Reklama

Reklama

Městečko Twin Peaks

(seriál)
  • USA Twin Peaks (více)
Trailer
Drama / Mysteriózní
USA, (1990–2017), 42 h 53 min (Minutáž: 46–94 min)

Hrají:

Kyle MacLachlan, Michael Horse, Mädchen Amick, Dana Ashbrook, Richard Beymer, Sherilyn Fenn, Harry Goaz, Michael Ontkean, Lara Flynn Boyle, Warren Frost (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(48)

Obsahy(1)

Ve Twin Peaks je nalezena brutálně zavražděná Laura Palmer. Zvláštní agent FBI Dale Cooper (Kyle MacLachlan) spolu se šerifem Harrym S. Trumanem (Michael Ontkean) brzy zjistí, že v tomhle napohled spořádaném maloměstě není nic takové, jak se zdá. (Magic Box)

Recenze uživatele maoc k tomuto seriálu (14)

Série 1 (1990) (S01) 

Kdysi, v adolescenci, pro mne TP byla pecka, která v sobě měla i něco iniciačního, jen nevím přesně co. Jiné lynchoviny mne ale vzali za koule ještě víc. Viděno optikou roku 2024 je to sice stále dobré, ale přece jen už notně omšelé. Jako já sám. ()

Pilot (1990) (S01E01) 

Tak jdeme na to! Tři série seriálu (u dvou to bude pro mne repete) a také Ohni se mnou pojď! **** Pilot je v mnohém jako vsunutí ruky do staré, obnošené, ale skvěle padnoucí rukavičky. V mnohém ale ne. Badalamentiho romantická hudba hrající i při scénách násilí nebo napětí? Nepamatuji si to a nesedí mi to tak. Byl agent Cooper takové psycho? Asi ano, ale nepamatuji se. Za mne bych se ho ale po shlédnutí pilotu bál snad víc než neznámého pachatele. Některé postavy mi jakoby neseděli (třeba proč se J krčí a má obarvené vlasy?) a byly až příliš afektované nebo naopak chladné, ale to je spíš můj problém. No a korunu všemu dává osmdesátkový feeling a hadry. Holky jsou krásné, ale v tom, co mají na sobě, si je prostě nejsem schopen užít. Když jsem to koukal kdysi jako studentík, tak mi to tak nepřišlo. Jen Donna je úžasná dokonce i v těch hadrech. **** Dějově pilot vše krásně nastiňuje a jako bychom měli už jasno, ale modří vědí. Takže hodně dobré, ale... ()

Zen - umění chytit vraha (1990) (S01E03) 

Vlastně ani nevím, jestli se mi to po spoustě let líbí. Ale je to čímsi magické a umí si to samo ze sebe udělat legraci (házení kamenů). Co se vraha týče, je jakoby jasno, ale modří vědí. ()

Odpočívej v bolesti (1990) (S01E04) 

Tady už je to nepokrytě komedie. Scéna z pohřbu, vyšetřování u zvěrolékaře (lama!!!), přehrávání pohřbu v RR coffee, prostě prdel. Jak jsem to mohl v mládí brát tak vážně? Začínám zvedat hodnocení, protože jsem tomu už asi pronikl pod kůži. Nebo spíš ono mně. ()

Jednoruký muž (1990) (S01E05) 

Taková vycpávka s koblihami, nechtěným výstřelem a Maddy, kterou snad musí hrát stejná herečka jako Lauru. Frajer42 - ohledně Donny dobrý postřeh. Tichá voda... No uvidíme, zpřed 20let si hovno pamatuju. ()

Cooperovy sny (1990) (S01E06) 

