Reklama

Reklama

Městečko Twin Peaks

(seriál)
  • USA Twin Peaks (více)
Trailer
Drama / Mysteriózní
USA, (1990–2017), 42 h 53 min (Minutáž: 46–94 min)

Hrají:

Kyle MacLachlan, Michael Horse, Mädchen Amick, Dana Ashbrook, Richard Beymer, Sherilyn Fenn, Harry Goaz, Michael Ontkean, Lara Flynn Boyle, Warren Frost (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(48)

Obsahy(1)

Ve Twin Peaks je nalezena brutálně zavražděná Laura Palmer. Zvláštní agent FBI Dale Cooper (Kyle MacLachlan) spolu se šerifem Harrym S. Trumanem (Michael Ontkean) brzy zjistí, že v tomhle napohled spořádaném maloměstě není nic takové, jak se zdá. (Magic Box)

Recenze uživatele erased k tomuto seriálu (2)

Městečko Twin Peaks (1990) 

David Lynch s Městečkem Twin Peaks bez nejmenších pochyb předběhl dobu. Už jen tu premisu využití délky seriálu k rozvíjení jednoho příběhu a osudů jeho jednotlivých aktérů začaly seriály ve velkém využívat až bezmála 15 let po tomto fenoménu. To, že šel dál a vytvořil nenapodobitelný kult mísící (ne)obyčejná rodinná a maloměstská dramata, specifický vtip, napínavou detektivní zápletku, unikátní atmosféru prostředí a v neposlední řadě i mysteriózní prvky, jeho dílu právem přineslo označení kultu. Bohužel pro mě, kultu, se kterým jsem zápasil častěji, než je záhodno. Ani s přibývajícími epizodami jsem těm nesympatickým a přehrávajícím obyvatelům městečka, stejně jako hudbě a zmíněnému vtipu, nedokázal přijít na chuť. A tak mě vyloženě rušily od samotného případu vraždy Laury Palmerové, který by mi zároveň s pomalým rozkrýváním tajemství okolních lesů stačil k naprosté spokojenosti. Není se tak čemu divit, že se po jeho nečekaně rychlém vyřešení seriál v očích tolika tehdejších diváků propadl. Ruku v ruce s následující šachovou hrou Windoma Earlea už jde totiž kvalita hodně dolů, a to i přesto, že někde na pozadí toho všeho jdou jasně vidět Lynchem od začátku pevně vytyčené dějové linie, ve kterých do sebe jednotlivé motivy beze zbytku perfektně zapadají. S Twin Peaks jsem tak měl v průběhu těch dlouhých 30 dílů své problémy, a rozhodně jich nebylo málo, ale díky Bobovi, naprosto dokonalému poslednímu dílu a totomu, jak unikátní výtvor to ve všem zmíněném a mnohém dalším je, si nakonec to bezvýhradní uznání zaslouží. A i kdyby nic jiného, na tento výlet do Lynchovy a Frostovy fantazie v životě nezapomenu. ()

Pilot (1990) (S01E01) 

Tak moc jsem si při příjezdu do Twin Peaks chtěl připadat jako agent Cooper, leč nestalo se. Tajemstvím obestřené lesy i samotná zdánlivě 'obyčejná' vražda mě na první pohled fascinovaly stejně jako jeho, avšak bez výjimky nesympatičtí a nezvykle přehrávající obyvatelé tohoto horského městečka mě od něj málem odradili ještě než jsem se stihl dostat k tomu nejlepšímu. Stejně tak mi od samého začátku naprosto nesedla kultovní Badalamentiho hudba (klavírová část Laura's Theme především), a tak bylo mé sžívání se s něčím takto novým zatraceně trnité. Za těch málem 25 let se toho na seriálovém poli změnilo hodně a hodina a půl je na tak vlažný pilot přespříliš. Nakousl sice prakticky vše, co se v budoucnu v seriálu objevilo, ale ani v nejmenším nestačí na sžití se s tím šíleným prostředím a atmosférou, a zároveň zbytečně brzdí ten méně náročný úvod do atraktivní detektivní linie. Ve zkratce, takhle jsem si představení seriálové legendy nepředstavoval. ()

Související novinky

David Lynch chce natočit animák

David Lynch chce natočit animák

09.04.2024

Ono to s tím jeho důchodem možná nebude tak horké. Když se slovutný filmový tvůrce David Lynch (Mulholland Drive, Zběsilost v srdci) v roce 2017 vracel ke kultovnímu Městečku Twin Peaks, nechal se… (více)

Zemřel skladatel Angelo Badalamenti

Zemřel skladatel Angelo Badalamenti

13.12.2022

Svět filmové hudby přišel o jeden ze svých významných hlasů, ve věku pětaosmdesáti let totiž v neděli v New Jersey zemřel americký hudební skladatel Angelo Badalamenti. Informaci o úmrtí zveřejnili… (více)

Zemřel herec David Warner

Zemřel herec David Warner

25.07.2022

Nekorunovaný král filmových „záporáků“ a britský džentlmen s neuvěřitelně plodnou kariérou, která čítá na dvě sta třicet filmových a televizních rolí - těmito slovy by se dal představit David Warner,… (více)

Spielberg obsadil Davida Lynche

Spielberg obsadil Davida Lynche

05.02.2022

Režisér Steven Spielberg (Ready Player One, West Side Story, Čelisti) už je pilně v procesu příprav svého dalšího filmu. Ten ponese název The Fabelmans a měl by do velké míry být režisérovou… (více)

Reklama

Reklama