Reklama

Reklama

Nemocnice na kraji města - nové osudy

(seriál)
Česko, 2008, 12 h 42 min (Minutáž: 58–59 min)

Režie:

Viktor Polesný

Scénář:

Lucie Konášová

Kamera:

Josef Špelda

Hrají:

Josef Abrhám, Eliška Balzerová, Saša Rašilov nejml., Jana Štěpánková, Vilma Cibulková, Tomáš Töpfer, Richard Krajčo, Martin Preiss, Kamil Halbich (více)
(další profese)

Epizody(13)

Obsahy(1)

Hlavními hrdiny seriálu je čtyřlístek silných osobností – primářka Alžběta Čeňková, ředitel Arnošt Blažej, jeho syn Arnošt Blažej junior a sestra Fany. K nim se posléze připojují dvě další důležité nové postavy – mladý ortoped Kryštof Pavelka a poněkud drsná hvězda chirurgie, doktorka Marie Hudcová, přezdívaná po celé nemocnici Bloody Mary. (Česká televize)

(více)

Recenze (135)

blixadovan 

všechny recenze uživatele

Další znásilnění a zohyzdění původního povedeného seriálu, které opravdu nebylo nutné. Tak nepravděpodobně poskládané zápletky, nesmyslé reakce a vztahové propletence. Proč mají tvůrci filmu odborné lékařské poradce? Ne, takhle to opravdu v žádné nemocnici chodit nemůže a nechodí – vztahy lékař-sestra, setra-sestra, lékař-lékař, personál-pacienti atd. apod. Totální absurdita. Kde nechal pan Abrhám charisma? K tomu ještě špatně mluví se špatně udělanou zubní protézou. Ztráta času. ()

velkyvezir 

všechny recenze uživatele

Hodnotím po třetím dílu a je mi líto, ale za 1,5*. Není to sice tak blbé jak NNKM po 20 letech, ale bohužel se tu objevují podobné chyby usvědčující scénáristku a režiséra z neponaučitelnosti: - rozběhnuto příliš moc motivů. síla Dietla spočívala v hlavním motivu s drobnými odbočkami, - nedokonalé kopírování motivů z předchozích řad (vrchní sjíždí Fany x Jáchymová sjíždí Huňkovou, velký problém s pacientem Rezek x Vojíř x Funek (či jak se dnes ti marodi jmenují), rivalita mezi kolegy Sova sr. a Blažej sr. x Blažej jr. a Pavelka, citová nestálost největší ortopedické naděje Blažej sr., Ina a Macuichová x Blažej jr., Vondráčková a Válková. Nejhorší je, že autoři pokračují v dělání blbce z diváka - motiv hledání karty pacienta: v nemocnicích mají zdravotní systém, vše vedou elektronicky, takže hledání karty je nehorázná stupidita. PROSTĚ: NE A NE A NE! ()

Reklama

triatlet 

všechny recenze uživatele

Po prvním dílu to vidím na 2 hvězdičky. Ale s hodnocením zatím počkám. Těším se na zpívající herce. Pokusy o vtip? Dana Králová: "Co se to tu děje?" Lékař: To víte, zpěvačka, oznámili jsme jí stav jejího manžela." Tak to je dost černý humor. No snad si Korn ještě zahraje. Zbytečně rozmělněné množstvím nových postav. Zajímavé bylo setkání nového doktora (Krajčo) s Blažejem; podobně jako ve druhé řadě Šinkorová, tak mu taky dělal problémy u zaparkovaného auta. A ta poznámka, ať se stařík nerozčiluje, že by ho mohl chytnout žlučník, ta bala prvoplánová vzhledem k faktu, že se pak museli potkat u pohovoru... Proti druhé sérii musí být třetí řada pokrok. Ale stejně je to už jen nastavovaná kaše a jiný příběh, i když bylo pěkné připomenout Vrtišku, Štrosmajera. Ještě mohl Blažej zmínit i Cvacha:-) V prvním díle nejvíc zaujala Charlote von, domácky Čunča. Pěkná kníračka. Po sedmém dílu musím přiznat, že i mistr tesař (tedy Lucie Konášová) se utne. Nevěřím, že by dokázala Lucie Konášová ještě nějak polidštit nové osudy Nemocnice. V té staré opravdu byly postavy, které budou žít dál (Sova, Štrosmajer, Blažej, Huňková, Čeňková, Gregory, Cvach...). Z těch postav, co zbyly, Blažej není už blažejovitý. Místo lékařů přebírá skoro ústřední roli jakási restaurátorka Karolína, kvůli níž je schopný lékař zapomenout i na operaci??? Rašilov v roli sukničkáře je nepřesvědčivý. Bandě sestřiček chybí pevná, rázovitá ruka Huňkové. Hlavní sestra se snaží zdeptat podřízené, sestry navzájem kují přihlouplé pikle a jsou schopny se vdát z minuty na minutu... Chybí vtip. Srovnatelné s Ordinací, která se aspoň netváří tak vážně. Takže se těším, že Lucie Konášová zase začne psát podle svého a nebude svázána předchozími řadami. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Jak jsme si všichni zvykli na ten hnus, co se v seriálové tvorbě dneska točí. Nemocnice po dvaceti letech v Bočanově režii měla alespoň nějaké světlé momenty a dávala jakýstakýs smysl. Tohle je lobotomie prvního stupně úplně stejná jako Ordinace v Růžové zahradě nebo Velmi křehké vztahy, ale dostala o 20% víc než předchozí série. Fujtajbl....10% ()

