Reklama

Reklama

Řím

(seriál)
Trailer 2
Velká Británie / USA, (2005–2007), 19 h 45 min (Minutáž: 44–65 min)

Hudba:

Jeff Beal

Hrají:

Kevin McKidd, Ray Stevenson, Polly Walker, Kerry Condon, James Purefoy, Ian McNeice, Coral Amiga, Lindsay Duncan, Lidia Biondi, Tobias Menzies (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(2) / Epizody(22)

Obsahy(1)

HBO s hrdostí uvádí 22 epizod seriálu Řím. Epické drama z dob Julia Caesara, jeho nemilosrdného stoupence Marca Antonia, mazaného dědice Oktaviána, nerozhodného přítele Bruta, bezohledné neteře Atiy a kruté milenky Servilie. Příběh jednoho věku, viděný očima vojáků Lucia Vorena a Tita Pulla, dvou přátel, jejichž osudy jsou neoddělitelně spjaty s osudem samotného Říma. Láska, chtíč, věrnost a zrada zahalují nechvalně proslulé Římany jako závoj v jejich krutém boji o moc a zákon, pomstu i spásu. Staňte se svědky konce republiky a zrození impéria. (Magic Box)

(více)

Recenze (426)

EasternJoe 

všechny recenze uživatele

Odvažuji si tvrdit, že jeden z historicky nejvěrnějších seriálů. Jsou zde i nehistorické chyby, nezřídka děděné z jiných děl (Tři za všechny. Úloha Servílie, situace po vraždě Caesara, kdy Caesarovi vrazi prchali před rozlíceným davem, a rozhodně to pro ně nevypadalo dobře, nebo kruhová místnost senátu). Možná bych snesl větší angažovanost Cassia, či hlubší pohled na fungování římské republiky (i když to by bylo asi na úkor sledovanosti), ale výborně je vyobrazen Lepidus. Či spíše není vyobrazen. Přesně takový, jaký historicky byl - do trojce, jen, aby to byl triumvirát, a pak se tiše stáhnul. Ciarán Hinds jako Caesar, navzdory svým vlasům, je naprosto perfektní! Člověk netuší, zda mu jde o upřímné dobro Říma a jeho lidu, či o pouhé uchvácení moci (byť to se nevylučuje). Stejně tak pro podobná díla netypicky zaplivané a špinavé ulice Říma jsou příjemná změna. Troufnu si říci, že pro milovníky historie, i upřímné zájemce, byť třeba laiky, je Řím relativně vhodným zážitkem. Pro laiky aspoň nejzákladnějším vhledem do fungování a společnosti Říma. Pro pacienty po lobotomii a sadomasochisty doporučím Gladiátora, nebo ještě hůř, Císař Augustus (Empire). Slyšel jsem, že natáčení Hry o trůny zabilo pokračování téhle série. Miluji Hru o trůny, ale téhle série je taky dost škoda. ()

enoemis13 

všechny recenze uživatele

Hodnotené po 2.sériach: Skvelí výber hercov, pekný náčrt histórie, absencia nejakých veľkých bitiek mi nevadila, asi by to len zbytočne veľa stálo, tie náznaky asi ako bitky prebiehali tam sú, škoda že tam nedali viac priestoru na rozoberanie vojenskej stratégie pred a po, čo by som uvítal ... 2. séria už trochu slabšia ... 90% ()

johankazarku 

všechny recenze uživatele

Seriál o budovaní Ríma a boj o jeho ovládnutie všetkými možnými spôsobmi. Dve série avšak niektoré časti miestami zostrihané a celkovo pôsobili ako neukončené. Druhá séria svižnejšia a napínavejšia. ()

lord_zail 

všechny recenze uživatele

Nejlepší seriál co kdy byl. Realistické pojetí Říma coby města i života v něm. K tomu jako bonus zápletka okolo Caesara a geniální seriál je na světě... ()

