Reklama

Reklama

Vládci bohů Odinovi trvalo dlouhou dobu, než ve své říši nastolil mír. Když probíhá korunovace jeho syna Thora, je přerušena vpádem ledových obrů, kteří se pokusí získat skříňku, s jejíž pomocí by mohli dobýt devět světů. To se jim nepodaří a za trest jsou pohřbeni zaživa. Thor prahne po odplatě a Odin krotí jeho zápal a útok odmítá. Horkokrevný nástupce trůnu neuposlechne otcův příkaz a nechá se vyprovokovat k trestné výpravě, jež znovu rozpoutá válku. Odin však nehodlá dál jeho zpupnost tolerovat. Odebere mu veškeré božské schopnosti a za trest ho svrhne mezi pozemšťany, kde má dojít nápravy. Zavržený Thor lidmi zpočátku opovrhuje, postupně se mu ale začnou dostávat pod kůži, zejména sličná vědkyně Jane Fosterová. Thorovi ale není dopřáno užívat si pozemského klidu. Nově nastalé situace se rozhodne využít jeho mladší bratr Loki, který začne připravovat zradu. Nikdy neměl lepší možnost ke zničení Thora než teď, a rozhodne se proto rozpoutat za pomoci svých věrných ničivou zkázu na Asgardu i na Zemi. (TV Nova)

(více)

Videa (9)

Trailer 1

Recenze (1 948)

tron 

všechny recenze uživatele

„Tvoji predkovia tomu hovorili kúzla. Ty tomu hovoríš veda. Pochádzam zo sveta, v ktorom je to niečo medzi tým.“ Branaghovho FRANKENSTEINA zbožňujem, ale i tak je prepracovaná robustná vízia, ktorú v THOROVI tento slávny a vo svete veľmi uznávaný divadelník a shakespearovec ponúka, prekvapivo vizionárska. Cítil som sa ako chlapec, ktorý bez dychu čučí na televízor a úplne zabudol nielen na školu, ale aj jedenie a pitie. Je to vtipné, milé, ale i dojímavé (priznávam, pár krát som mal slzy na krajíčku), vzrušujúco mytologické a vizuálne odvážne, až mierne inovujúce. Neviem, či ma viac bavili triky, akčné scény, dialógy, postavy, vzťahy, príbeh, zvraty alebo masívne prepojenie s pripravovanými THE AVENGERS (Nick Fury, agent Coulson, lukostrelec Hawkeye, obrovský priestor pre agentúru S.H.I.E.L.D.). Super, palec hore, príjemne strávený čas. Branagh to natrel. Viac v mojej recenzii na Recenzie.org. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Nebýt to částí MCU, tak bych to minula. Ani komiksová dobrodružství tohoto boha hromu nejsou můj šálek kávy, takže ani nejsem zklamaná. Jen se skoro divím, že i herecké trio Natalie Portman, Stellan Skarsgård a Kat Dennings bylo slabé. Kenneth Branagh býval také mnohem jednoznačnější sázkou na jistotu. Ale už to mám rozkoukané, takže pro jednou každý díl přežiju. ()

