Reklama

Reklama

Torchwood

(seriál)
TV spot 1
Velká Británie, (2006–2011), 35 h 2 min (Minutáž: 47–60 min)

Hrají:

John Barrowman, Eve Myles, Gareth David-Lloyd, Burn Gorman, Naoko Mori, Kai Owen, Tom Price, Olivia Hallinan, James Marsters, Mekhi Phifer, Alexa Havins (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(41)

Obsahy(1)

Torchwood. Mimo dohled vlády, více než policie. Vyhledává na Zemi mimozemský život, vyzbrojuje lidstvo pro budoucnost. Ve 21. století se vše změní... a na to se musíte připravit. Torchwood Institute je tajná organizace pod záštitou OSN. Založila jej královna Victorie již v roce 1879 a rozhodla se vytvořit úřad pro výzkum technologií, dokumentování a boj s nepřátelskými mimozemšťany. Děj seriálu se odehrává na základně Torchwood Three ve městě Cadriff ve Velké Británii a jedině zde ze všech čtyř základen Torchwood se monitoruje tzv. "díra v čase a prostoru". Třetí Torchwood vede pět lidí, jejichž vedoucím skupiny je kapitán Jack Harkness, o kterém se dozvídáme velice málo informací. Zůstává tedy zdrojem tajemství, na které se pomalu snaží přijít nová členka skupiny, bývalá policistka Gwen Cooperová. (A.L.E.S.)

(více)

Videa (3)

TV spot 1

Recenze (158)

Milano33 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Torchwood je spin-offom k seriálu Doctor Who, ktorý však má s nim naozaj pramálo spoločného, funguje úplne separátne, asi jediné, čo si od DW prepožičal, bol svet a mytológia. Torchwood je dospelejší, vyzretejší, temnejší a depresívnejší. Postavy sú dosť šedé, chýbajú a robia zle, ale ľudské rozhodnutia, pri ktorých človek krúti očami. Trvá určitý čas než si k nim nájdete cestu, dokonca k niektorým sa vám to nakoniec ani nepodarí. Tón celého seriálu je značne pochmúrny a plný melancholických myšlienok, ktoré dokážu často v divákovi vyvolať depku. Málokedy jednotlivé príbehové archy končia happeningom, v tomto je Torchwood veľmi realistický a rázny, totižto sa nebojí riskovať. Tento seriál si neberie servítku pred ústa, je vyzývavý, explicitný, plný typického britského humoru a sarkazmu. John Barrowman a jeho Jack Harkness si skrátka zaslúžil svoj vlastný projekt. ()

jasiska 

všechny recenze uživatele

1. a 2. séria: 4 hviezdičky, 3. a 4. séria: 5 hviezdičiek (alebo milión :-) Roky už som namotaná na Doctora Who, čiže pozrenie si Torchwoodu bola len otázka času. Úvod je pomerne pomalý a ktovie, či by som sa vôbec dala do ďalších dielov nebyť už vopred obľúbeného kapitána Jacka. Ale už po pár dieloch sa u mňa začali prejavovať závažné príznaky seriálovej závislosti, ktoré vyvrcholili v 3. a 4 sérii mojim takmer sa neodlepením od obrazovky. Okrem mnou odjakživa zbožnňovaných sci-fi haluzí totiž Torchwood ponúka neskutočne realistický pohľad na povahu človeka a ľudstva ako celku. Na jednej strane seriál diváka nenechá so žiadnymi ilúziami až mu je ťažko pri srdci, na druhej strane však ponúka fascinujúce morálne dilemy, ktorých samotná existencia znamená, že to s nami možno až také strašné nebude. Okrem tejto myšlienkovej roviny mi nedá nevyzdvihnúť aj nervydrásajúce a intenzívne emócie, ktoré seriál neľútostne žmýka z diváka, či už sú to záchvaty smiechu alebo potoky sĺz, ďalej napínavú akciu, dobrodružstvá, prestrelky a naháňačky a úžasné postavy - aj ako sú napísané, aj ako sú stvárnené. Oproti Doctorovi Who je Torchwood jednoznačne seriál pre dospelých - sex (kudos on the gay stuff :-), násilie a celkovo temnejšie dejové zvraty - ale poznať v ňom ruku Russella T Daviesa a také to nehmatateľné čosi, čo vytvára úžasnú atmosféru whovianskeho universu. ()