LacoKaralk 

všechny recenze uživatele

serialy z dielne HBO su spickou... opat potvrdene coho sa dotknu ludia z HBO to sa nielenze premeni na zlato ale pomalicky sa to dostava este vyssie ()

qnnaire 

všechny recenze uživatele

Špina, krv, nešťastie, vojny, vulgarita, sexuálne a iné úchylky, drsné prostredie. A hlavne realistické vykreslenie doby. To všetko ponúka Rome. Seriál, ktorý nič neprikrášľuje, efekty a techniku využíva na to, aby dokreslil to, čo dnes už neexistuje, aby nám mohol ponúknuť dôveryhodnejší obraz slávnej časti dejín starovekého Ríma. Perfektné herecké výkony snáď každej jednej postavy. Najlepší je James Purefoy, ktorý Marka Anthonyho zahral úžasne a s chuťou. Takto sa "píše" história :) ()

KcarlosK 

všechny recenze uživatele

"Třináctá !" Velice kvalitní zpracování starého Říma a tehdejší doby. I přes ukecanost a skoro žádnou akci je to zábava. Věčné intriky, úplatky, vraždy, smilstvo. Skoro jako dnes, nemyslíte ? Hvězda navíc za neuvěřitelně šukedelickou Polly Walker. ()

Crucifere 

všechny recenze uživatele

Po shlédnutí Rome, jsem si říkal, že něco není dobře. Už vím co. Přijde mi to hrozně krátké. I když je děj rozvlečen do 22 částí, tak jde tak rychle kupředu, že ani nestihnete strávit jeden díl a v druhém je čas už mnohem dál. Jasně, je to výtka spíše kosmetická, neboli rozpočtová, ale klidně bych uvítal děj rozdělený do více sérií, nebo delší díly. Važně se mi to zdálo unáhlené a na konec jsem měl pocit, že to byl klasický 90 minutový film. Je to i tím, že bitevní scény jsou hrozně zjednodušené, nebo chybí úplně a proto se stane, že se schyluje k bitce a po několika sekundách je čas o rok popředu a je vše jinak...To mě dost mrzí, protože vnitřek Říma, vztahy mezi lidmi, mezi jednotlivými spoločenskými vrstvami, jsou dokonale rozebrány, co se nedá říct o vnější politice a hlavně o zmínených externích výbojích. ()

ala777 

všechny recenze uživatele

V případě amerického počinu z historie, který si nevymýšlí svojí vlastní, alternativní, pro americké publikum přizpůsobenou historii, je 5 hvězd holá nutnost, i kdyby seriál režíroval Ed Wood a v hlavní roli excelovala Paris Hilton. Pro čtenáře Collen McCullough prima TV dárek. ()

cachanell 

všechny recenze uživatele

Po shlédnutí všech dílů jsem byla velmi, velmi spokojená. Váhala jsem mezi pěti a čtyřmi hvězdičkami. Ale dávám pět, protože pokud bych měla možnost, opět bych se na seriál podívala, a to už je u seriálu co říci. Skvěle zpracování, výborná dějová linie a Kevin McKidd zde je skvělý... ()

Nefarie 

všechny recenze uživatele

Ach jaj ten Rim :). Pre mna serial, co patri do mojej top 5 bez debaty.Priblizuje mesto ako take v dobe svojho najvacsieho rozkvetu za Augusta a za jeho predchodcu Julia Caesara, aj s mnozstvom vedlajsich postav. Ano, je tam vela sexu a vela nasila, ale podla mna sa tvorcovia dost priblizili obrazu Rima antickeho, no a ta talianska natura...... ze su vasnivi nam potvrdzuju aj samotne dejiny od Juliovcov, cez Mediciovcov, Borgiovcov a myslim ze nieco by k tomu vedel povedat aj Berlusconi :-) . Mne osobne to az tak nevadilo. Dejovo velmi dobre, kulisy a kostymy uzasne prepracovane, dialogy zaujimave, a klaniam sa castingu. Hinds je vyborny Cezar, o dvojici McKidd/Stevenson ani nehovorim a tie zeny. Polly Walker ako famozna intrigujuca Atia ( alebo inak mamca znama ako M.I.L.F ..vsakze pani :) a mne osobne sa velmi pacil Octavian,ako dieta aj ako dospely. Prva seria vyborna, druha tiez ..no az na par detailov,ale chyby sa najdu vzdy. Vrelo odporucam kazdemu, kto ma rad historiu a Rim prenho nie je iba slovom a miestom na mape. ()