Reklama

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Jak to jen říct a neurazit? Branagha mám docela rád a Hopkinse, Skarsgarda a Portmanovou vlastně také. Nevím, nějak mi chyběla jakási hloubka a to na všechny způsoby, které vás právě napadly. Takový lehce netradičně odvyprávěný příběh, ale nic víc. Přihazuji obligátní "nemastné neslané". Ve skutečnosti to je ale nenapínavé, předvídatelné, zbytečně vyumělkované a místy i dokonce zarážející. Párkrát jsem se sice pobavil a pokochal nějakou tou vizuální stránkou věci, ale to je pořád dost málo na to, abych před tímto filmem padl do nějaké katarzní extáze a servilně běžel do knihovny shánět něco o pohanské mytologii a k tomu ještě cestou poslouchal Manowar, který slovo Thor, Asgard a Odin pregnantně integruje do každého svého textu. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Nejnovější americká sci-fi pohádka se zásluhou Branaghovy režie nepropadá do kýče hollywoodské akční mytologie přeplněné stereotypem prázdných scén a hluchých dialogů. Překryta jsou i slabší místa scénáře zejména v první části filmu. Velá témata, skutečná, ne hluchá láska, hluboký cit, ne abstraktní rozžvanění, zprvu mlhavé téma souboje blíže nepopsaného systému světů opírajícího se o starogermánskou (vikingskou) kosmogonii a mytologii těží z mimořádně kvalitních hereckých výkonů (Portmanová, Hopkins, další australský objev Hemsworth) a pochopitelně i trikových možností současného hraného filmu. Sympatický je i otevřený "nehappyandový" konec. THOR se sice nedotýká nebes dosažitelných vrcholů umění, ale i s vědomím právě popsaných hluchých míst si zachovává vysoký nadstandard žánru. V současné situaci světového hraného filmu - stále narůstající propasti mezi kasovně diváckou a festivalovou nonartificiální filmovou tvorbou - to není zase tak málo. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Ja som úplne unesený. Komiksovka dostala konečne iný rozmer. Napodiv vyšlo to, voči čomu boli mnohí skeptickí, keď sa štúdiá nebáli zaexperimentovať a zveriť takúto látku do rúk režisérovi, ktorý je v akčnom žánri úplný zelenáč. Branagh však dokázal svoju všestrannosť a naposledy niečo podobné ukázal Singer s X-Menmi. Presne toto je to, na čo sa oplatilo desať rokov čakať. Dvojka na seba určite nenechá dlho čakať, len sa obávam toho, že podobne ako Singer, aj Branagh bude chcieť svoje dielo nechať výnimočným a tržbami posadnuté štúdiá budú chcieť natočiť pokračovanie aj cez mŕtoly na úkor všetkého ostatného. Venujme sa teraz ale tomuto snímku. Prakticky vo všetkých aspektoch je film odlišný od bežného komiksového hraného filmu. Okrem nesmierne pulzujúcej akcie a skvelo zvládnutým efektom, vyblýskaných a dotiahnutých do posledného detailu, úžasnej kamery a strhujúcej hudby, dostal film tretí rozmer nielen do priestoru, ale aj do hĺbky a kvality scenára a charakterov postáv. Branagh zvolil prístup, ktorý je naozaj neobvyklý a ktorý je hlavne pri takomto type filmu ozajstnou raritou. Chce to odvahu žiadať o divadelné výstupy hercov v akčnom filme a zároveň presadiť takmer všetky prvky typickej tragédie do tak očakávaného letného blockbusteru. Branaghovi to ale vyšlo všetkými desiatimi. A ešte malý dodstok k hercom, Hemsworth a Hiddleston na pľaci bezkonkurenční. No a do akej miery sa film drží predlohy mi je momentálne ukradnuté, ale myslím, že tentokrát je asi lepšie ostať nezaujatý. Pretože vďaka tomu som si film naplno užil, a to aj bez 3D porcie, takže si dovolím tvrdiť, že v kine by to bolo na plných päť. 95%. ()

Galerie (179)

Zajímavosti (173)

  • Před natáčením bylo vyrobeno pět kladiv jen na to, aby si Chris Hemsworth (Thor) mohl vyzkoušet, které mu nejvíce sedí a na záběrech vypadá nejlépe. Jedno, jež bylo považováno za základní velikost, a další čtyři. Dvě byla o 5 % větší a další dvě o 5 % menší než to základní. Během natáčení se již používala jen jedna velikost o třech různých váhách. Nejlehčí (1 kilogram), které bylo pěnové, se používalo pro akční a bojové scény, kdy se s kladivem muselo zejména točit. Střední (3,5 kilogramu) se používalo v ostatních akčních scénách, kdy nehrozilo, že by někdo mohl být zraněn. Nejtěžší verze kladiva (35 kilogramů) byla vyrobena čistě z kovu a používala se ve statických scénách (zejména při dialozích) a scénách, kdy musely vyniknout detaily kladiva. (Kubaaa97)
  • Na začátku filmu si můžeme na notebooku Jane (Natalie Portman) všimnout, že sleduje Van Allenovy pásy, oblasti v okolí planet, ve kterých je zachycené korpuskulární záření. Jedná se o částice slunečního větru zachycené v magnetickém poli planety. (Kubaaa97)

Související novinky

Zemřel herec Ray Stevenson

Zemřel herec Ray Stevenson

22.05.2023

Velice smutná zpráva zasáhla v pondělí filmový svět. Milovaný a uznávaný herec Ray Stevenson zemřel ve věku 58 let. Zprávu potvrdil server Deadline s tím, že Stevenson údajně zemřel v Itálii, kde… (více)

Druhý ročník Comic-Conu Prague se blíží!

Druhý ročník Comic-Conu Prague se blíží!

18.09.2021

Druhý ročník festivalu Comic-Con Prague proběhne v termínu 15. – 17. října 2021 v pražském O₂ universu. Comic-Con Prague 2021 nabídne fanouškům sci-fi, fantasy a hororu velmi pestrý a bohatý program… (více)

Captain Marvel 2 našla režisérku

Captain Marvel 2 našla režisérku

06.08.2020

Pokračování komiksové Captain Marvel nakonec natočí režisérka Nia DaCosta, jež má za sebou například čerstvě remake Candymana nebo snímek indie drama Little Woods. Střídá tak předchozí dvojici Annu… (více)

Reklama

Reklama