Reklama

Reklama

Black Panther

  • USA Black Panther (více)
Trailer 3
USA, 2018, 134 min

Režie:

Ryan Coogler

Předloha:

Stan Lee (komiks), Jack Kirby (komiks)

Kamera:

Rachel Morrison

Hrají:

Chadwick Boseman, Michael B. Jordan, Lupita Nyong'o, Danai Gurira, Martin Freeman, Daniel Kaluuya, Letitia Wright, Winston Duke, Sterling K. Brown (více)
(další profese)

Film od studia Marvel Black Panther je dobrodružstvím válečníka T’Chally, který se po smrti svého otce, krále Wakandy, vrací domů do odloučené, avšak technologicky vyspělé africké země, aby se stal novým právoplatným králem. Když se však znovu objeví mocný dávný nepřítel, jsou T’Challovy schopnosti jako krále a Black Panthera podrobeny těžké zkoušce, neboť T’Challa je vtažen do konfliktu ohrožujícího nejen Wakandu, ale i celý svět. Tváří tvář zradě a ohrožení musí mladý král zmobilizovat své spojence a využít naplno sílu Black Pantera, aby porazil své nepřátele a zajistil svému národu a jeho kultuře bezpečnou budoucnost. (Falcon)

(více)

Recenze (1 119)

rukay 

všechny recenze uživatele

Největší filmové zklamání tohoto roku a jeden z nejhorších Marvelů. Vizuálně a trikově samozřejmě pěkné, ale scénáristicky na úrovni The Incredible Hulk (3***), nadto bez hvězdy kategorie Edwarda Nortona. Vítej nám zpátky světe dutých komiksovek. Příběh zcela ovládá nestravitelná přehršel dějových veletočů a záplava WTF momentů. Povrchně vykreslený záporák, Michael B. Jordan, je - na rozdíl od vedlejší role Andyho “Gluma” Serkise - unylý, nudný, bez charismatu, nebo nápadu. Prostě generický padouch s epizodní životnosti a bez jakéhokoliv přesahu. Státní převrat kterým ve Wakandě uchvátí moc - to je nejen vlhkým sen revolucionářů všech zemí, ale také monstrózní demonstrace idiocie všech zvratů filmového Black Panthera. To jsem opravdu nežral. Vtipné hlášky známé z ostatních filmů Marvelovského universa vystřídal rádoby hluboký sociální podtext a opakované narážky na historický útlak černé rasy. Až na jednu scénu hudební doprovod absentuje. Ikonické prostředí chybí - dokonce i finálové vyvrcholení se odehrává na neurčitě definovaném anonymním palouku. 2**. Tohle fakt nepotěšilo. ()

Torgal 

všechny recenze uživatele

Po traileroch som tomu neveril, potom prišli obrovské tržby a spokojné ohlasy a ja som zneistel. Po zhliadnutí ale musím povedať, že prvotný inštinkt ma nesklamal a Čierny panter je určite najslabšia Marvelovka. Najväčší problém je svet v ktorom sa odohráva - je to svet, v ktorom kmeňovo žijúci domorodci vládnu najmodernejším technológiám sveta, hoci sa zásadne obliekajú do ponča a nástupníctvo na trón si musia vybojovať s kopijou. Toto (a odpudivú etno hudbu) som nedokázal akceptovať, navyše film nefunguje ktovieako dobre ani v akčnej rovine a (funkčného) humoru je tu nečakane máličko. Navyše z potenciálne zaujímavého záporáka sa veľmi rýchlo stane šialený radikál, ktorý robí všetko preto, aby ste mu náhodou nezačali fandiť, lebo držať palce matnému titulnému hrdinovi je inak dosť ťažké. 5+/10 ()

dalziel 

všechny recenze uživatele

Keby boli Amíci šikovnejší spravili by z Vibránia viac ako len Wok pre kapitána Ameriku. Nuž Wakunda je skrátka iný high Tech. Nič viac ako priemer. ()

phoenixer 

všechny recenze uživatele

Vizuál je skvělej. Vlastně tak jako všechny Marvelovky. Jde vidět, že nad předlohou z komixu přemýšleli a vyšel z toho opravdu povedený scénář, který krásně zapadá do světa Avangers. Soundtrack přesně jak bych očekával. Místy se ale dalo přidat klidně i více rapového podkresu. Více Django stylu by tomu jen prospělo. Přiznám se, že chvilku jsem čekal jestli se tam neobjeví někdo jako Ice Cube. Škoda, možná až v dalším pokračování... ()