Vindemiatrix 

všechny recenze uživatele

I když seriál vzásadě respektuje historická fakta, obraz Říma, který předkládá, působí velmi současně. Korupce, pletichy, touha po moci, dezinformační kampaně, drogy, prostituce, násilí - s tím vším se Řím nejspíše potýkal, ale seriál tyto jevy s jemným cynismem zdůrazňuje, nadsazuje a uchopuje s moderní narativní dynamikou, do níž přimýchává řadu anachronismů (např. graffiti nápisy, moderní výrazy typu "bodyguard", kriminální podsvětí ztvárněné po vzoru soudobých mafiánských stereotypů ap.). Výsledkem naštěstí není samoúčelný mišmaš, nýbrž kvalitní seriál soudobého střihu: s rychlým spádem a řadou výrazných, dobře psychologicky prokreslených postav, jejichž interakce hýbou dějinami i sympatiemi či antipatiemi diváka. Druhá série je bohužel o něco slabší a zvláště v posledních dílech scénaristům dochází dech. ()

hitokiri 

všechny recenze uživatele

Nemůžu hodnotit jinak, než pěti hvězdičkami. První série byla silnější, není se ale čemu divit, postava Ceasar je totiž perfektní. Herci byli vybrání taky dobře, dokonce jsem fandil Antoniovi, byl pro mě větší sympaták. Mohu si dovolit říct, že ještě nikdy (a myslím, že ani nebude) natočena tak kvalitní věc, která mapuje přechod republiky do císařství - nejzajímavějšího času římské historie. ()

lukaskon1 

všechny recenze uživatele

Skvělé, prostě skvělé zobrazení starověkého Říma, tak jak má být. Bez nějaké pozlátky a honosnosti a tak jak mohl skutečně vypadat. Špína, krev, děvky, intriky, zrada, a mnoho dalšího. Nejen, že se sledují politické dějiny ale seriál zachází také do běžného života Římanů. Postavy rozhodně nejsou černobílé, jsou vidět jejich cíle i motivy a i když si některé zamilujete a jiné budete nenávidět určitě mezi tím nebude nějaká propastná hranice. Výprava je rovněž skvělá. Je vidět, že tvůrci nešetřili a výsledný pocit z Říma a života v něm je neskutečně věrohodný. Děj se odehrává v rozmezí několika desetiletí a rozhodně nebude nouze o slavné historické osobnosti. Na scéně bude César, Pompeius, Marcus Antonius, Octavianus, Brutus, Lepidus, Kleopatra a další a další. Stejného prostoru se ovšem dostane i dalším důležitým postavám v čele s hlavní dvojicí legionářů Pullem a Vorenem. Ani oni však nejsou bez chyby, ostatně jak jsem už naznačil výše, skuteční bezchybní klaďasové tu neexistují a to je moc dobře. Jen je škoda, že tvůrci v mnoha věcech ustupují od historické reálnosti a hodně věcí ženou vyloženě na efekt. Seriál jde v podstatě "na rovinu", tím chci říci, že věci, které jsou pro většinu snímků tabu zde jsou bez ostychu ukazovány. A proč by taky ne? Vždyť to k tamnímu životu prostě patřilo. ()

JoséB. 

všechny recenze uživatele

Pet* a k tomu jeste tak tri...!!Tohle je pro me naprosto nejlepsi serial!Vyprava,pribeh,postavy-dokonaly.A nade vsim cni Titus Pullo.A jeho zaverecna hlaska cely serie:..."Vis,chlapce,pokud jde o tveho otce...."Cha!Dokonaly!! A taky me dost bere Atia z rodu Juniu.Obzvlast na konci,kdyz si namaze Livii...Jo,nejpovedenejsi serie HBO. A nezapomenout,prosim,na cesky dabing!Skvely,SKVELY,Boris Rosner,vynikajici Zlata Adamovska,Dvorak,Michal Dlouhy.... ()

