Reklama

Reklama

Městečko Twin Peaks

(seriál)
  • USA Twin Peaks (více)
Trailer
Drama / Mysteriózní
USA, (1990–2017), 42 h 53 min (Minutáž: 46–94 min)

Hrají:

Kyle MacLachlan, Michael Horse, Mädchen Amick, Dana Ashbrook, Richard Beymer, Sherilyn Fenn, Harry Goaz, Michael Ontkean, Lara Flynn Boyle, Warren Frost (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(48)

Obsahy(1)

Ve Twin Peaks je nalezena brutálně zavražděná Laura Palmer. Zvláštní agent FBI Dale Cooper (Kyle MacLachlan) spolu se šerifem Harrym S. Trumanem (Michael Ontkean) brzy zjistí, že v tomhle napohled spořádaném maloměstě není nic takové, jak se zdá. (Magic Box)

Recenze uživatele Withree k tomuto seriálu (2)

Městečko Twin Peaks (1990) 

Budiž. Ale mnohem lépe by to fungovalo jako minisérie nebo spíše celá jedna regulérní TV sezóna (22 dílů), kde by se vysvětlili alespoň okrajově okolnosti okolo vigvamů, trpaslíků, obrů, Bobů, jednorukých mužů a hlavně by měla jasně určený směr a cíl. To rozdrobení děje po polovině druhé série se projevilo jak na upadající kvalitě příběhových linek, tak i na sledovanosti, ale Lynch byl už zjevně smířený a nabídl nám v posledním díle dvacetiminutový mindfuck, který navíc dokonal ve FWWM a doufejme i v květnovém pokračování. Každopádně status legendy zakládající v podstatě nový seriálový žánr už mu nelze upřít. Když se příběh vyvíjí okolo vyšetřování vraždy je vše v naprostém pořádku až na určité linky (Velký Ed a Nadine ufff). MacLachlan a "neherec" Frank Silva vládnou mezi herci, ale mám problém najít ty fenomenální výkony, o kterých se dozvídám při čtení zdejších komentářů. Hudba, někdy velmi zvrácený smysl pro humor, snová atmosféra, UFO. Je tady prostě vše co od fantasmagorického očekávám, bohužel natočený na veřejnoprávní televizi, toto je prostě největší kámen úrazu televizní doby. Showtime snad vypustí Lynche do světa z toho mnohem zajímavějšího vigvamu. ()

Návrat (2017) (S03) 

Jsem opravdu rád, když se kabelovky občas pustí do nejistých podniků. Hlavouni v Showtimu ukázali obrovské koule, poskytly Davidu Lynchovy neomezenou tvůrčí moc a ten se nám odměnil jednou z největších seriálových jízd v historii. Ty tam jsou telenovelní postupy okořeněné poctivě budovanou mytologií, tohle je zLynchování ve velkém stylu. Díky minimální dávce teaserů a trailerů jsme vůbec netušili, do jakého směru se příběh bude hnát. Návaznost scén je nulová, občas se vydáme na policejní stanici v Twin Peaks, poté do kasína v Las Vegas a nakonec skočíme do Roadhousu, kde hrají světové hudební hvězdy (a James) za pár pivek. Největší pozornost se upíná na herecké rozpětí Kylea McLachlana, jehož kreace od Mr. C až po kontroverzní postavičku Dougieho si zabírají nejvíce prostoru a po zásluze tahounem celé třetí série. Ostatní hlavní postavy z původních řad se schovávají povětšinou v pozadí. U nováčků je to jinak. Lynch obvolal staré známé, velmi silně obsadil eskvadru ve Vegas (Knepper s Belushim hrají v podstatě samotné diváky a se svými prupovídkami a trojicí sexy koček baví celou dobu) a obdařil tváří také jednu z nejvýznamnějších postav předchozích sérií - Diane. Samozřejmě i toto dílo není bez chyb. Několik epizod je velmi zdlouhavých a děj se nijak neposune, ovšem na jednu takovou jsou tři nadprůměrné. Vše vrcholí v epizodách 16 a 17, kde se konečně setkáváme s tou pravou FBI, odpovídá se na otázky, uzavírají se linie apod. No počkat, řekl že se odpovídá na otázky? Ha! Lynch je šprýmař největšího kalibru a v poslední epizodě nám nabídne solidní mindfuck a cliffhanger otevírající dveře dokořán minimálně dalšímu filmu, ne-li další sérii. Pro polovinu lidí se The Return stalo splněným snem, pro druhou zase noční můrou. Občas mě Lynch s Frostem pořádně vytočili (nevyužití původních postav, Judy, Audrey!!), v jiných případech maximálně dojali (Cooper a Laura, Dougie a jeho rodina, krásné rozloučení s Catherine Coulson). Sledovat Twin Peaks je prostě zážitek a stojí za to ho zažít a to i v případě, kdy vůbec netušíte na co to civíte. Až už se s tímto světem rozloučíme praskajícími žárovkami v rezidenci Palmerů nebo dalšími díly, já za tuto jízdu tvůrcům a producentům děkuji. A pamatujte: Laura is the One [Ominious whooshing intensifies] ()

Související novinky

David Lynch chce natočit animák

David Lynch chce natočit animák

09.04.2024

Ono to s tím jeho důchodem možná nebude tak horké. Když se slovutný filmový tvůrce David Lynch (Mulholland Drive, Zběsilost v srdci) v roce 2017 vracel ke kultovnímu Městečku Twin Peaks, nechal se… (více)

Zemřel skladatel Angelo Badalamenti

Zemřel skladatel Angelo Badalamenti

13.12.2022

Svět filmové hudby přišel o jeden ze svých významných hlasů, ve věku pětaosmdesáti let totiž v neděli v New Jersey zemřel americký hudební skladatel Angelo Badalamenti. Informaci o úmrtí zveřejnili… (více)

Zemřel herec David Warner

Zemřel herec David Warner

25.07.2022

Nekorunovaný král filmových „záporáků“ a britský džentlmen s neuvěřitelně plodnou kariérou, která čítá na dvě sta třicet filmových a televizních rolí - těmito slovy by se dal představit David Warner,… (více)

Spielberg obsadil Davida Lynche

Spielberg obsadil Davida Lynche

05.02.2022

Režisér Steven Spielberg (Ready Player One, West Side Story, Čelisti) už je pilně v procesu příprav svého dalšího filmu. Ten ponese název The Fabelmans a měl by do velké míry být režisérovou… (více)

Reklama

Reklama