Blowler 

všechny recenze uživatele

Marvel netočí špatné filmy, ale už se docela dobře naučil točit filmy průměrné. Právě takovým filmem pro mě Black Panther zpočátku byl. Pak jsem ale zjistil, že mě něco tlačí pustit si ho znovu a znovu. Skoro všechny komixové filmy jedou podle zajeté šablony a ani Black Panther není výjimkou, ale rozhodně má svoje kouzlo, které spoustě ostatním filmům chybí. Zcela chápu, proč se v rámci MCU drží spíš na spodních příčkách, ale to neznamená, že si ho nemůžu patřičně užít. ()

gazogazo odpad!

všechny recenze uživatele

Sémantický problém afrických primitivů v nejrasističtějším filmu od r. 1371. Nic tady nedává smysl. Random .Navrhuji natočit stejný film o hrdinovi z Hyperborei jehož příbuzní budou neustále mluvit o válce proti všem barevným . Schválně kolik lidí se vysere krkem. ()

Stíba 

všechny recenze uživatele

Připitomělá waka-waka černouškovská chujovina. Přeplácané CGI, otravné a totálně nezajímavé postavy, příběh na ránu do zátylku, zvraty kdy se máte chuť podřezat a takhle bych mohl vesele pokračovat. Takhle se v Marvelu utrácejí miliardy aby pak spratci vysázeli ještě větší miliardy a mohla se natočit další ještě větší debilita. Co se na tomhle sakra někomu líbí? ()

Plechpetr 

všechny recenze uživatele

BP je pro mě jen dost otravná výplň před Infinity war. Nijak mě to nezaujalo a myslím že co se týče děje se to nějak v půlce úplně posralo. Protože do tý doby mě to celkem bavilo. Nevím co se stalo. ()

Davidkkk 

všechny recenze uživatele

Podceňovaná marvelovka s vynikající směsicí černošského rapu a domorodé hudby obalená v nepříliš uchvacujícím vizuálním kabátku. ()

papaguy 

všechny recenze uživatele

Zatím asi "nejpohádkovější" Avenger. Vynáálezíí! Jako kdyby náhle Marvel zacílil na o poznání mladší publikum. Film vytěžuje klasické mýty a příběhy a šikovně je roubuje na komiksové universum. Vyzdvihovaná emancipace černošského etnika nicméně není první Marvelovský počin (první byl seriál Luke Cage). ()

geek.ondra 

všechny recenze uživatele

Výborný blockbuster který ve svém nitru skrývá přesah s kulturním dopadem. Jedna z nejlepších marvelovek dokazující že Coogler a Jordan jsou ve společných projektech zárukou kvality 8/10 ()

aR3Zz 

všechny recenze uživatele

Jej to byla blbina. Ale to jsem víceméně očekával, takže to nemuselo být zlé, kdyby... První bitky nebyly totálně nepřehledné. Na způsob natočení soubojů jsem si fakt dlouho nemohl zvyknout, něco bylo špatně. Dabing hlavního záporáka byl děsivý, nepřirozený, rušivý. Naopak za mne nejlepší postava celého filmu byla panterova crazy sestrička (Letitia Wright). Snímek beru pouze jako solidní výplň a doplněk marveloského světa, samostatně by u mne neobstál ani na ty 3 hvězdičky. ()

