Reklama

Reklama

Batesův motel

(seriál)
Trailer 2
Drama / Mysteriózní / Horor / Thriller
USA, (2013–2017), 36 h 1 min (Minutáž: 39–47 min)

Hudba:

Chris Bacon

Hrají:

Freddie Highmore, Vera Farmiga, Max Thieriot, Olivia Cooke, Nestor Carbonell, Nicola Peltz, Mike Vogel, Kenny Johnson, Keegan Connor Tracy, Ian Tracey (více)
(další profese)

Série(5) / Epizody(50)

Krev je hustší než voda aneb Jak to bylo před Hitchcockem. Hitchcockův klasický horor Psycho (1960), natočený podle románu Roberta Blocha, patří do pomyslného zlatého fondu světové kinematografie a od doby svého vzniku vybízí k různým pokračováním, přepracováním i bezostyšným napodobeninám. A tak máme Psycho II (1983), Psycho III (1986), Psycho IV: Začátek (TV-1990) a také remake režiséra Guse Van Santa (1998), pyšnící se tím, že sleduje mistrův originál záběr po záběru (není to do důsledku pravda).
Seriál Batesův motel „vychází z postav Blochova románu Psycho a ze způsobu, jak byly zobrazeny v Hitchcockově stejnojmenném filmu". Jeho tvůrci Carlton Cuse, Kerry Ehrin a Anthony Cipriano zvolili v poslední době oblíbený přístup tzv. prequelu, tedy rekonstrukci předcházejících osudů hlavních protagonistů. Děj ovšem přenesli do současnosti a také změnili jeho místo. Příběh se neodehrává ve smyšleném kalifornském Fairvale, nýbrž ve fiktivním oregonském pobřežním městečku White Pine Bay. Tam přijíždějí čerstvě ovdovělá Norma Batesová (Vera Farmigaová) s šestnáctiletým synem Normanem (Freddie Highmore) a zabydlují se v motelu, který Norma koupila z manželovy pojistky a kde chtějí oba začít nový život.
Norman se seznamuje se spolužačkami Bradley (Nicola Peltzová) a Emmou (Olivia Cookeová) a Norma zase poznává především místní představitele zákona, šerifa Romera (Nestor Carbonell) a jeho zástupce Zacka (Mike Vogel). Norman působí navenek normálním dojmem, ale je z něho cítit všudypřítomné napětí a jeho vztah k matce je přinejmenším zvláštní. Do děje první řady významně zasáhnou bývalý majitel motelu a také Normanův starší sourozenec Dylan (Max Thieriot), který se k nim nastěhuje. Poklidné městečko, kde se zdánlivě nic neděje, skrývá některá nepěkná tajemství, jež fungování Batesova motelu přímo ovlivní. (Česká televize)

(více)

Videa (6)

Trailer 2

Recenze (268)

BoPo 

všechny recenze uživatele

Psycho a Twin Peaks (bez mysteriózna) v jednom. Konečne prišiel seriál, ktorý nadväzuje na odkaz kultovky od Lyncha. Batesův motel umožňuje zavrtať sa do osudov ľudí žijúcich vo veľmi netypickom mestečku a zároveň kúsok po kúsku odhaľuje neštandartný, nezdravý vzťah Normy a Normana. Herecké obsadenie ústrednej dvojice vyšlo naozaj skvelo. Vera Farmiga si silno upevnila pozíciu medzi mojimi najobľúbenejšími herečkami. A Freddie Highmore? Kto by to bol povedal, že z chlapca z Karlíkovej továrne na čokoládu vyrastie skvelá časovaná bomba. Potenciál tohto moderného prequelu Psycha je naozaj veľmi slušný. Rozhodne nie zbytočný seriál, avšak priveľká košatosť príbehových liniek ma donútila túto cestu k dopredu jasnému finále vzdať. ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Původně jsem si tady chtěl rýpnout pouze do toho, že Bates Motel přišel až moc okatě parazitovat na konci Dextera a dost mě překvapilo, že se nad tím žádný ze zdejších rozumbradů nepozastavil. To se samozřejmě potvrdilo. Společenská neobratnost, zabržděná komunikace, schizofrenie a klasický rituál s odklízením těl jsou přesně těmi taháky, které budou fanouškům Dextera chybět a rádi za tím půjdou jinam. Tvůrci si jsou moc dobře vědomi, k jak zásadnímu snímku dělají prequel, takže obsazení i technická stránka jsou na jedničku. Celé to bohužel není vůbec konzistentní. Jednotlivé pasáže samy o sobě fungují (odkazy na Psycho, Norman aka Dexter, perverzní vztah matky se synem, teen love story), chtělo by to jen lepší návaznost. Co mě při první sérii úplně uzemnilo je to, že tvůrci chtějí parazitovat i na konci Breaking Bad (místo pika se ve velkém jede tráva), ale toho si zřejmě taky nikdo nevšiml. Postava Dylana (Jesse bez potřeby fetovat) však nepůsobí zbytečně a jeho první krůčky ve světě drog jako samostatný celek také fungují. Když se k tomu všemu připočte ještě obchod s bílým masem, je asi všem jasné, že se z toho stává velký guláš a během deseti epizod se tolik zajíců prostě pochytat nedá. Cílení na mladé publikum je z toho cítit na sto honů. Zkušenější divák pozná obrovský potenciál, ale ne každý bude mít nervy na dějovou rozháranost. Taky si myslím, že by to bez těch drog a šlapek klapalo. Bláznivé Normě sice moc fandit nejde, ale závěrečná pravda o její minulosti ji neskutečně zlidštila a více prostoru si zaslouží. Mezi Normanem a děvčaty to slušně jiskří, takže není potřeba vymýšlet další odbočky. Druhá série není vysloveně lepší, ale je rozhodně bláznivější. Sebešílenější twist či cliff na konci epizody je v té následující vyřešen během dvou minut, což už jednou tvůrci předvedli i v první sérii. Především stahování postav, s kterými by se těžko pracovalo (Bradley, bratr Normy), ze scény je zde dovedeno do dokonalosti. Poslední dvě série odkloní mnoho vedlejších linek a hlavní slovo má pouze Norman, což se ukáže jako problém. Těžko se mu fandí a navíc nepřináší nic nového. Jen se to ve finále tváří, že žádné Psycho nebylo. První liga je trochu jinde, ale jako teen kult to ujde. S1 - S2: 70% S3: 75% S4 - S5: 65% ()

