Reklama

Reklama

Městečko Twin Peaks

(seriál)
  • USA Twin Peaks (více)
Trailer
Drama / Mysteriózní
USA, (1990–2017), 42 h 53 min (Minutáž: 46–94 min)

Hrají:

Kyle MacLachlan, Michael Horse, Mädchen Amick, Dana Ashbrook, Richard Beymer, Sherilyn Fenn, Harry Goaz, Michael Ontkean, Lara Flynn Boyle, Warren Frost (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(48)

Obsahy(1)

Ve Twin Peaks je nalezena brutálně zavražděná Laura Palmer. Zvláštní agent FBI Dale Cooper (Kyle MacLachlan) spolu se šerifem Harrym S. Trumanem (Michael Ontkean) brzy zjistí, že v tomhle napohled spořádaném maloměstě není nic takové, jak se zdá. (Magic Box)

Recenze uživatele Cimr k tomuto seriálu (4)

Městečko Twin Peaks (1990) 

Twin Peaks je jedním z těch mnoha a mnoha seriálů, co doplatily na to, že nevěděly kdy přestat. Jistě, zdá se že pláču na špatném hrobě vzhledem k tomu, že podle čsfd jde o 63. nejlepší seriál všech dob. Nicméně kdyby byl o pár dílů (a některé linie) kratší, mohl by být první. Pilotní díl ukázal, že potenciál na to byl. Po celou dobu, kdy sledujeme pátrání po vrahovi Laury Palmerové, si drží velmi vysokou úroveň. Daří se mu být zároveň vtipný, dojemný i děsivý. Tvůrci si s divákem dělají, co se jim zlíbí. Obzvlášť díly, které natočil sám David Lynch, jsou prostě bezchybné. Pak je ale vrah náhle dopaden a Twin Peaks se promění v něco podivného. Úplně ztratí tah a napětí a stane se z něj podivná telenovela. Začne se sázet na fraškovité příběhy (mládnoucí a sílící jednooká paní, Bill Horne hrající si s vojáčky a pak zachraňující bobra..) a výlevy typu ,,Ale Jamesi, já tě opravdu milovala!" Spousta věcí je tu účelně, objeví se třeba jen na pár epizod a zase zmizí... Konec je sice dobrý, ale nezachrání těch zhruba deset dílů, co stojí za houby. Je to škoda, protože pokud bych hodnotil dílo do odhalení vraha, byl by to rozhodně jeden z nejlepších seriálů, co jsem kdy viděl. ()

Pilot (1990) (S01E01) 

Přesně takhle vypadá pilot, který by mě okamžitě nalákal na sledování seriálu. Tak bizarní, vtipné, strašidelné i napínavé, že se člověk až diví, že to je ,,pouze" televizní film. Nepřiměřeně sladká znělka jako z nějaké telenovely nás zavede do záhadného městečka kdesi uprostřed lesů, kde se dějí sakra divné věci... Jo, tuším, že tohle se mi bude líbit! Lynch se strašně vytáhl, protože poněkud ohraný námět (najde se mrtvola a divák se seznamuje s potenciálními vrahy) povýšil nejrůznějšími vychytávkami (již zmíněná hudba, výprava, herci, ale především skvělý scénář) na mistrovské mysteriózní dílo. V podstatě se tu za tu hodinu a půl nic nestane, přesto jsem byl každou minutu napjatý. ()

Epizoda 3 (2017) (S03E03) 

David Lynch dostal volnou ruku, tak si prostě sakra dělá, co se mu zachce. Hurá! Prvních dvacet minut je pouze o tom, že agent Cooper prochází jakýmsi podivným purpurovým světem, načež se jeho asi šestá inkarnace v jakémsi motelu pozvrací a promění ve zlatou létající kuličku, načež další Cooper, tentokrát "robotický" vyleze v onom motelu ze zásuvky a jde vyhrávat na výherních automatech... Nemá to ani rychlé tempo, ani logiku, ani napětí, ani návaznost na předešlé epizody, ani pointu, ani cliffhanger, ani velké hvězdy v hlavních rolích; zkrátka to ignoruje snad všechny poučky pro dobrý seriál. Žádný příčetný televizní producent by tohle nepustil na televizní obrazovku. Ale ono se to tam nějakým nedopatřením dostalo - a já nestačím děkovat osudu, že tomu tak je. A napjatě vyhlížím další díly! ()

Epizoda 8 (2017) (S03E08) 

David Lynch si s quality TV vytřel prdel. Twin Peaks Return nemá největší počet šokujících zvratů ani nepřináší nový fantasy svět plný nových elfů a hobitů... Jen od samého základu proměnil to, co od televizního seriálu můžeme očekávat. Lynch tímto dílem udělal pro seriál de facto totéž co Buñuel s Andaluským psem nebo Kubrick s Vesmírnou odyseou pro film. Není Twin Peaks: The Return náhodou úplně první artový seriál všech dob? Nedá se to úplně přesně popsat, každopádně je ale velmi vzrušující být každý týden u toho! ()

Související novinky

David Lynch chce natočit animák

David Lynch chce natočit animák

09.04.2024

Ono to s tím jeho důchodem možná nebude tak horké. Když se slovutný filmový tvůrce David Lynch (Mulholland Drive, Zběsilost v srdci) v roce 2017 vracel ke kultovnímu Městečku Twin Peaks, nechal se… (více)

Zemřel skladatel Angelo Badalamenti

Zemřel skladatel Angelo Badalamenti

13.12.2022

Svět filmové hudby přišel o jeden ze svých významných hlasů, ve věku pětaosmdesáti let totiž v neděli v New Jersey zemřel americký hudební skladatel Angelo Badalamenti. Informaci o úmrtí zveřejnili… (více)

Zemřel herec David Warner

Zemřel herec David Warner

25.07.2022

Nekorunovaný král filmových „záporáků“ a britský džentlmen s neuvěřitelně plodnou kariérou, která čítá na dvě sta třicet filmových a televizních rolí - těmito slovy by se dal představit David Warner,… (více)

Spielberg obsadil Davida Lynche

Spielberg obsadil Davida Lynche

05.02.2022

Režisér Steven Spielberg (Ready Player One, West Side Story, Čelisti) už je pilně v procesu příprav svého dalšího filmu. Ten ponese název The Fabelmans a měl by do velké míry být režisérovou… (více)

Reklama

Reklama