Jajar 

všechny recenze uživatele

Ryan Coogler natočil hrdý černošský film v etnofuturistickém stylu (mix africké kultury a technologického pokroku). Black Panther nepůsobí jako comicsový snímek ze série o Avengers. Je to seriózní drama s minimem humoru, kterému ale chybí jak charismatické postavy, tak pořádná porce napětí. Když se k tomu přidá hodně nesympatický hlavní hrdina, předvídatelná zápletka a nepřehledná (v závěru přeplácaná) akce, nemohl vzniknout dobrý marvelovský origin. Kvalitní záporák, ani Morgan Freeman ve vedlejší roli nespraví všechno, zvlášť když se originální prvky filmu vešly pouze do audiovizuálního pozlátka. ()

Razzor_82 

všechny recenze uživatele

"Wakanda navždy!" Ničím zvláštní Marvelovka, která stojí především na sympatickém  Chadwicku Bosemanovi. Některé noční scény jsou špatně nasvíceny. Samotný příběh ničím nenadchne a jediné co tady funguje je moderní efekty a akce. 6/10 ()

Urukhaj98 

všechny recenze uživatele

Film, jehož kulturní význam z důvodu zvoleného tématu dalece přesahuje jeho faktický přínos kinematografii. Pořád se sice jedná o slušný superhrdinský biják zasazený do neokoukaného a originálního prostředí se sympatickým protagonistku a funkčním záporákem, příběh je však v zásadě banální a nikterak objevný. Rovněž digitální efekty hlavně ke konci ztrácí dech a film se tak utápí v nevýrazných pixelech. I tak se ale pořád jedná o spíše nadprůměrnou komiksovku právě díky výše zmíněným pozitivům. Ačkoliv třeba v Civil War mě T'Challa bavil mnohem víc. 7/10 ()

billinus 

všechny recenze uživatele

Další unifikovaná marvelácká patlanina, která sice drží silou vůle představit další postavu marvelbordelu, ale přes to jako brainwashingová disney-atrakce funguje. Konzumní zboží. Proč 4 *? Glum vs. Bilbo, muzika, Angela Bassett a Forest a smutné oči Chadwika Bosemana ;) ()

mazic 

všechny recenze uživatele

rasově totálně nevyvážené a ještě jeden z hlavních zloduchů bílej. Jako volič tomia nazi okamury ho o tom všem budu informovat a trvat na nápravě. i těch korejců tam bylo víc než bílé rasy!!!! dále myslím, že tolik klišé by se jinému filmu neodpustilo, ale marvelovci jsou zaťatí a ženou hodnocení vzhůru. to pozadí při setkání s předky - to někdo pouze použil pozadí z počítače ne? a slyšel jsem, že v místních zajímavostech je, že na casting herců je v guinesovce za největší průměr penisů v historii castingů - ale nikde jsem to nenašel, tak ať to případně někdo doplní..... ()

Související novinky

Druhý Black Panther přepisuje rekordy

Druhý Black Panther přepisuje rekordy

14.11.2022

Přestože z druhého Black Panthera s podnázvem Wakanda nechť žije již není taková masivní společenská událost, jako kdysi při premiéře jedničky, diváci si na pokračování jedné z nejúspěšnějších… (více)

Black Panther: Kina nechť žijí

Black Panther: Kina nechť žijí

13.11.2022

První Black Panther si získal nejen status významné kulturní události jako blockbuster, kde většinu rolí ztvárnili afroameričané, ale také vydělal hromadu peněz. Druhý to přesto neměl tak docela… (více)

Diverzita ve filmech vede k vyšším tržbám

Diverzita ve filmech vede k vyšším tržbám

25.04.2022

Co si fanoušci mohli už dávno domyslet, nyní potvrdila nejnovější studia. Jedním z největších témat moderního Hollywoodu je v posledních letech tlak na smysluplnější rozmanitost ve filmovém průmyslu.… (více)

Hvězda Black Panthera bojkotuje očkování

Hvězda Black Panthera bojkotuje očkování

07.10.2021

Pandemie Covidu-19 nadále způsobuje potíže v celé řadě odvětví, a to filmové není výjimkou. Jediným efektivním bojem proti nemoci a jejímu šíření je zatím očkování, a tak je naprosto logické, že čím… (více)

Reklama

Reklama