Tady to začíná klokotat. A nejen voda na čaj! Audrey, jak byla na začátku čůza, tak nyní jde tvrdě, ale hlavně chytře za svým, ale tak nějak za všechny. Normálně 4. mušketýrka. Log Lady úřaduje a Waldo, inu, je jen otázkou, jak moc bylo toto jméno inspirací pro jeden z dílů Black Mirror. Zdá se ale, že máme místo vraždy. A třetí dívku a třetího muže. Teda asi. PS: fabecc1222 má pravdu. Ta scéna, jak se Leland začne s bolestivou grimasou vlnit na r&r a ta fuchtle je nucena s ním jít na parket, načež se to zvrhne na taneční párty a speciální gesto rukou je novým memem, tak to je dokonalé. Pro takové momenty má smysl se na tuhle slátaninu koukat. BTW ve stejný den jsem se kouknul úplně náhodou na díl Krajních mezí Black Mirror, kde hraje herec, co hraje Hanka. A taky je svině. Catch you later! BBTW Někdy mám pocit, že Twin Peaks bylo natočeno jen proto, aby mohlo vzniknout Invitation to Love a že to je vlastně ten hlubší z obou seriálů v seriálu. Pro Lucy rozhodně! ()

Obr s Tebou (1990) (S02E01) 

Tohle už je dost Lynch. Čím jsem starší, tím méně mě to bere, takže hvězda dolu za absurdní scénu s hotelovou službou, za obra (hned 2x, safra pes!) a asi i další. Ale palec nahoru za zlobivou Donnu, která se pomalu stává Lauřiným alter egem. Brýle jistě pomohou. Akorát to hraní zlobivé holky bude muset Lara Flynn Boyle ještě vypilovat. V jedné scéně mi přišlo, že vzali nějaký špatný take a přesvědčení se vytratilo :-D A neměl jsem se dívat na její podobu dnes. Nejkrásnější holka z TP dopadla tak tuctově. Ach jo. Modlitbička jindy tak hříšné, nyní však v průšvihu létající Audrey byla příjemně adolescentně nevinná. Takže takový díl, co potěšil jako celek, potěšily i některé jeho jednotlivosti, ale jiné zase ne. ()

Kóma (1990) (S02E02) 

Je to tak křečovité, až je to vtipné (např. scéna se zamilovanou písní v podání Jamese, Donny a Maddy nebo i dumání nad dvěma účetními knihami nebo Lucy kompromitovaná za sklem - hlavně že má rád velryby a ví, co je jeho občanská povinnost :-). Donna chodí legračně jak kachna a hned pohasla zář její hvězdy v mých očích. Audrey v One Eyed King vadne, zato Shelly vede. Pořád mě to baví, ale koukám se na to asi hlavně proto, abych se připravil na třetí sérii, kterou jsem ještě neviděl a která bude věřím natočena moderněji a posune lynchovu filmařinu do třetího tisíciletí. Na to se těším. ()

Lauřin tajný deník (1990) (S02E04) 

Začíná mně to být jedno, co bude dál, postavy jsou mi u prdele, tak nevím, zda je chyba ve mně nebo kde. Vata. Ano, místy docela zábavná vata, ale pořád vata (Dickova velmi decentní a milionkrát promyšlená "správná věc"). Už je to moc dlouhé a rozmělněné do trochu lepší soap opery. I ten závěr, kdy Hank dostane lekci z toho, kdo je silnější pes a kdy dojde k novému vnímání Josie mi byl šumák. Asi se musím před koukáním něčím naboostovat nebo se na to vykašlat. PS: Neděkuji za titule "kikina". Jsem jen moc líný si stahovat něco lepšího, ale toto je slabé i na mne, který je angličtinou políben jen středně. ()

Kletba orchideje (1990) (S02E05) 

Dobrý díl. Konečně trochu akce a hodně věcí se rozplétá. U Jednookého krále bylo rušno a Bookhouse Boys museli opět zasahovat, v některých případech za 5 minut 12. ()

Démoni (1990) (S02E06) 

Přiostřuje se. Máme tu další mrtvolu. Bobby a Shelly se stávají pečujícími osobami s až dojemnou láskou k Leovi, který je správně creepy. Trojúhelník Maddy + Donnna + James se snad konečně dočká rozuzlení (a my přijdeme o trapnou stopáž). Jednoruký prodavač bot se dostává opět do hledáčku dění a snad jej posune směrem k temnější struně. To by bylo jen dobře, když Audrey tak moc vyměkla, chudinka jedna. Ani Josie už toho moc nezachrání, ale její scéna handrkování s Benjaminem Hornem byla sladká. A její asistent Lee? Inu, modří vědí. Velký potenciál má Nadinin návrat do teenagerských let a Lynchovo cameo. O bývalém parťákovi agenta Coopera ani nemluvě. Jak říkám, přiostřuje se. ()

