Reklama

Reklama

Řím

(seriál)
Trailer 2
Velká Británie / USA, (2005–2007), 19 h 45 min (Minutáž: 44–65 min)

Hudba:

Jeff Beal

Hrají:

Kevin McKidd, Ray Stevenson, Polly Walker, Kerry Condon, James Purefoy, Ian McNeice, Coral Amiga, Lindsay Duncan, Lidia Biondi, Tobias Menzies (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(2) / Epizody(22)

Obsahy(1)

HBO s hrdostí uvádí 22 epizod seriálu Řím. Epické drama z dob Julia Caesara, jeho nemilosrdného stoupence Marca Antonia, mazaného dědice Oktaviána, nerozhodného přítele Bruta, bezohledné neteře Atiy a kruté milenky Servilie. Příběh jednoho věku, viděný očima vojáků Lucia Vorena a Tita Pulla, dvou přátel, jejichž osudy jsou neoddělitelně spjaty s osudem samotného Říma. Láska, chtíč, věrnost a zrada zahalují nechvalně proslulé Římany jako závoj v jejich krutém boji o moc a zákon, pomstu i spásu. Staňte se svědky konce republiky a zrození impéria. (Magic Box)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (426)

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Neuveriteľné žrádlo. V dobe žuvačkových naťahovačiek typu Lost a Prison Break niekto ešte dokáže nakrútiť seriál, v ktorom dej cvála šialeným tempom, v priebehu 12 dielov preletíme obdobie niekoľkých rokov, a pritom to nestráca prepracovanosť a psychologickú drobnokresbu. Z dobových detailov (krvavé rituály atď.), otvoreného zobrazenia sexu a násilia (bitka v aréne v predposlednej časti ruluje) a hereckých výkonov (bez výnimky) som chrochtal blahom. Gladiátor je oproti tomuto limonáda pre mladé mamičky, ktoré túžia, aby sa im namiesto starého z roboty vrátil Russell Crowe. ******* 2. séria je o kúsoček slabšia ako prvá, nájdu sa dokonca aj dejové línie, ktoré končia v slepej uličke (židovská rodina a pokus o atentát na kráľa Heroda), ale v porovnaní s ostatnou súčasnou seriálovou produkciou, ba aj s hollywoodskymi "historickými" veľkofilmami je to stále božské. Dokonca sa konečne vyskytne aj jedna skutočne veľkolepá bitka s počítačom rozmnoženými vojskami. Tlieskam. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Kdybych hodnotil jen první řadu, asi bych sáhnul po nejvyšším hodnocení. Zdobí jí tah na bránu a každá scéna působí dojmem, že v seriálu má svůj smysl a děj někam posunuje. Bohužel druhá série trpí nešvarem většiny seriálů a to zbytečnou dějovou vatou v prostředku série. Když se jedná o politické intriky vše funguje, ale u některých podružných dějových linií jsem se nemohl zbavit dojmu, že se jedná o zoufalé nahánění stopáže. Druhá série, tak klidně mohla být poloviční. Jinak koncept seriálu je velmi dobrý. Dává nahlédnout jak do života té nejvyšší třídy, tak mezi obyčejné občany a otroky. Fantastický je casting, samí téměř neznámí, avšak kvalitní herci. Zejména ústřední dvojice jednoduchých legionářů se povedla. Jinak je to klasická produkce HBO sázející na to, že nejlepší reklama je šokování. Tedy sex, násilí a vulgarita. Je na každém, jak se s tím srovná. Připouštím, že je to trošku laciné, nicméně v kulisách Říma ne až tak nepatřičně. Škoda, že seriál skončil, protože i dál by bylo co vyprávět. ()

