Reklama

Reklama

Xena

(seriál)
USA / Nový Zéland, (1995–2001), 98 h 9 min (Minutáž: 42–45 min)

Předloha:

Charles Dickens (kniha)

Hudba:

Joseph LoDuca

Hrají:

Lucy Lawless, Renée O'Connor, Ted Raimi, Kevin Smith, Hudson Leick, Karl Urban, Alexandra Tydings, Adrienne Wilkinson, Márton Csókás, Danielle Cormack (více)
(další profese)

Série(6) / Epizody(134)

Za časů dávných bohů, hrdinných náčelníků a králů, neklidem zmítaná země zrodila hrdinku. Byla jí Xena, mocná princezna, zocelená žárem bitev. Síla... vášeň... nebezpečí. Její odvaha změní svět. (oficiální text distributora)

Recenze (548)

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Čas od času se v nějakém svém komentu o tenhle seriál otřu, a tak si říkám, že bych k němu mohl taky něco napsat. Xenu dávám za příklad roztomile debilní a celkem koukatelné oddechovky. No a to je taky můj názor na Xenu - roztomile debilní a celkem koukatelná oddechovka. Moje první setkání s ní kdysi v jakési TV bylo pro mě ovšem šokující - byla to má první velká a bolestná srážka s hollywoodizovanou verzí "mé" posvátné starořecké mythologie. Ale brzy jsem se oklepal, pochopil, že rozčilovat se nemá smysl a přestal to brát tak vážně. A pak mě Xena začala vlastně i docela bavit. Prostě docela slušná televizní fantasy pro mládež, speciálně pro lesbické pubescentky. Nic víc, ale ani nic míň. Ale u Dia, jak já jsem nesnášel Gabrielu! ()

MoiJe 

všechny recenze uživatele

Ok, novsie serie uz si cucali z 23. prstu a bolo to desne (mam na mysli tu liniu okolo xeninej dcery a tak), ale predtym to bolo pekne... Neohrozena slobodomyselna sexica s velkym mecom mlati ludi i priserky... super, ne?:) Update: Uch, tak som sa znova po rokoch mrkla na jeden diel a do druheho by ma len tak nedonutil zrejme nikto...:) ()

Reklama

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

podstatne slabšie ako Hercules ako malí som to sledoval , ale už vtedy mi bolo jasné že to nie je nič extra dokonca ani na televízny seriál klady sú že v ňom vystupoval brat slávneho režiséra Sama Raimiho Ted Raimi a jeden s mojich najobľúbenejších hercov Bruce Campbell Legenda s trilógie Evil Dead , ale to je asi tak všetko. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Za časov dávnych bohov, hrdinských náčelníkov a kráľov, nepokojom zmietaná zem zrodila hrdinku. Bola to Xena, bojovná mocná princezná, zocelená žiarou bitiek. Sila, vášeň, nebezpečenstvo. Jej odvaha zmení svet.“ Rip-off Sorbovho Herakla, v ktorom sa občas vyskytla bojovná princezná Xena a zakaždým mala taký obrovský úspech u divákov, že nakoniec dostala vlastný spin-off. Ktorý je v podstate rovnaký, ako originálny Herkules, akurát namiesto hrdinu a pomocníka je tu hrdinka a pomocníčka. Inak zostalo všteko po starom - hnusná výprava (musel prísť až o pár rokov Peter Jackson, aby z Nového Zélandu urobil epicentrum všetkých turistov sveta), odpudivé umelohmotné štúdiové kulisy, smiešne kostýmy a trápne akčné scény. Nevraviac o lacných emóciách, nevtipných vtipoch a neznesiteľne béčkových scenároch. Vtedy to ale fungovalo, sadali sme si pred nové diely a hoci predsa len Herkules bol Herkules, aj Xena prišla vhod, keď nebolo čo pozerať (a zjavne sme v tom neboli sami, keďže v rokoch 1995 - 2001 vzniklo viac ako 130 epizód). Potešil kasting (okrem hlavných postáv napr. Ted Raimi ako nešťastný Joxer). ()

