinů mám) od první minuty, daleko víc než Modrý samet, Duna nebo Zběsilost v srdci. To jsem byl ale mladý, objevující divák, chtivý všeho nového. Bude mě to po letech, už jako trochu unaveného diváka, znovu bavit, když už si z oné doby pamatuju jen tu informaci, kdo zabil Lauru Palmerovou, a několik scén včetne hojně citovaného rudého pokoje? No, už to vím. bez obav, vlastně až ted jsem, myslím, docenil, jak moc je tenhle seriál dobrý. Jak se děj nenásilně pohybuje v několika žánrech najednou, od detektivky po mysteriozní téměř horror, jak se přehnaně kýčovité scény jako vystřižené z Melrose Place (telenovela v první serii běží jako sebeparodický odkaz v mítní TV) míchají s černým humorem, jak se přitom charaktery nádherně a uvěřitelně někdy až surově vyvíjejí . Výtečná je atmosféra rámovaná Badalamentiho skvělou hudbou, často až snová, skvělý je agent Mc Lachlanův Cooper (životní role), užívající si svoji kávu a třešnový koláč, ale i ostatní: mrazivě éterické sexy slečny (Dana Ashbrook, Lara Flynn Boyle) a další, normální i někdy dost podivínští obyvatelé. A ten scénář, chytrý, zajímavý, tajemný a skrývající právě tak akorát, aby děj plynul a záhadno aby přetrvalo (což se později Lynchovi několikrát zcela vymklo - aspon z pohledu prostého diváka). Pro mě mimořádný zážitek i po letech a současně důvod podívat se na letošní pokračování, sérii 3. ()

Stopy nikam (1990) (S01E02) 

Seznámení s postavami a s prostředím. Množství možných dějových linek a první setkání s jedním z nejzajímavějších agentů filmové historie, Dale Cooperem. ()

Cooperovy sny (1990) (S01E06) 

Nádhera. Ta snová atmosféra, kdy do příchodu ke srubu hraje zdálky lehká melodie. A jak dovede Lynch Lelandovým tancem na islandském večírku současně servírovat smutek a veselí, to je naprosto mimořádné. ()

Poslední večer (1990) (S01E08) 

Závěrečný díl serie nechal tajemno podřimovat a opřel se celou vahou do hlavní kriminální linie. Nevím, kdo by se po závěrečné scéně netěšil na druhou sérii.. ()

Série 2 (1990) (S02) 

Těch pět hvězd druhé sérii dám, ale lví podíl na tom má prvních děvět dílů, které nejenže drží vysoko nastavenou latku první serie, ale dokonce dokáže dodat pocity úplně nové (díly 6-9, ve kterých se zrychluje děj, mířící k odhalení vraha Laury, s brutálně se projevujícím Bobem a skvostným Cooperem). Dalších pár kousků se režijně (najednou je tajemno trochu laciné) i scénáristicky (dějové linky se rozprchávají) trochu drolí, jakoby už nebylo o čem, ale závěru se daří rozdmýchat te správný twinpeakovský poměr kýče, mystiky, humoru a napětí, který člověka vtáhne a nepustí. ()

Osamělé duše (1990) (S02E07) 

Prostřihy Coopera v baru ( s Julee Cruise zpívající Rockin Back Inside My heart na rudém pozadí) s vyhrocenou, drsnou scénou v úplně jiném prostředí se nedají zapomenout. Chvíli jsem se bál, že mi Lynch nenávratně zkazil radost z Armstrongovy klasiky, ale ted už dobrý.. ()

Související novinky

David Lynch chce natočit animák

David Lynch chce natočit animák

09.04.2024

Ono to s tím jeho důchodem možná nebude tak horké. Když se slovutný filmový tvůrce David Lynch (Mulholland Drive, Zběsilost v srdci) v roce 2017 vracel ke kultovnímu Městečku Twin Peaks, nechal se… (více)

Zemřel skladatel Angelo Badalamenti

Zemřel skladatel Angelo Badalamenti

13.12.2022

Svět filmové hudby přišel o jeden ze svých významných hlasů, ve věku pětaosmdesáti let totiž v neděli v New Jersey zemřel americký hudební skladatel Angelo Badalamenti. Informaci o úmrtí zveřejnili… (více)

Zemřel herec David Warner

Zemřel herec David Warner

25.07.2022

Nekorunovaný král filmových „záporáků“ a britský džentlmen s neuvěřitelně plodnou kariérou, která čítá na dvě sta třicet filmových a televizních rolí - těmito slovy by se dal představit David Warner,… (více)

Spielberg obsadil Davida Lynche

Spielberg obsadil Davida Lynche

05.02.2022

Režisér Steven Spielberg (Ready Player One, West Side Story, Čelisti) už je pilně v procesu příprav svého dalšího filmu. Ten ponese název The Fabelmans a měl by do velké míry být režisérovou… (více)

Reklama

Reklama