Reklama

Reklama

Městečko Twin Peaks

(seriál)
  • USA Twin Peaks (více)
Trailer
Drama / Mysteriózní
USA, (1990–2017), 42 h 53 min (Minutáž: 46–94 min)

Hrají:

Kyle MacLachlan, Michael Horse, Mädchen Amick, Dana Ashbrook, Richard Beymer, Sherilyn Fenn, Harry Goaz, Michael Ontkean, Lara Flynn Boyle, Warren Frost (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(48)

Obsahy(1)

Ve Twin Peaks je nalezena brutálně zavražděná Laura Palmer. Zvláštní agent FBI Dale Cooper (Kyle MacLachlan) spolu se šerifem Harrym S. Trumanem (Michael Ontkean) brzy zjistí, že v tomhle napohled spořádaném maloměstě není nic takové, jak se zdá. (Magic Box)

Recenze uživatele m4xp4yn3 k tomuto seriálu (2)

Městečko Twin Peaks (1990) 

Původní Twin Peaks si zaslouží svůj status, přeci jen divákům naznačilo, že od televize mohou očekávat hutnější zážitek než kulisu k vypnutí mozku a odreagování. Přesto mám, zejména k druhé sérii, výhrady, a můj obdiv není nekritický. Seriál si drží hlavně ambientní kvality, každé nahlédnutí do Twin Peaks je pohlcující. Díky barvám, hudbě a dokonalé volbě lokací se v seriálu cítíte čím dál víc jako v důvěrně známém prostředí. Problém paradoxně není v roztříštěné režii (navzdory častému střídání režisérů je tón jednotný), ale ve scénářích, na nichž je až moc vidět, že jednotlivé postavy a příběhové linky nepsal od začátku do konce jeden člověk, ale že se na nich střídalo více hlav, bez jasného plánu a pevného uchopení zejména vedlejších charakterů. Druhá půle druhé série tedy výrazně ztrácí moji pozornost a zájem. Příběhům Donny, Jamese, Josie a řadě dalších je věnován neúměrně velký prostor, neladící k únavné nezajímavosti jejich postav a zanedbatelným důsledkům jejich jednání na celkovém fungování děje. Jakmile se od nich odlepí pozornost, vše zas ožije. Ovšem i hlavní linie kolem agenta Coopera trpí na přílišnou nahodilost. Postrádá-li děj logiku, vše je nepředvídatelné a hraje se na "divnost", odpadá důvod o něm přemýšlet a hledat souvislosti. Přesto zásadní počin. ()

Návrat (2017) (S03) 

Jestliže jsem měl výhrady k původním sériím, třetí řada je bourá. Lynch nám servíruje epizodu za epizodou toho nejlepšího, čeho je schopen, až to působí jako plán na definitivní završení kariéry. Hračičkovství, hra s divákovým očekáváním (nejen od děje, ale od formátu samotného), významově mistrovsky zakomponované odkazy na řadu předchozích prací (Laura Dern, zpěvačka z klubu Silencio, obrazy cest odkazující k Lost Highway a řada dalších), závěrečné snové písně, humor z paralelních vesmírů, nesnesitelné pnutí, autismus, schizofrenie, návraty starých známých, životnost, transcendence, všechno. Přitom to zůstává srozumitelné a nohama pevně na zemi. Vedle originálních sérií, které byly stylově jednotné, ale trochu ploché, vypadá The Return jako mnohorozměrný obraz který přetéká svůj rám. Jen Lynch už není v roli toho, kdo udává trendy, ale někoho, kdo si točí naprosto mimoběžně. Má štěstí, že technologie včas doběhly jeho vize a on je může ztvárňovat, aniž by složitější efekty působily legračně. Zpět k podstatnému - návrat Twin Peaks je se povedl lépe, než čekali ti nejoptimističtější. Geniální. Tlesk tlesk. ()

Související novinky

David Lynch chce natočit animák

David Lynch chce natočit animák

09.04.2024

Ono to s tím jeho důchodem možná nebude tak horké. Když se slovutný filmový tvůrce David Lynch (Mulholland Drive, Zběsilost v srdci) v roce 2017 vracel ke kultovnímu Městečku Twin Peaks, nechal se… (více)

Zemřel skladatel Angelo Badalamenti

Zemřel skladatel Angelo Badalamenti

13.12.2022

Svět filmové hudby přišel o jeden ze svých významných hlasů, ve věku pětaosmdesáti let totiž v neděli v New Jersey zemřel americký hudební skladatel Angelo Badalamenti. Informaci o úmrtí zveřejnili… (více)

Zemřel herec David Warner

Zemřel herec David Warner

25.07.2022

Nekorunovaný král filmových „záporáků“ a britský džentlmen s neuvěřitelně plodnou kariérou, která čítá na dvě sta třicet filmových a televizních rolí - těmito slovy by se dal představit David Warner,… (více)

Spielberg obsadil Davida Lynche

Spielberg obsadil Davida Lynche

05.02.2022

Režisér Steven Spielberg (Ready Player One, West Side Story, Čelisti) už je pilně v procesu příprav svého dalšího filmu. Ten ponese název The Fabelmans a měl by do velké míry být režisérovou… (více)

Reklama

Reklama