Reklama

Matty 

všechny recenze uživatele

Tomuto seriálu předcházel obrovský reklamní hype (kdo viděl římské centuriony pochodující Prahou, ví, o čem mluvím), není divu, potřeboval jej. Hodně se v něm mluví, rozhodně více, než by člověk čekal od díla zasazeného do starověkého Říma. Ale to už jsem skutečně tak zblblí všemi těmi Gladiátory a Trójami a Ben Hury, že od historického filmu/seriálu očekáváme v prvé řadě zábavu a až poté poučení? Anebo je to zcela přirozené, ctít zásadu „zábava na prvním místě“? Pokud se Řím z řady filmů o daném období něčím vymyká (ponechme teď stranou, že je to seriál), pak snahou o maximální věrohodnost. Není přitom nudným dokumentem, ač k němu má blízko, nýbrž stále relativně zábavným počinem. Úmyslně píši „relativně“, protože pořádné drama seriálu jako celku znatelně schází. Chtělo by to více „zlidštit“ jednotlivé postavy a více se soustředit na malá lidská dramata, jakkoli by se podobný krok příčil tvůrčímu záměru. Řím by se tím sice oddálil dokumentu, ale zároveň přiblížil klasickému dramatickému seriálu. Jenže možná opravdu nemá být dalším obyčejným seriálem od „my ne televize, my HBO“. Možná má být určitou formou zábavného dějepisu, aneb co vám ve škole neřeknou. Vzhledem k explicitnosti spousty scén (velice chvalitebné) potěší předně odrostlejší diváky (tedy, ne že by nepotěšil také malé sadisty, ale ti by zrovna tohle vidět nemuseli, na edukační charakter nehledě). Oceňuji, že někdo měl odvahu se do podobného projektu pustit, Řím rozhodně nemá typické dispozice „masového“ produktu, poslouží spíše skutečným nadšencům s vřelejším vztahem k historii, jež již nebaví si o zvrhlé povaze starých Římanů pouze číst. 70% P.S.: úvodní titulky nemají chybu a dokonale vystihují povahu seriálu, který se rovněž snaží postihnout všechny aspekty oné doby Zajímavé komentáře: Faye, mm, Arccos ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: Bruno Heller | Hudba: Jeff Beal | Produkcia: Bruno Heller, John Milius, William J. MacDonald, Frank Doelger, Anne Thomopoulos, John Melfi | Distribúcia: HBO, BBC | Štúdio: RAI, Cinecittà Studios | Rozpočet: 110 miliónov $ || Výnimočný seriál, ktorý jednoznačne vedie na poli historických tematík. Dejová linka je strhujúca a výprava nemá obdoby. Je to samozrejme zapríčinené aj monstróznym rozpočtom, ktorý bol do doby výroby absolútnym vrcholom v histórií televíznej tvorby. Herci sú magický, a ich charakterové prehĺbnenie je precízne a silné. Ako pre fanúšika všetkého, čo s Rímskou ríšou súvisí, absolútny klenot a slasť. 100% | DVD, PortaPro, EN DTS | ()

giblma 

všechny recenze uživatele

Přestože nejsem v historii vzdělaná zdaleka tak, jak bych chtěla, něco mi říká, že přesně tak nějak Řím vypadal. Smrad, bordel, krev, chlast, souložení, intriky. Navíc historické zasazení kolem triumvirátu a jim následujícího století je z celých sáhodlouhých dějin Říma asi divácky nejvděčnější a nejatraktivnější. ()

Galerie (158)

Zajímavosti (27)

  • Komparzisté představující římské vojáky museli strávit dva týdny ve speciálním táboře, kde podstoupili vojenský výcvik odpovídající skutečnému římskému výcviku. (Reiniš)
  • Už v roce 1989 se zrodil návrh na projekt Rome. Natáčení začalo v březnu 2004 a o rok později v květnu skončilo. (Reiniš)
  • Bylo použito 4 000 částí garderoby, látky jsou dobově autentické a pocházejí z italského Prata, Indie, Tuniska a Maroka. Kožené předměty pro herce pocházejí z dílny bratrů Grassiových, jejichž otec výraběl zbroj pro legendární film Kleopatra a další snímky natočené ve studiích Cinecittá. (Reiniš)

Související novinky

Zemřel herec Ray Stevenson

Zemřel herec Ray Stevenson

22.05.2023

Velice smutná zpráva zasáhla v pondělí filmový svět. Milovaný a uznávaný herec Ray Stevenson zemřel ve věku 58 let. Zprávu potvrdil server Deadline s tím, že Stevenson údajně zemřel v Itálii, kde… (více)

Druhý ročník Comic-Conu Prague se blíží!

Druhý ročník Comic-Conu Prague se blíží!

18.09.2021

Druhý ročník festivalu Comic-Con Prague proběhne v termínu 15. – 17. října 2021 v pražském O₂ universu. Comic-Con Prague 2021 nabídne fanouškům sci-fi, fantasy a hororu velmi pestrý a bohatý program… (více)

HBO dělá na dalších spin-offech Hry o trůny

HBO dělá na dalších spin-offech Hry o trůny

20.03.2021

Kabelová stanice HBO si zřejmě řekla, že příběhů ze světa Hry o trůny nemůžou mít diváci nikdy dost, a tak se kromě již rozpracovaných prequelů a spin-offů rozhodla rozpracovat ještě tři další nápady… (více)

Zemřel režisér Michael Apted

Zemřel režisér Michael Apted

09.01.2021

Ve věku 79 let zemřel britský režisér a producent Michael Apted. Rodák z hrabství Buckinghamshire započal svou kariéru v televizi, brzy se však proslavil sérií časosběrných dokumentárních filmů „Up“… (více)

Reklama

Reklama