Agatha 

všechny recenze uživatele

Jednoduše shrnuto: předčilo to má očekávání. V době svého vysílání rozhodně nejkvalitnější český seriál, který se dal sledovat. To šlo s určitostí potvrdit po několika odvysílaných minutách 1. dílu, ten byl sice takový rozjížděcí, ale snad většinu přesvědčil, aby se dívali i nadále. A i 2. díl nezklamal. Jak je vidět, tak na scénáři záleží opravdu hodně a paní Konášová dokazuje, že když chce, tak umí. Příběhy jsou zatím docela dobře nastartované, tu a tam se vyskytne i nějaká vtipná scénka, která působí přirozeně a nenuceně (což se moc v ostatních seriálech nestává). Herecké obsazení i výkony jsou nadstandartní (v porovnání z Ordinací, Pojišťovnou atd. jsou výkony přímo špičkové). Nerozlučné trio Abrhám, Balzerová a Štěpánková stále stejně dobří. Příjemný je i návrat Helgy Čočkové jakožto stále stejné Ireny, Miluše šplechtová se role vrchní sestry zhostila taky neobyčejně dobře, Vilma Cibulková jako bezedná Máňa je taky bez chyby. Naopak mi nějak nesedí Korn a Jandová, ale ty snad časem zmízí. Někdo tady tvrdil, že pana Chudíka měli nechat umřít až v polovině seriálu, což by možná šlo, kdyby nebyl doopravdy vážně nemocný. Takže buďmě rádi aspoň za ten dojemný kousíček na záčátku 1. dílu.  Další díly přinesly kouzelnou Libušku Šafránkovou a na chvilku i Oldu Kaisera. Kvalita jednotlivých dílů byla docela konzistentní a nemám co vytknout. Jen proměna Hany Maciuchové, jakkoliv vynikajícně zahraná, mi moc neštimovala s tou původní dietlovskou semetrykou. Ale jak se říká, ke stáří každý přileze ke křížku. Tak třeba to byl ten případ. Ještě si neodpustím, že mě občas trochu iritoval divoký střih, zbytečně usekávající jedotlivé scény. V minulé řadě to byl zvuk. Jinak hudební téma Ondřeje Soukupa se mi moc líbilo, připadalo mi, že inspirací mu byla původní Nemocnice. Celkově jsem spokojený. Hrdinům pana Dietla byl vdechnut další kus života a tentokrát určitě poslední. Ale se vší pokorou a vážností můžu za sebe říct, že to nebylo promarněné. ()

Galerie (137)

Zajímavosti (9)

  • Zuzana Vejvodová, Zuzana Bydžovská, Josef Abrhám a Hartmut Krug se spolu na natačecím place setkali již o rok dříve při filmování seriálu Hraběnky (2007). (karda1)
  • Hrají zde otec se synem, Ladislav Frej st. a Ladislav Frej ml. Jde zároveň o jejich první společný filmový projekt. (M.B)
  • S rozpočtem 95 miliónů korun se jedná o nejdražší seriál České televize, který do té doby produkovala. (Agatha)

Reklama

Reklama