Reklama

Reklama

Městečko Twin Peaks

(seriál)
  • USA Twin Peaks (více)
Trailer
Drama / Mysteriózní
USA, (1990–2017), 42 h 53 min (Minutáž: 46–94 min)

Hrají:

Kyle MacLachlan, Michael Horse, Mädchen Amick, Dana Ashbrook, Richard Beymer, Sherilyn Fenn, Harry Goaz, Michael Ontkean, Lara Flynn Boyle, Warren Frost (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(48)

Obsahy(1)

Ve Twin Peaks je nalezena brutálně zavražděná Laura Palmer. Zvláštní agent FBI Dale Cooper (Kyle MacLachlan) spolu se šerifem Harrym S. Trumanem (Michael Ontkean) brzy zjistí, že v tomhle napohled spořádaném maloměstě není nic takové, jak se zdá. (Magic Box)

Videa (6)

Trailer

Recenze (723)

Djkoma 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Chvíli trvalo než jsem dostal tento klenot do svých rukou a již jsem ho nepustil. Během 2-4 dnů jsem shlédl nejen celou první, druhou sérii, ale také závěrečný (spíše rekapitulační) film Fire walk with me. Twin Peaks trpí několika chybičkami, který kazí dokonalý celkový dojem. Hlavní linie o smrti Laury Palmerové je vyřešena uprostřed druhé série a navazuje na ni linie o minulosti speciálního agenta Coopera. Tato druhá linie je kvalitní, avšak není dostatečně dovyprávěná, kvůli nucenému ukončení seriálu po druhé sezóně. Je to velká škoda, protože závěrečné 2 díly jsou neskutečně a zadní vrátka (spíše velká vrata) do třetí sezóny jsou otevřena velmi zajímavě. Seriál má mnoho působivých okamžiků, při kterých vás začne mrazit v zádech a mezi hlavní okamžiky patří všechny sny, vidiny a "nečekané okamžiky". Všechny postavy ze začátku působí velmi zajímavě, ale postupem času dostávají některé větší a větší prostor (postava Garglanda Briggse) a jiné zase odcházejí do pozadí (Lee, Bobby a hlavně James). Na jednu stranu je to dobře, ale na druhou je škoda, představit divákovi tolik postav a hrát si s nimi tak dlouho, až se přestanou hodit a prostě na ně "zapomenout". Obrovský trumf celého seriálu je postava speciálního agenta Dalea Coopera, v které je Kyle MacLachlan naprosto božský, úchvatný a okouzlující. Lehkost této postavy, její pohledy, mimika a naprostá nadvláda těla nad myslí, jsou nezaměnitelné a pro fanoušky seriálu navždy milované znaky Dalea Coopera. Škoda velké nevyrovnanosti v obsahu a kvalitě dílů, kterým se nevyvaruje prakticky žádný seriál, ale Twin peaks jich má zbytečně mnoho. Úžasná hudba, která působí tak pozitivně i přes všechno co se děje na plátně je poslední kapka do číše s asi nejlepším mystickým seriálem v historii televize, který však není rozhodně dokonalý a neosloví všechny natolik jak budou očekávat. ()

WillBlake 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Teď, když je natočena nová série, jsem mohl po letech konečně zhlédnout poslední díly, které jsem si původně „šetřil“ a průběžně si je chtěl dávkovat po zbytek svého života. Počítal jsem totiž, že s posledním dílem se dostaví nejen absolutno (ať už to znamená cokoliv), ale zároveň nepříjemný pocit beznaděje a prázdnoty, jíž nezaplní žádný jiný seriál. Ano, poslední díl je nejlepší věc na světě. EDIT po třetí sérii: Návrat ukázal, čím vším může návrat být, přičemž elegantně umocnil dávnou minulost, aby ji následně zanechal v bezčasí a diváka tak uvrhl do zoufalého transu. Oproti starým dílům Twin Peaks je The Return samozřejmě dost „jinde“, ale když se přestaneme koupat v sentimentu a snít o mýdlové opeře, pravděpodobně nám dojde, že původní série solidně rozválcoval. A možná až ve chvíli, kdy se začnete pídit po různých teoriích, naplno si uvědomíte, kolik filozofie a zároveň temnoty třetí série ukrývá, co se asi stalo Audrey a jak bezútěšný je Cooperův osud. Lauřin závěrečný výkřik ve mně pak bude rezonovat dalších pětadvacet let. ()