Reklama

JohnCZ 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po delší době seriál, který si mě skutečně získal a bavil od samotného nadějného začátku až do ponurého a depresivního konce. Vera Farmiga hraje první ligu a její Norma (společně se svým bratrem Calebem) patří mezi nejkomplexnější tragické postavy ever. Je neuvěřitelný, co všechno Vera uhraje čistě očima. Postupně ale přebírá otěže zprvu trochu (a možná částečně záměrně) prkenný Freddie Highmore, který je s každou sérií v roli Normana lepší a lepší. První tři série se v podstatě jen na různých zápletkách městečka plného zločinců a vyšinutých magorů budují postavy, ale seriál to dělá velice šikovně, zábavně a už od začátku v naprosto strhujícím tempu, kdy jeden twist střídá druhý. Od řady čtvrté se už odřezávají vedlejší dějové linky a pomalu se rozjíždí to opravdové Psycho a tam mě seriál paradoxně bavil o nepatrný chloupek méně, ale pořád dostatečně na plné hodnocení. I když to není až tak ultimátně filmařsky vymazlené, character buildingem bych se nebál Bates Motel srovnávat třeba s Breaking Bad, neb jen u málokterého seriálu se divák takto napojí na postavy, prožívá s nimi malé či větší radosti i strasti, vidí jejich ohromující vývoj napříč celým seriálem a nakonec s nimi míří do očekávaného, byť nevyhnutelného finiše, který chtě nechtě musí nastat. O to víc, když je ten finiš v rámci žánru takhle dobře promyšlený a uspokojivě napsaný. ()

LoLaa 

všechny recenze uživatele

V poslední době můj nejoblíbenější seriál, první série zhlédnuta během pár dní, další snad ještě rychleji, nemůžu se dočkat na slibované pokračování! Freddie, který od dob Karlíka zažil velký herecký progres, i (alespoň pro mě) nově objevená Vera mají své role jak šité na míru, oba jsem si postupem času opravdu zamilovala. Tajemná atmosféra mě moc baví a napětí rozhodně nechybí! ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Pilot: Velká spokojenost. Výhrou jsou oba hlavní představitelé. Vera Farmiga i Freddie Highmore jsou v rolích Normana a Normy přesní. Pokud psychologie postav neustrne na banálním "Norman byl v dětství utlačován autoritářskou a přehnaně ochranářskou matkou a proto se zbláznil", nemám o seriál obavy. ()

Galerie (950)

Zajímavosti (23)

  • Scénář k 8. dílu 4. série "Unfaithful" napsal samotný představitel hlavní postavy Freddie Highmore. (Sweepy)
  • Autor seriálu Bill Balas, ktorý trpí cystickou fibrózou, bol inšpiráciou pre postavu Emmy Decody (Olivia Cooke), ktorá ňou v seriáli trpí tiež. (milealelia)
  • Když slečna Watsonová (Keegan Connor Tracy) v 10. epizodě 1. série říká Normanovy (Freddie Highmore), že se půjde rychle převléknout, má ramena holé. Když je však v zrcadle vidět, jak si sundává šaty, má černou podprsenku s ramínkami. (Žralok)

Související novinky

Trojnásobná dávka Spielberga

Trojnásobná dávka Spielberga

13.09.2015

Steven Spielberg nám za posledních 7 let nadělil jen 3 filmy - Tintinova dobrodružství, Válečného koně a Lincolna. Možná vás tedy překvapí, že to samé zvládne za příští 2 roky. Už letos v prosinci… (více)

Soudce Downey Jr. a jeho lotrovský fotr

Soudce Downey Jr. a jeho lotrovský fotr

24.03.2013

„Komediální drama" The Judge, kterým se vrací na scénu režisér Nesvatbových a Rytířů ze Šanghaje David Dobkin, už loni v dubnu získalo do hlavní role Roberta Downeye Jr. Téměř po roce začíná projekt… (více)

Reklama

Reklama