AdamRaphael 

všechny recenze uživatele

Řím a Caesar ... v hlavách většiny z nás velkolepá, bezchybná velmoc a dokonalý vojevůdce se spoustou skvělých citátů. Pravdou je, že politika byla, je a bude vždy stejná, jako je teď a sebelepší město bude mít chudinské a špinavé čtvrtě, ale o tom psát nechci. Chci psát o skvělém seriálu, který nám podává reálnější obraz tehdejší společnosti. Toto období je obecně bohaté na témata pro dobré filmy, seriály i knížky. Děj postavený na pevných základech skutečnosti vás brzy vtáhne a pomyslné cihle tvořené domyšlenými postavami a činy vám sem tam připraví nějaké to překvapení a napětí. Možná je trochu nevýhodou vědět, jak dopadne nadcházející bitva nebo že Caesar nakonec přeci jen řekne větu "Et tu, Brutus?", ale cesta plná pravdivých i domyšlených intrik je pro dějepisného amatéra nepředvídatelná a zábavná. Natáčení seriálu bylo neuvěřitelně drahé, což se odráží na perfektní dobové výbavě. I když jsem si párkrát všiml pití z plastových pohárů a několika historických kiksů, počínaje talíři a lahvemi přes oblečení civilistů až po výzbroj samotných vojáků, vše je realistické a důvěryhodné. Pozadu nezůstalo ani obsazení a skvělé výkony samotných herců. ()

babrle 

všechny recenze uživatele

Řím je sice kontroverzní v tom, s jakou odvahou jeho tvůrci prezentují zhýralost římské republiky, ale žádná z oněch "kontroverzních" scén není vyloženě samoúčelná.Celkově velice dobře vystihuje dobu. ()

bratr_jezek 

všechny recenze uživatele

S nadšením budete sledovat historické události, o kterých jste se učili v dějepise z pohledu člověka, který "byl u toho." Díky charismatickým hlavním postavám a dobře fungujícímu koktejlu z intrik, krve a sexu budete mít podivný pocit, že to takto opravdu kdysi mohlo být, jen vám to učitelka dějepis radši zatajila! ()

Související novinky

Zemřel herec Ray Stevenson

Zemřel herec Ray Stevenson

22.05.2023

Velice smutná zpráva zasáhla v pondělí filmový svět. Milovaný a uznávaný herec Ray Stevenson zemřel ve věku 58 let. Zprávu potvrdil server Deadline s tím, že Stevenson údajně zemřel v Itálii, kde… (více)

Druhý ročník Comic-Conu Prague se blíží!

Druhý ročník Comic-Conu Prague se blíží!

18.09.2021

Druhý ročník festivalu Comic-Con Prague proběhne v termínu 15. – 17. října 2021 v pražském O₂ universu. Comic-Con Prague 2021 nabídne fanouškům sci-fi, fantasy a hororu velmi pestrý a bohatý program… (více)

HBO dělá na dalších spin-offech Hry o trůny

HBO dělá na dalších spin-offech Hry o trůny

20.03.2021

Kabelová stanice HBO si zřejmě řekla, že příběhů ze světa Hry o trůny nemůžou mít diváci nikdy dost, a tak se kromě již rozpracovaných prequelů a spin-offů rozhodla rozpracovat ještě tři další nápady… (více)

Zemřel režisér Michael Apted

Zemřel režisér Michael Apted

09.01.2021

Ve věku 79 let zemřel britský režisér a producent Michael Apted. Rodák z hrabství Buckinghamshire započal svou kariéru v televizi, brzy se však proslavil sérií časosběrných dokumentárních filmů „Up“… (více)

Reklama

Reklama