Reklama

Silas 

všechny recenze uživatele

1. série: Skvělý nájezd už přes pilot, který zároveň děsí i dojímá. Lynchova režie je jistá a jeho části (první díly) patří mezi nejpovedenější. V tomto seriálu si oproti své klasické tvorbě mnohem více vypomáhá geniální hudbou "Bad Angel", kterou dotváří onu typickou atmosféru. Osudy všech postav jsou rozehrány výborně, každou charakterizuje určitá situace a o nějaké plochosti nemůže padnout ani slovo. Není krásnějšího pohledu než na šťastnou tvář Kylea MacLachlana nad borůvkovým koláčem či 5x ohřátou překapávanou kávou. Jeho postava, částečně parodující FBI příslušníky, patří mezi prvky, jež vaši vnímavost udržují stále v pozoru. I jeho charakter patří k onomu typicky lynchovskému černému humoru, kterého jde zde naládováno skutečně mnoho... Možná vinou nevyrovnanosti scénáře jsou 4. a 5. díl slabší, ve kterých se toho moc neodehraje. Poslední část, režírovaná spoluscénáristou Markem Frostem, zas zvyšuje celkový dojem z první série, a tak díky ní (a lásce k Davidovi) musím trochu nadhodnotit... Ale věřte: "In the town of Twin Peaks, no one is innocent." 2. série: Požitek z jízdy s vrcholem v posledním dílu. Průběžná škobrtnutí se dají šmahem odpustit... ()

Rimsy 

všechny recenze uživatele

Bezpochyby nejlepší hraný seriál všech dob (záměrná definice kvůli vyhnutí se srovnávání se Simpsonovými, což by mohlo dopadnout všelijak:)). Kyle MacLachlan i všichni další odvádějí naprosto dechberoucí práci. Atmosféra tak hustá, že by se dala krájet... Zamrzí tak jen zásah televize ABC do děje. Když museli tvůrci proti své vůli odhalit Lauřina vraha, ještě mi to ani nevadlo, protože následující leitmotiv poskytl hodně prostoru k ještě většímu zaměření na postavy. Konec seriálu po druhé sérii, druhý to zásah produkce, byl už bolestivější a konec je tak opravdu velmi otevřený skoro ve všech liniích. A v té hlavní... raději nemluvit, ať nezkazím nikomu překvapení, ze kterého jsem v šoku ještě teď, 4 dny po dokončení:). Přesto musím uznat, že Lynch a Frost z mála vytěžili maximum. A všechny ty drobnůstky kolem, Douglasovy jedle, koláče, Log Lady, postavy Hanka Wordena, Carela Struyckena a M: J. Andersona, černá káva, sovy... tak by šlo pokračovat donekonečna. Scénář, režie, hudba, střih, kamera... vše bezchybné. K čemu to ale psát, kdo má zájem vstoupit do nejúchvatnějšího městečka na světě a je alespoň trochu blázen, nemůže si tohle nechat ujít. 100%. Ne, blbost. 140%!!! ()

TheMaker 

všechny recenze uživatele

:::::::::::::::: Je to skvělý, ale neutáhnu všechny díly. Viděl jsem jich pár a to mi stačilo, na mě je to moc dlouhý .... Při představě, že bych měl vidět všechny, mě bolí hlava. Seriál stojí hlavně na výborném a charismatickým Kylem MacLachlanem, bez něho by to bylo o ničem. ::::::::::::::::: ()

Galerie (1 330)

Zajímavosti (98)

  • Zvláštní zvukový efekt během scén v Black Lodge byl docílen tím, že herci namluvili své repliky pozpátku a ty se pak pouštěly znovu pozpátku. Takže věty nakonec dávaly smysl, ale měly nezvyklou intonaci a zvuk. (don corleone)
  • Pilotní epizoda má alternativní závěr. V době výroby pilotu David Lynch a Mark Frost nevěděli s jistotou, zda ABC zakoupí práva na celou řadu a chtěli, aby pilot měl pro tento případ zakončení. Proto po domluvě se samotnou ABC natočili navíc přibližně dvacetiminutovou stopáž, která ve spojení s pilotem funguje jako samostatný film a odhaluje, kdo zavraždil Lauru Palmer (Sheryl Lee). Takto upravená verze byla pak uvedena ve vybraných kinech v Evropě a nikdy nešla do oficiální distribuce v USA. Některé ze záběrů z tohoto alternativního konce Lynch následně využil v pozdějších epizodách seriálu. (Shakaar)

Související novinky

David Lynch chce natočit animák

David Lynch chce natočit animák

09.04.2024

Ono to s tím jeho důchodem možná nebude tak horké. Když se slovutný filmový tvůrce David Lynch (Mulholland Drive, Zběsilost v srdci) v roce 2017 vracel ke kultovnímu Městečku Twin Peaks, nechal se… (více)

Zemřel skladatel Angelo Badalamenti

Zemřel skladatel Angelo Badalamenti

13.12.2022

Svět filmové hudby přišel o jeden ze svých významných hlasů, ve věku pětaosmdesáti let totiž v neděli v New Jersey zemřel americký hudební skladatel Angelo Badalamenti. Informaci o úmrtí zveřejnili… (více)

Zemřel herec David Warner

Zemřel herec David Warner

25.07.2022

Nekorunovaný král filmových „záporáků“ a britský džentlmen s neuvěřitelně plodnou kariérou, která čítá na dvě sta třicet filmových a televizních rolí - těmito slovy by se dal představit David Warner,… (více)

Spielberg obsadil Davida Lynche

Spielberg obsadil Davida Lynche

05.02.2022

Režisér Steven Spielberg (Ready Player One, West Side Story, Čelisti) už je pilně v procesu příprav svého dalšího filmu. Ten ponese název The Fabelmans a měl by do velké míry být režisérovou… (více)

Reklama

Reklama