Drnqonovic 

všechny recenze uživatele

Kde Herkules měl ještě jakž takž základy v historické rovině (myšleno hodně s nadsázkou), tam Xena překročila úplně všechno a to bylo ono!!! Uhrančivá Lucy Lawless a její parťačka Reneé O'Connor (všichni jsme čekali, kdy se políbí a já ten díl samozřejmě propásl) v nádherně fantaskním prznění řecko-římsko-skandinávsko-indicko-čínsko-japonské a kdovíjaké další mytologie. Do toho hrstka dementů v čele s Joxerem Velikým, sem tam nějaká ta amazonka a samozřejmě Kevin Sorbo, který se tam občas mihne jako Herkules. Pokud se oprostíte od jakýchkoliv předsudků, vypnete mozek a přistoupíte na hru, budete se královsky bavit. Pro mě je to slabůstka s jednou z nejlepší seriálových znělek všech dob. Nejnářezovější byl ovšem díl, kde Xenu s Gábi ukřižovali Římané, a do toho jely prostřihy Cesarova ubodání v Senátu (kterého mimochodem hrál Karl Urban) a obě holky se najednou probudily v nebi, kde se mlátil archanděl Gabriel s démony. Touhle dobou seriál dávno překonal hranici WTF a pokud se dobře pamatuju, jednou tam byl dokonce díl, kde se snažili zabránit Caligulovi zabít Afroditu, protože jinak by se dostal mezi anděly a nahradil by křesťanského boha. Nebo tak něco. Prostě FUCK YOU Evropo, tohle je XENA!!! PS: Ares byl démonicky boží. Ty jeho vousy jsem chtěl mít, už když jsem byl malej! ()

Galerie (557)

Zajímavosti (70)

  • Xena byla původně vymyšlena pouze jako epizodní postava do seriálu Hercules. Když začala po odvysílání oné epizody popularita Xeny stoupat, tvůrci se rozhodli udělat o Princezně bojovnici samostatný seriál. (Stegr)
  • Mezi lety 1995-2001 bylo natočeno 134 epizod. Lucy Lawless a René O'Connor se objevily v každé z nich. (Stegr)
  • Lucy Lawless (Xena) do seriálu přivedla vlastní znalkyni historických oděvů, která ji s oblečením její postavy pomohla. (Patw)

Související novinky

Agent Hobbs bude rychlý a zběsilý samostatně

Agent Hobbs bude rychlý a zběsilý samostatně

22.03.2013

Byl vydatnou posilou v Rychle a zběsile 5. Vlastně kdykoliv byl na plátně, kradl si show pro sebe (není divu, že právě on měl privilegium pronést jedno povolené „f*ck" v PG-13 filmu). Drsný agent… (více)

Natalie Portman jako princezna bojovnice?

Natalie Portman jako princezna bojovnice?

03.06.2009

Představa, že by někdo natočil celovečerní remake Xeny a do hlavní roli obsadil Natálku, je vskutku... přiznejme si to, lákavá. Ne, nedojde k tomu. Přesto si Natalie velmi podobnou postavu (resp.… (více)

Starověký Řím na plátnech i obrazovkách

Starověký Řím na plátnech i obrazovkách

01.04.2009

Nikdo neví, odkud ta móda najednou přišla (vždyť posledně tady byl průšvih s názvem Poslední legie), ale najednou filmové a televizní tvůrce ohromně zajímá antický Řím. Kromě plánovaného… (více)

Lev, čarodějnice a druhý díl

Lev, čarodějnice a druhý díl

28.11.2006

Popularita střapaté anglické siroty s jizvou na čele a úspěch filmové adaptace legendární trilogie Pán prstenů to byly hlavní impulzy, které před před pár lety spustili mánii po všem, co by se dalo… (více)

Reklama

Reklama