Osamělé duše (1990) (S02E07) 

Z Audrey vykolejené herákem se stává ustrašená práskačka místo aby byla sama hybatelkou. Jednoruký muž vede vyšetřování na určité místo, kde dojde k odhalení, které si ovšem Truman chybně vyloží a Cooper se zatím veze s ním. Pomalu se přiostřuje a konec tomu dává grády, ale myslím si, že ty scény se ještě daly natočit lépe. Násilí je takové jakési uhlazené. Nebolí a necítím tam opravdový strach, byť se oba herci snaží. ()

Projížďka s mtrvou (1990) (S02E08) 

Pete si to ve vězení s magneťákem moc užíval a Ben jen skřípal zuby. A to ještě netuší, co na něj šije showbiz boy Bobby. Do toho zmatku vpadne Normina máma a její nový kolouš, který ale není všem v Twin Peaks úplně neznámý. A do toho Bob a Leland. No tě pic. Akorát už jakoby ani nebyl prostor pro tajemství. Nebo je? ********** Jen musím říct, že po těch letech jsem tak ztvrdlý, že to, co mne dřív děsilo, znechucovalo nebo mnou zamávalo, nechává zcela chladným. Lelandův šílený pohled? Pffff. Rozřezaná mrtvola v golf bagu? Gimme a break. Lucyina ségra s EQ šumící trávy? To mne trochu dostalo, to zase jo. Ale jinak jsem prostě hrozně citově a emočně oploštělý. Jak to se mnou bude vypadat v osmdesáti? A jak se světem? ()

Samozvaná spravedlnost (1990) (S02E09) 

Asi nejlepší a nejnadupanější díl 2. série, přesto mne to nechává podivně chladným. Vrah, respektive jeho fyzická podoba, je jasná už nějaký čas, dojde tedy jen ke konfrontaci se "spravedlností", nikoliv k vyřešení případu. Koneckonců to mnoho postav v závěrečném pokecu mezi stromy přiznává. Jen nechápu, proč tam byl přimotán major Briggs? Jasně, asi nejlepší je se neptat a brát to jako (samoúčelnou) Lynchovu hru s divákem. Ale už mi není náct, aby mne to bralo. Takže sérii dokoukám spíš s cimrmanovským zájmem, zda druhá polovina bude podobně slabá, jako první. A jsem zvědav, zda třetí bude jiná (lepší). A podobně jako Frajera42 mne vůbec nemrzí, že teen romace se vytrácí. Jen mám obavu, že sladké jiskrné pohledy a nahrávku na kazetě od těch tří ještě uvidíme a uslyšíme. Možná se bude vracet i prsten, když se James zachoval tak hanebně. ()

Související novinky

David Lynch chce natočit animák

David Lynch chce natočit animák

09.04.2024

Ono to s tím jeho důchodem možná nebude tak horké. Když se slovutný filmový tvůrce David Lynch (Mulholland Drive, Zběsilost v srdci) v roce 2017 vracel ke kultovnímu Městečku Twin Peaks, nechal se… (více)

Zemřel skladatel Angelo Badalamenti

Zemřel skladatel Angelo Badalamenti

13.12.2022

Svět filmové hudby přišel o jeden ze svých významných hlasů, ve věku pětaosmdesáti let totiž v neděli v New Jersey zemřel americký hudební skladatel Angelo Badalamenti. Informaci o úmrtí zveřejnili… (více)

Zemřel herec David Warner

Zemřel herec David Warner

25.07.2022

Nekorunovaný král filmových „záporáků“ a britský džentlmen s neuvěřitelně plodnou kariérou, která čítá na dvě sta třicet filmových a televizních rolí - těmito slovy by se dal představit David Warner,… (více)

Spielberg obsadil Davida Lynche

Spielberg obsadil Davida Lynche

05.02.2022

Režisér Steven Spielberg (Ready Player One, West Side Story, Čelisti) už je pilně v procesu příprav svého dalšího filmu. Ten ponese název The Fabelmans a měl by do velké míry být režisérovou… (více)

Reklama

Reklama