Reklama

HAL 

všechny recenze uživatele

Skoro stejně zábavně gay jako asi všechno ostatní co kdy Russell T. Davies natočil, ale krom sexu a vtipů o něm se tady taky lidem dějí hodně nepěkné věci (hlavním postavám obzvlášť), mimozemšťani chtějí unášet a prznit děti po milionech, a Británie se mění na totalitu jejíž vláda v koncentračních táborech prohání komínem své vlastní obyvatelstvo. Celkově se z toho nakonec vyklubalo překvapivě velice schopné a odvážné sci-fi, které v evropských podmínkách nemá moc konkurenci. Akorát první řada je místy fakt hodně pitomá a skoro jsem se přes ni nedostal, Russel zjevně chvíli tápal v tom jak psát a točit seriál ala Men in Black pro dospělé publikum, a že mu během nich ještě pomáhal packal Chris Chibnall taky moc nepomohlo. Ovšem třetí a čtvrtá, tvořící kontinuální samostatné příběhy, jsou hodně fajnové. 8/10 ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Torchwood jsem si pustil abych zkrátil nekonečné čekání na dalšího Doctora Who po 7. sezóně. Šel jsem do toho, že spin-off nikdy asi nebude dobrý jako půvdoní seriál a ejhle ona to není pravda. Torchwood je především velice jiný. Je vážnější, depresivnější, je v něm více vztahů, brutality, sexu je ponuřejší a bezvýchodnější než doktor. Pravda, první sezóna má pár dílů, které jsou tak nějak průměrné, ale druhá sezóna už je velmi vyrovnaná, dramatická a našlápnutá. No a třetí sezónu, považuji za opus magnum Russela T. Davise. Tato šestidílná řada je pro mě ultimátní ve všech směrech dokonalý seriál. To jak Davis pracuje s gradací, s psychikou postav, s napětím, nebo s emocemi to snad nemá v seriálech obdoby, to je geniální. Ještě teď mi naskakuje husí kůže, když si vybavím některé momenty. Bravo. 4. série je ale velké zklamání. Je názorným příkladem toho jako točí seriály amíci. Zajímavý děj na 3 díly roztáhnou na 10, proloží to tunami nudné vaty. Navíc nové amersickí psotavy jsou děsně nesympatické, prostě slabota. Ale i tak, za skvostnou a mimořádnou 3. sérii nechávám plné hodnocení. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Torchwood jsem kdysi i nyní sledoval souběžně s Doktorem Who a opustil po 2. sériích. Nyní jsem se ale k seriálu vrátil a dokoukal ho. Torchwood je velice zvláštní seriál. Máme tu supertajnou jednotku, která v Cardiffu bojuje proti mimozemské hrozbě. A je všechno, jen ne co byste čekali od podobného námětu ze světa Doctor Who. První dvě série jsou epizodické, představí tým, kteří se chovají někdy šíleně amatérsky a je to banda magorů - o to lidštěji působí. Kapitána Jack Harkness je nesmrtelná postava z Doctora Who, naprosto jeden z nejlepších charakterů celého vesmíru a po desátém Doktorovi moje neoblíbenější postava. Totální bisexuální frajer, který nemá problém udělat gaye z normálního chlapa - a naprosto mu to věřím. Vedle něj je sympaticky obyčejná a chybující policistka Gwen Cooperová, uťápnutý úředník Ianto Jones, ještě uťápnutější a zamindrákovaná vědkyně Toshiko Sato a arogantní a uvnitř zlomený doktor Owen Harper. Davies dokazuje, že mu jde to, o čem si třeba Chibnall v novém Doktorovi může nechat jen zdát. Všechny vztahy, romance ať už hetero, bi nebo gay fungují na 100%, není to vynucené dobou, je to proto že to tam Davies chce a ví přesně jak, kolik a kde. První dvě série jsou jinak nevyrovnané. O velkoleposti (tehdejšího) Doktora si můžou nechat zdát, náměty jsou každý pes jiná ves a tak tu máme emoční ždímačky (Out of Time), čisté komedie (Something Borrowed), čisté horory (Countrycide), díly vztahové, psychologické, odlehčené, občas i tradiční sci-fi a najdou se i úlety do nadpřirozených pohádek (Small Worlds, From Out of the Rain). Nevyhneme se nečekným a bolestivým úmrtím i špatným koncům. 3. série je pětidílný masakr. Lidstvo navštíví mimozemšťani, kteří chtějí 10% lidských dětí, jinak vyhubí planetu virem. Doktor tu není aby to vyřešil, Torchwood bojuje marně a Davies ukazuje z lidstva to nejhorší. Zbabělé, zrádné, zkorumpované politiky a zoufalý boj lidí o své děti. Naprosto neskutečný nářez plný obětí a emocí. 4. série se pokouší o něco podobného. Na celé Zemi přestanou umírat lidé, Torchwood operuje víceméně z utajení a Davies zkoumá lékařské, vědecké, ekonomické i politické následky. A ukazuje čeho všeho jsou lidé schopní, zejména z táborů prostě mrazí. Je to napínavé, opět plné těžkých rozhodnutí a ztrá a díky spojení s USA plné zajímavých herců (Bill Pullman jako pedofil je neskutečný), leč na prostoru 10 dílů trošku moc roztahané a zbytečně natahované. Přesto si po dosledování říkám, jaká je škoda, že Davies nezůstal u Doktora, protože s Mofatem a poté s Chibnalem se jeho kreativita nedá srovnávat. ()

Galerie (339)

Zajímavosti (22)

  • V epizodě Coutrycide se nevyskytují žádné počítačem vytvořené speciální efekty. (PanCitron)
  • Kapitán Jack Harkness (John Barrowman) používa po většinu času jako zbraň Webley Mk. IV. (Missa08)
  • Scénář k této epizodě napsal britský herec Noel Clarke, známý hlavně díky roli Mickeyho Smithe v seriálu Doctor Who (od r. 2005). Seriál Torchwood je spin-offem právě tohoto seriálu. (MrMartinTm)

Související novinky

Doctor Who se objeví v novém seriálu

Doctor Who se objeví v novém seriálu

26.09.2016

Jak možná víte, Doctor Who cestuje časem už od 60. let. Televizní legenda se zatím dočkala dvanácti inkarnací a došlo i na několik spin-offů, zejména drsný Torchwood a rodinná Dobrodružství Sarah… (více)

Reklama

Reklama